מידע רפואי
פורומים
- קרינה סלולרית, סרטן
- אוסטאופורוזיס
- כושר גופני
- סוכרת נעורים, סוכרת ילדים
- רפואת מטיילים
- השאלת ציוד רפואי, ציוד שיקומי, ציוד אורטופדי
- פילאטיס
- נוירולוגיה, אפילפסיה
- כבדי ראיה, מחלות רשתית, ראיה ירודה
- דלקת פרקים, ראומטולוגיה
- פדיקור
- רפואת כף הרגל - פודיאטריה
- הכנה ללידה, קורס הכנה ללידה
- אימון אישי, קואצ'ינג
- בנות, העצמה נשית
מאמרים וחדשות
יועצים בתחום
טובי פלד
פסיכולוג ילדים ונוער פסיכולוג מומחה בעל קליניקה פרטית. מטפל ומאבחן פעוטות, נוער ומבוגרים. עובד בבתי ספר ובארגונים ציבוריים.ד"ר אליהו סמואל
פסיכותרפיסט ילדים ונוער פסיכותרפיה, פסיכואנליטיקאי. למד רפואה באונ` ת"א, התמחה ברפואת ילדים ובפסיכיאטריה של הילד והמתבגר. עבד כרופא פסיכיאטר בכיר ברמת חן ובהמשך שימש כמנהל יחידה בגיל הרך. הקים גן לילדים אוטיסטים. מנהל שירות פסיכיאטרי של הילד והמתבגר בב"ח ולפסון. יועץ מערכת החינוך באזור המרכז. עוסק בפרקטיקה פרטית בתחום הפסיכותרפיה בתל אביב בכל הגילאים.
מנהל הפורום

- חיסונים - התלבטותשי29/11/2010
לרופא שלום!
כידוע שבזמן האחרון מתפשטת התופעה שהורים לא מחסנים את ילדיהם.
אני עומד היום לפני הולדת התינוק הראשון שלי ושל אשתי.
והאמת שגם אני שאלתי את עצמי האם לחסן ....
האמת חייבת להאמר שיש הרבה מידע וחומר על למה לא לחסן(אתר חסון וכדו') ושאני בא לבחון למה לחסן אני לא מוצא מאמרים שמסבירים לעומק למה כן.
לדוגמא :
חיסון נגד אבעבעות רוח :
אני זוכר שהיה לי אבעבועות בתור ילד ולא קרה כלום אז למה לחסן ?
איפה אני יכול להשיג מידע אמיתי שמראה כמה אנשים נפגעו מהחיסון וכמה אנשים נפגעו מזה שהם לא חוסנו ?
ואיך התוצאה ביחס למדינה שהאדם גר בא?
האם יש חברה ללא מטרות רווח שתבחן לעומק בכנות ושקיפות ותציג את התוצאות של היעילות של החיסון מול היעילות של אי חיסון בשנת 2010 במדינת ישראל ?
כל עוד שהמידע לא יהיה שקוף וזמין לציבור בשפה פשוטה תופעה זאת של אי חיסון רק תגדל .....
ותגדל....
ואני מה אני עושה ? איך אני מחליט ? איפה אפשר לקרוא ?
תודה,
שי.* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר 
חיסונים - התלבטות - תגובה
ד''ר אריק האס29/11/2010שי,
תודה על השאלות העמוקות שלך וקודם כל בהצלחה עם הלידה המתקרבת.
האמת היא שכמעט כל אחת מהן יכולה להיות פרק בספר או הרצאה ארוכה, ולצערי, אין לי זמן לתת תשובה מקיפה לכל הנקודות שהעלית. לכן אני זקוק לתת לך ראשי פרקים.
אבל שתדע לך שיש אנשים עם רקע אנליטי שמסתכלים על כל הבעיות שהזכרת בנוסף לידע על מיקרוביולוגיה ווירולוגיה, אפידמיולוגיה, טרטולוגיה (השפעה על עוברים) כלכלה, משפט ותחומים מגוונים ביותר. כשמשרד הבריאות מחליט להכניס חיסון לשגרה זה רק אחרי ישיבות רבות של צוות מומחים הנבחר ביותר בכל התחומים הרלוואנטים. מדובר באנשים שהקדישו את חייהם המקצועיים לשפר הבריאות של אוכלוסיית מדינת ישראל וזה בעיני נחשב בערך גדול לפני שניכנס לפרטים.
אני בטוח שיש ספקנים שבודקים רמת הכלור או חידקים שנמצא במי ברז או המצב התברואי של כל מסעדה או בית מלון שהם מבקרים - אבל הרוב המכריע מוכן להסתמך על המומחיות של אנשים שעובדים בנושא ועושים את העבודה שלהם במהימנות רבה.
עכשיו ניכנס לכמה פרטים:
1. אתה צודק שיש חסר באתרים עם מידע על חיסונים בעברית. אחד מהטובים הוא:
.chisunim בהנהלת מומחים במחלות זיהומיות ילדים בביה"ח וולפסון. אם אתה קורא באנגלית יש גם ידע מגוון ומהימן בwww.cdc.gov וגם www.chop.edu/service/vaccine-education-center/home.html -
2. אין רופא בעולם שיכול להגיד לך לילד הספציפי שלך כן לחסן או לא לחסן. הידע הרפואי של היום מבוסס על סטיטסיקה והסתברות. אפשר להגיד לך שילד מחוסן על פי רוב יש לו ססיכוי הרבה יותר נמוך לחלות במחלות זיהומיות שנמנעים על ידי חיסונים. וילד לא מחוסן יש לו סיכוי יחסי פי כמה (יש מחקרים טובים במחלות כמו שעלת, חצבת). ושלא נמצא קשר מובהק סטיטסטי בין ילדים שמחוסנים ותוצאות בריאותיות לא רצויות. זה לא מבטיח שאם תעשה חיסונים הילד יהיה %100 בריא, ואם לא %100 חולה או הפוך. לכן העבודה שלנו כרופאים זה לנסות להתאים ילדים ספציפיים לידע המצטבר על קבוצות בלי הוכחות של מאה אחוז.
3. הדוגמה שהבאת מאבעבעות רוח היא לא משקפת. מדובר פה ברפואה מונעת - למנוע מחלות זיהומיות וסיבוכיהם. יש המון מעשנים שלא מפתחים סרטן ריאה או מחלת לב מוקדמת. זה לא הופך עישון להתנההגות בריאה או לא מסוכנת. יש נהגים שנהגו כל החיים שלהם ללא חגורה. בכל זאת נמליץ ונחנך ונקפיד לשים חגורה בכל נסיעה. יש גם מי ששם חגורה ונכנס לנהר ולא יצא ומת בגלל החגורה - זה גם לא מהווה סיבה לא להמליץ על חגורת בטיחות. היעילות של התערבות מניעתית נמדדת ע"י ההשפעה על קבוצות של אנשים. ובסופו של דבר מדובר ביחס בין התועלת למחיר (שיכול להיות בריאותי, כלכלי, חברתי) - שזה תמיד השורה תחתונה כשמדובר בהחלטה לחסן. היחיד שלא עבר את המחלה או הסיבוך יוצא עם תחושה "אני ניצלתי בלי" אבל הוא לא מכיר כל האנשים שלא נהנו מהמזל שלו. לפני החיסון של אבעבעות רוח, היו אלפי אנשים שסבלו מסיבוכים כמו ...* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה
חיסונים - התלבטות - תגובה המשך
ד''ר אריק האס29/11/2010המשך
זיהום חידקי משני. בנוסף יש אנשים שעברו סיבוכים כמו דלקת במוח, כבד, לב, ריאות, שזה יותר נדיר אבל יכול לסכן חיים. הנסיון של היחיד לא משקף הסכנה לחברה ממחלות זיהומיות (כמו כן זה שיחיד קיבל חיסון ולא קרה כלום לא הופך את זה לבטיחותי).
4. לא ידוע לי שיש מידע אמיתי על כמה אנשים נפגעו מחיסונים. קודם כל, קשה לקבוע שנזק נעשה ע"י חיסון. שני, אין חובת דיווח על כל מקרה. בארה"ב יש דיווח עצמי (VAERS)- שכל אחד יכול לתרום נתונים, אבל זה בעייתי מבחינה מדעית. בכל זאת זה שימושי כדי לחפש כיוונים חדשים במחקר. יש גם מאגר מחברת ביטוח (VACCINE SAFETY DATA LINK) אבל מדובר באזור גיאגרפי ורוב האוכלוסיה מחוסנת כך שקשה לגלות תופעות נדירות.
5. ישראל היא מדינה קטנה ואין אפשרות לבדוק כל שאלה מחקרית במחקר פנימי. עם זאת, כמו בהרבה תחומים אחרים, ישראל תורמת תרומה נכבדת (ולדעתי יותר מגדלינו היחסי) לרמת הידע העולמית בנושא של יעילות או בטיחות של חיסונים. אם אתה שולח לי מייל אני יכול לכוון אותך לקבוצות מחקר בארץ שנחשבים בין המובילים ביותרבעולם בנושא של חיסונים לילדים.
6. אתה צודק בהערה שלך לגבי ניגוד אנטרסים. יש "גוף שלישי" (בדרך כלל אקדמי) שבודק את דברים כאלה גם בארץ וגם בחו"ל, במיוחד בגלל שרוב התופעות לוואי יוצאים לאור רק אחרי שהוא בשימוש נרחב עקב הנדירות שלהם. מה שצריך להיות לך ברור הוא שכל גוף (גם אלה שמתנגדים שחיסונים וגם כמובן רופאים) יש אנטרסים שיכול לערפל היכולת שלהם לשפוט באופן אובייקטיבי-אבל זה נכון בכל החלטה בחיינו - הרבה פעמים הערכים שלנו (אידיאלים, תאוות, חינוך מהורים, מדת, תרבות, או חברה) משפיעים על השיפוט שלנו. הנושא של חיסונים לא שונה במובן זה.
7. לך אישי אני ממליץ שתמצא רופא טוב שמתמצא בכל הענינים האלה. בדרך כלל מומחים במחלות זיהומיות רוכשים את הידע הזה בצורה מקצועית. תקבע פגישה ותציג את כל השאלות שלך פנים-אל-פנים. בסופו של דבר אתם כמשפחה צריכים להחליט מה הכי טוב לילד שלכם, אבל רופא שמקשיב לחששות שלכם יכול לעזור בלספק ידע נכון. אני מאחל לכם הצלחה רבה עם גידול הילד שלכם ואני בטוח שתגיעו להחלטה הנכונה בשבילכם.
בברכה,
ד"ר אריק האס* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה
שאלות ותשובות נוספות שעניינו את הגולשים שלנו
ערוץ הבריאות
.jpg)
האם אתם בדיכאון?
.jpg)
.jpg)
.jpg)

.jpg)
(1).jpg)