מי עלולות לסבול מפוליפ ברחם?
לא תמיד יהיו הסיבות ברורות להופעה ספונטנית של פוליפ או פוליפים ברחם, אולם ישנם כמה גורמי סיכון שמעלים את הסיכוי לסבול מהתופעה: עודף משקל והשמנת יתר, הגעה לגיל המעבר לאחר שנפסק המחזור החודשי, בעיות לחץ דם, תרופות מסוימות, תסמונות גנטיות ושינויים הורמונליים המתרחשים בגוף האישה.מהם התסמינים של פוליפ ברחם?
חשוב לומר שפוליפ ברחם אינו מכאיב. ההוכחה לקיומו מתבטאת בדימום מסוים וישנם מקרים בהם הוא מתגלה באופן אקראי. אלו הם הסתמינים שצריכים להדליק אצלכן נורה אדומה:• דימום בין המחזורים החודשיים
• דימום וסת חזק מאוד, הרבה יותר ממה שאתן מכירות
• אתן מדממות לאחר קיום יחסי מין
• כאבים באגן
• קושי להיכנס להריון
• מקרים של הפלות חוזרות
• דימום נרתיקי המופיע בגיל המעבר, לאחר שנפסקה כבר הווסת
בכל מקרה של הופעת אחד או יותר מהתסמינים האלו, כדאי לגשת לגניקולוג לבדיקה שתאבחן האם מדובר בפוליפ ברחם.
כיצד מתבצע האבחון?
תחילה יערוך הגניקולוג תשאול אודות התסמינים שהביאו אתכם אליו, ולאחר מכן תופנו לבדיקה שמטרתה צפייה ברחם שלכן. לצורך מטרה זו, ישנן שתי אפשרויות:
• היסטרוסקופיה אבחנתית – זוהי בדיקה בעלת אחוזי פענוח גבוהים ומדויקים, היא נעשית ללא הרדמה ועל אף שהיא נחשבת פולשנית היא כמעט אינה מורגשת למעט אי נוחות סבירה. במהלך הבדיקה, יחדיר הרופא סיב אופטי זעיר אל תוך חלל הרחם שלכן, ובעזרת מצלמה זעירה ותאורה הוא יצפה בממצאים. במקרים מסוימים, יהיו רופאים שיטפלו בפוליפ ממש באותה הבדיקה, ללא צורך בהיסטרוסקופיה ניתוחית - פרוצדורה ייעודית שנקבעת בנפרד, לאחר האבחון.
• אולטרסאונד רחם – הרופא יחדיר מתמר וגינלי לנרתיק על מנת לאבחן קיומם של פוליפ או פוליפים ברחם. זוהי פרוצדורה פשוטה, לא פולשנית במיוחד וניתן לזהות בעזרתה קיומם של פוליפים ברחם.
ההבדל העיקרי בין שיטות הטיפול הוא מידת הפולשנות שלהם, וכן האפשרות של ההיסטרוסקופיה לטפל בבעיה ולא רק לאבחן אותה.
כיצד מטפלים בפוליפ ברחם?
כאמור, הטיפול הוא באמצעות היסטרוסקופיה ניתוחית, אותה ניתן לעשות במעמד האבחון שמתחיל בהיסטרוסקופיה אבחנתית, או מעט לאחר מכן. הפרוצדורה פולשנית, כרוכה בסיכונים נדירים ונערכת תוך זמן קצר. אם באבחון יתגלו אצלכן פוליפים הגדולים מ-15 מ"מ הם יוסרו בהליך הניתוחי מאחר והם בעלי היתכנות לגדול ולדמם. עבור נשים בגיל המעבר, לרוב יוסרו פוליפים מאחר והן נמצאות בקבוצת סיכון להתפתחות פוליפים ממאירים. עבור נשים בגיל הפוריות, יתכן ויתבצע מעקב על פוליפים הקטנים מ-15 מ"מ שאינם מדממים. הסיבה לכך היא הנטייה של פוליפים קטנים להיעלם כמו שהופיעו או להצטמצם.
ישנם מקרים בהם גניקולוג ימליץ לנשים שאובחנו עם פוליפ ברחם ליטול תרופות הורמונליות, שאכן צפויות להפחית את הדימומים, אך מדובר בפתרון לטווח קצר. ברגע שהנשים יפסיקו ליטול את התרופה – התסמינים יחזרו.
מדוע חשוב לאבחן ולטפל בפוליפ ברחם?
נכון שכאב הוא לא תסמין נפוץ של פוליפ ברחם, אך אי הנעימות הכרוכה בדימומים חזקים או ספונטניים היא מטרידה ויכולה לשבש את שגרת החיים. נשים בגיל הפוריות המתכננות כניסה להריון ומתקשות להרות, עשויות לגלות כי הסרת פוליפים שהתגלו אצלן ברחם יכולה לשפר את סיכויי ההריון. נשים פוריות שהצליחו להיכנס הריון על אף הפוליפ, עלולות לסבול מהפלות חוזרות, לחוות לידה מורכבת שתסתיים בניתוח קיסרי או ללדת עובר עם מום. עבור נשים בגיל המעבר הטיפול בפוליפ ברחם הוא קריטי מאחר וסיכוייהן לחלות בסרטן עולים וכדאי לאבחן את מצבן בשלב מוקדם ככל האפשר.
יש לכן שאלות נוספות?
פורום פוריות, פריון, הפריה חוץ גופית, IVF
אם אתן חושדות שיש לכן פוליפ ברחם, גשו לבדיקה אצל הגניקולוג כדי לשלול או לאבחן והתייעצו איתו לגבי המשך טיפול בהתאם לממצאים. אם יימצא שהתסמינים מהם אתן סובלות אינם קשורים לפוליפ ברחם, המשיכו להיות במעקב כדי לגלות את הסיבה להופעתם.
דרג עד כמה מאמר זה עזר לך
![]() עזר מאד |
![]() עזר |
![]() טוב |
![]() עזר קצת |
![]() לא עזר |
* המידע המופיע כאן אינו מהווה המלצה לנקיטת הליך רפואי כזה או אחר. כל המסתמך על המידע המוצג עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה בכפוף לתנאי השימוש באתר