הרופא שלכם יכול להפנות אתכם לבדיקת קולונוסקופיה בעקבות תשובה חיובית לבדיקת דם סמוי בצואה או כאשר ישנם תסמינים החשודים כמחלה במערכת העיכול התחתונה. כמו כן, ישנה המלצה לבצע את הבדיקה כבדיקת סקר לגילוי סרטן המעי הגס.
כיצד מתכוננים לבדיקת קולונוסקופיה?
כתנאי לביצוע הבדיקה, על כל נבדק לרוקן לחלוטין את תוכן המעי הגס שלו. פעולת הריקון תחל שלושה ימים לפני מועד הבדיקה, ועליכם לבקש מהמכון בו אתם עוברים את הבדיקה את ההוראות המפורשות להכנה לקולונוסקופיה, מאחר ואלו עשויות להשתנות מעט ממכון למכון.עם זאת, ישנן כמה הנחיות כלליות המשותפות לכלל הנבדקים ועליהן נפרט כאן:
72 שעות לבדיקה
עליכם לחדול מאכילת מזונות עשירים בסיבים (לחם מלא, ירקות ופירות, דגנים וכו') ב-72 השעות שלפני הבדיקה. אם אתם נוהגים לצרוך סיבים כמו סובין, שיבולת שועל או חיטה יש להפסיק לעשות זאת החל מימים אלה ועד לאחרי הבדיקה. מותר לאכול מזונות שאינם שופעים בסיבים כמו דגים, ביצים, עוף, תפוח אדמה, לחם לבן וכו', וכן להקפיד על שתייה שהיא אינה אלכוהול או חלב.
24 שעות לבדיקה
כעת עליכם לחדול מאכילת מזון מוצק. מרק צח, תה, מיצים צלולים ללא חתיכות פרי – כל אלה מותרים מאחר והם מכילים מלחים, ויש להקפיד על שתייה מרובה אך כאמור, לא חלב, אלכוהול או קפה. יום הבדיקה
אין לצרוך כל סוג של מזון. ניתן לשתות מים, מים ממותקים או נוזל צלול בלבד, ולסיים עם אכילה ושתייה בשלוש השעות הקודמות לבדיקה.ומה בנוגע לטיפול תרופתי קבוע?
עליכם לחדול מליטול תרופות נוגדות קרישה החל מכמה ימים לפני בדיקת הקולונוסקופיה. מומלץ להתייעץ עם הרופא כדי לקבל מידע מדויק. חולי סוכרת אינם מורשים להזריק אינסולין או ליטול תרופות אחרות לסוכרת בבוקר יום הבדיקה, ותרופות למחלות כרוניות יילקחו עד 3 שעות לפני הבדיקה. ריקון המעיים באמצעות חומר משלשל
בנוסף להנחיות התזונה לפני בדיקת הקולונוסקופיה, יש ליטול גם חומר משלשל כדי לרוקן את המעיים לקראתה. הרופא שלכם יחליט על סוג החומר המשלשל המתאים, ועליכם לפעול בדיוק לפי ההנחיות, הן בכמות הנלקחת והן בזמני נטילת המשלשל.בעקבות נטילת החומר המשלשל, תצטרכו להחזיר לגוף את הנוזלים שהוא יאבד, ואת זה תוכלו לעשות באמצעות שתיית נוזלים המכילים מלחים (ממש כפי שעליכם לצרוך ב-24 השעות הקודמות לבדיקה).
מה כדאי לאכול לאחר הבדיקה ואיך אתם צפויים להרגיש?
מיד לאחר בדיקת הקולונוסקופיה תועברו להתאוששות וניתן יהיה להתחיל לאכול. ב-12 השעות הראשונות לאחר הבדיקה מומלץ לאכול מזון קל – גבינות, טוסט, מרק, ירקות רכים, לחם וכדומה. במקביל, יש להקפיד על שתייה מרובה ולהימנע מאלכוהול ב-24 השעות אחרי כן. יש לכם שאלות נוספות?
פורום מחלות המעי הגס
מכיוון שהבדיקה נערכת תחת טשטוש עם חומר הרדמה, מומלץ לנוח גם לאחר השחרור מחדר ההתאוששות בבית החולים. הנהיגה אסורה וכן כל פעילות אחרת שעלולה לסכן אתכם או את סביבתכם.
בשעות שלאחר הבדיקה נפוצה תחושה של מלאות בבטן וצורך לשחרר גזים, כתוצאה מניפוח אוויר במעי במהלך הבדיקה. התחושה צפויה לעבור במהרה ותוכלו לשחרר מעט את אי הנעימות באמצעות הליכה.
אם אתם חשים בכאבי בטן הולכים ומתגברים, חום גופכם עולה או שזיהיתם דימום מאסיבי מפי הטבעת (ולא דימום קל אשר נפוץ במיוחד לאחר בדיקת קולונוסקופיה) – צרו קשר עם הרופא המטפל שלכם ועקבו אחר הוראותיו.
עוד בנושא:
קולונוסקופיה: למי מיועדת הבדיקה?קולונוסקופיה: כך נראה סרטן המעי הגס
לסיכום, אף שההיערכות התזונתית יכולה להיות מאתגרת ולכלול תחושות לא נעימות בעיקר עם נטילת החומר המשלשל, חשוב להקפיד על הכנת המעי הגס לבדיקת הקולונוסקופיה כתנאי הכרחי להצלחתה. אם לא תקפידו על ההוראות יתכן ותיאלצו לעבור בדיקה חוזרת מאחר ולא היה ניתן לראות בבירור את כל חלקי המעי.
דרג עד כמה מאמר זה עזר לך
עזר מאד |
עזר |
טוב |
עזר קצת |
לא עזר |
* המידע המופיע כאן אינו מהווה המלצה לנקיטת הליך רפואי כזה או אחר. כל המסתמך על המידע המוצג עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה בכפוף לתנאי השימוש באתר