האם כדאי לעשות ניתוח להסרת בלט דיסק

לקביעת תור או פניה אישית למומחה ללא פרסום בפורום

• האם כדאי לעשות ניתוח להסרת בלט דיסק
    נורית שניר
    22/09/2009

בפברואר 2009 החלו אצלי כאבי גב עם הקרנה חזקה לרגל שמאל. במאי אושפזתי ואובחנו פריצות דיסק שהעיקרית בהם L4-L5, עם לחץ שושרשי משמעותי. זריקה אפידורלית העלימה את הכאבים (עד היום) אך נותרה בעיית חולשה ברגל עם צניחה חלקית של כף הרגל. לפני כשבועיים הופיעה תחושת נימול בשוק השמאלית, המורגשת בעיקר בבוקר עם שינוי המצב ממנוחה לתנועה. נוירוכירורג שראה אותי לאחרונה טוען כי עלי לעבור ניתוח זעיר-פולשני דחוף להסרת הדיסק משני טעמים:
    1. למרות הזמן שחלף (כשבעה חודשים) יש כ 60% סיכויים להפיכות מצב העצב ולשיפור מצב התנועה והתחושה.
    2. תמונת המצב שאני מתארת מעידה על הידרדרות שעלולה להיות מסוכנת.
    האורתופד המטפל בי בשגרה שולל את הניתוח מכל וכל. לדעתו:
    אין כל סיכוי לשיפור במצב העצב בגלל הזמן שחלף,
    העובדה שיש בעיות תחושה חדשות מהסוג שתיארתי אינה מעידה על החמרה.
    בכל מקרה - לדעתו ניתוח אינו דחוף.
    איך אוכל להחליט?
    שאלה נוספת בהקשר הנ"ל: לפני כחודשיים בצעתי בדיקת EMG. האם בדיקה חדשה עכשיו תוכל לקבוע אם אכן הייתה הידרדרות במצבי בתקופה זו? האם נתון זה רלוונטי להחלטה?
    בברכה
    נורית שניר

* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר

הוספת תגובה

• נתונים נוספים - ניתוח בלט דיסק

נורית שניר
    22/09/2009

בהודעתי הקודמת שכחתי לציין מספר נתונים חשובים:
    אני בת 59, סובלת מעודף משקל, סוכרת ויתר לחץ דם (מאוזנים תרופתית). הניתוח המוצע אמור להתבצע בהרדמה מלאה. איך להתייחס לנתון זה?
    תודה
    נורית

* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר
    לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• ניתוח הסרת דיסק

ד''ר גד ולן
    22/09/2009

ראשית יאמר שאין כל הכרח בניתוח להסרת הדיסק בתנאים שתיארת ואני לא סבור שהופעת הנימול מעידה על החמרה המחייבת ניתוח. המצב היחידי בו הניתוח מתחייב הוא כאשר מעבר לחולשת רגליים קיימת גם אי שליטה על סוגרים עם בריחת שתן ו/או צואה.
    אני במקומך הייתי מתייחס בחשדנות לניתוח זעיר פולשני, כי בחלק מאילו לא מתבצעת הסרה מספיקה של הדיסק, ואם גם נטען לשיעור סיכויים אפסי או זעיר אז זה דגל אדום, כי בניתוחים הזעיר פולשניים קיים דווקא סיכון לשיעור סיבוכים גבוה יותר.
    אני מסכים שגם כיום קיים סיכוי להתאוששות העצב וחזרת הכח לרגל לאחר ניתוח, אבל למספרים אין משמעות באדם הבודד, כי אי אפשר לדעת מראש באיזו קבוצה תיפלי. אם הכח יחזור אז בשבילך זה 100% הצלחה ואם לא הרי זה 100% כישלון.
    גילך, עודף המשקל וסכרת אינם מהווים הוריות נגד לניתוח וגם לא מעלים משמעותית את שיעור הסיבוכים בהרדמה מלאה.
    לאור הנתונים שנתת אני סבור שקיימת שאלה של ניתוח הסרת דיסק בלבד או הוספת קיבוע, ועל זו אפשר לענות רק לאחר עיון בבדיקת ה-MRI שנעשתה לך. אם זו עדיין לא נעשתה, אני ממליץ לך לפנות להתייעצות עם מנתח שלא מסתפק בבדיקת CT טרם שהוא מציע לנתחך.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• תודה וחזרה על שאלה

נורית שניר
    23/09/2009

תודה דר' ולן.
    אודה לך אם תתייחס לשאלתי בדבר אינדיקציה שיכולה לתת בדיקת EMG חוזרת (הקודמת נעשתה לפני כחודשיים, הנימול ברגל הופיע לפני כשלושה שבועות), באשר להחמרה שחלה במצבי והשפעת נתון זה על ההחלטה לנתח.
    אגב - הרופא שהמליץ לנתח בדחיפות (הסרה ללא קיבוע) , תוך הדגשת הדחיפות, התבסס על MRI המעיד על בלט גדול שכיוונו למעלה ושמאלה, המפעיל, כפי שציינתי, לחץ שורשי משמעותי.
    שוב תודה
    נורית

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• תודה וחזרה על שאלה

ד``ר ליאור מרום
    23/09/2009

יורשה לי להביע את גם את דעתי בענין ניתוח זעיר פולשני:
    אנני רוצה לחוות את דעתי בנוגע לנחיצות הניתוח במקרה הנ"ל , אך חד משמעית דעתו של ד"ר ולן- ידידי ועמיתי היקר, הם דעתו הפרטית ביותר.
    ניתוח זעיר פולשני למקרים של דיסק הוא ניתוח מוצלח מאוד בתנאי שנעשה על ידי מנתח מיומן בשיטה זו. שיעורי ההצלחה וחזרת דיסק הם בדיוק באותו שיעור של ניתוח פתוח, ואין שום יסוד לקביעה אודות "השארת חומר " בשיטה הזעיר פולשנית.
    גם הספרות המקצועית בנושאי עמוד שדרה קבעה זה מכבר כי "GOLD STANDARD" לניתוחי דיסק מתני הם מיקרודיסקטומי !
    לא מדובר על הניתוח האנדוסקופי -אלא בפירוש על מיקרודיסקטומי ( שימוש בצינור מיוחד ומיקרוסקופ ניתוחי )
    נתון זה נכנס אף במהדורה האחרונה של "קמבל" שהוא ה"טקסט-בוק" האורים והתומים בכירורגיה אורטופדית.
    בהצלחה.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• האם הופעת נימול מהווה החמרה?

נורית שניר
    23/09/2009

תודה דר' מרום. אשמח לשמוע גם את דעתך בשני עניינים
    1. באשר לתחושת הנימול שהופיע בשוק הרגל רק לאחרונה. האם לדעתך זה סימן להחמרת הלחץ על שורש העצב? (היות שכל ההדמיות נעשו לפני הופעת הנימול , ומכיוון שאינני יודעת להעריך בוודאות אם הרגל נחלשה מאז, האינדיקציה היחידה, אם בכלל היא הנימול)
    2. האם לדעתך גם לאחר כשבעה חודשים מהופעת הסימפטומים הראשונים מצב העצב עדיין עשוי להיות הפיך?
    תודה
    נורית

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

נורית שניר
    23/09/2009

תודה דר' מרום. אשמח לשמוע גם את דעתך בשני עניינים
    1. באשר לתחושת הנימול שהופיע בשוק הרגל רק לאחרונה. האם לדעתך זה סימן להחמרת הלחץ על שורש העצב? (היות שכל ההדמיות נעשו לפני הופעת הנימול , ומכיוון שאינני יודעת להעריך בוודאות אם הרגל נחלשה מאז, האינדיקציה היחידה, אם בכלל היא הנימול)
    2. האם לדעתך גם לאחר כשבעה חודשים מהופעת הסימפטומים הראשונים מצב העצב עדיין עשוי להיות הפיך?
    תודה
    נורית

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• מיקרודיסקטומי אינה ניתוח זעיר פולש

ד''ר גד ולן
    24/09/2009

ניתוח זעיר פולשני הוא אנדוסקופיה, ועל ניתוח זה שפכתי את מררתי...
    החמרת נימול היא לטעמי סיבה חלשה מאד לטעון להחמרת מצב וצורך בניתוח, וגם בדיקות EMG מיותרות לטעמי כי הן יכולות להצביע על פגיעה עצבית גם באנשים אסימפטומטיים לחלוטין.
    מעולם לא שקלתי לבצע ניתוח ע"ס בדיקות אלו.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

ד``ר ליאור מרום
    24/09/2009

מסכים לחלוטין עם דעתו של ידידי ועמיתי , ד"ר ולן לגבי הגורמים להחלטה לא לנתח ע"ס EMG ותחושת נימול.

מיקרודיסקטומי דרך אגב,הוא חלוץ הניתוחים הזעיר פולשניים- היסטורית הומצא ע"י מקולק האמריקאי, אך בוצע על ידי קומץ מנתחי עמוד שדרה עקב מגבלה טכנית בשימוש במיקרוסקופ וקושי להבין את האנטומיה בתמונת מיקרוסקופ.
    זעיר פולשני הוא כל ניתוח שנעשה בחתך עור זעיר, בהשוואה לניתוחים בשיטה הפתוחה - וכך אכן מבוצע במיקרודיסקטומי.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• תודה

נורית שניר
    25/09/2009

לדר' מרום ודר' ולן
    תודה גדולה לשניכם על תשובותיכם המפורטות. עזרתם לי מאוד. יישר כוח על פעילותכם המבורכת בפורום זה.
    שנה טובה וחתימה טובה
    נורית שניר

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

שאלות ותשובות נוספות שעניינו את הגולשים שלנו