מידע רפואי
פורומים
- קרינה סלולרית, סרטן
- אוסטאופורוזיס
- כושר גופני
- סוכרת נעורים, סוכרת ילדים
- רפואת מטיילים
- השאלת ציוד רפואי, ציוד שיקומי, ציוד אורטופדי
- פילאטיס
- נוירולוגיה, אפילפסיה
- כבדי ראיה, מחלות רשתית, ראיה ירודה
- דלקת פרקים, ראומטולוגיה
- פדיקור
- רפואת כף הרגל - פודיאטריה
- הכנה ללידה, קורס הכנה ללידה
- אימון אישי, קואצ'ינג
- בנות, העצמה נשית
מאמרים וחדשות
יועצים בתחום
טובי פלד
פסיכולוג ילדים ונוער פסיכולוג מומחה בעל קליניקה פרטית. מטפל ומאבחן פעוטות, נוער ומבוגרים. עובד בבתי ספר ובארגונים ציבוריים.ד"ר אליהו סמואל
פסיכותרפיסט ילדים ונוער פסיכותרפיה, פסיכואנליטיקאי. למד רפואה באונ` ת"א, התמחה ברפואת ילדים ובפסיכיאטריה של הילד והמתבגר. עבד כרופא פסיכיאטר בכיר ברמת חן ובהמשך שימש כמנהל יחידה בגיל הרך. הקים גן לילדים אוטיסטים. מנהל שירות פסיכיאטרי של הילד והמתבגר בב"ח ולפסון. יועץ מערכת החינוך באזור המרכז. עוסק בפרקטיקה פרטית בתחום הפסיכותרפיה בתל אביב בכל הגילאים.
- תרופות נגד כאבים עקב פריצת דיסקאיתי21/05/2008
שלום
במחקרים אחרונים נתגלה כי יש קשר בין שימוש בתרופות ממשפחת מעכבי COX2 סלקטיביים ובין סיכון לארועים קרדיו-וסקולריים (התקף לב ושבץ), במיוחד כאשר מדובר בשימוש כרוני ובחולים עם סיכון גבוה (חולים עם הסטוריה של מחלות לב או חולים שעברו שבץ, חולים עם גורמי סיכון למחלות לב, כגון: רמות כולסטרול גבוהות, סוכרת ועישון).
אני משתמש באתופן באופן קבוע ומתמשך (עם הפוגות קצרות) תקופה ארוכה וכנראה אמשיך כך לאורך כל חיי – אני בחור צעיר הסובל מפריצת דיסק (28). אני בקבוצת סיכון לבעיות הנ"ל בשל היסטוריה משפחתית וכולסטרול גבוה (אינני סובל מעודף משקל כלל וכלל, רק מתורשה גרועה).
יש לי כמה שאלות ואשמח לתשובה:
1. האם אתופן שייך לקבוצה הזו? הוא שהוא מהדור הישן?
2. מה ההבדל בין מעכבי COX למעכבי COX2? זה לא אותו דבר?
3. מה ההבדל בין תרופות מהדור הישן לחדש? ומה פירוש היות התרופות מהדור החדש "מעכבים סלקטיביים"?
4. האם תרופות מהדור החדש מסוכנות יותר מאלה מהדור הישן בעניין של התקפי לב ושבץ מוחי?
תודה רבה, איתי.
* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר תרופות נוגדות דלקת COX2 סלקטיביות
ד''ר חגי אמיר21/05/2008שלום איתי,
נראה לי משאלתך שאתה בחור יסודי.
לכן אתחיל עם הסבר קצר על התרופות נוגדות הדלקת.
מנגנון הדלקת בגוף הינו מנגנון אשר מופעל כל אימת שקיים נזק ריקמתי בגוף, ומטרתו לתקן את הנזק בריקמה. התחושות המלוות את ריפוי הנזק הן נפיחות, חום מקומי, אודם וכאב. נמצא כי החומרים דרכם הגוף משפעל את מנגנון הדלקת הם הפרוסטגלנדינים. אחד האנזימים הדרושים לצורך בנית הפרוסטגלנדינים הוא הציקלואוקסיגנאז או בקיצור COX.
הפרוסטגלנדינים עושים דברים רבים בגוף ביניהם גם שמירה על רירית הקיבה מפני החומציות הגבוהה של מיצי הקיבה, וכן משפעלים חלקים שונים במנגנון הקרישה.
התרופות נוגדות הדלקת מהדור הראשון כגון אספרין, אינדומד, ארתופן, נקסין, וולטרן... אינן סלקטיביות ומדכאות בצורה גורפת את בניית הפרוסטגלנדינים על ידי דיכוי האנזים הנידרש לייצורם - COX. על ידי זה אמנם התרופות הורידי את תופעות הלואי של הדלקת אולם גם הורידו את פעולת השמירה על רירית הקיבה, ולכן אחד הסיבוכים המסוכנים של לקיחת התרופות הנ"ל הוא דימומים מרירית הקיבה ואולקוסים. מצבים אלה מסכני חיים ודורשים טיפול מידי.
לפני כעשר שנים נמצא כי הפרוסטגלנדינים המעורבים בדלקת הם שונים מאלה המגינים על הקיבה, וישנם שני אנזימים שונים המסייעים בבנייתם. COX1 אחראי על שמירת רירית הקיבה, ו- COX2 אחראי על תפעול מנגנון הדלקת.
פותחה שורה של תרופות אשר הם COX2 סלקטיביות, היינו שמדכאות רק את ייצור הפרוסטגלנדינים האחראיים על הדלקת ולא מדכאים את אלה שמגינים על הקיבה. על ידי כך הורידו בצורה משמעותית את שכיחות הסיבוך המסוכן ביותר של התרופות נוגדות הדלקת שהוא דימום מין הקיבה.
בשורה זו נמצאות תרופות אשר חלקן סלקטיביות יותר וחלקן סלקטיביות פחות ל- COX2.
בין התרופות האלה נמצאות ה-אתופן, הוויוקס, הארקוקסיה, הרליפקס ועוד...
בשנים האחרונות נמצאה עליה בשכיחות התקפי הלב והשבץ המוחי בקרב משתמשי תרופות נוגדות הדלקת הסלקטיביות בשימוש ארוך טווח . ולכן יצאו הנחיות לתת את התרופות האלה בזהירות לפי אינדיקציות נכונות ולא לאורך זמן.
במידה ויש להשתמש בתרופות נוגדות דלקת לאורך זמן, אני אישית מעדיף לתת תרופות מהדור הישן עם תרופה המגנה על הקיבה כגון פמוטידין,גסטרו, לוסק וכד', ולא להתעסק עם תרופות מהדור החדש. תרופות אלה יש לשמור לאוכלוסיה של מי שיש לו כבר בעיות בקיבה ולא ניתן לתת לו תרופות נוגדות דלקת מהדור הישן כי הן תחמרנה את המצב בקיבה ועלולות לסכן את בריאותו.
אני תקוה שההסבר הקצר הזה מספק אותך ועונה על כל שאלותיך.
בכל מיקרה במידה וניתן, כדאי לא להשתמש בתרופות נוגדות דלקת לאורך זמן.
רפואה שלמה,
דר' אח* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירהתודה רבה ותהיות נוספות
איתי22/05/2008ד"ר חגי אמיר היקר
שלום שוב
ורוב תודות על התשובה המפורטת והסבלנית
נראה כי אתה יסודי גם כן, הן בתשובתך והן בסבלנות ובנכונות לעזור
אז תודה
:)
ולעניין: אני דווקא הבנתי מרופאת המשפחה ומהאורתופד שלי כי אתופן הינה תרופה מהדור הישן ולא מהחדש. בתשובתך רשמת אחרת או שלא הבנתי נכונה את דבריך? אז חדש או ישן? אתופן היא מעכב סלקטיבי או לא?
ולענין נוסף-
אני בהחלט מתכוון לאמץ את החלטתך בעניין השימוש בנוגדי דלקת ראשית לעיתים נדירות -
אני משלב בחיי טיפולים אלטרנטיביים – פילאטיס, דיקור סיני וכירופקטיקה. אני משתדל להמנע ככל הניתן משימוש במשככי כאבים ובוחר בהם כאופציה אחרונה בהחלט. אולם, לא תמיד זה עובד, בייחוד מאחר ואני סטודנט בטכניון ועובד באינטל, והפריצת דיסק ממנה אני סובל הינה בעמוד שדרה צווארי.
ושנית, כאשר אני נוטל אותן, חשבתי לשלב את נטילתן עם נטילת אומפרדקס-
שאלתי בהקשר זה היא - באיזה מינון מומלץ לי ליטול אומפרדקס במקרה שלי? האם זה בריא ליטול אומפרדקס לסירוגין ולא באופן רציף וקבוע? כי קורה ששבוע אני לוקח אתופן רצוף ואז שבועיים לא. או שיום כן יום לא... זה בסדר ליטול ככה באופן לא סדיר אומפרדקס?
רוב תודות
וסליחה על מבול השאלות
אני פשוט כבר מיואש :)
איתי* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירההבהרות
ד''ר חגי אמיר22/05/2008כפי שציינתי, בצורה ברורה לחלוטין, אתופן היא Cox 2 סלקטיבית , וכפי שציינתי התרופות השונות ברמות סלקטיביות שונה. האתופן היא ברמת סלקטיביות - לא מן הגבוהות. אולם בהחלט ניכללת במשפחה זו.
אומפרדקס היא מן התרופות המגינות על רירית הקיבה. כדאי לקחת כל אימת שאתה לוקח נוגדי דלקת לאורך זמן. אם אין בעיה ידועה בקיבה אין צורך לקחת בעת שלא מקבלים טיפול בנוגדי דלקת.
אני ממליץ לבחון את סביבת העבודה ולנסות למצא פתרונות מקוריים כדי למנוע את המתח על שרירי הצואר.
בהצלחה ואל תתיאש,
הכאב יחלוף.
דר' אח* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה
שאלות ותשובות נוספות שעניינו את הגולשים שלנו
כאבים בירך וברך שמאל
בן 32 סובל מכאבי גב קשים כ7 שנים
כאבים בזרת בכף רגל ימין
כאבי גב-נגע ליטי- צד שמאל למטה
אוסטופורסיס- כאבים בעצמות ללא שברים
פענוח כאבים בעצם הזנב - בדיקת MRI
כאבי גב תחתון חוזרים ונשנים עם הקרנה לרגל ימין
בדיקת מיפוי עצמות וכאבים בעמוד שדרה
בוהן כף הרגל רדומה אצל חייל בטירונות
ערוץ הבריאות
האם אתם קמצנים?