תסמונת הלב השבור - לא התקף לב, אבל כואב

תסמונת הלב השבור, כשמה כן היא, נובעת מטראומה נפשית או מתח גדול, ודומה בתסמיניה לתסמינים של התקף לב. החדשות הטובות: הסיכוי להתאוששות גדול בהרבה מאשר מאירוע של התקף לב
 מערכת BeOK
מאת מערכת BeOK
| 12/12/2011 |
צפיות: 7,956
סטרס יכול לפגוע בשריר הלב ולגרום לתסמינים המחקים התקף לב. הפרעה זו הנקראת קרדיומיופתיה (הנגרמת ממתח) או במלים אחרות "תסמונת הלב השבור". תסמונת הלב השבור נפוצה ביותר אצל נשים מבוגרות (אחרי גיל המעבר) בדרך כלל לאחר טראומה פיזית גדולה כמו ניתוח או טראומה נפשית גדולה כמו מותו של אדם אהוב.

למידע נוסף בנושא התקף לב, מחלות לב וכלי דם היכנסו לפורומים:
פורום הפרעות קצב הלב, הפרעות לב
פורום ניתוחי לב, השתלות לב, ניתוח מעקפים, התקף לב
פורום צינתור, צינתור לב, צינתורים
פורום קרדיולוגיה - רפואת לב
פורום שיקום לב

כעת, מחקר חדש מראה כי הפרעת קרדיומיופתיה עלולה להתפתח גם אצל גברים ונשים לפני גיל המעבר. למרות זאת, בשליש מן המקרים שנבדקו, לא ניתן היה לקבוע כי אירוע מסוים הביא להפרעה. ייתכן כי הסיבות ללחץ ולטראומה קטנות מכדי לזהותן כגורמים לתסמונת לב שבור.

מומחים למחלות לב וכלי דם משבחים את המחקר ואת השימוש הרב שעשה בסריקות הדמיה (MRI). כמות הסריקות הגדולה הצליחה לספק מסמך מרתק השופך אור חדש על התסמונת שהמידע עליה לא לגמרי מובן בעולם הרפואה. בנוסף, המחקר הצליח לבדוק אוכלוסייה גדולה ומגוונת מאוד ממקומות שונים בארה"ב. מומחים רבים טוענים כי זה המחקר בקנה המידה הגדול ביותר שנערך בהסתמך על פענוח סריקות MRI.

תסמונת הלב השבור – אודות המחקר


חוקרים בגרמניה ובקנדה זיהו בין ינואר 2005 לבין אוקטובר 2010, 256 מקרים של תסמונת הלב השבור, בשבעה בתי חולים שונים בצפון אמריקה ובאירופה. גיל המטופלים נע בין 30 ל-90, כאשר ממוצע הגילאים עמד על 69. רק שני שלישים מהמשתתפים במחקר היו מסוגלים לזהות סיבה שעוררה את התסמינים.



במחקר זה 81% מהמטופלים היו נשים אחרי גיל המעבר, 8% היו נשים מתחת לגיל המעבר ו-11% היו גברים. עבור 30% מהמטופלים הסיבה הייתה רגשית, למשל, מותו של חבר, חיית מחמד או קרוב משפחה. במקרים אחרים הסיבה הרגשית הייתה סכסוכים אישיים, חרדה, כעס או אובדן עבודה. עבור 41% מהנבדקים במחקר, הסיבה הייתה פיזית. המטופלים דיווחו על לחצים פיזיים שנגרמו מניתוח, בעיות נשימה, אסטמה, ברוניכיטיס או כימותרפיה.

החוקרים טוענים כי מכיוון שרק שני שלישים מהמטופלים הצליחו להצביע על אירוע מלחיץ שהביא להתפרצות התסמונת, ניתן לומר כי היעדר אירוע מלחיץ לא שולל את קיומה של התסמונת. לכן, התסמונת נחשבת למסתורית מאוד ויש צורך בהכרתה ובהגברת המודעות אליה כדי להבטיח אבחון מהיר.

איך מתח משפיע על הלב?


תסמונת הלב השבור מאובחנת בשני אחוז מהמקרים בהם מטופלים מאושפזים בעקבות חשד שהם חווים התקף לב. בקרב נשים המספר גבוה יותר ונע בין חמישה לשבעה אחוזים מקרים. למרות שהמנגנון המביא לתסמונת עדיין לא ברור דיו, מומחים אומרים כי ריבוי הורמוני לחץ בדם גורם לכלי הדם מסביב ללב להתכווץ.

כאשר זרימת הדם בכלי הדם, אפילו הזעירים מביניהם, נחלשת, שריר הלב מושפע ישירות ויכול להיכנס למצב של הלם. שלא כמו התקף לב התקף לב, בו תאי לב עלולים למות ונשארת צלקת ברקמות, בתסמונת הלב השבור תאי שרירי הלב נכנסים למצב של הלם לזמן קצר, והנזק שנגרם להם אינו בלתי הפיך. במקרה כזה שריר הלב של המטופל יכול להיראות חלש בבדיקות הראשוניות בבית החולים, אך הוא מתאושש לחלוטין.

רוב המטופלים שנבדקו במחקר חוו תסמינים המעידים על התקף לב קלאסי כמו כאבים בחזה, קוצר נשימה, בעוד מטופלים אחרים חוו התעלפויות או שליבם הפסיק לפעום לפתע. כמה חולים אף אושפזו להמשך בדיקות מכיוון שהרופאים חשדו בבעיות נוספות בלב.

כל הנבדקים במחקר עברו בדיקת צנתור אבחנתי על מנת לשלול עורקים חסומים סביב הלב שעלולים היו לגרום התקף לב. 75% מהנבדקים הראו כי העורקים הכליליים שלהם בריאים. לאחרים הייתה חסימת עורקים, אך מינימלית או במקום בו לא הייתה יכולה להשפיע על התקף לב. לאף אחד מהנבדקים לא היה סימן לקרע בפלאק הטרשתי, מאפיין מובהק של התקף לב.

לכתבות נוספות בנושא התקף לב, מחלות לב וכלי דם:
מחקר: כולסטרול "טוב" לא מונע התקף לב
אוטם שריר הלב: המלצות חדשות לטיפול
האם עבודה במשמרות גורמת מחלות לב?
כיצד לשמור על לב בריא ולמנוע מחלות לב?
מחלות לב והקשר למשקאות ממותקים

רופאים אף ראו בסריקות ה- MRI ב-81% מהמקרים כי שריר הלב נפוח. לאחר האבחנה, החולים טופלו בתרופות להורדת לחץ הדם ולטיפול באי-ספיקת לב. למרות מותם של שמונה מהמטופלים במהלך המחקר, רובם המכריע של החולים החלים באופן מלא והסריקות שלהם הראו פעילות נורמלית לחלוטין, שישה חודשים לאחר המקרה.

מומחים טוענים כי למרות שהחולים בתסמונת הלב השבור כמעט תמיד מתאוששים, יש לחולים להימנע מלאבחן את עצמם בתסמונת מכיוון שמתח יכול לגרום להתקפי לב אמיתיים.


דרג עד כמה מאמר זה עזר לך

עזר מאד

עזר

טוב

עזר קצת

לא עזר


* המידע המופיע כאן אינו מהווה המלצה לנקיטת הליך רפואי כזה או אחר. כל המסתמך על המידע המוצג עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה בכפוף לתנאי השימוש באתר

יועצים בתחום

  • פרופ` דוד רוט
    פרופ` דוד רוט
    קרדיולוג וחוו"ד משפטיות פרופ` דוד רוט - מאבחן ומטפל בבעיות לב ובמחלות לב, כמו התקף לב, מחלות מסתם, הפרעות קצב לב ועוד. בוגר בית הספר לרפואה של אוניברסיטת תל אביב ועמית מחקר במכון לחקר הלב בווש... קרא עוד