מחלות חורף אצל ילדים: הסיבות ודרכי המניעה

נזלת, שיעול, כאב אוזניים ואף וירוס בטן – כשמזג האוויר מתקרר הילדים חולים, והרבה. מדוע זה שכיח ואיך תוכלו לצמצם את הסיכוי שלהם להידבק?
 מערכת BeOK
מאת מערכת BeOK
| 21/09/2023 |
צפיות: 2,382
דירוג: 4.6 מתוך 3 הצבעות
התקבלו 3 דירוגים בציון ממוצע 4.6 מתוך 5
הכינו את הממחטות וצברו ימי מחלה בעבודה – החורף מגיע ואיתו שלל המחלות הפוקדות את הילדים, מה שאומר הרבה נזלת, חום גבוה ולא מעט ימים שתיאלצו להישאר איתם בבית.

הורים רבים מכירים את הייאוש שבלהגיע לרופא הילדים בעיצומו של עוד סשן של מחלה, רק כדי לשמוע את צמד המילים "זה ויראלי". ובכן, בחורף מסתובבים לא מעט נגיפים מדבקים, אך עצם העבודה שמקור ההדבקה הוא לא חיידקי לא אומר שהמחלה היא קלה או חולפת במהרה. ההבדל בין מחלה זיהומית שהמקור שלה הוא חיידקי לבין מחלה ויראלית היא הטיפול: בחיידק מטפלים באנטיביוטיקה ובנגיף – לא.

אז מהם הגורמים העיקריים לכך שהילדים חולים הרבה בחורף?

ניתן לייחס לכך את מזג האוויר, אבל לא מהכיוון שאתם חושבים. ילדים לא נוטים לחלות משום שהם לא התלבשו באופן מספיק מחמם ויצאו החוצה כשקר. הסיבה להדבקות מתרחשת בשל הנטייה לשהות במרחבים סגורים (גן, כיתה), ושם הדרך להידבקות במחלות היא מהירה.

ההדבקה יכולה להתחרש דרך האוויר, בשהות סמוך לילד שמשתעל או מתעטש, אך בעיקר דרך הפרשות. ילד מנוזל שנוגע ברהיטים, צעצועים ומשחקים יכול להדביק דרך הפרשותיו ילדים נוספים. גם משטח עליו החליפו חיתול עלול להעביר נגיף, במיוחד כזה הגורם לשלשולים.

מהן מחלות החורף הנפוצות אצל ילדים?

בשנים האחרונות הקורונה הצטרפה לחיינו, ואמנם ההדבקה בה מתרחשת ביתר שאת גם בקיץ, אך בשל השהות במרחבים סגורים היא בהחלט נפוצה גם בחודשי החורף. נוסף על כך, נגיף השפעת נפוץ מאוד בחודשי החורף, הן בקרב ילדים והן בקרב מבוגרים, ונגדו מומלץ להתחסן מחדש בכל שנה.

לקורונה ולשפעת מצטרפים גם הרינו וירוס והאדנו וירוס, השכיחים מאוד בקרב ילדים בתקופת החורף. הראשון מתאפיין בנזלת, שיעול ולפעמים גם חום, והשני מתאפיין בחום גבוה, דלקת עיניים, שיעול וצינון ואף שלשולים במקרים מסוימים.

גם וירוס הרוטה נפוץ בקרב ילדים ותינוקות וצורת הביטוי שלו היא שלשולים, כאבי בטן והקאות. כיום טיפות החלב מחסנות תינוקות בכמה פעימות נגד הווירוס, אך על הורים וצוות הגן המחליף חיתולים להקפיד על היגיינה בימים שלאחר החיסון מאחר והוא ניתן באופן מוחלש ועלול לעבור בהפרשות.

איך אפשר למנוע הדבקות במחלות החורף?

ניתן לצמצם את שיעור ההדבקה בקרב ילדים באמצעות מספר פעולות:

1. להקפיד על שטיפת ידיים או חיטוי בג'ל אלכוהולי לאחר טיפול בילד חולה. כמו כן, יש לחנך ילדים להיגיינה אישית וללמדם לשטוף ידיים בעצמם.
2. לחטא ולנקות רהיטים, חפצים, משטחים ומשחקים שמשמשים את הילד במסגרת ובבית.
3. לאוורר באופן קבוע את חלל הגן או הכיתה ולבלות במקומות פתוחים במידת האפשר.
4. להשאיר ילדים חולים בבית ולא להביא אותם למסגרת.
5. לצמצם מגע בין ילדים באותו הבית כאשר אחד מהם חולה.
6. לעטות מסיכה כאשר מטפלים או שוהים במחיצת ילד חולה.
7. לחסן את הילדים לווירוסים כמו רוטה או שפעת.

איך תוכלו להקל על צינון ושיעול של הילדים במהלך החורף?

נזלת ושיעול מפריעים לילדים במהלך היום, אך בעיקר נותנים את אותותיהם במהלך הלילה, כשהם שוכבים לישון. ניתן להגביה את ראש הילד במיטה באמצעות גלגול שמיכה או מגבת מתחת למזרון כך שהשכיבה עליו תהיה בשיפוע ותאפשר מעבר אוויר חופשי יותר.

בנוסף, קיימות תרופות סבתא כמו שתיית מי אגסים או הצבת בצל טרי חתוך בצד המיטה, וכן הגשת מרק עוף חם המחמם את דרכי הנשימה ומסייע לניקוי טבעי שלהן. במקביל, ניתן להשתמש בתרסיסי מי מלח למיניהם כדי להקל על הגודש באף, להציב בחדר מכשיר אדים או לקבל במרשם רופא ובהמלצתו סירופ נגד שיעול.

לקריאה נוספת:

רפואה סינית נגד מחלות חורף אצל ילדים
מחלות חורף? מה הבעיה? יש תרופות סבתא
תרופות ללא מרשם למחלות חורף

לסיכום, אם יש לכם ילדים, סביר להניח שלא תוכלו לדלג על מחלה או שתיים בחורף הקרוב, ובמקרה הטוב "תצאו" עם שיעול וצינון בלבד. הקפידו על אוורור, שמרו על היגיינה וזכרו שילד חולה צריך להישאר בבית. זה יאלץ אתכם להיעדר מהעבודה (שתכפילו אותה במספר הילדים שיש לכם שככל הנראה לא יחלו כולם בדיוק באותו הזמן), אבל זאת הדרך הנכונה להחלמה מהירה ולמניעת הדבקה של ילדים אחרים.

דרג עד כמה מאמר זה עזר לך

עזר מאד

עזר

טוב

עזר קצת

לא עזר


* המידע המופיע כאן אינו מהווה המלצה לנקיטת הליך רפואי כזה או אחר. כל המסתמך על המידע המוצג עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה בכפוף לתנאי השימוש באתר