מהי התמכרות?
התמכרות, לפי הגדרתה, היא שימוש חוזר ופיתוח תלות גופנית ונפשית בחומר מסוים או בדפוס התנהגות עד כדי תחושת מצוקה כשאלה אינם זמינים יותר. ההתמכרות היא למעשה הפרעה כרונית של מערכות המוח אשר קשורה לתהליכים של תגמול, מוטיבציה וזיכרון. המאפיינים הבולטים ביותר של התמכרות הם חוסר יכולת להפסיק את השימוש בחומר הממכר או להפסיק את ההתנהגות שאליה מכורים, חוסר שליטה, רצון מוגבר לשימוש בחומר או לדפוס ההתנהגות והתעלמות מההשפעות ומההיבטים המזיקים של החומר או של דפוס ההתנהגות. עם הזמן, ההתמכרות פוגעת באיכות החיים ובשגרת היום-יום, זו יכולה לבוא לידי ביטוי בנזקים בריאותיים, בניכור מהסביבה ולהשלכות חמורות כמו פשיטת רגל.
חומרים ממכרים ודפוסי התנהגות ממכרים יוצרים במוח תחושת עונג אשר משפיעה הן על הגוף והן על הנפש. יש אנשים אשר יכולים לנסות את החומר או את דפוס ההתנהגות פעם אחת והם לא ינסו אותו שוב, אחרים ירצו להרגיש שוב את אותה תחושת עונג והם ישתמשו שוב באותו החומר או ינהגו באותו דפוס התנהגות, אך כדי לשחזר את אותה תחושה ראשונית, השימוש נעשה ממושך ותדיר יותר. לאורך זמן, מתפתחת תלות ומתמכרים לאותו גורם העונג, גם אם הוא לא מהנה עוד כבתחילה.
היכנסו לפורומים והתייעצו עם המומחים:
פורום גמילה מעישון, גמילה מאכילה רגשית
פורום התמכרות, התמכרויות
מה גורם להתמכרות?
התמכרות קשורה לאונה המצחית של המוח אשר מאפשרת להשהות את תחושת התגמול שחשים לאחר ההתנסות בגורם הממכר. במצבים של התמכרות, האונה המצחית אינה משהה את התחושה והסיפוק מורגש באופן מידי. חלקים נוספים במוח תורמים גם את חלקם בהתמכרות, כך למשל, אזורים כמו פיתול החגורה הקדמי וגרעין האקומבנס, אשר אחראיים על תחושת העונג, יכולים להגביר את התחושה שהאדם מקבל בעת שהוא משתמש בחומר מסוים או נוהג בדפוס התנהגות מסוים. גורמים נוספים שיכולים לגרום להתמכרות הם חוסר איזון כימי במוח והפרעות נפשיות כמו סכיזופרניה והפרעה דו-קוטבית (מאניה-דיפרסיה). אלה יכולים לעודד מנגנוני התמודדות הכרוכים בהתמכרות.
חוקרים סבורים כי לחשיפה ממושכת בגיל מוקדם לחומרים ממכרים או להתנהגות התמכרותית יש משקל רב בכל הנוגע להתמכרות בבגרות, וגנטיקה מגבירה את סיכויי ההתמכרות בכ-50%. עם זאת, אין זה אומר שאם יש אדם מכור במשפחה אז בהכרח גם שאר בני המשפחה יסבלו מהתמכרות. גם הסביבה והתרבות משפיעים על התגובה כלפי התמכרות לחומר מסוים או לדפוס התנהגות וחוסר תמיכה מצד מהחברה יכולה לעודד התנהגות התמכרותית וכך גם אירועים טראומתיים שכדי להתמודד איתם פונים לחומרים ממכרים.
מנתונים סטטיסטיים עולה כי אחד מכל שלושה אנשים סובל מהתמכרות כזו או אחרת, כשהמוכרות שבהן הן התמכרות לניקוטין המצוי בסיגריות בעיקר, לסמים כמו מריחואנה, קוקאין והרואין, לאלכוהול ולתרופות, ובעיקר למשככי כאבים. כמו כן, יש עוד סוגים רבים של התמכרויות, כמו התמכרות למין, להימורים, לקפה, לספורט, לאוכל, לקניות, למחשב, לטלפון, לעבודה, לפורנוגרפיה ועוד.
אולי תרצו לקרוא גם:
כאבי ראש כתוצאה מפגיעה בצוואר
התמכרות מתוקה: סוכר ממכר כמו סמים
השפעת התמכרות על בני משפחה
התמכרות לאוכל (שאינו מזון)
גמילה מדויקת היא הדרך להפוך לגרסה מתקדמת וטובה יותר של עצמך
מהם המאפיינים של התמכרות?
ישנם דפוסי התנהגות שיכולים להיראות כמו התמכרות, אך בשונה מהם, כאשר האדם אינו מקבל את מבוקשו הוא לא מתנהג באופן שלילי. כך, לדוגמה, אדם יכול לשתות כמה כוסות קפה ביום, אך אדם שמכור לקפה יחווה תסמינים פיזיולוגיים ופסיכולוגיים, כמו עצבנות וכאבי ראש. הסימנים לכך שאדם סובל מהתמכרות קשורים לחוסר יכולת השליטה שלו בהתמכרות, אלה יכולים להיות חברתיים, התנהגותיים, בריאותיים ואישיותיים. אנשים מכורים לא יפסיקו את ההתנהגות המזיקה גם אם מודעים לבעיות הנגרמות בעטיה.
שינויים התנהגותיים ורגשיים הקשורים להתמכרות כוללים שיקול דעת לקוי או מוטעה לגבי היתרונות והחסרונות שיש בהתמכרות, נטייה להאשים אנשים אחרים ולהטיל עליהם את האחריות על בעיות אשר מקורן בהתמכרות, רמות מוגברות של חרדה, עצבות ודיכאון, רגישות יתר ומתח מוגבר, קשיים בהגדרת רגשות וקושי בהבחנה בין רגשות לבין תחושות גופניות.
התמכרות אינה מתרחשת אחרי ניסיון אחד, אלא היא נבנית בכמה שלבים, והתגובה של הגוף ושל המוח משתנה בין השלבים הראשונים לבין השלבים המאוחרים של ההתמכרות –
שלב 1 – התנסות – מנסים דבר חדש מתוך סקרנות
שלב 2 – התנהגות חברתית או שגרתית – משתמשים שוב בחומר או נוהגים בדפוס הממכר בסיטואציות חברתיות או מתוך הרגל
שלב 3 – בעיה או סיכון – משתמשים בחומר או מעורבים בפעילות באופן מופרז מתוך התעלמות מההשלכות של המעשה
שלב 4 – תלות – שימוש או מעורבות בפעילות באופן יומיומי או כמה פעמים ביום, למרות ההשפעות השליליות של התנהגות זו
להתמכרות שאינה מטופלת יש השלכות ארוכות טווח, הן מבחינה בריאותית כמו מחלות לב, סרטן ופגיעות נוירולוגיות, הן מבחינה נפשית כמו מתחים, חרדות ודיכאון, וגם מבחנה חברתית כמו מאסר בכלא או פגיעה במערכות יחסים או מבחינה כלכלית כמו חובות ופשיטת רגל.
איך מתחילים את תהליך הגמילה?
הדרך הטובה ביותר להיגמל מהתנהגות מזיקה היא שהרצון להפסיק ינבע מהאדם עצמו, אך ישנם מקרים שבהם הגמילה נעשית מתוך הכרח ולא מתוך רצון חופשי. אך גם רצון לא תמיד מספיק כדי להצליח להיגמל ופעמים רבות אנשים צריכים עזרה חיצונית כדי להתגבר על המכשולים הפיזיולוגיים והנפשיים הכרוכים בהליך הגמילה, מתסמינים גופניים כמו כאבי ראש, סחרחורות והשמנה ועד דיכאון וניתוק ממעגלים חברתיים. על כן, מסגרת טיפולית, וליווי צמוד של איש מקצוע מיומן יכולים לסייע בהליך קשה זה.
אין התמכרות שאי אפשר לטפל בה, תכניות הגמילה הטובות ביותר צריכות להיות מקיפות וכאלה שנוגעות הן לפן הפיזי של ההתמכרות והן לפן הנפשי והרגשי שלה. טיפול בהתמכרות אמור להתמקד בהפסקת הפעילות הממכרת או בשימוש בחומר הממכר והוא מורכב מכמה נדבכים – טיפול תרופתי פסיכיאטרי במקרים שבהם האדם המכור מתמודד עם חרדה, דיכאון או בעיות נפשיות אחרות, טיפול תרופתי שמסייע בתסמיני הגמילה מחומרים ממכרים ונטילה של תחליפי סם כמו מתדון וטיפול פסיכותרפי שבו מדברים עם מטפל או בקבוצות תמיכה על המניעים להתמכרות, על ההתמודדות איתה ועם ההיגמלות ממנה. אפשרות טיפול נוספת היא היפנוזה, שבה בעזרת תהליכים של סוגסטיה עצמית אפשר להתגבר על הקשיים הנפשיים הקשורים בהתמכרות עצמה ובגמילה ממנה.
חשוב לזכור כי התמכרות, גם אם למראית עין היא פיזיולוגית, כמו התמכרות לסיגריות, לאוכל או לספורט, ובוודאי אם היא התנהגותית, כמו התמכרות להימורים, לקניות או לטלפון, המניעים שלה הם נפשיים, וגם אם מצליחים להיגמל מהחומר עצמו או מההתנהגות המזיקה, התלות היא נפשית, היא מקור הבעיה ובה צריך להתמקד. כל עוד מושא ההתמכרות נושא עליו מטענים רגשיים, הסיכוי להישבר ולחזור לדרך הרעה גבוה במיוחד. לא בכדי אנשים שנגמלו מכנים עצמם מכורים, גם אם הם נקיים כבר עשרות שנים.
דרג עד כמה מאמר זה עזר לך
עזר מאד |
עזר |
טוב |
עזר קצת |
לא עזר |
* המידע המופיע כאן אינו מהווה המלצה לנקיטת הליך רפואי כזה או אחר. כל המסתמך על המידע המוצג עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה בכפוף לתנאי השימוש באתר