פוסט טראומה- סירוב טיפול

מנהל הפורום

ד``ר חיים היילפרין
ד"ר חיים היילפרין
ד``ר אודי אורן
ד"ר אודי אורן
לקביעת תור אצל ד"ר אודי אורן ללא פרסום בפורום

• פוסט טראומה- סירוב טיפול
    א'
    16/02/2011

שלום רב,
    חברתי מזה חצי שנה נאנסה באכזריות על ידי 3 אנשים לפני כ 5 שנים כשהייתה בת 16.
    כמובן שכל אונס הוא אכזרי אבל במקרה הזה גם חתכו, חנקו והרביצו לה ושברו לה את הצלעות..
    באותה תקופה היא אובחנה בפוסט טראומה אך לא שיתפה פעולה עם רופאים ולכן לא טופלה בהתאם. אך כשהכרתי אותה לפני חצי שנה נראה כאילו היא בחורה רגילה עם שמחת חיים מאושרת ומתפקדת. לפני כחודשיים הגיע התאריך בו התרחש המקרה ומאז היא חווה התקפים בהם היא מתנתקת ונראה שהיא נאבקת עם אנשים וסובלת נורא. בהתחלה הייתי מנער אותה והיא חזרה להכרה אך מבולבלת. לאחר מכן היו לה כאבים באזורים בהם חתכו אותה ובצלעות ששברו לה. לאט לאט נהיה יותר ויותר קשה להוציא אותה מזה לכן כיום אני פותח את עינייה בכח ואז היא יוצאת מההתקף. ברור לי שאין זה פתרון אידיאלי אך אם אני לא מוציא אותה מההתקף הוא יכול להמשך הרבה זמן ולבסוף היא תתעלף. בגלל שהיא מאד בוטחת בי היא בקושי רב הסכימה ללכת לפגישה ראשונה אצל פסיכיאטרית אבל היא לא מסוגלת לפתוח את הפה ולכן הפגישה הייתה קצרה ולא מועילה. בדיקה נוירולוגית במיון הראתה שבאמת כנראה לא מדובר בעניין נוירולוגי אלא נפשי. אני מניח שזו הפוסט טראומה שאובחנה לפני כ 5 שנים. היום אני נותן לה פרחי באך - של כוכב בית לחם ו walnut. חשוב לציין שלטענתה בשנים קודמות שהגיע התאריך של האירוע היה לה "שבוע קשה" אך זה נגמר לאחר שבוע. יכול להיות שהשנה זה יותר חמור בגלל שהיא התחילה לימודים מאד מאד קשים ומתישים שהיא נמצאת בהם בלחץ רב הזמן. היום היא מסרבת ללכת לכל טיפול שאני מציע ואומרת שהיא מוכנה שרק אני אטפל בה. איני מתיימר להיות רופא אבל השאלה שלי היא, בלית ברירה, איך אני יכול לטפל בה. ברור לי שהתשובה הראשונה שלכם תהיה - אתה לא איש מקצוע ואתה יכול רק להזיק. אבל צריך להבין שהיא מסרבת בתוקף רב לכל טיפול ובמצב הנוכחי היא בסכנת חיים כי היא יכולה להבהל ממשהו ברחוב ולאבד הכרה. הבנתי לדוגמא שיש ספר של emdr do it your self, האם פתרון בסגנון הזה יכול להואיל?בפעמיים שכן התחלנו לדבר על מה שקרה(כי עלי היא סומכת אז היא כן יכולה לספר לי) נראה שיש לה איזשהי הקלה רגעית. כמו כן אני מבין שאולי תמליצו שתעזוב את לימודיה אך לצערי כשהיא חסרת תעסוקה אז היא חווה את ההתקפים הכי קשים, וגם לימודיה הם בתחום האומנות שיכול להוות תרפיה טובה. האם כדאי לנסות לדבר איתה על המקרה על מנת שתעכל את החוויה? תודה רבה מראש על הסבלנות!

* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר
    לקביעת תור
    סגירה
    פוסט טראומה- סירוב טיפול

הוספת תגובה

לקביעת תור או פניה אישית למומחה ללא פרסום בפורום

• פוסט טראומה- סירוב טיפול - תגובה

ד''ר חיים היילפרין
    17/02/2011

חברתך זקוקה בדחיפות לטיפול מקצועי שיאפשר לה לעבד את הטראומה. אתה יכול לסייע לה כחבר - וממכתבך עולה שכבר עזרת לה רבות - אך אינך יכול לטפל בה. גם ספרי עזרה עצמית מוגבלים מאד ביכולתם לסייע לקורבן טראומה קשה. לשיחות איתך על המקרה ובכלל יש ערך טיפולי מסויים אך התרומה המשמעותית ביותר שאתה יכול להעניק לה היא לעודד אותה לגשת לטיפול פסיכולוגי (רצוי בשילוב CBT, PE, EMDR) ולתמוך בה לאורך התהליך. בהצלחה!

* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר
    לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• סירוב טיפול

א
    15/06/2011

שלום שוב,
    עברו מאז שאלתי הקודמת כמה חודשים. אני מבין את חשיבות הטיפול עבור חברתי, אך לצערי היא לא הייתה מוכנה בשום אופן ללכת לטיפול בזמן לימודיה, לכן לא הלכנו לשום טיפול. לכן נאלצתי ללמוד להתמודד עם המצב ובאיזשהו מובן לרפד את חייה כדי שהיא לא תקבל את ההתקפים הללו. לדוגמא כשהיא הולכת ברחוב קיים סיכוי גבוה שהיא תקבל התקף לכן אני מקפיד שבזמן שהיא הולכת ברחוב היא מדברת איתי בטלפון וככה גם אם היא נבהלת מצפירת מכונית אני מדבר איתה והיא לא מקבלת התקף. בנוסף אני עוזר לה מאד בלימודים כך שהלחץ שהיא חוותה בתחילת השנה ירד וגם היא לוקחת את הלימודים יותר בפרופורציות, ובעקבות כך גם כמות ההתקפים ירדה. אני מבין שיש לי אחריות רבה בהכחשה שלה בגלל שאני דואג לעשות לה חיים קלים בכל דבר (גם בקשר האישי שלנו) אבל בנסיונות המועטים שלי לא לעזור לה ולתת לה להתמודד לבד עם ההתקפים כדי שהיא תבין את מצבה ותרצה לקבל טיפול למדתי שהם לא מובילים לשום מקום. לכן, כיום המצב הוא יחסית טוב, בגלל הריפוד שאני מספק לה, ומצבה משתפר- היא יכולה לעבור יומיים בלי אף התקף, ללכת ברחוב בלי לפחד וכו', למרות שעדיין כל לילה שהיא הולכת לישון היא ישר מקבלת התקף ואז אני פותח את עינייה בכח ושוב היא הולכת לישון וחוזר חלילה כ 3 פעמים ואז היא נרדמת. אז כאמור המצב השתפר יחסית אבל ברור שאיננו אידיאלי. ועכשיו לשאלתי - היא לקראת סיום שנת הלימודים ומאחר ואני רואה את ההשתפרות הלינארית שלה בעקבות ירידת הלחץ מהלימודים אני בלבטים גדולים מה עליי לעשות מבחינת טיפול? חשוב להבין שהיא ממש לא רוצה ומתנגדת לטיפול ואם היא הייתה מוכנה לא הייתה לי שום דילמה גם אם ההתקפים היו נפסקים מאחר וברור שישנה בעיה. אמנם היא כן אמרה שאולי בסוף שנת הלימודים היא תשקול לבוא לטיפול אך היא לא מסוגלת לדבר עם אף רופא/פסיכולוג כמו שנוכחתי לדעת בפעם היחידה שהיא הסכימה לבוא איתי לפסיכיאטרית. לכן אני לא יודע, מאחר ואני צופה השתפרות במצב, האם כדאי להפעיל עליה לחץ ולהכניס אותה למתח (איך שרק נכנסנו לרופאה היא התחילה להזיע מאד והשתתקה עד שיצאנו) וכן ללכת לטיפול שכנראה לא יהיה אפקטיבי בגלל חוסר היכולת שלה לדבר עם רופאים? או שלקוות באמת שהעניין יחלוף כי עד לפני 8 חודשים לא היו שום סימפטומים של פוסט טראומה.. או ללכת על כיוון אחר של תרופות פסיכוטיות ? הבנתי שיש להן תופעות לוואי לא טובות אך האם מצבה הנוכחי(של ההתקפים) עדיף מהתופעות לוואי?
    אני מצטער על אריכות הדברים ועל אי הסדר אך אני מנסה לתאר את המצב בצורה טובה ביותר.
    תודה מראש, א

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• סירוב טיפול - תגובה

ד''ר חיים היילפרין
    15/06/2011

ראשית, אין מדובר בתרופות פסיכוטיות אלא בתרופות פסיכיאטריות, ובנסיבות המקרה אכן יש הגיון בלקיחת תרופה נוגדת חרדה ארוכת טווח (כמו סיפרלקס). יש סיכוי טוב שהתרופה תקל את תסמיני החרדה של חברתך ובין השאר גם תפחית בכך את הרתיעה שלה מלגשת לטיפול (שים לב שמדובר בטיפול פסיכולוגי, לא פסיכיאטרי, למרות שאת התרופה ירשום לה פסיכיאטר). בהצלחה!

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• בהמשך לשאלה

א'
    23/02/2011

שלום שוב,

קודם כל תודה רבה על התגובה המהירה.
    התלבטתי אם לרשום את ההודעה הבאה או לא, והחלטתי שכן כי אני במצב נואש.
    מפאת קוצר היריעה לא הצלחתי להעביר את העובדה שחברתי לא מוכנה לקבל טיפול בשום אופן. דיברתי וניסיתי ונלחמתי איתה על הנושא אך ללא הצלחה. קיבלתי את זה כעובדה שהיא לא תקבל שום טיפול, לפחות בזמן הקרוב. הייתי שמח אם בכל זאת, לאור העבודה הזאת, תתנו לי עצה איך לעזור לה כי היא נמצאת בסכנה מתמדת. אני מבין שהסיכוי קלוש, כי איני מוסמך ומדובר במקרה קשה, אך הייתי שמח אם אקבל עצות מה כן יכול לעזור. ושוב אזכיר את טיפול ה EMDR עשה זאת בעצמך. הבנתי מתשובתך שאין זו הדרך, אך האם בהעדר קבלת טיפול לא כדאי לנסות?
    אשמח מאד אם תעזרו לי בבקשתי.

בנוסף, שאלה כללית- אני מבין שההתקפים שהיא חובה אלו הזכרונות של האירוע שמתעקשים לעלות על מנת שהמח יעבד אותם. האם בזמן ההתקף נעשה עיבוד של הזכרון, וההתקפים הם חלק מהריפוי האוטומטי של הבנאדם, או שאני טועה? כי כמו שציינתי אני מנסה בכל התקף להוציא אותה ממנו בעקשנות - האם זו טעות מצידי? (לא לשכוח שאם אני לא מוציא אותה ההתקף נמשך זמן רב ולבסוף היא מתעלפת.

תודה מראש!

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• בהמשך לשאלה - תגובה

ד''ר חיים היילפרין
    24/02/2011

קרא שוב את תשובתי - היא מתייחסת לכל השאלות שאתה מעלה שוב בפסקה הראשונה... לגבי שאלתך הכללית, ההתקפים הם עדות לכך שחברתך לא עיבדה את הטראומה כהלכה, לא חלק מריפוי אוטומטי; היא "תקועה" עם הטראומה. עזרתך במהלך ההתקפים אינה טעות, כאמור, אך יכולתך לעזור לחברה שלך מעבר לכך מוגבלת - ועליך להשלים עם כך. (ואם היא מתעלפת, הזמן רופא שיטפל בה ואחר יסביר לה את הצורך בפנייה לטיפול פסיכולוגי.) בהצלחה!

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

שאלות ותשובות נוספות שעניינו את הגולשים שלנו