לחם

לקביעת תור או פניה אישית למומחה ללא פרסום בפורום

• לחם
    שרון
    18/09/2010

שלום

האם את יכולה לרשום לי מתכון ללחם שיפון מלא/חיטה מלאה ללא שמרים, אבקת אפייה וסודה לשתייה?

תודה רבה.

* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר
    לקביעת תור
    סגירה
    לחם

הוספת תגובה

• לחם

שושי שטיינוביץ
    19/09/2010

עד כמה שידוע לי, הדרך היחידה לאפות לחם ללא חומרים מתפיחים היא באמצעות הכנת מחמצת שאור. הכנת המחמצת דורשת מיומנות ונסיון, אך אם זה חשוב לך, כדאי לך להתחיל. גם אם לא תהיה הצלחה בפעם הראשונה, בסוף זה יצליח.

הכנת מחמצת בדרך הכי פשוטה: ההכנה נמשכת 6 ימים:

חומרים:
    כלי עם מכסה
    קמח
    מים
    הרבה סבלנות

הכנה:
    שמים בכלי כוס קמח + כוס מים, מניחים בחוץ (על השיש) ומכסים במגבת או בד. מניחים למשך יממה.
    ביום השני מוסיפים עוד כוס מים ועוד כוס קמח. סוגרים עם המכסה ומכניסים למקרר.
    למחרת מוסיפים עוד כוס מים ועוד כוס קמח ומערבבים.
    חוזרים על הפעולה במשך 6 ימים.
    השאור אמור להיות מוכן.
    שימו לב - אם יש חמיצות יתר או שיש חלק שנראה שהתקלקל, יש להסיר אותו.

ביום אפיית הלחם, לוקחים עבור הלחם מחצית מכמות השאור ומחצית מכמות הקמח. מוסיפים מים, מלח, 1 כף שמן ולשים לבצק חלק. מניחים להתפחה. ההתפחה אורכת יותר זמן משמרים רגילים ועשייה לארוך שעות אחדות. לא להיבהל. בסוף זה תופח.

לאחר ההתפחה, צרים צורה ש ככר ומתפיחים שוב.

זורים גרעינים או שומשום ואופים בחום בינוני כ-40 דקות או עד שהככר מוכנה.

אפשר לערבב סוגי קמחים: שיפון, מלא, כוסמין.

אגלה סוד קטן - אני יודעת שיש מאפיות שבהן משתמשים במחמצת שאור אך נותנים לה "פוש" קטן באמצעות כמות זעירה של שמרים. אל תגידו שאמרתי.......

בהצלחה וספרו חוויות.

* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר
    לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• המשך

שרון
    19/09/2010

תודה על התגובה אך זה נראה לי מסובך מידי.

מצידי שיצא לחם שטוח כך שלא מפריע לי שלא ייתפח, שיצא כמו פוקצ'ה בערך אז האם הקמח שיפון מלא, מים ושמן מספיקים? אם כן אז מהן הכמויות ומה עוד להוסיף? תודה

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• לחם

שושי שטיינוביץ
    19/09/2010

זה לא ייצא כמו פוקצה. זה ייצא פשוט אבן...................

אם את רוצה, אפשר להכין סוג של "פיתות", מעין חביתיות של קמח מלא, איכותי, עם מים, מעט שמן וביצה, בלילה רטובה כמו של פנקייק. לשפוך כ-1/2 כוס בלילה לתוך מחבת אל-דבק שחומם היטב מראש (אפשר למרוח עם קמצוץ שמן להבטיח שלא תהיה הדבקות). ה"חביתיות" יהיו מעין פרוסת לחם שתוכלי למרוח עליה מה שאת רוצה.

נסי לערבב - 1 כוס קמח (את יכולה לערבב קמחים שונים) + 1 כף שמן + 1 ביצה + מעט מלח ומים עד שתהיה בלילה דלילה כמו דייסה.

זו הדרך שאני רואה.

אין אפשרות להכין לחם מקמח ומים בלבד. לצערי.

הדרך האחרת האפשרית היא להכין לחם ללא לישה שיש בו מעט מאד שמרים (1/4 כפית לככר). זה לחם שיחסית פשוט להכנה ויוצא מאד טעים. אז אם לא איכפת לך שיהיה בלחם בכל זאת קמצוץ שמרים, אז זו דר מצויינת. תמצאי מתכון פה בפורום. כתבתי אותו לא מזמן.
    בהצלחה.
    שושי

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• לשרון, משושי, עוד על לחם

שושי שטיינוביץ
    26/09/2010

שרון היי,
    חשבתי עלייך ועל איזה פתרון אפשר להציע לך ללחם נטול מתפיחים.

חשבתי שהדרך הטובה ביותר בשבילך היא להכין לחם עם קמצוץ שמרים (פחות מרבע כפית) ולהניח לו לתפוח במשך שעות ואולי אפילו יום שלם או לילה שלם. ההתפחה יכולה לארוך גם 18 שעות.
    אחרי ההתפחה הראשונה, מוציאים אוויר (בתפיחות אגרוף), שמים בתבנית אפייה משומנת ומקומחת, מתפיחים שוב במשך כמה שעות ואחר כך אופים בתנור שחומם בחום גבוה.

ניסיתי את הדרך הזו וייצא לחם ממש משגע.

אם שווה לך, אולי את יכולה לרכוש מכונה לאפיית לחם ולעשות לחם כמו שהצעתי.

מקווה שעזרתי קצת. חג שמח, שושי

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• המתכון שהצעת דומה מאוד

טליה
    01/10/2010

לזה שרץ ברשת כבר שנים אחדות ,תחת השם- kneadless bread אני אופה אותו כבר הרבה מאוד זמן, בהצלחה מלאה. למעשה אני כבר לא קונה לחם מוכן בכלל, הרבה מאוד בגלל הערה שקיבלתי כאן מכן בנושא תוסף E330, שנמצא בכל לחם קל תעשייתי, לפחות לפי בדיקה מדגמית שלי. העליתי לא מזמן רשימה באחד האתרים לפרסם מאמרים, שבינתיים נסגר, תחת הכותרת: "כל מה שלמדתי בשנה האחרונה על לחם ללא לישה", ובו פרטים וטיפים רבים מניסיוני האישי, אם יש בו עניין, אשמח לשלוח.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• לטליה

שושי שטיינוביץ
    01/10/2010

את צודקת. ההצעה שלי היא ווריאציה על המתכון המקורי של "לחם ללא לישה". הווריאציה קלה יותר מהמתכון המקורי, כי זו הבקשה של הגולשת שלנו שחיפשה משהו קל במיוחד ונטול השקעה.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• לשושי- יש לך אולי

טליה
    02/10/2010

ניסיון באפיית לחם בשיטה המקוצרת שהצעת עם קמחים מלאים? כי לי הם לא עולים מספיק יפה. מה שטוב בגירסה שלך, הוא שלא צריך סיר ברזל ולא צריך להלהיט אותו. אני אנסה את המתכון שלך עם תבנית מחרסינה מיוחדת ללחם, שקיבלתי לפני המון שנים ועוד לא הפקתי ממנה תועלת. היא די קטנה ורחבה, אולי בדרך הזאת שלך הקמח המלא בכל זאת יתרומם. אספר לך תוצאות. אפשר כאן באתר להוסיף תצלומים ? תודה על כל החכמה שלכן,שאתן משתפות אותנו בה כאן.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• לטליה, משושי

שושי שטיינוביץ
    04/10/2010

מעניין מדוע הבצק מקמח מלא לא תופח מספיק? אצלי הוא תופח.

האם ייתכן שהבצק שלך תפח ונפל? בחום הנוכחי הבצק תופח מהר ואז יש צורך ל"פנצר" אותו להתפיח מחדש. לפעמים אני עושה זאת 3 או 4 פעמים, כי אני מעוניינת בזמן התפחה ארוך.

נסי לערבב קמח מלא עם לבן: חצי חצי או שליש לבן ושני שליש מלא. אין סיבה שלא יתפח. בדקי גם את איכות השמרים. אני משתמשת בשמרים יבשים ומחזיקה אותם בצנצנת אטומה במקפיא. הם מחזיקים חודשים ארוכים.

הבצק לא צריך להיות רך מדי (לא מיימי או דייסתי) אלא בצק אמיתי אבל רך. כשיש לי זמן אני אפילו לשה אותו קצת. כסי בשקית ניילון והניחי בחוץ. במזג האוויר הנוכחי זה יתפח תוך כחצי יום.

אכן, את יכולה לאפות בכל תבנית. אין הכרח בשימוש בסיר כבד וכל הדרמה המתלווה אליו. הלחם יוצא פשוט מעולה גם בתבנית רגילה, בטמפרטורה של 200 מעלות. אני אופה בתבנית מוארכת ואז יש לי ככר יפהפיה וטעימה שמחזיקה מעמד יפה מאד למשך כמה ימים.

תודה לך על המשוב מחמם הלב. אני שמחה שאנחנו עוזרות.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• עוד על לחם קלי קלות, לאנשים עובדים

שושי שטיינוביץ
    04/10/2010

הלחם הזה מתאים למי שעובד ומעוניין שיהיה לחם טרי בבית לארוחת ערב לכל המשפחה.

מערבבים בבוקר 3 כוסות קמח (כל הסוגים. רצוי מחיטה מלאה ואפשר לערבב סוגים שונים), 1/4 כפית שמרים וכוס וחצי מים + כף שטוחה מלח.. מכסים בשקית ניילון ושוכחים. הפעולה אורכת 3 דקות.

אחרי הצהרים, משטחים את הבצק (דקה עבודה), שמים בתבנית אפייה (עוד שתי דקות) (משומנת מעט ומקומחת), מניחים להתפחה נוספת בתוך התבנית, אופים כשהבצק תפח פי שניים (יכול לארוך כשעתיים), ועד שמגיע זמן ארוחת ערב יש לחם טרי וכיפי בקלי קלות.

טמפרטורת אפייה: 200 מעלות כ-40 דקות, עד שמשחים יפה.

לא לשכוח לזרות שומשום וגרעינים אהובים מלמעלה.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• יצא בערך...

טליה
    04/10/2010

עשיתי שילוב של שיטת הלחם ללא לישה, מקמח שיפון מלא, כי רק זה נשאר לי, עם ההצעה שלך, כלומר : בצק- 3 כוסות קמח, שליש כפית שמרים, כוס וחצי מים חמימים, כפית ורבע מלח. הוספתי גם קמת גרעיני חיטה, אורגנו יבש, דוחן. הבצק היה יחסית יבש וכבד. מכיוון שהשתמשתי בתבנית חרס די קטנה, שמידותיה הפנימיות הן-אורך 17 רוחב 8 גובה 7 , זה לא יצא מאוד נפול. התפחתי בפעם השנייה כבר בתוך התבנית, כמו שאמרת שכדאי.
    אפיתי ב230 מעלות, כמו שאני עושה עם סיר הברזל, אולי באמת כמו שאת אומרת זה חם מדיי, ובכל זאת הפנים התקבל די רטוב, בעיני זה לא מוצלח. אני נוהגת מייד לפרוס ולהקפיא, ואחר כך להפשיר בטוסטר, כך שהרטיבות הזאת פחות משמעותית,אבל עדין אני לא מספיק מרוצה מהתוצאה.
    אז את אומרת ללוש ממש, לא לסמוך על הפטנט? כי כאשר אני אופה את זה מקמח לחם לבן של שטיבל, מתקבלת כיכר מושלמת, אפילו אחד הבנים שלי, במקצועו שף, אומר שהוא יכול למכור אותה במסעדה. שזה ממש תו תקן בהצטיינות בשבילי.
    האתגר הבא שלי בשבילך, אחרי שאשפר את זה עד שישביע רצון וטעם, יהיה -איך לעשות אותו לחם קל. מוכנה ?
    תודה
    טליה

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• יצא בערך..לטליה

שושי שטיינוביץ
    04/10/2010

היי טליה,
    קודם כל אני רוצה לשבח את החריצות והעשייה שלך. כל הכבוד. זו הדרך להגיע לתוצאות נפלאות. אשרייך.

לידיעתך, שיפון הוא קמח שהכי פחות תופח, הוא יחסית כבד יותר ולכן צריך מעט יותר מים. שימי לב שכמות המים היא פונקציה של סוג הקמח ו.....מזג האוויר השורר בזמן ההכנה. לעתים בגלל יובש וחום יש צורך להוסיף יותר מים. את צריכה להרגיש את הבצק, להוסיף את המים בהדרגה ולהגיע למרקם הרצוי. כאמור, זה צריך להיות בצק ממש, אך רך ולא קשה. לישה קלה רק עוזרת ואם יש לך סבלנות, עשי זאת.

את יכולה להסתפק ברבע כפית שמרים, אין צורך להוסיף יותר.

לדעתי, עד שתצליחי במשימה, לא כדאי להוסיף דברים בשלב ההתפחה. את יכולה להוסיף את הגרעינים והעשבים בשלב האחרון, לפני ההכנסה לתבנית האפייה.

ואכן, נראה לי ש-200 מעלות בתבנית רגילה עדיפות על 230 שאכן זה חום גבוה מדי וייתכן שהלחם נאפה מבחוץ מהר מדי ולא הספיק להאפות מבפנים.

לאחר האפייה, כדאי להניח ללחם להצטנן מעט לפני הפריסה. קל יותר לפרוס לחם שהתקרר מעט וגם מרקמו משובח יותר.

נסי שוב, אני בטוחה שתצליחי. וכמובן שתספרי לנו איך ייצא. כך גם הגולשים יוכלו ללמוד מהניסיונות שלך.

שיהיה לך ערב מצוין מלא בריחות אפייה משכרים.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• יצא בערך..לטליה - תוספת לתגובה

שושי שטיינוביץ
    04/10/2010

בכל מקרה, על הלחם לעמוד לפחות 12 שעות ואפילו יותר. כאמור, אם תפח טרם זמנו, את יכולה להוציא אוויר ולהניח להתפחה נוספת. בגלל שהלחם לא עבר לישה רגילה, יש ערך חשוב לאורך זמן ההשהייה טרם האפייה. ההשהייה הממושכת היא שמשביחה את מרקמו ועושה שיהיה לחם באמת מופלא.

בהצלחה.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• תודה מעומק הכיכר והלב

טליה
    16/10/2010

העצות שלך נמדדות בזהב- אדווח על כל תוצאה מעניינת. דרך אגב, מצאתי לחם קל תעשייתי, שאיננו מכיל חומצת לימון, האמת שדי במקרה, כי כבר חשבתי לוותר על העקרון הזה. ואם זה לא פוגע בחוקי האתר, אני יכולה לפרסם כאן את שמו ואת שם היצרן.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• תודה מעומק הכיכר והלב - תגובה

שושי שטיינוביץ
    17/10/2010

תודה לך טליה על המשובים מחממי הלב שלך. זה כמובן מאד מעודד ואני שמחה על כך.

פרסום הוא בניגוד לכללי האתר. שיהיה לך שבוע מעולה.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

שאלות ותשובות נוספות שעניינו את הגולשים שלנו