צליאק ואנזימי כבד

לקביעת תור או פניה אישית למומחה ללא פרסום בפורום

• צליאק ואנזימי כבד
    אביטל
    28/04/2008

שלום,

אני בת 38.
    בשנים האחרונות אני סובלת מאפיזודות של תשישות קשה, שנמשכות בין כמה ימים ל-3 שבועות ומופיעות בכל חודשיי-שלושה. בין האפיזודות הללו אני מרגישה מצויין ומאד אנרגטית.
    מזה כשנה וחצי יש אצלי עלייה ב-AST ו-ALT. עד לפני כמה חודשים העליה היתה מתונה (ערכים של 50-100 לערך). נשללו דלקות כבד ויראליות, בוצע US ו-CT של הכבד והכל היה תקין.
    במקביל, כבר כמה שנים אני סובלת מסימפטומים של מעי רגיז.
    לאחרונה, לאחר עוד תקופה של תשישות, ניסיתי לקשר בין כל הסימנים הנ"ל והתחלתי לחשוד שמדובר בצליאק. הסרולוגיה לא היתה חד משמעית - אנטיגליאדין היה גבוה אך TTG ואנדומיזיאל היו תקינים. בוצעה ביופסיה של המעי ולאחר שנמצאה השטחה מסויימת של הסיסים וריבוי לימפוציטים, הומלץ לי לעבור לתזונה נטולת גלוטן - עליה אני מקפידה מזה כחודשיים.
    עם זאת, הגסטרו' שמטפל בי המליץ גם על ביצוע ביופסיית כבד, על מנת לשלול תהליך אוטואימוני בכבד (היה ANA חיובי-חלש). עוד לפני הביופסיה חלה עלייה נוספת ברמת האנזימים -
    ALT - 457
    AST - 286
    ולאחר הביופסיה היתה עוד עליה מתונה ותחושת תשישות. עקב כך התחלתי לקבל פרדניזון 40 מ"ג (מתוך ההנחה שמדובר בהפטיטיס אוטואימונית).
    היום הגיעו תוצאות הביופסיה בכבד - לא מדובר בהפטיטיס, נצפו גרנולומות. בשיחה טלפונית עם הרופא הוא אמר שהגרנולומות יכולות להיות קשורות לצליאק.
    האם זה אכן אפשרי? אני חוששת שמחפשים את המטבע מתחת לפנס ותולים הכל בצליאק, אשר כפי שציינתי האבחנה שלו לא היתה ודאית (אם כי אני מרגישה הטבה מדהימה בסימפטומי ה"מעי הרגיז").
    ואם אכן זה קשור לצליאק - איך אפשר להסביר את העלייה המרשימה ברמת האנזימים, דווקא לאחר התחלת הדיאטה? וגם את תחושת התשישות, אשר ההנחה היתה שתיעלם?
    האם יש בדיקות אחרות שכדאי לי לבצע או מחלות אחרות שיכולות להסביר את שלל הסימפטומים שתיארתי?
    בצד ההקלה על כך שלא מדובר במחלה אוטואימונית כרונית, אני מרגישה אי ודאות רבה ביחס לאבחנה (או - לחוסר האבחנה).

תודה מראש.

* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר
    לקביעת תור
    סגירה
    צליאק ואנזימי כבד

הוספת תגובה

• Smooth Muscle AB

ד''ר יעקב מאור
    28/04/2008

מחלת צליאק יכולה לגרום לעלית אנזימי כבד או להיות מלווה למחלות כבד אחרות כגון PBC מחלה אוטואימונית של דרכי המרה.
    לדעתי קיים חוסר ביטחון באבחנה של מחלת צליאק בהיעדר נוגדנים מתאימים (האם ניבדק ה- IGA?) ובהיעדר ביופסיה חד משמעית.
    מחלה עם גרנולומות בכבד אינה אופיינית במחלת צליאק. בנוסף מחלת כבד עם גרנולומות גורמת לעלית פוספטזה בסיסית (ALP) על-פי-רוב ולא של AST ו- ALT כפי שקיים אצליך.
    לידיעתך טיפול בסטרואידים מקובל במקרים מסוימים של מחלת כבד עם גרנולומות.
    לאור חוסר הבהירות אני ממליץ כי תעברי הערכה של מומחה לחמלות כבד או מומחה לגסטרואנטרולוגיה עם ניסיון רב במחלות כבד להבהרת המצב והתוית טיפול.

* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר
    לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• תודה על תשובתך והמשך -

אביטל
    29/04/2008

רמת IGA נבדקה והיתה נורמלית (לא נמוכה).

קיבלתי את תוצאות הביופסיה והן:
    active hepatitis with ill formed granulomas NOS
    כאמור, הרופא שלי (שהתייעץ גם עם פרופ' שובל בעין כרם) טוען שלא מדובר בהפטיטיס אוטואימונית אלא בהפטיטיס על רקע הצליאק.
    האם זה אכן מה שעולה מהביופסיה?

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• המשך

ד"ר יעקב מאור
    30/04/2008

במחלת צליאק אין צורה פתולוגית אחידה ויתכנו מספר צורות. כדי לתת תשובהמדויקת יותר יש לבצע רויזיה של הביופסיות - כפי שכניראה ביצע פרופ' שובל.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

שאלות ותשובות נוספות שעניינו את הגולשים שלנו