מידע רפואי
פורומים
- קרינה סלולרית, סרטן
- אוסטאופורוזיס
- כושר גופני
- סוכרת נעורים, סוכרת ילדים
- רפואת מטיילים
- השאלת ציוד רפואי, ציוד שיקומי, ציוד אורטופדי
- פילאטיס
- נוירולוגיה, אפילפסיה
- כבדי ראיה, מחלות רשתית, ראיה ירודה
- דלקת פרקים, ראומטולוגיה
- פדיקור
- רפואת כף הרגל - פודיאטריה
- הכנה ללידה, קורס הכנה ללידה
- אימון אישי, קואצ'ינג
- בנות, העצמה נשית
מאמרים וחדשות
יועצים בתחום
טובי פלד
פסיכולוג ילדים ונוער פסיכולוג מומחה בעל קליניקה פרטית. מטפל ומאבחן פעוטות, נוער ומבוגרים. עובד בבתי ספר ובארגונים ציבוריים.ד"ר אליהו סמואל
פסיכותרפיסט ילדים ונוער פסיכותרפיה, פסיכואנליטיקאי. למד רפואה באונ` ת"א, התמחה ברפואת ילדים ובפסיכיאטריה של הילד והמתבגר. עבד כרופא פסיכיאטר בכיר ברמת חן ובהמשך שימש כמנהל יחידה בגיל הרך. הקים גן לילדים אוטיסטים. מנהל שירות פסיכיאטרי של הילד והמתבגר בב"ח ולפסון. יועץ מערכת החינוך באזור המרכז. עוסק בפרקטיקה פרטית בתחום הפסיכותרפיה בתל אביב בכל הגילאים.
מנהל הפורום

055-4533169
055-4533169 ללא פרסום בפורום
- רוצה לדעת על הקיצור קיבה והשפעה של זה על הקורטיזולאיילה24/08/2021
היי, יש לי קורטיזול גבוה, הייתי במעקב של אנדוקרינולוג בגלל חשד לקושינג, שללו לי את קושינג בגלל בדיקת רוק שנעשתה כי הכדורים של הטסט לא היו מורידים לי את הרמות קורטיזול, הרופאה שלי אמרה על הקיצור קיבה, אבל לא הבנתי אם קיצור קיבה גורם להורדת קורטיזול או לא, כי אם אני אעשה קיצור קיבה והקורטיזול ישאר אני לא יעלה חזרה או שאני ישאר שמנה, העיניין הוא שאני עדיין לא סגורה על קושינג בגלל שיש לי ממצא בראש ואני מפחדת שזה כן קושינג ואז אני סתם יעבר את החוויה של הקיצור קיבה, לשאלתי, האם קיצור קיבה מוריד את רמות הקורטיזול? ואם לא אז יש מצב אני אעלה חזרה או לא ארד בכלל בגלל הקורטיזול הגבוה?
חשוב לי לציין שהערכים שלי לא יורדים שאני לוקחת כדור של הטסט להורדת הקורטיזול אבל הבדיקת רוק של הקורטיזול יצאה תקינה ובגלל זה אבחנו שהקורטיזול גבוה הוא מהשמנת יתר... אני עדיין חוששת שיש לי קושינג.
תודה מראש על המענה
* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר קורטיזול גבוה ושלילת קושינג
ד``ר אסנת רזיאל24/08/2021איילה יקרה. האינטואיציה שלך נכונה. קודם לעשות ברור מעמיק ולשלול חד משמעית קושינג שמשמעותו רמת קורטיזול מוגברת.
ממליצה לפנות לבירור אצל דר דנה זייד.
וקצת מפרטת כעת:
רמה מוגברת של קורטיזול: תסמונת Cushing המבטאת מצבים של עליה ברמת קורטיקוסטרואידים בפלזמה, בעיקר קורטיזול. הסיבות העיקריות לתרחיש זה הם גידולים בהיפופיזה המהווים 60% מהמקרים, הפרשה אקטופית של ACTH מהווה 20% מהמקרים, ומצבים של אדנומה, היפרפלזיה או קרצינומה של האדרנל מהווים יחדיו עוד 20% מכלל המקרים של יצור יתר של קורטיזול.
השכיחות של תסמונת Cushing היא אחד ל-10,000 בנשים, ואחד ל-30,000 בגברים. הסיבה העיקרית לתסמונת זו בילדים היא גידולים באדרנל.
בין המקורות האקטופיים להפרשת ACTH ניתן למנות קרצינומה של הריאות oat cell) או small cell) המהווה 50% מהמקרים, גידול בטימוס (10%), גידול קרצינואיד בבלוטת הלבלב (10%), גידולים של הרכס העצבי (5%), קרצינומה מֶדולארית של בלוטת התריס (5%), גידול קרצינואיד בריאות (2%), ומגוון גידולים שונים (18%).
ידוע כיום שרקמות לא-אנדוקריניות רבות בגוף, יודעות לייצר POMC או pro-opiomelanocortin שהוא הקודמן של ACTH, אך רק מעט מהרקמות יודעות להפוך POMC ל-ACTH. לדוגמה, בין גידולי הריאה רק 3% מכילים את האנזימים הפרוטאוליטיים הנחוצים לשחרור ACTH פעיל, ולגרום לתסמונת Cushing.
סיבות גופניות נוספות העלולות לגרום לרמות קורטיזול גבוהות הם הריון בעיקר בשליש האחרון, עקה גופנית ונפשית, פעילות יתר של בלוטת התריס והשמנת-יתר.
יש להדגיש שוב שמצבי דיכאון, חרדה, פאניקה, ותולדות של מצבים של מצוקה נפשית כמו תת-תזונה עד כדי אנורקסיה, אף הם יגרמו לרמות קורטיזול גבוהות, כתוצאה מהפרשה תגובתית של ACTH מבלוטת יותרת המוח. עובדה זו מסבירה חלקית את הירידה בתגובה החיסונית באנשים המצויים במתח נפשי כרוני.
תכשירים תרופתיים המעלים רמות קורטיזול: קורטיזון אצטט, הידרוקורטיזון, קורטיקוטרופין, אסטרוגנים (גם בצורת גלולות למניעת הריון), צריכת אלכוהול או קפאין מוגברת, אינטרפרון גאמא, ניקוטין (עישון כבד), נטילת אמפטמינים, ואזופרסין, נלוקסון, והתכשיר האנטי-מימֶטי לטיפול בבחילות והקאות, מטוקלופראמיד. נטילת מלטונין על ידי נשים בגיל המעבר מעלה משמעותית את רמת הקורטיזול.
ראוי לציין שבתסמונת Cushing רמות הקורטיזול הנמדדות מאוד גבוהות בבוקר, אך שלא כצפוי אינן יורדות בשעות הערב-לילה. בחשד לתסמונת זו ניתן להמליץ על ביצוע מבחן דיכוי דקסמתאזון, המבוסס על יכולתו של ההורמון האחרון לדכא את יותרת המוח, ובכך להפחית את הגירוי של יותרת הכליה. המבחן מתבצע על ידי מדידת רמת קורטיזול בשתן, שלאחריה הנבדק מקבל דקסמתאזון באופן פומי, וחוזרים על מדידת קורטיזול בשתן. אם תסמונת Cushing אמנם נגרמה מגירוי יתר של האדרנל על ידי ACTH, רמת הקורטיזול בדגימת השתן השנייה נמצאת מופחתת. אם לעומת זאת התסמונת נגרמה מגירוי האדרנל על ידי גידול מקומי ולא מגירוי של ההיפופיזה, רמת הקורטיזול נותרת גבוהה.
לסיכום: חשוב מאד לא לקפוץ ישר לניתוח להרזיה אלא ללמוד תחילה מה הסיבה לעליה ברמת הקורטיזול, להביא לירידת הרמה ואז אם עדיין יש השמנה לשקול ניתוח.
אפשרות שניה הינה לקבל טיפול תרופתי להרזיה במקביל לבירור האנדוקרינולוגי כדי לחסוך זמן ולהתחיל לרזות במקביל.
לאחר יעוץ עם דר דנה זייד אשמח לפגוש אותך ולשקול יחד איתך מה הדרך הנכונה עבורך לרזות. בהצלחה רבה.* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה
שאלות ותשובות נוספות שעניינו את הגולשים שלנו
ערוץ הבריאות
האם אתם רומנטיים?
.jpg)
.jpg)
.jpg)

.jpg)
.jpg)

.jpg)