אפילפסיה כתוצר של גורמים סביבתיים

לקביעת תור או פניה אישית למומחה ללא פרסום בפורום

• אפילפסיה כתוצר של גורמים סביבתיים
    Nurit
    13/07/2010

שלום רב,

שתי בנותיי אובחנו לאחרונה כאפילפטיות כמעט במקביל. לא ידוע לנו על היסטוריה של אפילפסיה במשפחה הקרובה ו/או הרחוקה לאורך ההיסטוריה. בנוסף, יש לנו גם כלבה עם אפילפסיה. מאחר שאנו גרים באיזור עם פעילות צבאית ענפה (כולל, לפי השערתי, איחסון של חומרים רדיואקאיביים למיניהם), אני תוהה שמא גורמים סביבתיים עשויים לגרום להתפרצות של אפילפסיה. כדי לפנות לרשויות האזרחיות או הצבאיות לביצוע ניטור סביבתי, אני צריכה שיהיו ברשותי נתונים סטטיסטיים שיראו שאכן באיזור שלנו יש באופן מובהק יותר מקרים של חולי אפילפסיה מאשר באיזורים אחרים בארץ. פניתי לפורום המומחים שלכם, וקיבלתי תשובה מד"ר בלט שאין מאגר סטטיסטי כזה, ושכנראה לא ניתן יהיה להוכיח השפעות סביבתיות כגורם לאפילפסיה, מאחר שכמעט בכל איזור בארץ יש איזשהו גורם סביבתי שיכול להיות חשוד כטריגר. אני מודה שאלה הן ספקולציות בלבד. נכון גם שלא חסרים גורמים סביבתיים בארצנו, ואין סוף לספקולציות. עדיין יש לי סיבה טובה להאמין שבאיזור שבו אנו מתגוררים, הפעילות הצבאית החריגה גבוהה הרבה יותר מאשר באיזורים אחרים בארץ.
    לכן הייתי מעוניינת בכל זאת לראות סטטיסטיקה כזאת. האם ניתן יהיה לקבל נתונים מן האגודה לאפילפסיה? אין צורך כמובן בשמות או בפרטים מזהים כלשהם של חולים, אלא רק בהתפלגות לפי גיל, מין ואיזור מגורים. ידוע לי שמספר חולי האפילפסיה בישראל עומד על כשבעים אלף. מידגם מייצג של אוכלוסייה כזאת הוא אחוז אחד ממספר זה, כלומר 700 איש. אם ניתן לקבל נתונים על יותר מזה - הרי שהסטטיסטיקה רק תהיה מדויקת יותר, ונוכל אולי לקבל תמונה של היבטים שאינם רפואיים ואשר עלולים להוות גורם מזרז להתפרצות המחלה. במקרה כזה, ניתן יהיה גם לפעול בהתאם בצורה מאורגנת. לדוגמה, לו היו בידי הנתונים המספריים, והייתי רואה שבאיזור מסוים בארץ יש כשלושים אחוז יותר חולי אפילפסיה מאשר הממוצע באיזורים אחרים (כמובן ביחס לאוכלוסייה המתגוררת באיזורים אלה, ועם תלות בסטיית התקן של הממוצע הזה), ייתכן שהיה אפשר לפנות לאיזשהו גורם רשמי בבקשה לבדיקה סביבתית. אני מבינה שכיום אין נתונים כאלה. אשמח מאוד אם יהיה אפשר בכל זאת להפיק דוח כזה. אני מוכנה לבצע את העבודה הסטטיסטית, ולו רק כדי לשלול את האפשרות הזאת. דוח כזה, כפי שהזכרתי, אינו אמור לכלול פרטים מזהים על החולים, אלא רק רשימה של מין, גיל ואיזור מגורים. הגיל שבו התגלתה האפילפסיה יכול גם הוא לסייע, אם יש לכם נתון כזה. אשמח אם מישהו באגודה יוכל לעזור בנושא.
    בנוסף, האם יש בידכם נתונים על פרטים דומים של חולי אפילפסיה במדינות מערביות אחרות? האחוז שלהם באוכלוסייה? איזורי המגורים שלהם? גילאים? נתונים כאלה יכולים להוות קבוצת ביקורת לנתונים של ישראל.
    אודה לכם על עזרתכם.

* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר

הוספת תגובה

• גורמים סביבתיים

יסכה מוניקנדם-גבעון
    15/07/2010

שלום נורית

אני מסכימה עם ד"ר בלט ונראה לי שיהיה קשה מאוד להוכיח הקשר סביבתי.
    רק לסבר את האוזן - מרכיב תחורשתי קיים רק בתסומנות מאוד מסוימות, כך שהעובדה שאין במשפחה, היא כשלעצמה לא תורמת להוכחה. כך גם לגבי הסיבות - ולפי נתונים בעולם, כמחצית מהמקרים לא ידועים.
    לגבי נתונים מהעולם- הם כמו בארץ, מדובר על בין אחוז לשניים מהאוכלוסייה.
    לגבי התפלגות ספציפית יותר- את יכולה לפנות לאגודות בארה"ב, קנדה ואנגליה. קישורים שלהם נמצאים באתר שלנו.
    כרגע, אני לא יכולה להוציא לך דוח התפלגות לפי מקום מגורים, אך אם תתקשרי נוכל לחשוב יחד איך אנחנו עושים את זה.

כל טוב
    יסכה

* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר
    לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• אפילפסיה כתוצר של גורמים סביבתיים

Nurit
    15/07/2010

יסכה שלום,
    תודה על תשובתך.
    בדקתי אתרים של אגודות לאפילפסיה במספר מדינות מערביות: ארה"ב, קנדה, אירלנד, בריטניה, נורבגיה, שבדיה, ספרד, פורטוגל. בכולם אחוז חולי האפילפסיה המוצהר נמוך מ- 1%, והוא נע בין 0.4% ל- 0.85%, או שהוא מוערך עד אחוז אחד: גרמניה - 0.5%-1%. איטליה, צרפת, אוסטריה, דנמרק - 1%. לא מצאתי נתונים מספריים עבור שוויץ, הולנד, בלגיה, פינלנד.
    אוסטרליה וניו-זילנד הן היחידות שמצהירות על 1%-2% מהאוכלוסייה, כפי שציינת בפניי.
    לא הצלחתי לאתר נתונים ממדינות מתקדמות במזרח כדוגמת יפן, הונג-קונג וסינגפור.
    ארגון הבריאות העולמי WHO מצביע על אחוז של 0.4%-1% מהאוכלוסייה בלבד !
    אם הנתון של 1%-2% בארץ אכן נכון, אזי הנתונים שמצאתי לעיל שוב מעלים חשד, שיש סיבות נוספות (לאו דווקא סביבתיות, אבל זו אפשרות) לאחוז הגבוה יחסית של חולי אפילפסיה באוכלוסייה בישראל.
    אני אנסה לדבר איתך טלפונית, כפי שהצעת.
    בברכה,
    נורית.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

שאלות ותשובות נוספות שעניינו את הגולשים שלנו