פיברו'- מה עוד ניתן לעשות?

לקביעת תור או פניה אישית למומחה ללא פרסום בפורום

• פיברו'- מה עוד ניתן לעשות?
    יונתן
    29/11/2008

שלום ד"ר אבלין, שמי יונתן בן 29 ואני סובל מפיברומיאלגיה כבר 7-8 שנים. התפרץ לי בסוף השירות הצבאי(שירות קרבי ותובעני במיוחד) בהתחלה היו רק כאבים מסביב לפרקים- סימפטומים יחידים. אחרי שנה הופיעה אצלי מחלת הנשיקה שהתארכה שהוסיפה עמה סימפטומים נוספים- חולשה, שפעות, עייפות, כאבי שרירים, ירידה בראייה, בריכוז, זרמים מוזרים שמתחילים בגפיים. כל הסימפטומים קיימים עד היום. כל השנים ניסיתי טיפולים רבים ושונים: תרופות שונות, פיזיו', ספורט מתון והרבה מאד טיפולים משלימים ולא קונבציונאלים. הדבר היחידי עד היום שממש שיפר לי בהרבה את המצב הוא שיטת תזונה בשם "קינגסטון", אך הפסקי אותה בשל ירידה רבה במשקל ותאונת דרכים שגרמה לי להחמרה רבה בכאבים. ד"ר יקר, רציתי לשאול אותך מה עוד ניתן לעשות? יש לציין שאני בחור חברותי, רציני ובעל כוח רצון חזק. עובד במשרה כמעט מלאה (8 שעות ביום), אך זה לא פשוט בכלל. העניין הוא שאני גבר צעיר שרוצה לעבוד ורוצה בעתיד לפרנס משפחה בכבוד. מה עוד אפשר לעשות כדי שאחיה אפילו ב- 80% של תפקוד? יש לציין שמה שמפריע לי בעיקר כרגע זה החורף שהגיע. מאז מחלת הנשיקה שחליתי בה, אני סובל בחורף מתחושת קור תמידית, שפעות וצמרמורות. (דברים שלא היו לי כלל לפני המחלה. הייתי חולה פעם ב 4 שנים.) כמו כן, כאבים שהחמירו מאד מאז התאונה שקרתה לפני 8 חודשים. (צליפת שוט) ד"ר, מצטער על האורך, אך אשמח לעצה כלשהי מה עוד ניתן לעשות(מבחינת חורף ומבחינת כאבים). תודה רבה ומקווה שאתה מבין. שבוע טוב! נ.ב: מטופל כרגע בסימבלטה שעוזרת מעט.

* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר
    לקביעת תור
    סגירה
    פיברו'- מה עוד ניתן לעשות?

הוספת תגובה

• תשובה ליונתן

ד''ר יעקב אבלין
    30/11/2008

יונתן שלום,
    ככלל עושה רושם שאתה מכיר די טוב את הבעייה שנקראת פיברומיאלגיה וגם נוקט רבים מהצעדים הדרושים כדי להתמודד. כמובן פעילות גופנית סדירה היא אבן יסוד של ההתמודדות. גם טיפול קוגנטיבי - התנהגותי יכול לעזור כדי לשפר את ההתמודדות - בין אם זה נעשה באמצעות מטפל (פסיכולוג) הבקי בנושא או באמצעות "טיפול עצמי" בעזרת מקורות הדרכה שונים כמו אתרים המספקים מידע על שיטת טיפול זו. (כמובן טיפול אישי הוא יעיל יותר).
    נוסף על כך חשוב לנסות להתאים את הטיפול התרופתי האופטימאלי. אם הסימבלטה עוזרת זה טוב ואפשר לחשוב על עלייה הדרגתית במינון עד למינון המירבי של 120 מ"ג ליממה. לא ציינת אילו תרופות אחרות נוסו אך אם האפקט של הסימבלטה אינו מספיק מבחינת כאבים כדאי לשקול גם טיפול בליריקה או בגבפנטין (אם לא נוסו) תרופות הפועלות במנגנון אחר מהסימבלטה.
    דבר נוסף שניתן להעזר בו הוא הנושא של טיפול במים חמים, בין אם מדובר בהידרותרפיה (פעילות בתוך בריכה מחוממת בהדרכת פיזיותרפיסטים המתמחים בכך) או בטיפול בחמי מרפא כמו חמי ים המלח. שיטות אלו יכולות להקל מבחינת כאבים אם כי האפשקט בד"כ אינו ארוך טווח.
    הטיפול בפיברומיאלגיה דורש הרבה סבלנות ורצון להשתפר מצד המטופל (כפי שנראה שיש לך) וברוב המקרים ניתן להגיע לשיפור משמעותי ולרמת תפקוד טובה. יש לציין שחשוב מאד לשמור על תפקוד נורמאלי ככל האפשר ולא להגיע למצב בו נמנעים מלעשות פעילויות רבות (כולל פעילויות מהנות). יחד עם זאת צריך לשמור על קצב מתון של הפעילויות ולהמנע מהטעות הנפוצה של חולי פיברומיאלגיה אשר ברגע שהם "נתקלים" ביום טוב יחסית מבחינת הכאבים - משתדלים להשלים את כל מה שלא הספיקו בימים הקודמים, מגזימים במאמצים ואחר כך שוב סובלים מהחמרה במצבם.

* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר
    לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• תודה רבה ועוד משהו קטן

יונתן
    30/11/2008

קודם כל, תודה רבה ד"ר על היחס והתשובה העמוקה והאכפתית. לגבי הסימבלטה, אני כרגע על 60 מ"ג. העניין הוא שאני סובל פתאום מהזעה חמורה בלילה וגם מיקיצות, לכן נראה לי שאם אעלה את המינון התופעות לוואי יוגברו. האם יש הגיון בדברי? ושוב, אלפי תודות!

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

שאלות ותשובות נוספות שעניינו את הגולשים שלנו