שני מחקרים מצאו כי טיפול בנוגד הקרישה ריברוקסבאן, הניתן בכדורים, יעיל יותר מהטיפול המקובל כיום, אנוקספארין (קלקסאן), במניעת פקקת ורידים תסחיפית בחולים שעברו ניתוחים להחלפת ירך וברך.
שני המחקרים פורסמו השבוע במגזין הרפואי היוקרתי, New England Journal of Medicine.
קרישי דם ורידיים, כמו גם תסחיפים, עלולים לגרום למוות לאחר ניתוחים אורתופדיים גדולים. נוגד הקרישה ריברוקסבאן (rivaroxaban) פותח בשיתוף על ידי חברות התרופות הרב-לאומיות באייר וג'ונסון את ג'ונסון.
על פי המחקר הראשון, שנערך בחולים שעברו ניתוח להחלפת מפרק ירך, הטיפול בריברוקסבאן הפחית ב-70% את הסיכון היחסי להופעת קרישי דם ותסחיפים מבלי להעלות את שעור הדימום. משך הטיפול במחקר זה היה חמישה שבועות.
תוצאות אלו הוצגו לראשונה בכנס השנתי של האיגוד ההמטולוגי האמריקאי (ASH) בשנה שעברה.
המחקר השני הוכיח כי טיפול בריברוקסבאן בחולים שעברו ניתוח להחלפת ברך, הפחית ב-49% את הסיכון היחסי להתפתחות פקקת ורידים תסחיפית, מבלי להעלות את שיעורי הדימום.
התוצאות של מחקר זה הוצגו לראשונה בכנס האיגוד הבינלאומי לקרישה (ISTH) בשנה שעברה.
"לפירסומים אלה על ריברוקסבאן יש פוטנציאל לשנות את הפרקטיקה הרפואית בשטח", אומר ד"ר בנגט אריקסון, מהמחלקה לאורתופדיה בבית החולים האוניברסיטאי סהלגרנסקה בשוודיה, החוקר הראשי במחקר הראשון.
לשאלות בנושא, היכנסו לפורומים:
פורום אורתופדיה
פורום בעיות מפרקים, החלפת מפרק, בעיות ברכיים
פורום ראומטולוגיה, מחלות פרקים, שיגרון, זאבת, פיברומיאלגיה
פורום קרדיולוגיה - רפואת לב
פורום שומנים בדם, מחלות לב
"התוצאות ממחישות שכעת יש לנו נוגד קרישה בכדורים, טיפול שהינו יעיל, בטוח ונוח למניעת פקקת ורידים תסחיפית. יש לכך חשיבות רבה, מכיוון שחולים שעוברים ניתוחים גדולים של הירך והברך נמצאים בסיכון גבוה להתפתחות סיבוכים מסכני חיים, גם לאחר תקופת האשפוז.
פרופ' בני ברנר, מנהל היחידה לקרישת דם, מרכז רפואי רמב"ם והפקולטה לרפואה של הטכניון, ומי ששימש חבר בוועדת ההיגוי באחד המחקרים, מציין כי מדובר בטיפול פורץ דרך.
לדבריו, יתרונות הטיפול בריברוקסבאן, כפי שהוכחו במחקרים, בהם השתתפו מרכזים רפואיים ישראלים רבים ובהם המרכז הרפואי רמב"ם, הם משמעותיים ומשפיעים באופן ישיר על החולה המטופל כמו גם על המערכת המטפלת. הטיפול הוא נוח, וניתן בכדור דרך הפה, וזאת בניגוד לטיפול הקיים אשר ניתן בזריקות.
עוד מוסיף פרופ' ברנר, כי בימים אלה מתנהלים מחקרי פאזה השלישית, בארץ ובעולם, אשר בודקים את הטיפול בריברוקסבאן למניעת הופעתם של קרישי דם בוורידים ועורקים, (להבדיל מהמחקרים המתפרסמים עכשיו אשר בדקו את יעילות התרופה בטיפול בקרישים ותסחיפים לאחר הופעתם).
מטרת מחקרים אלה היא לבדוק את יעילות הטיפול המונע באמצעות ריברוקסבאן מול הטיפול המונע הסטנדרטי הקיים מזה 60 שנה "קומדין", תרופה הניתנת באמצעות כדור דרך הפה אך חסרונה הוא מרווח בטיחות/יעילות צר מאוד, אשר דורש ניטור לעתים קרובות. על פי המחקרים, ניטור זה אינו נדרש כשמדובר בטיפול בריברוקסבאן.
עוד על פקקת ורידים:
טסים? כך תמנעו פקקת ורידים
פקקת ורידים: זהירות קריש
נוגדי קרישה - אנגיומקס יעיל בזמן צינתור
עונת הנסיעות בפתח: היזהרו מפקקת
לעבוד במשרד, ולחטוף קריש דם
באיחוד האירופי נרשמים מעל מיליון וחצי אירועים של פקקת ורידים תסחיפית מדי שנה, והם אחראים ל-544 אלף מקרי מוות; יותר מאשר סרטן השד, סרטן הערמונית, איידס ותאונות דרכים גם יחד.
בארץ מתרחשים כ-20 אלף מקרים של קרישי דם בשנה, אך מספר מקרי המוות שהם תוצאה ישירה של קרישים אינה ידועה היות ובארץ לא מבצעים ניתוחים שלאחר המוות.
עבודת מחקר מסקנדינביה מצאה, באמצעות נתיחות של לאחר המוות, כי 10% ממקרי המוות בבית חולים הינם כתוצאה מקרישי דם.
פקקת ורידים תסחיפית (הימצאות קרישי דם ורידיים ותסחיפים) הינה מצב חמור ומסכן חיים, וכוללת פקקת ורידים עמוקה (קרישי דם בוורידים עמוקים בדרך כלל ברגליים) ותסחיפים ריאתיים (קרישי דם בריאות).
קרישי דם אלה נוטים להתנתק ולהיסחף בזרם הדם, תוך שהם חוסמים מעבר דם לאיברים חיוניים. בזמן ניתוחים להחלפת מפרק ירך או ברך, ניזוקים הוורידים הגדולים של הרגל, שנושאים דם בחזרה ללב, והסיכון להיווצרות קרישי דם בחולים אלה עולה באופן משמעותי.
למעשה, קרישי דם ורידיים מתרחשים ב- 40%-60% מהחולים שעוברים ניתוחים אורתופדיים גדולים ואינם מקבלים טיפול מונע.
כ-815 אלף ניתוחים להחלפת מפרק ירך וכ-761 אלף ניתוחים להחלפת מפרק ברך בוצעו באירופה ובארה"ב בשנת 2005. בישראל מתבצעים אלפי ניתוחים בשנה.
* המידע המופיע כאן אינו מהווה המלצה לנקיטת הליך רפואי כזה או אחר. כל המסתמך על המידע המוצג עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה בכפוף לתנאי השימוש באתר
.jpg)
.jpg)
.jpg)






