האם עבודה במשמרות גורמת מחלות לב?

האם מחלות לב יכולות להיות תוצאה של עבודה במשמרות? יתכן ששינה לא תקינה ואי סדירות באכילה ובפעילות גופנית, המאפיינים עבודה במשמרות, עלולים לסכן את בריאות הלב. על מחלות לב ועבודה במשמרות - בכתבה.
 מערכת BeOK
מאת מערכת BeOK
| 24/10/2011 |
צפיות: 4,503
על פי מחקר שהתפרסם לאחרונה, יתכן שנשים העובדות במשמרות לילה בבתי חולים מסכנות את בריאותן, בעודן מנסות לשפר את בריאותם של אחרים. על פי המחקר, כחמישית מן הנשים בגיל העמידה אשר עובדות במשמרות יפתחו שלושה גורמי סיכון של מחלות לב. תופעה זו אינה מתייחסת רק לאחיות אלא גם לטכנאיות מעבדה ונשים בתפקידים מנהליים אשר עובדות במשמרות.

למידע נוסף בנושא מחלות לב היכנסו לפורומים:
פורום יתר לחץ דם, לחץ דם גבוה
פורום ניתוחי לב, השתלות לב, ניתוח מעקפים, התקף לב
פורום צינתור, צינתור לב, צינתורים
פורום קרדיולוגיה - רפואת לב
פורום שומנים בדם, מחלות לב

עורכת המחקר, האחות לשעבר ד"ר ג'ואן טראנמר מקנדה, רצתה לבדוק את בריאותן של נשים שעובדות במשמרות בבתי חולים. השאלה שהנחתה אותה היתה: האם משמרות לילה פוגעות בבריאותן של הקולגות שלה. המחקר בדק 227 נשים בגילאי 22-66 (הגיל הממוצע של הנשים: 46) משני בתי חולים באונטריו שבקנדה. במחקר נבדק הקשר שבין עבודת משמרות ובין הופעתם של גורמי סיכון של מחלות לב בקרב נשים העובדות במשמרות וכאלו שאינן עובדות במשמרות.

המחקר התמקד בבדיקת גורמי הסיכון הקשורים לתסמונת מטבולית. תסמונת מטבולית היא השם שניתן להופעתם בו זמנית של מספר גורמי סיכון למחלות לב וכלי דם, והיא מהווה מעין "גורם סיכון כולל" בעל יכולת חיזוי טובה להתפתחותן של מחלות אלו. חמשת התסמינים המאפיינים תסמונת מטבולית הינם:

שומן בטני (עלייה בהיקף המותניים)
לחץ דם גבוה
רמת גלוקוז גבוהה בדם
רמות טריגליצרידים גבוהות
רמות נמוכות של HDL ('כולסטרול טוב')

בנוסף, הנשים ענו על סקר מפורט בו נשאלו באשר להיסטוריה התעסוקתית שלהן וסגנון החיים שלהן.

ממצאי המחקר: האם קיים קשר בין מחלות לב למשמרות לילה?


על פי ממצאי המחקר, חמישית מהנשים בגיל העמידה אשר עובדות בעבודת משמרות מראות לפחות שלושה גורמי סיכון הקשורים למחלות לב. להלן התוצאות:

ל-17% מן הנשים היו לפחות שלושה מהתסמינים של תסמונת מטבולית המצוינים לעיל.
ל-38% היה לחץ דם גבוה.
ל-60% מן הנשים היה היקף מותניים רחב מ-80 ס"מ.

שומן בטני ועלייה בהיקף המותניים הם מנבאים טובים לסיכון לפתח מחלות לב, שבץ, לחץ דם גבוה, כולסטרול גבוה וסוכרת מסוג 2. ככל שהיקף המותניים גדול יותר, כך עולה הסיכון לפתח כל אחת מהתופעות האלו.

ממצא נוסף של המחקר היה שהגיל ואופי העבודה במשמרות הראו קשר משמעותי לסיכון מוגבר לפתח מחלות לב. עבור נשים מעל גיל 45, אשר כבר חוו מנופאוזה, עבדו במשמרות למעלה משש שנים, ועובדות כעת במשמרות של 12 שעות או משמרות רוטציה נמצא שהסיכוי ללקות בתסמונת מטבולית היה גבוה יותר בהשוואה לנשים אחרות שהשתתפו במחקר.

תסמונת מטבולית הופיעה ב:
8% מן הנשים שעבדו במשמרות פחות משש שנים
18% מן הנשים שעבדו במשמרות 6-15 שנים
74% מהנשים שעבדו במשמרות למעלה מ-15 שנים

על אף שהעלייה בשכיחות התסמינים לתסמונת מטבולית קשורה גם לגילן של הנשים, ההשפעה המשולבת של הגיל ועבודה במשמרות בהחלט מעוררת דאגה. על פי ד"ר טראנמר, טרם ברור כיצד עבודה במשמרות תורמת להתפתחותם של גורמי סיכון למחלות לב, אך גורמים אפשריים לכך עשויים להיות ההפרעה לקצבים הביולוגיים, למחזורי השינה, האכילה וכן הפרעה לדפוסים של פעילות גופנית.

לכתבות נוספות בנושא מחלות לב:
טסטוסטרון גבוה עשוי למנוע מחלות לב
כיצד לשמור על לב בריא ולמנוע מחלות לב?
שישה מיתוסים נפוצים על מחלות לב
מחקר: קוקטייל פירות עוזר למנוע מחלות לב
עישון גורם ליותר מחלות לב בנשים מבגברים

סקר נוסף שעסק באופן האיזון בין העבודה לחיים האישיים בקרב עובדי משמרות מצא ששעות עבודה ארוכות קשורות לעומס המנטלי הנובע מבעיות בהקצאת זמן לתפקידים שונים בחיים. עובדי משמרות נטו לקצץ בשעות השינה שלהם, לבלות פחות זמן עם בני הזוג ולחשוש יותר מכך שאינם מבלים מספיק זמן עם משפחתם בהשוואה לאנשים שעובדים בשעות רגילות.

ד"ר טראנמר מסכמת, "נשים אלו עובדות כל כך קשה למען אנשים אחרים, אך עליהן לקחת את הזמן כדי לטפל כראוי גם בבריאות שלהן".


דרג עד כמה מאמר זה עזר לך

עזר מאד

עזר

טוב

עזר קצת

לא עזר


* המידע המופיע כאן אינו מהווה המלצה לנקיטת הליך רפואי כזה או אחר. כל המסתמך על המידע המוצג עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה בכפוף לתנאי השימוש באתר