הכבד השומני - סיפור אישי והמלצות.

לקביעת תור או פניה אישית למומחה ללא פרסום בפורום

• הכבד השומני - סיפור אישי והמלצות.
    י
    23/05/2010

שלום,
    ראשית מבקש לציין שאינני רופא ולא עוסק בתחום הרפואה בשום דרך שהיא.
    אני מביא את הסיפור האישי שלי כנקודה למחשבה לציבור הקוראים.
    אני בן 28, בריא בדר"כ, רזה, (BMI 22).
    בבדיקות דם תקופתיות לאורך זמן היו ערכים גבוהים של כולסטרול, וטריגליצרידים. כולסטרול הגיע ל 250, LDL הגיע ל 180. טריגליצרידים הגיעו למעל 200. שלחו אותי לבדיקת תפקודי כבד שהראו ערכים גבוהים של ALT ן AST. בשיא ALT הגיע לבערך 100 ו AST למעל 60.
    רופאים טענו שמדובר בכבד שומני ושלחו אותי לUS.
    ביצעתי פעמיים US ללא ממצאים חריגים, בנוסף התגלו בבדיקות הדם ANCA חיובי - מה שמעלה חשד למחלת כבד אוטואימיונית.
    הרופאים נלחצו ושלחו אותי לבצע ביופסיית כבד.
    אני ומשפחתי נלחצנו מאד..ביופסיית כבד היא אמנם הליך אמין מאד אך טומן בחובו סיכונים לא מבוטלים הכוללים תמותה בגלל בעיות קרישה. פניתי למקורות רפואיים והתחלתי לקרוא חומרים רפואיים.
    מצאתי הרבה דברים שלא ידעתי (ולא טרחו להגיד לי..). מצאתי שכבד שומני מאופיין בערכי ALT גבוהים מעל פי 1 מערכי AST. מצאתי גם שאצל אנשים רזים בדר"כ קיימת הסננה שומנית של כ 16%בלבד (מצב נורמלי 5%) ובבדיקת US לא ניתן לזהות כבד שומני בהסננה שומנית שהינה מתחת ל 30%!
    ובנוגע ל ANCA החיובי - מצאתי שאצל כרבע מהחולים בכבד שומני קיים ANCA חיובי. כמו כן הסתכלתי על בדיקות דם שנים אחורה ומצאתי קורלציה ישירה בין כולסטרול וטריגליצרידים לערכי תפקודי הכבד - כשהיה לי כולסטרול גבוה - כך גם תפקודי הכבד. בכולסטרול נמוך יותר - תפקודי כבד נמוכים.
    החלטתי להשהות את הביופסיה ולקחת את גורלי בידיים. הטיפול היחידי כמעט לכבד שומני היא פעילות גופנית ודיאטה מאוזנת. במשך כ-3 שבועות הקפדתי על תזונה נכונה ובריאה: בלי שומנים רויים, בלי שומני טראנס, ובלי שומן מן החי. הרבה ירקות, ומאכלים מלאים ובריאים. כמנו כן הפסקתי לשתות משקאות מוגזים ממותקים. בעבר - כל השתיה שלי התרכזה בקולה ודיאט קולה. מחקרים הוכיחו שזה מוסיף לכבד השומני. עברתי למים וסודה.
    התחלתי פעילות גופנית מתונה - פעם בשבוע שחיה, פעם בשבוע טיול אופניים.
    לאחר כ-3 שבועות בלבד ניגשתי לבדיקות דם ולא האמנתי לתוצאות...
    ערכי תפקודי הכבד חזרו לנורמה לחלוטין! ALT ירד ל 40! AST ירד ל 28! טריגליצרידים ירדו ל 121.
    הנתונים האלו עדיין לא עברו אימות של רופא גסטרו אבל הם בהחלט מעודדים וקרוב לודאי שלא אצטרך ביופסיה אלא רק הקפדה יתרה על אורחות חיים.
    קשה לתאר במילים את רגעי החרדה הקשים שאני ומשפחתי עברנו בתקופה האחרונה ובידיעה שאולי אצטרך לבצע את הביופסיה.
    מביא את סיפורי האישי לכל אותם האנשים שיש להם כבד שומני (או שחושדים בכך) ומיד נשלחים לביופסיות ולהליכים מסוכנים אחרים.
    קחו את עצמכם בידיים, הקפידו על תזונה נכונה ופעילות גופנית ותבצעו את הבדיקה שוב. בקשו מהרופא והתיעצו לגבי האפשרות לבצע תקופת ניסיון בה תשנו את סגנון החיים לפני ביצוע הליכים כירורגיים.
    מקווה שעזרתי...

* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר

הוספת תגובה

• י

ד''ר יעקב מאור
    24/05/2010

אני סבור שהדיון על המקרה הפרטי שלך נכון תאורטית כוון שסקרת את הסיפרות הרפואית. למרות זאת, הכתוב אינו משקף את דעתם של מנהלי הפורום ואינו ישים לכל החולים. במיוחד יש להיזהר במתן של אבחנה של כבד שומני באדם רזה ללא גורמי סיכון.

* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר
    לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• תגובה

י
    24/05/2010

ד"ר,
    כמובן שאיני בא להחליף רופא. ציינתי זאת בתחילת דבריי.
    אך למרות זאת -
    מניח שתסכים איתי שגם אדם רזה עם פרופיל שומנים גבוה בדם לאורך זמן שלא מבצע פעילות גופנית וקיימת אצלו הפרעה קלה באנזימי כבד ללא סימני מחלות כבד יאובחן בראש ובראשונה כחולה בכבד שומני וישלח ל US.
    תחושתי שרופאים לא מודעים למלוא הנתונים המחקריים:
    לא מודעים שכבד שומני בתחילת דרכו אצל אדם רזה לא תראה כלל בUS ואי לכך חשיבות הUS אצל אדם רזה מקבלת משמעות נמוכה באבחנה.
    בספק אם כל הרופאים מודעים ליחס בין ALT ו AST המאפיין כבד שומני.
    תחושתי שלא מתחשבים במלוא הנתונים המחקריים וממהרים לשלוח להליכים כירוגיים שעלולים להיות מסוכנים.
    אני יוצא מנקודת הנחה שפעילות גופנית ותזונה נכונה הם דברים שבכל מקרה לא יכולים להזיק ולכן שווה לנסות אותם כחלק מהאבחנה אצל חולים החשודים כבעלי כבד שומני.
    מה שאני אומר בתכל'ס - כל הבדיקות והבירורים גם ככה לוקחים זמן. אפשר במקביל להמליץ על שינוי באורחות החיים ולבצע בדיקות דם נוספות לפני בדיקות מסוכנות. יכול לתת תמונה נכונה יותר ולמנוע סיבוכים מיותרים.
    אשמח אם תתקן אותי אם אני מאד טועה...
    המשך שבוע טוב!

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• י

ד''ר יעקב מאור
    25/05/2010

אסכם ואומר: כמובן שאין נזק בפעילות גופנית ובדיאטה מבוקרת!!! אינני יודע איזו דיאטה אדם רזה אמור לצרוך למעט המנעות ממשקאות ממותקים ומבשר שמן עם חומצות שומן בלתי רוויות וכדומה.
    הצהרתך לגבי היחס בין ALT ל- AST:
    1. מוכרת אצל מרבית הרופאים הפנימיים, רופאי המשפחה, המומחים לגסטרואנטרולוגיה וכמובן המומחים למחלות כבד. 2. אינה אמינה כלל לאיבחון ספציפי. 3. יכולה להשתנות גם במצב של כבד שומני.
    האפשרות של כבד שומני קיימת כמובן גם אם ה- US אינו מראה זאת (דרושים לפחות 30 אחוזי הסננה שומנית כדי לקבל הדמית US).
    אבל!!!
    החשש העיקרי שלי באדם רזה היא להחמיץ אבחנות חשובות ביותר כגון הפטיטיס אוטואימונית, מחלת וילסון וכדומה. ניתן לאבחן מצבים אלה גם בבדיקות דם אך לעיתים דרושה ביופסית כבד לאישור.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

שאלות ותשובות נוספות שעניינו את הגולשים שלנו