נזקי אנטיביוטיקה

מנהל הפורום

ד``ר אריק האס
ד"ר אריק האס
לקביעת תור אצל ד"ר אריק האס ללא פרסום בפורום

• נזקי אנטיביוטיקה
    אילנית
    13/02/2011

בני בן 3 , נוטה לסבול מדלקות גרון חוזרות. במהלך החודשיים האחרונים הוא קיבל 3 פעמים אנטיביוטיקה: פעמיים מוקסיפן ופעם אחרונה אזניל.מתוך 3 הפעמים פעם אחת לא נלקחה כלל תרבית כיוון שלדברי הרופאה כבר נראו תפליטים.
    בפעמיים האחרות נלקח משטח גרון מהיר ששילמנו תמורתו והוא יצא חיובי.
    שבוע שעבר כאשר נלקח משטח מהיר ויצא חיובי בעלי ביקש שישלחו למעבדה דגימה בכל מקרה. ולאחר 5 ימי אנטיביוטיקה-אזניל- גילינו היום שהתרבית שלילית.
    אני מודעת לנזקי אנטיביוטיקה- מדכאת את מע' ההגנה הטבעיות של הגוף,פוגעת בפלורה בשיניים.
    ברור לי שיותר אני לא אסמוך על המשטח המהיר ולא אתן אנטיביוטיקה אלא רק לאחר שאקבל תשובת מעבדה ודאית- אבל שאלתי היא -האם הנזק כבר נעשה? כיצד להתנהג בעתיד? האם יש דרך למנוע את הרגישות הרבה שלו לוירוסים חולפים? יש מקום להתייעץ עם מומחה?
    בעבר,הרופאה חשדה שיש לו pfaffa ? במה מדובר? והבנתי שזה קורה רק שהמשטח יוצא שלילי כל פעם?
    סליחה על ההצפה ותודה מראש על כל תשובה, אני מודאגת מאוד...

* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר
    לקביעת תור
    סגירה
    נזקי אנטיביוטיקה

הוספת תגובה

לקביעת תור או פניה אישית למומחה ללא פרסום בפורום

• נזקי אנטיביוטיקה - תגובה

ד''ר אריק האס
    16/02/2011

אילנית,

תודה על השאלות. יש כמה דברים שאת צודקת בהם, וכמה דברים שדעתי קצת אחרת. ראשון, יש בכלליות שימוש יתר באנטיביוטיקה וזה גורם לנזק. רוב הנזק זה לאוכלוסייה בצורה של עמידות, אבל יתכן גם נזק למטופל הספציפי. לא מדובר בנזק בלתי הפיך. והטיפול הוא פשוט, להימנע מאנטיביוטיקה כשאין צורך - לא תמיד קל בילדים שנוטים להיות חולים. במשך הזמן, ללא שימוש באנטיביוטיקה, החידקים הרגישים והטובים יחזרו לאיתנם. הנזק השני זה זיהום משני למשל קלוסטרידיום דיפציל או פטריה - לאלה יש טיפול תרופתי מכוון אבל את לא מתארת סימנים של דברים הללו.

הסיבה העיקרית שאנחנו מטפלים בסטרפ (דלקת גרון חידקית) זה למנוע סיבוכים - הסימנים משתפרים גם בלי טיפול. כך שאני לא ממליץ לבדוק משטח גרון בילדים מתחת לגיל 4 (יש מקרים יוצאי דופן אבל לא באופן שגרתי) ילדים נושאים החידק בגרון בשיעור די גבוה - כך שבדיקת משטח תגרום לשימוש יתר באנטיביטיקה ללא שיפור במצב של המטופל או מניעה של המחלה שהטיפול מיועד למנוע אותו

סבורני שאת קובעת בהחלטיות-יתר שאף פעם לא תסמכי על בדיקה מהירה. חשוב להבין שללא יוצא דופן _כל_ בדיקה יש הפשלות שלו ולכן פענוח בדיקות זה רק בשילוב עם שיפוט קליני של הרופא שבודק אותו. למשל, גם התרבית יכולה להצביע על נשאות ולא זיהום פעיל.

אין פתרון קסם למנוע אירועים של דלקת גרון או מחלות זיהומיות אחרות. מה שמונע זה היגיינה של הידיים, מניעה מעישון סביל, וחיסוני שגרה כולל חיסון נגד שפעת כל שנה.
    לגבי PFAPA - זה תסמונת (אומר שזה אשכול של סימנים בלי סיבה ברורה) שילדים סובלים מחום מחזורי (בערך כל חודש), אפתות בפה, תפליטים בגרון, ובלוטות בצוואר. ילדים שחולים כל שבוע או בלי דוגמה ברורה של שבועות או ימים בדרך כלל סובלים ממחלות זיהומיות חוזרות ולא PFAPA. אין בדיקה שמאבחן את זה חד משמעי. זה דבר שעובר לבד על פי רוב. ילדים שסובלים מאירועים חוזרים לפעמים נהנים מכריתת שקדים. במצב שהחום מונע השתתפות בגן וכו' יש שנותנים סטרוידים בהתחלת החום אבל זה רק מוריד את החום ולא מטפל בבעיה הבסיסית. ילדים עם PFAPA לפעמים חוטפים סטרפ כמו כל ילד כך שמשטח חיובי לא מונע האפשרות של PFAPA - אם יש חשד כדאי הרופא המטפל יפנה אותו למי שיש נסיון עם ילדים כאלו לבנות תוכנית (כללית) על מתי כן להתחיל אנטיבויטיקה בכל זאת וכו'.

לסיכום - אני חושב שאתם צריכים רופא שאת סומכת עליו. תסבירי לו החששות שלך על אנטיביוטיקה ותראי אם יש דרך שיקבל פחות. תשאלי כמה ילדים הוא ראה עם PFAPA וכך תקבלי רושם רמת הנסיון שלו - אבל אפילו במרכזים גדולים המספרים הם בד"כ קטנים. אני חושב שייעוץ עם מומחה באימונולוגיה יכול לעזור לעודד אותך שאין משהו יותר כללי מתרחש ובד"כ יש להם נסיון עם מקרים דומים לסיפור שלך.

בברכה,
    ד"ר אריק האס

* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר
    לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• תודה רבה על התשובה המפורטת

אילנית
    18/02/2011

עזרת לי מאוד ועשית סדר בבלגן :)

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

שאלות ותשובות נוספות שעניינו את הגולשים שלנו