מידע רפואי
פורומים
- קרינה סלולרית, סרטן
- אוסטאופורוזיס
- כושר גופני
- סוכרת נעורים, סוכרת ילדים
- רפואת מטיילים
- השאלת ציוד רפואי, ציוד שיקומי, ציוד אורטופדי
- פילאטיס
- נוירולוגיה, אפילפסיה
- כבדי ראיה, מחלות רשתית, ראיה ירודה
- דלקת פרקים, ראומטולוגיה
- פדיקור
- רפואת כף הרגל - פודיאטריה
- הכנה ללידה, קורס הכנה ללידה
- אימון אישי, קואצ'ינג
- בנות, העצמה נשית
מאמרים וחדשות
יועצים בתחום
טובי פלד
פסיכולוג ילדים ונוער פסיכולוג מומחה בעל קליניקה פרטית. מטפל ומאבחן פעוטות, נוער ומבוגרים. עובד בבתי ספר ובארגונים ציבוריים.ד"ר אליהו סמואל
פסיכותרפיסט ילדים ונוער פסיכותרפיה, פסיכואנליטיקאי. למד רפואה באונ` ת"א, התמחה ברפואת ילדים ובפסיכיאטריה של הילד והמתבגר. עבד כרופא פסיכיאטר בכיר ברמת חן ובהמשך שימש כמנהל יחידה בגיל הרך. הקים גן לילדים אוטיסטים. מנהל שירות פסיכיאטרי של הילד והמתבגר בב"ח ולפסון. יועץ מערכת החינוך באזור המרכז. עוסק בפרקטיקה פרטית בתחום הפסיכותרפיה בתל אביב בכל הגילאים.
- זרמים בברכייםכרמית22/02/2011
שלום,
בת 29, בריאה.
גובה 1.60, משקל 53 ק"ג (מציינת את זה כדי להראות שאין עודף משקל)
אני אמנם תכף מסיימת לימודי רפואה, אבל אורתופדיה זה לא הצד החזק אצלי :-)
כבר הרבה זמן שהברכיים שלי כואבות
התחיל לפני כשנה בברך שמאל בעיקר, וכעת גם בברך ימין (וברך שמאל בו זמנית).
לא כואב לי בשום מפרק אחר בגוף, ואין תלונות נוספות אחרות (חום/חולשה/כאבי שריר/פריחות...בכל שאר המערכות הכל תקין)
בדיקות דם שעשיתי לאחרונה - הכל תקין, כולל מדדי דלקת
כשהברכיים במנוחה, ורגלים ישרות, אפשר להרגיש "זרמים" בברכיים (כלומר אם מישהו מניח את ידו על הברך שלי, אפשר להרגיש זרם).
תיאור הכאב -
זה כאילו משהו שאני סוחבת איתי לאורך כל היום ומודעת אליו כל הזמן. כל הזמן אני מרגישה את הברכיים שלי. יותר תחושת של לחץ במפרק (כלומר זה לא כאב שיעשה לי דמעות). כאילו אני מפחדת ליישר אותן מהר מדיי, או כמו תחושה שיש "קנאק" כלוא.
לא שמתי לב לשעות מסוימות בהם יש לי יותר כאב בברך (גם כשאני מתעוררת אני מרגישה מעט את הברכיים, אבל זו לא נוקשות שאני לא יכולה להזיז את הברך, פשוט מרגישה את הברכיים ויודעת לכופף אותן בזהירות). ייתכן מאוד שאחרי שעות רבות של ישיבה הן כואבות יותר.
כמובן שחיצונית אין שום דפורמציה, אין נפיחות, אין אודם ואין חום מקומי.
משום מה בזמן ספורט אני לא מרגישה את תחושת הלחץ/כאב בברכיים ואולי אפילו יש הטבה מסוימת. אני ממשיכה לעשות ספורט 1-2 פעמים בשבוע.
מה זה יכול להיות?
האם רק כאב שחיקתי?
אני יודעת שטוב לחזק את השרירים שמחזיקים את המפרק, אבל השרירים שלי יחסית חזקים (או לפחות לא חלשים)
מאיפה הבאים ה"זרמים" שבמפרק?
מצפה לתשובתכם,
תודה* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר השערה
חנה23/02/2011הי כרמית,
אני סטודנטית לפיזיותרפיה שנה ג'. הנה דעתי, עד שתקבלי תשובה מאחד הרופאים:
לא כל כך הצלחתי להבין היכן בדיוק ממוקם הכאב- פרט חשוב שמנסים לאתר בעיה במפרק מרובה מבנים כמו הברך. עם זאת, אני מניחה שלו היה מקום ספציפי כואב- היית מציינת זאת.
נשמע כאילו את מנסה לתאר כאב עמום תוך מפרקי. הוא יכול לנבוע ממספר סיבות, אך העובדה שציינת שהכאב חולף בפעילות גופנית ומתגבר בסטאטיות לאורך זמן,תיאור תחושת "לחץ" ו "קנאק כלוא"- גורמת לי לחשוב בכיוון של נפיחות תוך מפרקית (לא תמיד רואים אותה- תלוי כמה נוזל הצטבר).
קיימות בדיקות היכולות לחזק את האבחנה- אשמח לפרט לך במידה ותתענייני.
אגב, אם אכן זה המצב- נדמה כי כבר "עלית" על הפיתרון בעצמך. השתדלי להניע את הברכיים גם במהלך ישיבה ממושכת. מה שכן- עדיין כדאי לעמוד על מקור הבעיה, ולשם כך תזדקקי לבדיקה פיזיקלית מעמיקה יותר.
יופי, עכשיו גם אני מחכה לשמוע את דעת הרופאים איתך :)
תרגישי טוב,
יערה* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירהעשיתי גם אולטראסאונד + תיאור הכאב
כרמית23/02/2011תודה על תשובתך.
שכחתי באמת לציין קודם שעשיתי גם אולטראסונד של ברך שמאל -
הבדיקה הייתה תקינה, לפי מה שהרופא ציין -
אין נוזל תוך מפרקי וזרימות בכלי דם תקינות.
לא זכור לי שציין משהו נוסף. בכל מקרה הבדיקה לטענתו תקינה, ללא שום פתולוגיה.
(אבל אמרת שלא תמיד מאבחנים את הנוזל אם הוא לא בכמות רבה)
תחושת ה"לחץ" בברך, הצורך ל"קנאק" מופיעה בקידמת הברך.
האם במצב של פיקה צפה יש "זרמים" בברכיים?
לאיזה בדיקות נוספות התכוונת?* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירההמשך השערה
יערה23/02/2011הי כרמית,
אם כך, אפשרות נוספת שאני יכולה לחשוב עליה מקורה במפרק ה patello-femoral (להבדיל מה Tibio-femoral). האינדיקציות לכך הן הכאב לאחר ישיבה ממושכת (באורטופדית קוראים לזה "movie sign"), והפחד מיישור (שריר ה quadriceps נאחז ב patella ומיישר את הברך).
יכול להיות שהיא אינה ממוקמת היטב עקב חוסר איזון שרירי (גם שרירים בכוח מלא יכולים להיות לא מאוזנים), והלחץ שתיארת מקודם נובע כתוצאה מלחץ מכאני בין הפטלה לפמור. "כאב שחיקתי", כפי שהגדרת, הוא יותר חד ומוחמר בפעילות.
חוסר איזון שרירי יכול להיפתר על ידי פיזיותרפיה, לדוגמא- על ידי טיפול אלקטרותרפי לשריר ה Vastus medialis oblique (לא ניתן לחזקו אינדיבידואלית, על כן האלקטרו'), אך לצורך כך תידרשי לעבור בדיקה מקיפה הרבה יותר אשר תבדוק את מנח הפיקה, כמו גם שאר מפרקי הגפה התחתונה והיציבה.
לו הייתי את, הייתי מטפלת בבעיה כל עוד היא יחסית מינורית- מנח לא טוב של פיקה יכול לגרום בהמשך לשחיקת המפרק, וזה כבר יותר מטריד.
בהצלחה בלימודים ורפואה שלמה :)
יערה
**הבדיקה הפיזיקלית לבדיקת נוזלים במפרק נקראת patellar tap test, אפשר לשלב אותה עם fluctuation test על מנת לעשות אותה מהימנה מעט יותר. אבל אם ה US שולל נוזלים במפרק, ספק אם יש טעם לבצע אותה.* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירהתודה ועוד כמה שאלות
כרמית23/02/2011תודה רבה על התשובות המפורטות, נשמע שאת גם אוהבת את המקצוע העתידי שלך וגם שאת מבינה בו :-)
שכנעת אותי לגבי הVMO. אני אקרא על זה. על פניו לא נראה לי שהפטלה שלי נוגעת בפמור, אבל אי אפשר לדעת.
איך מאבחנים את זה (מפרק פטלו פמורלי)? או שזו אבחנה שבשלילה?
האם צריך צילום רנטגן בשביל זה?
איפה עושים את הטיפול האלקטרותרפי? זה בסל הבריאות (כשיש הפניה מרופא)?
הייתה לי מחשבה שאולי אימון שעובד על שיווי משקל או כל אסכולות הפילאטיס וכו, יכולים אולי לעבוד על הVMO. יש בזה משהו?
מה המהלך/פרוגנוזה של מפרק שכזה - כאבים הולכים ומחמירים עם השנים? ועד כמה הטיפול האלקטרותרפי באמת עוזר?* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירההמשך
חנה24/02/2011הי כרמית,
ראשית תודה על המחמאות, אבל יש לזכור שהתשובה היא משוערת בלבד (אין תחליף לבדיקה פיזיקלית יסודית) ושבהחלט דרושה חותמת של איש מקצוע מנוסה כדי להכריע האם אני בכלל צודקת. ובכל מקרה- אם להמשיך בקו המחשבה ההוא:
באופן נורמלי, יש השקה בין הקונדיילים של הפמור לפטלה, כאשר בתנועות היישור\ כיפוף הפטלה נעה בהתאם לתנועה.
ישנן סיבות רבות בגינן יווצר mal aligment במפרק זה. ניתן לראותו באמצעי הדמיה, אך גם בבדיקה פיזיקלית ע"י איש מקצוע. אני מניחה שהדבר תלוי במקור הבעיה: מבנית תודגם היטב ברנטגן ודומיו, ואילו סטייה מהמסלול עקב חוסר איזון שרירי תשתקף טוב יותר בבדיקה. הרופא עשוי להמליץ לך על אחת מהדרכים \ שתיהן כדי להתקדם באבחון.
אלקטרו' ( EMS-Electrical Muscle Stimulation) היא שיטת טיפול מקובלת בפיזיותרפיה- במידה ותקבלי הפניה לטיפולי פיזיו' והמטפל יבחר להשתמש בה, היא תהיה חלק מהטיפול עצמו ללא עלות נוספת. כמו כן יכול להיות שיבחרו להשתמש בהדבקות (taping) אשר "ילמדו" את ברכייך תבנית נכונה יותר.
לשאלת ה VMO- אני מבינה קטנה מאוד בפילאטיס, כך שאין לי מושג באם הוא יכול \ לא יכול לעזור בכך.
אימון שיווי משקל משפר בעיקר קואורדינציה שרירית ופרופריוספציה- עובד על קבוצות שרירים אחרות ממיודענו, שתפקידו הוא לתת התנגדות לכוחות המושכים את הפיקה לכיוון סופרו-לטרלי. קשה לאמנו בצורה ספציפית, על כן האלקטרו' נחשבת לשיטה המקובלת והיעילה ביותר (כך , לפחות, על פי מה שאני למדתי).
"פרוגנוזה" היא מילה גדולה בשביל נסיון אבחון דרך הפורום- אבל אני די בטוחה שאם אכן זו הבעיה, לאחר שתאמני את השרירים הרלוונטיים תוכלי לתפקד כרגיל. זו אינה נחשבת לבעיה מורכבת.
המון בהצלחה, מקווה שאכן עזרתי במשהו.
יערה* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירהתודה רבה! האם "גרב" לברך מועילה?
כרמית27/02/2011* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירהברכיה
חנה01/03/2011הי כרמית,
למיטב ידיעתי, ברכיה לא תספק לך את המענה.
אף שקיימות בשוק ברכיות אשר עוטפות את הפיקה עם סיליקון- אני די סקפטית לגבי יכולתן לפתור את הבעיה- מה גם שהן לא ממש נוחות \ זולות, כך שעדיין הייתי ממליצה לך להשקיע את הכסף בפיזיותרפיסט טוב (יכול להיות שגם ביקור-שניים יספיקו), שיסייע לך לבטח.
במאמר מוסגר- כששאלתי בעבר את אחד המרצים שלי אם גרביים\ברכיות אלסטיות מסייעות בבעיות כרוניות (להבדיל מנקע אקוטי וכד'), הוא אמר שכן- הן בהחלט מסייעות לחשבון הבנק של מי שמוכר אותן..
בהצלחה,
יערה* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה
שאלות ותשובות נוספות שעניינו את הגולשים שלנו
כאבים בירך וברך שמאל
בן 32 סובל מכאבי גב קשים כ7 שנים
כאבים בזרת בכף רגל ימין
כאבי גב-נגע ליטי- צד שמאל למטה
אוסטופורסיס- כאבים בעצמות ללא שברים
פענוח כאבים בעצם הזנב - בדיקת MRI
כאבי גב תחתון חוזרים ונשנים עם הקרנה לרגל ימין
בדיקת מיפוי עצמות וכאבים בעמוד שדרה
בוהן כף הרגל רדומה אצל חייל בטירונות
ערוץ הבריאות
האם אתם מכורים לאינטרנט?