מידע רפואי
פורומים
- קרינה סלולרית, סרטן
- אוסטאופורוזיס
- כושר גופני
- סוכרת נעורים, סוכרת ילדים
- רפואת מטיילים
- השאלת ציוד רפואי, ציוד שיקומי, ציוד אורטופדי
- פילאטיס
- נוירולוגיה, אפילפסיה
- כבדי ראיה, מחלות רשתית, ראיה ירודה
- דלקת פרקים, ראומטולוגיה
- פדיקור
- רפואת כף הרגל - פודיאטריה
- הכנה ללידה, קורס הכנה ללידה
- אימון אישי, קואצ'ינג
- בנות, העצמה נשית
מאמרים וחדשות
יועצים בתחום
טובי פלד
פסיכולוג ילדים ונוער פסיכולוג מומחה בעל קליניקה פרטית. מטפל ומאבחן פעוטות, נוער ומבוגרים. עובד בבתי ספר ובארגונים ציבוריים.ד"ר אליהו סמואל
פסיכותרפיסט ילדים ונוער פסיכותרפיה, פסיכואנליטיקאי. למד רפואה באונ` ת"א, התמחה ברפואת ילדים ובפסיכיאטריה של הילד והמתבגר. עבד כרופא פסיכיאטר בכיר ברמת חן ובהמשך שימש כמנהל יחידה בגיל הרך. הקים גן לילדים אוטיסטים. מנהל שירות פסיכיאטרי של הילד והמתבגר בב"ח ולפסון. יועץ מערכת החינוך באזור המרכז. עוסק בפרקטיקה פרטית בתחום הפסיכותרפיה בתל אביב בכל הגילאים.
- מספר שאלות לדר פאראורלי09/10/2012
ד"ר פאר היקר שלום רב!!!
הייתי שמחה להבין מספר שאלות בקשר לטיפול הורמונלי חלופי בגיל המעבר.
ראשית, האם יש לטיפול הורמונלי גם השפעה על הקיבה? כאשר פסק לי המחזור התחילו לי באופן מוזר המון בעיות עם הקיבה. צרבות, כאבים, קשיי עיכול. דבר שלפני כן לא היה לי. כל אלה נעלמו כאשר התחלתי בטיפול ההורמונלי. השאלה שלי האם ייתכן שלטיפול היתה הטבה גם בעיכול (הרבה מהתרופות שנועדו לכך, כמו אומפרדקס וכאלה לא ממש עזרו רק באופן רגעי).
שאלה נוספת, אני יודעת שיש המון חילוקי דעות בקשר לבטיחות הטיפול ההורמונלי מבחינת השלכות של מחלות שונות לעתיד והרבה רופאים שממליצים על טיפול כזה מבקשים מהמטופלת להפסיק אותו בשלב כלשהו מהחשש לסכנה כזו. יצא לי לדבר עם נשים ממש מבוגרות (מעל גיל שבעים) שלוקחות הורמונים המון המון שנים פשוט מפני שכאשר הן הפסיקו חזרו להן כל התופעות בגדול. הן טענו שמוטב להן לחיות בחשש ובסיכון מאשר לחזור לוותר על איכות החיים שהטיפול הזה העניק להן. האמנם אין חשש לקחת הורמונים שנים ארוכות כל כך?
שאלה נוספת שקשורה בשאלה הקודמת:האם להורמונים שבטיפול יש השפעה על התפתחות של סוגי סרטן שונים מלבד אלה הנשיים. אני יודעת למשל, שהפרוגסטרון חשוד כטריגר לסרטן שד אבל בלעדיו האסטרוגן חשוד כגורם לסרטן צוואר הרחם, רירית? האם סוגי סרטן אחרים עלולים גם הם להיגרם כתוצאה מהטיפול הזה?
אני יודעת שהטיפול הזה מגן למשל מפני סרטן המעי הגס...
שאלה אחרונה שמאד מאד מעניינת אותי היא: האם ניתן לקחת את הטיפול הזה בצורה מחזורית, כלומר כשם שלוקחים גלולות למניעת הריון למשל, שלושה שבועות טיפול - שבוע הפסקה. ובכך לחקות למעשה את הטבע הנשי של שבוע ווסת (למרות שהיא אינה מופיעה). נראה לי שכך תנתן לגוף מנוחה של שבוע מההורמונים ואיזו התנקות. האם אני טועה? האם יש איזושהי סכנה בסוג כזה של טיפול?* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר מספר שאלות לדר פאר - תגובה
ד``ר איתן פאר10/10/2012יופי של שאלות, אז הרי התשובות.
1- אסטרוגן משנה הרכב של מיצי קיבה ולכן עוזר יפה לבעיות עיכול. כמו כן מגביר יצירת מיצי מרה, ויותר חשוב, משנה את הרכב מיצי המרה ( ובכך תורם לירידה של למעלה מ 60% בשכיחות סרטן מעי
2- נעשה סדר עם משך לקיחת ההורמונים.
עד גיל 60 יש כמעט קונזנסוס בקרב רופאי גיל המעבר לגבי לקיחה של הטיפול ההורמונלי.
בגיל שישים ישנה המלצה להפסיק למשך 2-3 חודשים. בחודש הראשון של ההפסקה עדין מרגישים טוב. לקראת סופו מתחילים לחזור גלי החום ויתר תופעות גיל המעבר, אולם- בשני שליש מהנשים התופעות ממש לא משמעותיות, לא פוגעות באיכות חיים ונעלמות ספונטנית תוך שבועות ספורים.
לעומתן , בכשליש מהנשים חוזרות תופעות גיל המעבר , ובגדול, וזה מסמן לנו הרופאים שהגוף זקוק ביולוגית להורמונים ולכן אלאו ימשיכו עם הטיפול.
אני חייב לציין שיש לי אוכלוסיות נשים שעברו גיל 75, המבוגרת כיום בת 94, וממשיכות עם הטיפול ההורמונלי, נראות ומרגישות ומתפקדות נפלא.
3- הקשר ההורמונלי לסרטנים.
אסטרוגן בלבבד מוריד בשליש בכ 30% את הסיכוי לחלות בסרטן שד ( שהגורם העיקרי לחלות בו הוא הגיל. ככל שהאישה מבוגרת יותר, כלומר מתרחקת מהתקופה שהיו לה פעילות הורמונלית.)
כמו כן אסטרוגן מוריד סרטן קולון משמעותית ביותר.
אבל אסטרוגן גורם לשגשוג רירית הרחם ויכול לגרום להתפתחות סרטנית בה, וזו הסיבה היחידה מדוע חובה לתת פרוגסטרון, להגנה על רירית הרחם.
אבל, לעומת סוגים בודדים של אסטרוגן, יש עשרות סוגי פרוגסטרון ולכל אחד מהפ פרופיל ביולוגי שונה.
פרופיל ביולוגי אומר- היכולת לפתח תופעות לואי , כגון סרטן שד.
יש כאלו שמאד תומכים, ויתכן גורמים, לעליה קטנה בשכיחות סרטן שד, ויש כאלו שלא.
ולכן חובה להכיר היטב כל סוג וכל תכשיר, לא להשתמש במה שמסכן ( אפילו עם יש חברות תרופות גדולות המנסות בכל כוחן ל"שכנע" רופאים להשתמש בתכשירים שלהם) אלא להתאים לכל אישה טיפול ספציפי שיתאים למבנה הגוף שלה, לתלונותיה , לבדיקות הדם, לרקמת השד, לסיפור משפחתי ועוד.
4- ןךבסוף- לא טוב לתת טיפול הורמונלי בצורה מחזורית, כמו גלולות, היות וזה מעלה קרישיות ועלול לגרום לפקקת וורחדחת, ואפילו עורקית שזה כבר מסכן חיים. וכן חובה לקחת ברצף.
מקווה שהכל ברור
כל טוב לך.* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירהתשובות שמעלות שאלות נוספות
אורלי10/10/2012ראשית, המון תודה על התשובות המנומקות.
מצד שני, התשובות העלו בי שאלות נוספות:
תמיד כשדנים בטיפול הורמונלי לגיל המעבר משתמשים בגלי החום כנקודה הגבוהה בסרגל התופעות שמאפשר נתינה של טיפול הורמונלי או מחדש טיפול כזה באם הופסק ובאם האישה חווה תופעות של גלי חום.
אני חייבת להודות שאני מרגישה מעט אשמה ומפונקת כשאני נוטלת את הטיפול ההורמונלי מסיבות אחרות. אני בקושי חוויתי גלי חום אבל חוויתי המון נדודי שינה, דיכאון קל, חוסר ריכוז, ובאופן כללי הרגשתי כבויה. כל אלה נעלמו מרגע שהתחלתי את הטיפול. האמת היא שאני גם קצת בפניקה מכיוון שאמא שלי לקתה באלצהיימר וכל אימת שהרגשתי ירידה קוגניטיבית היתה לי תחושה שגם אני יכולה בקלות להיות "בדרך".
דר נכבד, האם היית מטפל בי בטיפול הורמונלי בגלל התופעות שציינתי גם אם לא סבלתי גלי חום?
שאלה נוספת שעלתה אצלי היא איך אפשר לדעת שהפרוגסטרון שאני נוטלת אינו בר סיכון והוא אופטימלי? אני לוקחת את המדבקות, אוורל קונטי, שעל פי מיטב ידיעתי הפרוגסטרון בהן הוא סינטתי. אני חייבת לציין שאני מרגישה נפלא עם המדבקות. האם אני אמורה לחפש תחליף?
ולבסוף, עניין הסכנה של קרישיות הדם, מדוע היא אינה קיימת בטיפול למניעת הריון? הרי גם הנשים הפוריות לוקחות שלושה שבועות הורמונים ושבוע אחד הפסקה. האם הן אינן חשופות לסכנה של פקיקת כלי דם.
רוצה להודות לך שוב על הנכונות לשתף אותנו הבנות בנבכי הטיפול ההורמונלי.
המון המון תודה.* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירהתשובות שמעלות שאלות נוספות - תגובה
ד``ר איתן פאר11/10/2012את לא צודקת. גלי חום מהווים את הסיבה הראשונה, ואולי העיקרית, מדוע פונים מלכתחילה , אבל הם מהווים רק סימפטום אחד, וחשוב ככל שיהיה יש תופעות רבות אחרות שיש להתייחס אליהן בכובד ראש, ושהמכלול שלהן פוגע באיכות חיים בהווה ובעתיד. ולכן כלל השיקולים נכנסים ומביעים להחלטה כן או לא טיפול הורמונלי.
במקרה שלך, כן חד משמעי.
המדבקות- מעולה, המשיכי ללא כל חשש ללא מיגבלות זמן.
יש הבדל מהותי בין סוגי ההורמונים והמינונים שלהם בין גלולות וטיפול הורמונלי חלופי לגיל המעבר ולכן כל אחד נילקח אחרת ולכל אחד פרופיל ביולוגי שונה. ובהכרח תופעות לואי ומטרות שונות.* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה
שאלות ותשובות נוספות שעניינו את הגולשים שלנו
בטן נפוחה בגיל המעבר וכיצד ניתן למנוע
ליויאל - תופעת לוואי של הפרעות בראייה
פטריה ושימוש באגיסטאן ללא הועיל
הפרשות מרובות עם ריח והאם יש תכשיר שיפחית
חום קבוע ומתגבר איך מטפלים
הורמונים לפקטור ליידן 5
בת 33, אל ווסת, נובופם
מדבקות של אוורל קונטי ומה מתחילות להשפיע
מחזור ממושך טרום גיל המעבר בת 50 וחצי
ערוץ הבריאות
האם אתם היפוכונדרים?