תזונה נכונה לחולי סוכרת

איכות חייו של חולה בסוכרת תלויה באופן משמעותי בתזונה שלו. הקפדה על טיפול תזונתי נכון מונעת הסלמה של המחלה ועוזרת לשמור על איזון הסוכרת. בכתבה שלפניכם מעט על סוכרת והרבה על תזונה
 מערכת BeOK
מאת מערכת BeOK
| 02/12/2007 |
צפיות: 26,340
חולי הסוכרת צריכים להקפיד על תפריט יום יומי מאוזן ומוקפד על מנת להאריך חיים ולהקל על איכותם, גם לאלו שאינם חולים קשה שלא להתפתות לאכול מזון שמן ומתוק.

הטיפול בתזונה מהווה חלק עיקרי ובלתי נפרד במניעת מחלת הסוכרת והטיפול בה, ומטרותיו העיקריות הן איזון רמת הסוכר בדם, מניעת סיבוכי המחלה או טיפול בהם.

בסקר שנערך לאחרונה על ידי היחידה לתזונה ודיאטה של שירותי בריאות כללית, בית חולים סורוקה והמרכז לבריאות ותזונה באוניברסיטת בן גוריון, עלה כי קיים חוסר ידע בקרב רופאי משפחה ואחיות בנוגע לטיפול בתזונה בסוכרת.

ממצאי הסקר מצביעים על חוסר ידע בקרב רופאי המשפחה ואחיות בנוגע לטיפול תזונתי בסוכרת, ומצד שני על מעורבות משמעותית בטיפול. 92% מהרופאים שהשתתפו בסקר, נותנים המלצות תזונה לחולי סוכרת.

יש להוסיף, כי חשיבות הטיפול התזונתי מתבטאת בהקנייה של הרגלי תזונה נכונים לאורך זמן, אשר יביאו לשיפור מצב בריאותו הכללי של החולה.

למידע נוסף בנושא היכנסו לפורומים:
פורום סוכרת אנדוקרינולוגיה
פורום סוכרת ילדים ובני נוער
פורום תזונה, הרזיה טבעית
פורום ויטמינים ותוספי תזונה
פורום בישול בריאות

מהי סוכרת? סוכרת היא הפרעה בחילוף החומרים בגוף. בסוכרת ההפרעה גורמת לעלייה ברמות הסוכר (גלוקוז) בדם.

מהו המקור העיקרי לסוכר בדם? המקור הנו המזון שאנו אוכלים. הסוכר נכנס לזרם הדם ומשם מגיע לתאי הגוף לצורך אספקת אנרגיה החיונית לגדילה ולתפקוד בחיי היום יום. הסוכר נכנס לתא ממקום הקרוי 'קולטן', תהליך זה מתרחש רק כשיש בסביבה חומר הנקרא אינסולין, שמאפשר לסוכר להיכנס לתוך התא.

סוכרת מסוג 1 - ידועה בשם "סוכרת נעורים", מופיעה בעיקר אצל ילדים ומבוגרים לפני גיל 40. המחלה תופיע כאשר הגוף אינו מייצר אינסולין. כשאין אינסולין, הסוכר אינו נכנס לתאים ונשאר בדם ולכן רמת הסוכר בדם עולה. במצב זה, צריך לתת למטופל אינסולין בזריקות.

סוכרת מסוג 2 - סוכרת מסוג זה מופיעה בעיקר אצל מבוגרים מעל גיל 40 ובעלי משקל עודף. הקולטנים שעל גבי התאים בגוף אינם יעילים ולכן התאים מתקשים להכניס לתוכם את הסוכר גם כאשר יש מספיק אינסולין.

מהם השינויים המתרחשים בגופו של חולה סוכרת? מחסור באינסולין בגוף או אינסולין שאינו יעיל גורם לכך שהגוף אינו יכול להשתמש בסוכר לצרכי אנרגיה. לכן רמת הסוכר בדם תעלה, וזה יוביל להופעת סימני הסוכרת: תחושת רעב מוגברת, השתנה מרובה, צימאון ושתייה מרובה.

לכתבות נוספות בנושא:
ויטמין E יציל חולי סוכרת
סוכרת, המגיפה העולמית החדשה
5 סכנות תזונתיות מחיי היום יום
דיאטה, לפי סוג הדם שלנו
קואצ'ינג לחולי סוכרת, מתכון להצלחה

הנחיות תזונתיות המומלצות לחולי סוכרת - טיפים בנושא תזונה נבונה בסוכרת בהמלצת היחידה לתזונה ודיאטה, מרכז הרפואי אסף הרופא ובהמלצת ד"ר אילנה זילבר-רוזנברג "תזונה פרי המחשבה".

בסוכרת מסוג 1 ומסוג 2, חשוב להקפיד על תזונה נבונה ומתאימה כחלק מן הטיפול הכולל.

חלבונים, חשוב שהאדם הסוכרתי לא יצרוך כמות חלבונים מעל לכמות המומלצת, בכדי לשמור על תפקוד הכליות. אצל חלק מהסוכרתיים, בשלב מתקדם של המחלה, מתרחשת ירידה בתפקוד הכליות.

שומנים, בשל הנטייה לפתח רמות שומנים גבוהות בדם, רמת הסיכון לחלות במחלת לב גבוהה יותר מאשר כלל האוכלוסייה. לכן, מומלץ לאכול מזון המכיל שומן מן הצומח ולהפחית במזונות המכילים כמות רבה של שומן מן החי ושומן רווי.

מזונות כגון: חמאה, מרגרינה, שוקולד, קצפת, מוצרי חלב שמנים, נקניקים ומוצרי בשר שמנים, מאפים העשויים מבצק עלים. אינם מומלצים לחולי סוכרת. מומלץ לאכול מזונות המכילים שומן מן הצומח, כמו: שמן זית, שמן קנולה, אבוקדו, טחינה, גרעינים ואגוזים.

פחמימות, יש לאכול פחמימות מסוג העמילנים: לחם, אורז, פסטה, בכל ארוחה. כדאי להימנע מסוכרים פשוטים כגון: ריבה, ממתקים, שוקולדים וכדומה. חשוב לשים לב לכמות הפחמימות שאוכלים בכל ארוחה, הקפדה על כמות הפחמימות תסייע לשמור על איזון הסוכרת.

סיבים תזונתיים, מומלץ לשלב מזונות העשירים בסיבים תזונתיים בתפריט האישי. הסיבים במזון מאפשרים פעילות מעיים תקינה ומסייעים לשמירה על רמות סוכר מאוזנות בדם. מזונות כגון: ירקות ופירות עם הקליפה, לחם ודברי מאפה מחיטה מלאה, קטניות, דגנים מלאים, קוואקר, בראנפלקס ועוד.

תבלינים ורטבים, מותר להשתמש באופן חופשי בתבלינים ועשבי תיבול. מבין הרטבים הקיימים בשוק, יש לשים לב ולהימנע מרטבים המכילים סוכר, כמו קטשופ.

שתייה, מומלץ לשתות משקאות ללא סוכר: מים, סודה ומשקאות הממותקים בממתיק מלאכותי.

אלכוהול, שתיית אלכוהול יכולה לגרום להיפוגליקמיה (רמת סוכר נמוכה בדם) או להיפרגליקמיה (רמת סוכר גבוהה בדם), לכן, מותר לשתות רק כאשר הסוכרת מאוזנת ורמות הטריגליצרידים בדם תקינות.

במידה והנך שותה, שים לב לכמות המותרת - עד שתי יחידות אלכוהול ליום לגבר ועד יחידה אחת של אלכוהול לאשה. בנוסף, יש להקפיד לצרוך עם השתייה מזון המכיל פחמימות (בייגלה או קרקרים). יחידת משקה מוגדרת כ- 350 מ"ל בירה (פחית קטנה) או 150 מ"ל יין יבש (כוסית יין).

הרגלי אכילה מומלצים לחולי סוכרת - יש להתייעץ עם הדיאטן/נית לגבי הרכבת התפריט האישי, כך שיתאים להרגלי האכילה ולאורח החיים ויסייע לאיזון ולשמירה על רמת הסוכר.
<@ --- IMG_2 --- @>
התאמת התפריט האישי - כדאי להתאים את התפריט גם למצבים שנמצאים מחוץ לבית, בעבודה ,בבית ספר, לפני ביצוע פעילות גופנית, חופשה, נסיעה וכדומה.

ארוחות מסודרות - יש לפזר את אכילת הפחמימות לאורך כל היום. מומלץ לאכול שלוש ארוחות עיקריות וביניהן 2-3 ארוחות ביניים.

במידה וניתן טיפול רפואי (אינסולין) יש להתאים את מתן האינסולין לזמני האכילה. יש לאכול לפני השינה ארוחה המכילה פחמימות מורכבות (עמילנים).

ארוחות ביניים - כאשר מחלקים את הארוחות במשך היום, הגוף מקבל כמויות קטנות של פחמימות, מה שמונע "קפיצות" ברמת הסוכר.

בארוחות הביניים ניתן לאכול ירקות חיים עם גבינה, פירות, לחמים מחיטה מלאה, דגני בוקר עם יוגורט, עוגיות מלוחות או דלות סוכר ושומן, משקה "גלוצרנה" (בטעם וניל).

תפריט מאוזן - יש לאכול מכל סוגי קבוצות המזון: לחם, דגנים, קטניות, ירקות, פירות, חלב ומוצריו, בשר ומצריו, ביצים ושמן במידה.

תזונה בנסיעות - תכנון מראש הוא המפתח לאכילה נכונה, כדאי לשאת תמיד חטיף כארוחת ביניים, כדאי לקחת מזון שאינו מתקלקל כמו חבילה קטנה של קרקרים, כעכים מלוחים או פחית משקה "גלוצרנה".

המידע באדיבות חברת אבוט (Abbott), המפתחת פתרונות תזונתיים העונה על צורכיהם היחודיים של לקוחותיה.

דרג עד כמה מאמר זה עזר לך

עזר מאד

עזר

טוב

עזר קצת

לא עזר


* המידע המופיע כאן אינו מהווה המלצה לנקיטת הליך רפואי כזה או אחר. כל המסתמך על המידע המוצג עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה בכפוף לתנאי השימוש באתר

יועצים בתחום

  • ד"ר מרים מייזל
    ד"ר מרים מייזל
    אורחות חיים, רפואת משפחה ד"ר מייזל היא מומחית ברפואת משפחה ובעלת רישיון לעסוק בהיפנוזה רפואית. דוגלת בתזונה בריאה. בשנת 2018, חיברה ד"ר מייזל פרק בספר לימוד לרופאים. פרק זה עוסק במחקרים שמביעים... קרא עוד
  • ד"ר אחיה אמיר
    ד"ר אחיה אמיר
    מומחה לגסטרו-ילדים מחלות כבד, תזונת ילדים ורפואת ילדים. תחומי טיפול: כאבי בטן כרוניים, עצירות כרונית, קרוהן, קוליטיס, צליאק, הליקובקטר פילור, מחלות רפלוקס ועוד. ... קרא עוד
  • ד"ר אסנת רזיאל
    ד"ר אסנת רזיאל
    טיפול רב תחומי בהשמנה כירורגית בכירה, מומחית לטיפול רב תחומי בהשמנה והמקימה והמנהלת הרפואית של מלב"י - המרכז לטיפול בהשמנת יתר. תחומי התמחות: שרוול קיבה, מעקף קיבה, מעקף תריסריון, הצרת קיבה עם טבעת... קרא עוד