המחלות שעלולות להתפרץ אצל מי שחווה טראומה

מחלות נפשיות, מחלות לב ואף סוכרת – מחלות אלה ועוד עלולות להתפרץ אצל אדם שעבר טראומה. משך הטראומה, חומרתה ונתונים רפואיים, משפחתיים וחברתיים משפיעים גם הם על הופעת המחלות
 מערכת BeOK
מאת מערכת BeOK
| 24/12/2023 |
צפיות: 2,408
דירוג: 4.5 מתוך 4 הצבעות
התקבלו 4 דירוגים בציון ממוצע 4.5 מתוך 5
חוויית טראומה באה לתאר פגיעה שמקורה בדרך כלל חיצוני, שיכולה להוביל לשינויים פיזיים ונפשיים משמעותיים באדם. אחד השינויים הללו יכול להיות התפרצות של מחלות, גם כאלו שאינן קשורות ישירות לטראומה.

הקשר בין טראומה להתפרצות מחלות ידוע כבר מאות שנים, כאשר כבר בימי הביניים נקשרו מצבי לחץ וחרדה לעלייה בשכיחות של מחלות כרוניות, כמו מחלות לב, שבץ מוחי, סרטן ודלקות מפרקים. בשנים האחרונות, עם התפתחות המחקר בתחום, גבר הבנת הקשר בין טראומה להתפרצות מחלות ומחקרים רבים הראו כי טראומה יכולה להוביל לשינויים במערכות הגוף השונות, ובהן:

מערכת העצבים - טראומה יכולה להוביל להגברת פעילותה של מערכת העצבים הסימפתטית, אשר אחראית לתגובת "הילחם או ברח" (fight or flight). תגובה זו יכולה לגרום לשינויים פיזיים, כמו עלייה בקצב הלב, לחץ הדם והזעה. שינויים אלו יכולים להוביל ללחץ כרוני, אשר עלול לפגוע בתפקודם של איברים ורקמות.

המערכת החיסונית - טראומה יכולה לפגוע בתפקוד מערכת החיסון, ולהפוך את הגוף לפגיע יותר לזיהומים.

מערכת העיכול - טראומה יכולה להוביל לבעיות עיכול, כמו בחילות, הקאות, שלשולים ועצירות. בעיות אלו יכולות להוביל להפרעות תזונתיות אשר עלולות לפגוע בבריאות הכללית.

התפרצות מחלות בעקבות טראומה יכולה להתרחש הן מיד לאחר האירוע הטראומתי, והן זמן רב לאחר מכן. במקרים מסוימים, ההתפרצות יכולה להתרחש רק לאחר חשיפה חוזרת לטראומה.

רוצים לדבר על זה?
פורום סוכרת אנדוקרינולוגיה
פורום חרדות, טראומות, פחדים

מחלות לב וכלי דם


טראומה יכולה להוביל להתפרצות של מחלות לב וכלי דם, כמו התקפי לב, שבץ מוחי, יתר לחץ דם, מחלות עורקים וטרשת עורקים. הסיבה לכך היא שטראומה יכולה להוביל לעלייה ברמות ההורמון קורטיזול, אשר ידוע כגורם סיכון למחלות לב וכלי דם. רמות קורטיזול גבוהות יכולות להעלות את לחץ הדם, להאט את קצב הלב, להגדיל את הסיכון לקרישי דם ולפגוע בתפקוד כלי הדם.

מחקרים הראו כי אנשים שעברו טראומה, כמו שורדי מלחמות ואירועי איבה, חיילים משוחררים וניצולי אסונות טבע נמצאים בסיכון מוגבר לפתח מחלות לב וכלי דם.

סרטן


טראומה יכולה להעלות את הסיכון לחלות בסרטן. הסיבה לכך היא שטראומה יכולה להוביל לשינויים במערכת החיסון, אשר יכולים לפגוע ביכולתה של המערכת להילחם בתאים סרטניים. מחקרים הראו כי אנשים שעברו טראומה, כמו נפגעי אלימות מינית, נפגעי תאונות דרכים ונפגעי מלחמה, נמצאים בסיכון מוגבר לפתח סרטן.

מחלות כרוניות


טראומה יכולה להוביל להתפרצות של מחלות כרוניות, כמו דלקות מפרקים, מחלות ריאה, סוכרת, מחלות עור ועוד. הסיבה לכך היא שטראומה יכולה להוביל לשינויים במערכות הגוף השונות, אשר יכולים לפגוע בתפקודן התקין. לדוגמה, טראומה יכולה להוביל לדלקת כרונית, אשר יכולה לגרום לבעיות במפרקים, בריאות הלב והריאות.

מחקרים הראו כי אנשים שעברו טראומה, כמו ניצולי שואה, חיילים משוחררים ושורדי אסונות טבע נמצאים בסיכון מוגבר לפתח מחלות כרוניות.

מחלות נפשיות


טראומה יכולה להוביל להתפרצות של מחלות נפשיות, כמו הפרעת דחק פוסט-טראומטית (PTSD), דיכאון, חרדה, הפרעות אכילה ועוד. לדוגמה, הפרעת דחק פוסט טראומטית יכולה לגרום לסימפטומים כמו פלאשבקים, סיוטים, הימנעות ממקומות או פעילויות הקשורים לטראומה ותגובות שונות למצבים מלחיצים.

מחקרים הראו כי אנשים שעברו טראומה, כמו נפגעי אלימות מינית, נפגעי תאונות דרכים ונפגעי מלחמה נמצאים בסיכון מוגבר לפתח מחלות נפשיות.

מה משפיע על הופעת המחלות בעקבות הטראומה?


חשוב לציין כי המחלות שיכולות להיגרם מטראומה משתנות מאדם לאדם, בהתאם לחומרת הטראומה, משכה וגורמים אישיים.

חומרת הטראומה - ככל שהטראומה חמורה יותר, כך גדל הסיכון להתפתחות של מחלות. לדוגמה, ניצולי שואה נמצאים בסיכון מוגבר לפתח מחלות לב וכלי דם, סרטן ומחלות נפש.

משכה של הטראומה - טראומה ממושכת, כמו אלימות במשפחה או חיים תחת מלחמה, יכולה להוביל להתפתחות של מחלות יותר מאשר מקרה טראומה חד פעמי כמו מעורבות בתאונת דרכים קשה.

נתונים אישיים - נתונים אישיים, כמו נטייה גנטית למחלות, אורח חיים לא בריא או סביבה לא תומכת, יכולים להשפיע על הסיכון להתפרצות של מחלות בעקבות טראומה.

לקריאה נוספת:


מיקרוטראומה: הכרה בנזק מצטבר כתאונת עבודה או כמחלת מקצוע
הטראומה של נפגעי תאונות דרכים
טראומה: אירוע שעלול לשנות את חיינו

חשוב לציין כי לא כל מי שעובר טראומה יפתח מחלות נלוות בעקבותיה. עם זאת, כדאי להיות מודעים לסיכון להופעת מחלות בעקבות הטראומה ולפנות לטיפול בהקדם האפשרי.

דרג עד כמה מאמר זה עזר לך

עזר מאד

עזר

טוב

עזר קצת

לא עזר


* המידע המופיע כאן אינו מהווה המלצה לנקיטת הליך רפואי כזה או אחר. כל המסתמך על המידע המוצג עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה בכפוף לתנאי השימוש באתר

יועצים בתחום

  • ד"ר עדי מור
    ד"ר עדי מור
    כירורג אורתופדי וכף יד. רופא בכיר במחלקת מיקרוכירורגיה וכירורגיה של היד בבית החולים השרון ... קרא עוד