מחקר:מסת שרירים נמוכה מעלה סיכון לסוכרת

מחקר שבדק את ההשפעה של מסת השריר על עמידות לאינסולין והפעילות מטבולית העלה כי ככל שמסת השריר בגוף גבוהה יותר, כך פוחת הסיכון לחלות בסוכרת סוג 2 בקרב בריאים ואף בקרב חולי סוכרת סמויים.
 מערכת BeOK
מאת מערכת BeOK
| 06/11/2011 |
צפיות: 4,045
אם עד כה היה ידוע רק שירידה במשקל ופעילות גופנית אירובית כמו הליכה, ריצה או רכיבה על אופניים מסייעים בהפחתת התחלואה במחלת הסוכרת מסוג 2 ובשיפור ערכי הסוכר, ממצאי מחקר חדש מעידים כי קיים גורם נוסף. המחקר קובע באופן חד משמעי כי ככל שמסת השריר בגוף גבוהה יותר, כך פוחת הסיכון לחלות בסוכרת סוג 2 בקרב בריאים ואף בקרב חולי סוכרת סמויים.

למידע נוסף בנושא סוכרת היכנסו לפורומים:
פורום דיאטה, תזונה נכונה, הרזיה
פורום סוכרת אנדוקרינולוגיה
פורום סוכרת נעורים, סוכרת ילדים
פורום רפואת משפחה
פורום תזונה קלינית

מדובר במחקר תצפיתי שפורסם בלאחרונה במגזין הרפואי Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism. החוקרים בדקו את הקשר וההשפעה של מסת השריר על עמידות לאינסולין ופעילות מטבולית לא תקינה להסדרת ערכי הסוכר בקרב 13,644 נבדקים. נמצא כי כל עליה של 10% במסת שרירי השלד מביאה לירידה של כ- 23% (!) בהארעות מצב טרום סוכרת (המוגדר כתנגודת לאינסולין).

לדברי דר' נעמה קונסטנטיני מהמרכז לרפואת ספורט בהדסה אופטימל, ממסקנות המחקר עולה כי לא רק למשקל תקין חשיבות ניכרת במניעת סוכרת, אלא גם למסת השריר ביחס למשקל הכולל של האדם. לבניית מסת שריר ולאימוני כוח ניכרת חשיבות רבה בהיבטים בריאותיים נוספים כמו שמירה והעלאת צפיפות עצם, מניעת פציעות ועוד.

בשנים האחרונות התרחשה עלייה דרמטית במספר חולי הסוכרת והטרום סוכרת בישראל ובמדינות מפותחות נוספות. לפי נתוני האגודה הישראלית לסוכרת (אי"ל) בארץ חיים כ- 435,000 חולי סוכרת ועוד כ- 200,000 אנשים שאינם יודעים שהם חולים בסוכרת (סוכרת סמויה).

השמנה, בעיקר בטנית, מהווה גורם סיכון לסוכרת יחד עם תזונה שאינה מאוזנת וכושר גופני ירוד. מחקר זה מציע גישה חדשה לפיה גם למסת השריר השפעה על תחלואת סוכרת סוג 2.

רקע - תנגודת לאינסולין


כאשר אנו אוכלים פחמימות (בין אם כממתק שמתפרק מהר או כפרוסת לחם מחיטה מלאה המתפרקת לאט) הן מגיעות לזרם הדם, לאחר תהליך העיכול, כגלוקוז (סוכר). במצב בריאותי תקין יופרש מתאי בטא שבלבלב הורמון האינסולין בתגובה לעלייה ברמת הסוכר בדם, ו"יכניס" את הגלוקוז לתוך התאים לצורך הפקת אנרגיה. תהליך "הכנסת" הסוכר אל תוך התא נעשה באמצעות קולטנים (רצפטורים) הנמצאים על פני קרום התא הקולט.

הפרעה בתפקוד הקולטן מהווה את הסיבה העיקרית והשכיחה ביותר להתפתחות 'תנגודת לאינסולין'. על מנת לפצות על חוסר הרגישות ולהשיג את אותו אפקט ביולוגי של הכנסת הגלוקוז לתאים, מגבירים תאי בטא שבלבלב את קצב יצור האינסולין. בשלב שבו קיימת תנגודת לאינסולין הגוף אומנם מצליח (עד שלב מסוים) לאזן את רמות הגלוקוז בדם, אולם רמות האינסולין בדם תהיינה גבוהות (היפראינסולינמיה).

לאחר מספר שנים, שבהן הלבלב מצליח לייצר אינסולין בכמות מספקת על מנת להתגבר על התנגודת של הקולטנים, תאי הבטא "מתעייפים", כמות האינסולין פוחתת והולכת ורמות הסוכר בדם מתחילות לעלות. מצב זה מגדיר את הופעת מחלת הסוכרת. חולי סוכרת מסוג 2 לוקים בתנגודת לאינסולין שנים רבות לפני שמתפתחת אצלם סוכרת.

רקמת שריר מסוגלת להשתמש בגלוקוז גם באופן עצמאי, ללא תיווך של הורמון האינסולין. לירידה משמעותית במסת שריר (סרקופניה) השפעה שלילית על הרגישות לאינסולין ועליית הסיכון להתפתחות מחלת סוכרת וההפך.

יום הסוכרת הבינלאומי


בשנת 2006 יזם ארגון הסוכרת הבינלאומי - IDF - מסע הסברה רחב שפנה אל ארגון האומות המאוחדות בבקשה להכיר בסוכרת כמגיפה המודרנית. במסע תמכו חולי סוכרת, אגודות, פוליטיקאים מכל העולם, איגודי רופאים וחולים מכל הקשתות. כתוצאה מכך הגדיר האו"ם בפעם הראשונה מחלה שאיננה מחלה זיהומית כמגיפה כלל עולמית.

לכתבות נוספות בנושא סוכרת:
סוכרת נעורים: חידושים שמסייעים באיזון
סוכרת: ניתן לעצור את המגפה הזו
טרום סוכרת, כך הגוף מבקש לחזור לאיזון
חולי סוכרת: שימו לב לטיפול בכף הרגל
המדריך למאובחן סוכרת טרי

יום הסוכרת הבינלאומי נקבע ל-14.11. התאריך הוא יום הולדתו של פרדריק גרנט בנטינג, רופא וביוכימאי קנדי, שיחד עם עוזרו צ'רלס בסט הוביל לגילוי האינסולין ב-1921. גילוי האינסולין והיכולת לטפל באינסולין הצילו על פי ההערכות יותר מ-16 מיליון נפשות בעולם כולו, והשניים קיבלו פרס נובל על גילוי זה.

דרג עד כמה מאמר זה עזר לך

עזר מאד

עזר

טוב

עזר קצת

לא עזר


* המידע המופיע כאן אינו מהווה המלצה לנקיטת הליך רפואי כזה או אחר. כל המסתמך על המידע המוצג עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה בכפוף לתנאי השימוש באתר

יועצים בתחום

  • ד"ר אסנת רזיאל
    ד"ר אסנת רזיאל
    טיפול רב תחומי בהשמנה כירורגית בכירה, מומחית לטיפול תרופתי להרזיה וטיפול רב תחומי בהשמנה והמנהלת הרפואית של אסיא בריאטריק - מרכז לטיפול בהשמנת יתר, אסיא מדיקל, אסותא רמת החייל... קרא עוד