מידע רפואי
פורומים
- קרינה סלולרית, סרטן
- אוסטאופורוזיס
- כושר גופני
- סוכרת נעורים, סוכרת ילדים
- רפואת מטיילים
- השאלת ציוד רפואי, ציוד שיקומי, ציוד אורטופדי
- פילאטיס
- נוירולוגיה, אפילפסיה
- כבדי ראיה, מחלות רשתית, ראיה ירודה
- דלקת פרקים, ראומטולוגיה
- פדיקור
- רפואת כף הרגל - פודיאטריה
- הכנה ללידה, קורס הכנה ללידה
- אימון אישי, קואצ'ינג
- בנות, העצמה נשית
מאמרים וחדשות
יועצים בתחום
טובי פלד
פסיכולוג ילדים ונוער פסיכולוג מומחה בעל קליניקה פרטית. מטפל ומאבחן פעוטות, נוער ומבוגרים. עובד בבתי ספר ובארגונים ציבוריים.ד"ר אליהו סמואל
פסיכותרפיסט ילדים ונוער פסיכותרפיה, פסיכואנליטיקאי. למד רפואה באונ` ת"א, התמחה ברפואת ילדים ובפסיכיאטריה של הילד והמתבגר. עבד כרופא פסיכיאטר בכיר ברמת חן ובהמשך שימש כמנהל יחידה בגיל הרך. הקים גן לילדים אוטיסטים. מנהל שירות פסיכיאטרי של הילד והמתבגר בב"ח ולפסון. יועץ מערכת החינוך באזור המרכז. עוסק בפרקטיקה פרטית בתחום הפסיכותרפיה בתל אביב בכל הגילאים.
- אינדקס גליקמיעופר01/08/2010
שלום מומחות יקרות,
השאלה שלי היא על אינגקס גליקמי, אני כבר הרבה שנים אוכל כמעט רק חיטה מלאה
בגלל שחשבתי שהאינדקס הגליקמי הוא נמוך בהרבה, עכשיו אני קורא באינטרנט ואני רואה
בהרבה מקומות שהאינדקס הגליקמי הוא כמעט אותו דבר! ההבדל זניח!
אני מבין שיש הרבה יתרונות לחיטה מלאה על חיטה מעובדת, אבל בכל זאת
אני קורא בהרבה מקומות שיש לה אינדקס גליקמי 70, חלק מהמקומות אומרים 50, אני לא
יותר מדי יודע על מי לסמוך אז השאלה הראשונה היא האם באמת יש הבדל באינדקס הגליקמי
בין חיטה מעובדת לחיטה מלאה.
ראיתי בהרבה מקומות גם שפסטה מחיטה מלאה יש לה אינדקס גליקמי נמוך יותר מאשר לחם
מחיטה מלאה, זה גם היה לי מוזר, הרי שניהם עשויים מחיטה מלאה, אז מה ההבדל פה בעצם?
שאלה נוספת, אני נוהג להביא איתי לעבודה פיתה עם חומוס וגמבה + תפוח לארוחת עשר.
האם זה עדיף לאכול את כל זה ביחד בגלל שלתפוח יש אינדקס גליקמי נמוך והוא כביול יעקב את
הספיגה? או שאין קשר ופשוט התפוח רק יוסיף עוד סוכר בנוסף לכל הארוחה ועדיף לחלק את זה
לשני ארוחות? האם יש משהו שאני יכול לשנות בארוחה הזאת שאני מביא בשביל להוריד
את האינדקס הגליקמי?
ושאלה נוספת, אם בכל זאת אני רוצה להמשיך לאכול חיטה, למשל פיתות מחיטה מלאה
או לחם מחיטה מלאה, האם יש דרך להוריד את האינדקס הגליקמי באמצעות מאכל אחר שאני
אוכל יחד איתם?
והאם יש הבדל בין "קמח מלא" ל"קמח מחיטה מלאה"? האם עדיף לי לקנות לחם שעשוי מתערובת של סוגי דגנים? האם לחם שיפון מלא יהווה תחליף טוב?
מצטער שהצפתי אתכן בשאלות אבל ממש מעניין אותי כל העניין של האינדקס הגליקמי ואיך
אני אוכל ארוחות בעלות אינדקס גליקמי נמוך.
תודה מראש, דודי* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר לדודי-אינדקס גליקמי
מירב אלטמן01/08/2010דודי יקר,
אם אני מבינה נכון משאלתך הנושא של אינדקס גליקמי מעסיק אותך משום שאתה מתמודד עם סוכר גבוה?
אתה צודק שיש הרבה יתרונות לאכילת דגנים מלאים עלאכילת דגנים מעובדים מה שנקרא קמח לבן, אחד מהם הוא האינדקס הגליקמי שלהם, אך מה שיותר חשוב הוא שהגרעין שאותו מסירים בתהליך העיבוד מה שהופך את הדגן ל"לבן" מכיל חומרים חיוניים כמו סיבים, ויטמינים מקבוצת B, חומצות אמינו, חלבונים , שמנים חיוניים ועוד.
לגבי פסטה זו עוד שיטה של עיבוד של דגן החיטה (אך יש גם פסטות מדגנים אחרים כמו אורז, כוסמת ועוד) כלומר גרגיר החיטה עובר טחינה לקמח וממנו מכינים אטריות.
וכנ"ל לגבי קמח מחיטה מלאה או לבן . המלא זה הגרגיר השלם עם הקליפה שנטחן, בתהליך הטחינה הזה הסיכון הוא שהשמנים שבקליפה יתחמצנו. ככה שחיטה מלאה בגרגיר עדיפה על חיטה מלאה כלחם או כפסטה.
לגבי הארוחה שאתה מביא, אם העניין הוא אכן רמות סוכר גבוהות יש מזונות אחרים שאולי מומלץ לצרוך: כמו דגנים אחרים שמעלים פחות סוכר (אינדקס גליקמי נמוך) קינואה,דוחן, גריסי פנינה..
כמו כן שילוב של דגנים מלאים עם קטניות קרי: חומוס מבושל גרגירים, עדשים, שעועית יבשה, תורמוס מאש ועוד עוזרים להוריד אינדקס גליקמי כי אז הספיגה איטית יותר.* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירהלדודי-המשך
מירב אלטמן01/08/2010לגבי לחם שיפון הוא יכול להוות תחליף טוב. מה שחשוב בכלל שקונים לחם זה לבדוק האם הוא מכיל שמרים או שהוא על בסיס מחמצת שאור שזה הרבה יותר עדיף.
מקווה שהצלחתי לענות,
אם לא עניתי על הכל או נפתחו עוד שאלות אשמח להמשיך להשיב
כל טוב
מרב* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירהעוד כמה דברים
דודי02/08/2010קודם כל תודה רבה על התשובות,
אכן יש לי רמת סוכר גבוהה והייתי שמח לדעת הרבה על הנושא הזה של אינדקס גליקמי
הייתי שמח לדעצאם באמת יש הבדל מהותי בין לחם לבן ללחם מחיטה מלאה בעניין הזה,
בחלק מהאתרים ראיתי שההבדל הוא אינדקס של 85 מול 50 של קמח מחיטה מלאה
וחלק מהאתרים ראיתי הבדל זניח של למשל 90 של קמח לבן מול 85 של קמח חיטה מלאה.
מה שעוד הייתי רוצה לדעת אם יש הבדל כשרשום במרכיבים של מאכל מסוים "100% קמח מלא"
או שרשום "100% קמח חיטה מלאה", האם יש הבדל? מה יותר טוב?
האם לחמים שעשויים מתערובת של סוגי דגנים שונים הם טובים ותר מבחינה של אינדקס גליקמי,
ואני מניח שבכלל מבחינת גיוון של מינרלים ויטמינים אני גם אקבל יותר גיוון, האם אני צודק?
ושאלה אחרונה, מעניין אותי מאוד למה לפסטה יש אינדקס גליקמי נמוך משל לחם אם הרי
שניהם עשויים נטו מקמח, האם זה בגלל השמרים בלחם?
באמת תודה רבה על ההשקעה שלכן בתשובות זה באמת אח מהמקומות היחידים שאני
מצליח לקבל תשובות לשאלות שלי :)* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירהעל אינדקס ועומס גליקמי
חנה הרשקוביץ02/08/2010שלום דודי!
אכן במצבים של רמות סוכר גבוהות בדם כדאי להקפיד על מזונות בעלי אינדקס גליקמי נמוך.
חשוב להכיר מונח נוסף - עומס גליקמי:
גם מזונות עם אינדקס נמוך, אם הם מכילים כמות גדולה של פחמימות, יכולים להעלות הרבה את רמת הסוכר בדם, ולהיפך, מזונות עם אינדקס גליקמי גבוה ואחוז נמוך של פחמימות לא יעלו כל כך את רמת הסוכר, למשל גזר שיש לו אינדקס גליקמי גבוה, הוא בעל עומס נמוך בגלל שבאחוזים יש לו פחות פחמימות. ובגלל זה, גם תפוח, למרות שמכיל סוכר, הוא בעל עומס גליקמי נמוך!
את העומס הגליקמי מחשבים על ידי חלוקת האינדקס הגליקמי ב- 100 והכפלתו בכמות הפחמימות שיש באותו מזון.
עומס נמוך הוא מתחת ל-10, בין 10 ל-20 - בינוני, מעל 20 - גבוה.
אפשר להוריד עומס גליקמי של ארוחה המכילה לחם ותפוחי אדמה וכו' ע"י שילוב של מזונות עם אינדקס ועומס נמוכים וכך העומס הכולל של אותה ארוחה ירד. (קטניות, ירקות, אגוזים וזרעים, ממרחים שומניים על הלחם וכו').
בנוסף, יש מזונות עם אינדקס ועומס נמוך אך הם בעייתיים מכיוון שהם מגבירים הפרשת אינסולין בדרכים אחרות, והם:
מוצרי חלב, בשר, דגים וביצים. לכן כדאי לאכול מהם במידה.
(הפרשה מוגברת של אינסולין מגבירה עמידות לאינסולין).
לגבי לחמים:
מבחינת האינדקס והעומס הגליקמי אין הרבה הבדל בין לחם לבן למלא. מה שעשה את ההבדל זה עד כמה הדגן טחון. ככל שהוא טחון יותר, שטח הפנים של הגרגיר גדל והוא יתפרק יותר מהר במערכת העיכול. לכן לחם שמכיל גרגירים טחונים גס יהיה יותר טוב.
אבל כדאי לזכור שבכל זאת כדאי להעדיף לחם מקמח מלא, לא בגלל האינדקס הגליקמי אלא בגלל רכיביו התזונתיים (הסיבים, הויטמינים והמינרלים).
גיוון בדגנים מומלץ מאוד כדי לא לפתח אי סבילות לחיטה וגלוטן.
לפסטה יש אינדקס גליקמי נמוך יחסית בגלל סוג החיטה וזמן הבישול הקצר יחסית. בכל זאת תזכור שהעומס שלה גבוה כי היא כולה פחמימה!
לגבי הכיתוב על הלחם אני לא יודעת...
כל הכבוד על ההשקעה בתזונה שלך והרבה בריאות!* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירהושאלה אחרונה ברשותך
דודי02/08/2010עוד שאלה אחרונה ששכחתי.
אן למשל אני מביא איתי לעבודה ארוחה, למשל ניקח את הדוגמא של קודם
פיתה עם חומוס + גמבה ותפוח.
ממה שאני מבין ממך מה שחשוב זה בעיקר העומס הגליקמי,
אז נראה שעדיף לפצל את האוכל לארוחות קטנות למשל אם אני בעבודה יכול להיות לי
עדיף לאכול נגיד את הפיתה באיזה 10 נגיד ואת בתפוח אני יכול לאכול ב1 בצהריים,
ארוחת צהריים אני אוכל ב3 בד"כ.
ממה שנראה לי אז העומס יפוצל על פני יותר זמן מה שאני מניח יגרום לעליה
פחות חדה של סוכר.
האם אני צודק?
ד"א מאיזו סיבה בשר, דגים, ביצים גורמים לעלייה באינסולין?
תודה מראש, דודי* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירהלדודי
חנה הרשקוביץ02/08/2010אתה צודק. ארוחות גדולות ועמוסות גורמות להפרשה מרובה של אינסולין בבת אחת וזה מתיש את הלבלב ומגביר את העמידות לאינסולין. ארוחות קטנות מפוזרות על פני היום שומרות על רמה מאוזנת של סוכר (בתנאי שהמזון עצמו מאפשר זאת...).
אינסולין הוא הורמון בונה רקמות שנועד להחדיר חומרים מזינים לתאים: גלוקוז, חומצות שומן וחומצות אמיניות. חלב, כנראה בגלל שנועד לעודד גדילה של יונקים, מכיל חומצות אמיניות שגורמות להפרשה מוגברת של אינסולין .
לגבי שאר המוצרים מהחי, אני לא יודעת בדיוק באיזה מנגנון זה קורה.
בהצלחה!* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירהתודה!
דודי05/08/2010פשוט תענוג לקרוא את התשובות שלכן!
תודה רבה!* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה
שאלות ותשובות נוספות שעניינו את הגולשים שלנו
ערוץ הבריאות
האם אתם היפוכונדרים?
.jpg)
.jpg)
.jpg)

.jpg)

.jpg)