תסמונת הלב השבור – האבחנה והסיבות להופעתה

מה יכול לגרום לתסמונת להופיע ואיך ניתן לטפל בה? הכירו את המצב הרפואי שמאז פרוץ המלחמה דווח על עלייה במספר האנשים שלקו בו
 מערכת BeOK
מאת מערכת BeOK
| 28/11/2023 |
צפיות: 2,732
דירוג: 4.6 מתוך 8 הצבעות
התקבלו 8 דירוגים בציון ממוצע 4.6 מתוך 5
המלחמה שהחלה ב-7 באוקטובר ממשיכה לתת את אותותיה, הן על הגוף והן על הנפש. לאחרונה דווח במספר כלי תקשורת כי ישנה עלייה במקרים המאובחנים כ"תסמונת הלב השבור", בעיקר אצל אמהות לחיילים ואנשים שהיו עדים לתוצאות מעשי הטבח והזוועות – צוותים מטפלים ואנשי מקצוע שונים.

על אף השם שניתן לתסמונת, אין מדובר בלב שבור של נערה שהחבר שלה זה עתה נפרד ממנה, אלא במצב רפואי של ממש, מטריד ומשבש את השגרה, שאין להקל ראש בטיפול בו.

רוצים לדבר על זה?
פורום חרדות, טראומות, פחדים
פורום גוף נפש, רפואת גוף נפש

אז מהי תסמונת הלב השבור?


תסמונת הלב השבור היא מצב רפואי שבו שריר הלב נחלש זמנית כתוצאה מלחץ נפשי או פיזי. התסמונת מתאפיינת בכאבים בחזה, קשיי נשימה והזעה מוגברת, והיא עלולה להיות דומה מאוד להתקף לב.

תסמונת הלב השבור נקראת גם "Cardiomyopathy Takotsubo" על שם סיר יפני בצורת חרוט. כאשר הלב סובל מתסמונת זו הוא מקבל צורה ייחודית המזכירה את הסיר, אותה ניתן לראות היטב בבדיקות מקיפות שנעשות טרם האבחנה.

התסמונת נגרמת ככל הנראה כתגובה ללחץ נפשי או פיזי משמעותי, כשהלחץ גורם לשחרור של הורמונים כמו אדרנלין, שיכולים לפגוע בתפקוד של שריר הלב.

מהם הסימפטומים של תסמונת הלב השבור?


הסימפטומים של תסמונת הלב השבור דומים לאלה של התקף לב, וכוללים:
כאבים בחזה
קשיי נשימה
הזעה מוגברת
בחילות והקאות
סחרחורות
חולשה

איך מאבחנים את תסמונת הלב השבור?


האבחנה של תסמונת הלב השבור מתבססת על מספר גורמים, ובהם:

ההיסטוריה הרפואית של המטופל - אם המטופל חווה אירוע מלחיץ זמן קצר לפני הופעת התסמינים, זה עשוי להצביע על תסמונת הלב השבור. עדות לאירועי הטבח ב-7 באוקטובר, מתן טיפול בזירה מסוימת או קרבה לחייל בתפקיד או לאדם שנרצח או נחטף יכולים, במקרה זה, להסביר את הסיבה להופעת התסמונת.

הבדיקות הפיזיות - הרופא עשוי למצוא סימנים פיזיים המרמזים על תסמונת הלב השבור, כגון לחץ דם נמוך ודופק מהיר.

בדיקות הדמיה - בדיקות הדמיה כגון אק"ג, אקו לב וצנתור, יכולות לעזור לאבחן את התסמונת. בדיקת אקו לב יכולה להראות שינוי בצורת הלב, המזכירה, כאמור, סיר יפני. בדיקת צנתור יכולה להראות שאין חסימה בעורקים הכליליים, דבר המבדיל בין תסמונת הלב השבור להתקף לב.

אם הרופא מוצא סימנים המצביעים על תסמונת הלב השבור, הוא עשוי להמליץ על בדיקות נוספות כדי לשלול בעיות אחרות, כגון התקף לב או מחלת לב כלילית. בדרך כלל, אם הרופא מוצא את כל הסימנים המתאימים לתסמונת הלב השבור, הוא יוכל לאבחן את התסמונת ללא צורך בבדיקות נוספות.


איך מטפלים בתסמונת הלב השבור?


הטיפול בתסמונת הלב השבור מתמקד בטיפול בגורם ללחץ, ובטיפול בתסמינים:

טיפול בגורם ללחץ - אם הגורם ללחץ הוא אירוע חד פעמי יתמקד במתן תמיכה נפשית למטופל. אם הסובלים מהתסמונת הם הורים מודאגים לחיילים שנשלחו לחזית או קרובי משפחה של נרצחים או חטופים כתוצאה ממתקפת הטרור ב-7 באוקטובר, הטיפול יהיה טיפול נפשי ממוקד בהתאם לכל מקרה.

אם הגורם ללחץ הוא מצב מתמשך כמו סדר יום לחוץ בעקבות משרה תובענית, הטיפול יתמקד בהפחתת הלחץ על המטופל.

טיפול בתסמינים - הטיפול בתסמינים של תסמונת הלב השבור כולל מתן תרופות להקלה על הכאבים, על קשיי הנשימה ועל הסימפטומים האחרים.

כיצד ניתן למנוע את תסמונת הלב השבור?


אין דרך למנוע באופן מוחלט את התפתחות תסמונת הלב השבור, אך ישנם מספר דברים שניתן לעשות כדי להפחית את הסיכון לכך:

ניהול לחץ נפשי - מציאת דרכים להתמודד עם לחץ נפשי כמו טיפול, מדיטציה, יוגה או פעילות גופנית.

שמירה על אורח חיים בריא - תזונה בריאה, פעילות גופנית סדירה ושינה מספקת.

טיפול במחלות רקע - טיפול במחלות רקע כמו יתר לחץ דם, סוכרת וכולסטרול גבוה, עשוי להפחית את הסיכון לתסמונת הלב השבור.

לקריאה נוספת:

תסמונת הלב השבור - לא התקף לב, אבל כואב
האם עבודה במשמרות גורמת למחלות לב?

לסיכום, תסמונת הלב השבור אינה מסוכנת כמו התקף לב, אך היא עלולה לגרום לסיבוכים ובהם אי ספיקת לב והפרעות קצב. חשוב לזכור כי התסמונת עלולה להיות דומה מאוד להתקף לב, ולכן חשוב לפנות לטיפול רפואי מידי במקרה של כאבים בחזה, קשיי נשימה או תסמינים אחרים המרמזים על בעיה בלב, וזאת כדי לשלול קיומו של התקף לב "אמיתי".

דרג עד כמה מאמר זה עזר לך

עזר מאד

עזר

טוב

עזר קצת

לא עזר


* המידע המופיע כאן אינו מהווה המלצה לנקיטת הליך רפואי כזה או אחר. כל המסתמך על המידע המוצג עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה בכפוף לתנאי השימוש באתר