מידע רפואי
פורומים
- קרינה סלולרית, סרטן
- אוסטאופורוזיס
- כושר גופני
- סוכרת נעורים, סוכרת ילדים
- רפואת מטיילים
- השאלת ציוד רפואי, ציוד שיקומי, ציוד אורטופדי
- פילאטיס
- נוירולוגיה, אפילפסיה
- כבדי ראיה, מחלות רשתית, ראיה ירודה
- דלקת פרקים, ראומטולוגיה
- פדיקור
- רפואת כף הרגל - פודיאטריה
- הכנה ללידה, קורס הכנה ללידה
- אימון אישי, קואצ'ינג
- בנות, העצמה נשית
מאמרים וחדשות
יועצים בתחום
טובי פלד
פסיכולוג ילדים ונוער פסיכולוג מומחה בעל קליניקה פרטית. מטפל ומאבחן פעוטות, נוער ומבוגרים. עובד בבתי ספר ובארגונים ציבוריים.ד"ר אליהו סמואל
פסיכותרפיסט ילדים ונוער פסיכותרפיה, פסיכואנליטיקאי. למד רפואה באונ` ת"א, התמחה ברפואת ילדים ובפסיכיאטריה של הילד והמתבגר. עבד כרופא פסיכיאטר בכיר ברמת חן ובהמשך שימש כמנהל יחידה בגיל הרך. הקים גן לילדים אוטיסטים. מנהל שירות פסיכיאטרי של הילד והמתבגר בב"ח ולפסון. יועץ מערכת החינוך באזור המרכז. עוסק בפרקטיקה פרטית בתחום הפסיכותרפיה בתל אביב בכל הגילאים.
- שומנים רווים ובלתי רוויםcoralline08/11/2008
שלום, אני בת 19 והתחלתי להתעניין בתזונה נכונה. לכן רציתי להבין בדיוק את ההגדרות של: שומן רווי, שומן בלתי רווי, שומן טראנס (מוקשה למחצה), שומן מוקשה, חומצות שומן, אומגה 3, אומגה 6 ואומגה 9. חיפשתי מידע ברשת אבל עודף המידע ממש בלבל אותי. לפני מה שהבנתי, בחומצות שומן הכוונה לשומנים רווים או בלתי רווים. שומנים רווים נמצאים במוצרי בשר וחלב והם לא בריאים. שומנים בלתי רווים נמצאים בצומח והם בריאים. שומן טראנס גם מצוי בבשר וחלב ונוצר בדרך לא טבעית והוא לגמרי לא רצוי. רציתי להבין מה עדיף מבחינת שמן קנולה/זית/פשתן. הבנתי שבעיקרון הם הכי טובים כי יש בהם הרבה שומן בלתי רווי אבל מה לגבי כמות האומגה 3 ואומגה 6 שהם מכילים? (הבנתי שצריך שיהיו ערכים שווים של אומגה 3 ואומגה 6 ומכיוון שברוב המזונות יש הרבה יותר אומגה 6 שמן זית ושמן פשתן [אבל לא קנולה] טובים כי יש בהם כמות שווה) בנוסף הבנתי שלא בריא להשתמש בהם לבישול או טיגון כי זה מקלקל אותם והופך את השומן הבלתי רווי שבהם לשומן רווי או משהו כזה... לכן רציתי לדעת האם גם חזה עוף למשל (שכמו שהבנתי הוא בשר רזה ולכן בריא) מאבד בעצם מערכו והופך ללא בריא בטיגון (או בישול). ומה לגבי מוצרי סויה כמו יוגורט סויה, חלב סויה או טופו האם הם מכילים שומן? (רווי או בלתי רווי או טראנס). אני מאוד מקווה שתוכלו לעזור לי, ולהסביר לי את המושגים האלו וכמובן לתקן אותי אם טעיתי והבנתי משהו לא נכון. תודה רבה מראש!
* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר שומנים
ליטל סמואל-לוי09/11/2008שלום לך,
אכן עודף המידע והמידע החדש שמצטבר כל הזמן עלול לגרום לבילבול. אני אנסה לענות לך על שאלותיך, מקווה שאכסה הכל.
ראשית, חומצות השומן הן אבני הבניין של השומנים הנמצאים במזון. השמוןת השונים מתארים את ההבדלים במבנה הכימי שלהם אך המבנה הכימי גם קובע את הפעילות שלהן בגוף לכן חלקן מסווגות כ"בריאות" יותר ואחרות כ"מזיקות". המאכלים שאנו אוכלים מכילים תערובות של חומצות שומן, חלקם עשירים יותר בשומן הרווי, חלקם בבלתי רווי.
השומן הבלתי רווי הוא המומלץ יותר (והוא כולל בתוכו גם את האומגה 3, אומגה 6 ואומגה 9), והשומן הרווי והטרנס הם הפחות מומלצים.
שומן רווי נמצא בעיקר בחי (כמו שציינת, במוצרי חלב שמנים ובשרים שמנים) ושומן טרנס או שומן מוקשה נמצא בעיקר במזונות מעובדים (לאו דווקא מהחי) כמו מרגרינה, עוגיות, פופקורן מוכן, וופלים, מאפים, בצקים וכו' (לא מוצרי בשר או חלב כמו שכתבת). בדרך כלל התכולה של שומן רווי (ולאחרונה גם של הטרנס) מצויינת בסימון התזונתי באריזה.
שומן בלתי רווי נמצא בדרך כלל בצומח (שמנים צמחיים למינהם, זיתים, טחינה, אבוקדו) אך הוא קיים גם בבשר ועופות בכמות מסויימת. מוצרי סויה יכולים להכיל שומן ויכולים להיות דלי שומן (תלוי במוצר), אך בכל מקרה השומן בהם הוא בלתי רווי.
אם נכנסים יותר לעובי הקורה,
אומגה 3 (סוג של שומן בלתי רווי) נמצא בדגי ים, אגוזי מלך וזרעי פשתן. בדרך כלל התזונה שלנו חסרה במרכיב זה ולעומת זאת עשירה יותר באומגה 6 (הנמצאת בשמן סויה למשל). המטרה היא לצרוך יותר מאומגה 3 על חשבון האומגה 6, כי יש לכך יתרונות בהגנה מפני מחלות לב וכלי דם.
טיגון אינו מומלץ בכל מקרה. וזה נושא שלם אחר.* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירהאומגה3, אומגה6
אהרון09/11/2008אכן צריך איזון בין 3 ו 6. הראשון נמצא (אך לא חייב) בשומן רב בלתי רווי והשני בחד בלתי רווי. אומגה3 שמקורו בדגי מי ים קרים שונה מזה שבצומח (פשתן אגוזים) ועדיף עליו. בגוף שלנו לא זקוק לשומן רווי מתזונה אבל קשה עד בלתי אפשרי להמנע מאכילתו. מומלץ להגביל את חלקו לשליש מכמות חומצות השומן שבתזונה ואם אפשר לפחות.. החד והרב בלתי רווי צריך לאכול בחלוקה פחות או יותר שווה כלומר לפחות שליש מהכמות הכללית עבור כל אחד. לגבי הרכב השומן מן הצומח יש חריג אחד ידוע: בקוקוס מרבית השומן הינו רווי.
* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירהתודה רבה על התשובות המפורטות
coralline09/11/2008* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה
שאלות ותשובות נוספות שעניינו את הגולשים שלנו
ערוץ הבריאות
האם אתם אובססיבים?
.jpg)
.jpg)
.jpg)

.jpg)

.jpg)