ממגורפיה ו-US שד כל שנה, כן או לא

לקביעת תור או פניה אישית למומחה ללא פרסום בפורום

• ממגורפיה ו-US שד כל שנה, כן או לא
    שלווה נסיונית
    08/04/2011

בת 45.
    מזה 13 שנה אני עורכת בדיקה שנתית ידנית אצל כירורגית שד. מידי שנה היא שולחת אותי לעשות ממוגרפיה ו-US שד.
    היום ביקרתי אצל רופא נשים שזה הביקור השני שלי אצלו. עברתי אליו מאחר והוא מומחה לגיל המעבר ואני כבר שם.
    הוא ביקש לעשות לי בדיקת שד לפני מתן הורמונים. כשאמרתי לו שאין צורך כי אני עושה כל שנה ממוגרפיה ו-US שד, הוא נחרד. לדבריו זו קרינה מיותרת ושבגילי לא צריך לעשות ממגורפיה, אם אין ממצא כלשהוא בבדיקה ידנית. בנוסף, אמר שכמות הקרינה שקיבלתי מעלה בצורה משמעותית את הסיכוי שלי לחלות בסרטן שד, סרטן ריאות וסרטן תירואיד.
    מיותר לציין שאני לחוצה.
    האם אכן כך? האם אני צריכה להיות מודאגת? (מן הסתם אני אפסיק לעשות זאת).
    תודה מראש.

* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר

הוספת תגובה

• שכחתי לציין כי איני נמצאת בקבוצת

שלווה נסיונית
    08/04/2011

סיכון.
    סבתי חלתה בסרטן ב-73. הגילוי היה במצב שהסרטן היה מפושט וההנחה היתה שהתחיל בשד.

* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר
    לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• ממגורפיה ו-US שד כל שנה, כן או לא - תגובה

ד''ר תניר אלוייס
    08/04/2011

שלום רב,
    לפי דבריך התחלת לבצע ממוגרפיה שנתית מגיל 32? זה גיל צעיר מאוד להתחיל מעקב בממוגרפיה, שגם כרוכה בכמות קרינה (אם כי קטנה), אבל בעיקר לא יעילה בנשים כל כך צעירות.
    באולטרסאונד שד, לעומת זאת, אין קרינה כלל, והיא הבדיקה היעילה יותר בנשים צעירות עם מבנה שד סמיך, אם כי לא ממש לקובל לשלוח נשים שבסיכון רגיל לבדיקה כזו באופן קבוע כבר מגיל 32..
    אחרי גיל 40-45 בהחלט מומלץ לבצע ממוגרפי שנתית, אין הוכחות שמעלה הסיכון לפתח סרטן שד, ריאות או תירואיד, ולעומת זאת יש הוכחות מאוד משכנעות שאבחון מוקדם בממוגרפיה מביא לשיפור משמעותי בסיכויי ההחלמה מסרטן השד.
    כאשר גידול בשד מתגלה בשלב שיש כבר גוש שאפשר להרגיש במישוש זה כבר לא אבחון מוקדם, אלא בדרך כלל בשלב יותר מתקדם.
    אם אכן בצעת ממוגרפיה כל שנה מגיל 32 - עדיין אני מעריכה שהסיכון שלך לפתח סרטן ריאות או תירואיד הוא לא יותר גבוה משל כלל האוכלוסיה - לכל היותר אפשר לבצע אולטרסאונד כמעקב אחרי בלוטת התריס.
    חשוב לציין גם שמתן הורמונים סביב גיל המעבר מעלה באופן משמעותי את הסיכון לפתח סרטן שד, ואם את מתכננת לקחת הורמונים להקלה על תסמיני גיל המעבר - חשוב שבעתיים להיות במעקב, כולל, כן, ממוגרפיה כל שנה ואולטרסאונד ובדיקת רופא כל 6 חדשים.
    בברכה,
    דר' תניר אלוייס

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• הרופא שהייתי אצלו הראה לי המלצה

שלווה נסיונית
    08/04/2011

כתובה של משרד הבריאות, הממליצה על ממוגרפיה כל 3 שנים מעל גיל 50.

המידע הסותר כל כך מבלבל, איך אשה שאין לה השכלה רפואית אמורה לקבל החלטה עם מידע כל כך סותר.

גם המחקרים/פרסומים הסותרים לגבי נטילת הורמונים, לא מוסיפה. גם כאן יש דילמה. ומה עם הסיכונים של גיל המעבר לנשים שסובלות מסכרת, ל.ד. גבוה ועוד?

תודה על התגבוה המהירה.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• הרופא שהייתי אצלו הראה לי המלצה - תגובה

ד''ר תניר אלוייס
    08/04/2011

משרד הבריאות אכן ממליץ מגיל 50 אבל לא כל 3 שנים אלא כל שנתיים,
    ובואי נאמר שלמשה"ב יש גם שיקולי תקציב, וזה בוודאי לא נותן מענה ל 25% (!) מן הנשים שמאובחנות בארץ בכל שנה לפני גיל 50..
    לגבי הורמונים אין שאלה שמעלים הסיכון לסרטן שד, כמו שאין ספק שמשפרים צפיפות עצם (אם יש בעייה), אבל לא שמעתי מעולם על קשר בין הורמונים ליתר לחץ דם או סוכרת.. ולכן ההחלטה אם לקחת הורמונים או לא היא אינדיבידואלית.
    את צודקת שהמידע מבלבל, ויש גם חילוקי דעות בין רופאים שונים,
    מה שצריך לעשות זה להציג לנשים את העובדות (אבל את העובדות האמיתיות, ולא סילופים), ולעזור לכל אישה לקבל את ההחלטה המתאימה לה, וזה בוודאי לא משהו שאפשר לעשות בפורום אינטרנטי.
    בברכה,
    דר' תניר אלוייס

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

שאלות ותשובות נוספות שעניינו את הגולשים שלנו