מידע רפואי
פורומים
- קרינה סלולרית, סרטן
- אוסטאופורוזיס
- כושר גופני
- סוכרת נעורים, סוכרת ילדים
- רפואת מטיילים
- השאלת ציוד רפואי, ציוד שיקומי, ציוד אורטופדי
- פילאטיס
- נוירולוגיה, אפילפסיה
- כבדי ראיה, מחלות רשתית, ראיה ירודה
- דלקת פרקים, ראומטולוגיה
- פדיקור
- רפואת כף הרגל - פודיאטריה
- הכנה ללידה, קורס הכנה ללידה
- אימון אישי, קואצ'ינג
- בנות, העצמה נשית
מאמרים וחדשות
יועצים בתחום
טובי פלד
פסיכולוג ילדים ונוער פסיכולוג מומחה בעל קליניקה פרטית. מטפל ומאבחן פעוטות, נוער ומבוגרים. עובד בבתי ספר ובארגונים ציבוריים.ד"ר אליהו סמואל
פסיכותרפיסט ילדים ונוער פסיכותרפיה, פסיכואנליטיקאי. למד רפואה באונ` ת"א, התמחה ברפואת ילדים ובפסיכיאטריה של הילד והמתבגר. עבד כרופא פסיכיאטר בכיר ברמת חן ובהמשך שימש כמנהל יחידה בגיל הרך. הקים גן לילדים אוטיסטים. מנהל שירות פסיכיאטרי של הילד והמתבגר בב"ח ולפסון. יועץ מערכת החינוך באזור המרכז. עוסק בפרקטיקה פרטית בתחום הפסיכותרפיה בתל אביב בכל הגילאים.
- שאלה בקשר להפרעת ADHDכוכבית25/08/2009
שלום רב,
בתי בת 5 וקצת, טרם אובחנה בנוגע להפרעה הנ"ל, היתה בטיפול במשך שנה וחצי במרכז התפתחות הילד של קופת חולים, קיבלה טיפולי ריפוי בעיסוק +קלינאית תקשורת,השיגה פערים באופן משמעותי ומפותחת יפה לגילה .
הבעייה אצלה היא בעייה התנהגותית בעיקר, התקפות זעם ואלימות כאשר אינה מקבלת את מבוקשה, השתטחות על הרצפה, צעקות מחרידות, תנועתיות יתר ודברנות רבה, גם הגננת מתלוננת על כך.
השנה היא אמורה להתחיל גן חובה ויש לי המון המון חששות לגבי ההתנהלות בגן. כל יציאה החוצה איתה הופכת לסיוט אחד מתמשך, כמו כן, אינה רוצה לעשות דבר מלבד צפייה בטלויזיה ללא הגבלה, לא מוכנה לקבל גבולות, בעיות גדולות באכילה, כמעט ואינה אוכלת שום דבר, רוצה רק ממתקים ושטויות , אני בזה עוד איכשהו מצליחה לשלוט ולא להכנע בנושא הממתקים, אולם בשאר הדברים יש כאמור המון בעיות.
הרופא ההתפתחותי בביקור האחרון שהיינו אצלו הגיע למסקנה כי הם אינם יכולים עוד לתת מענה במרכז ההתפתחותי והפנה אותי למרכז פסיכאטרי לגיל הרך הוא הגיע למסקנה שאני הגעתי אליה כבר מזמן שיש לה בעיות רגשיות (היא אומצה לפני שנתיים וחצי , בגיל כמעט 3).
אציין כי מדובר בילדה מאוד מאוד חריפה ואינטלגנטית (אני לא משוחדת בכך..., כולם אומרים זאת).
הייתי בפגישה ראשונה במרכז ניצנים וכעת אני אמורה לפגוש את העובדת הסוציאלית של המרכז, אין לי מושג מדוע דווקא עובדת סוציאלית, כאשר התלונות הנם על רקע של בעיות רגשיות .
האם לדעתך בהמשך העניין יטופל על ידי פסיכולוגים, איזה טיפולים הם יכולים להמליץ האם מדובר על ריטלין ? כמו כן אני צפיתי בסדרה שהפיקו לגבי התרופה הזו ויש לי די הרבה חששות אולם המצב מאוד מאוד קשה ואיני יודעת מה יהיה , האם יש תרופות יותר טובות עם פחות תופעות לוואי ובאיזה גיל אפשר לתת אותם?
אודה מאוד על תשובה וסליחה על אורכה של השאלה.
בתודה מראש* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר הפרעה מורכבת ADHD ועוד
ד``ר אבי שפירא27/08/2009שלום רב, אין ספק שההפניה למרכז לגיל הרך הוא מתאים. עו"ס אם היא בהכשרתה פסיכותרפיסטית בהחלט יכולה לטפל בבעיות רגשיות. לדעתי הדרכת הורים חשובה ביותר. תרופות לא נותנים בכל מקרה אולם לעיתים חשוב ביותר לשלב גם את הערוץ הביולוגי. בברכה ד"ר אבי שפירא
* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירההפרעת קשב וריכוז בגיל הרך
ד``ר אבי שפירא27/08/2009הפרעת קשב וריכוז בגיל הרך
שלשת המרכיבים המהווים את הבסיס לאיבחון הפרעת קשב וריכוז הן בגיל בית בספר והן בגיל הרך הם ליקוי בתשומת לב, אימפולסיביות ופעילות יתר. הפרעת הקשב והריכוז בבסיסה היא אורגנית, מוחית, גנטית והשילוב תורשה וסביבה הוא הקובע את זמן הופעת הסימפטומים, חומרתם וכו'. הפרעת הקשב והריכוז היא אחת ההפרעות שמאד מושפעת מסביבת חייו של הילד. אין ספק שגננות מסויימות ביכולתם, באישיותם יכולים להקל או להחמיר את הסימפטומים. מצבים משפחתיים קשים כגון גרושין ומאבקי הורים בהחלט יכולים להחמיר את הסימפטומים של הפרעת קשב אמיתית. אני לא אמנה סיבות נוספות אך הן רבות הגורמות להקלה או החמרה של ההפרעה.
ברור שרמת הפעילות והקשב בגיל הינקות שונה לחלוטין מזו שבגיל גן חובה ובגיל בית הספר. לרוב החשד להפרעת קשב וריכוז אינו עולה לפני גיל שנתיים.
מאחר ומדדים רבים קשורים למצבי למידה, הקושי באיבחון ילדים קטנים הוא רב. מקובל היום שניתן לחשוד בהפרעה בילדים מתחת לגיל 5 שנים ואת האבחנה הסופית לקבוע בגיל 5 (הגיל אינו קריטריון קדוש וחשוב תמיד לזכור זאת באיבחון ילדים).
מאחר וההפרעה היא ביולוגית, מולדת במהותה ואינה סטטית, כלומר הסימפטומים משתנים במהלך החיים מהגיל הרך, גיל ביה"ס , גיל התבגרות, הגיל המבוגר, הסימפטומים של ההפרעה וחומרתם וכן זמן תחילת ההפרעה תלויים בגורמים סביבתיים משתנים, בהתפתחות האישיות של הילד ועוד.
ברור שלפני שקובעים אבחנה של ADHD בגיל הרך כמו גם בכל גיל, חשוב לבצע איבחון מקיף בכדי לשלול מצבים הדומים להפרעת קשב וריכוז. מצבים משניים שכמובן הטיפול בהם שונה מהטיפול בהפרעת קשב אמיתית.
הדוגמאות לכך הן רבות :
טמפרמנט (מזג) קשה שהוא בעצם בטווח הנורמה, ילדים שלא מציבים להם גבולות, הפרעת התנהגות או הפרעה מרדנית מתנגדת, חריגות במנת משכל (פיגור , מחוננות), הפרעות נוירולוגיות שונות (PDD , תסמונות גנטיות , אפילפסיה), בעיות בראייה ושמיעה לא מאובחנות, דלקות אזניים כרוניות, מחלות כרוניות (אסטמה, כליה, לב, כבד), הפרעות נפשיות כגון פסיכוזה או מצב פרה – פסיכוטי, תסמונת שלאחר טראומה (PTSD), חרדה ודיכאון, הפרעות ויסות בתחום התחושתי ותחום ויסות האפקט, והפרעה בקשר הורה –ילד.
לאחר שנשללו בעיות אחרות, הטיפול בהפרעת קשב וריכוז בגיל הרך מבוססת בעיקר על הדרכת הורים והדרכת הצוות החינוכי והפסיכולוגי בגן.
לפעמים משלבים גם טיפולים התנהגותיים בילד . מאחר והתגובה לטיפול תרופתי בגיל הרך היא לא תמיד יעילה, לעתים מלווה בתופעות לוואי והמחקר בתחום הוא מועט, מקובל לשקול טיפול תרופתי מגיל גן חובה אם כי במקרים מסויימים ניתן לשלב תרופות קודם לכן. הבסיס לטיפול הוא כאמור הדרכת הסביבה המטפלת בילד (הורים, גננות , פסיכולוגית הגן ).* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה
שאלות ותשובות נוספות שעניינו את הגולשים שלנו
התקפי חרדה קשים אצל ילדה בת 12.5 בתקופת הקורונה
עצירות לבת 7 עם הורים גרושים
אילמות סלקטיבית אצל ילדה בת 6
אימפולסיביות ואלימות סלקטיבית בגיל 8
חרדות לילד בן 13
הפרעת קשב וחצי כדור רספירדל
זיכרון (?) של השתתפות ברצח וחרדה בעקבות זאת
מרשם לתרופה מפחיתת חרדה אשמח לחוות דעת
בן 8 שרצה לדקור את המורה והילדים בכיתה היום
ערוץ הבריאות
.jpg)