משבר בגן

לקביעת תור או פניה אישית למומחה ללא פרסום בפורום

• משבר בגן
    מודאגת
    22/01/2009

שלום, בני בן שנתיים וחצי, נמצא באותו גן כבר כמעט שנה, ועד לפני כחודש, הכל היה תקין. הילד שמח בגן, אוהב את הצוות, ואוהב את הילדים. לפני כחודש היתה תקופה של שבועים בערך בהם נעדרתי מהבית הרבה בערבים, לפעמים אחרי שנרדם, ולפעמים לפני שנרדם (אבל לא היה ערב שלא הספקנו לבלות קודם יחד). הילד ידע שאני אצל חברה שגרה ממול, והסברתי לו שהיא צריכה אותי כי נולדה לי תינוקת חדשה, והיא צריכה שאלמד אותה לטפל בה. הוא הבין, שאל הרבה שאלות, ולא התלונן. בנוסף אציין שלפני תקופה זו הוא לא היה כל כך קשור לאביו. כלומר - כל עוד הייתי בסביבה, אבא ממש לא עניין אותו, ורק כשהם היו לבד הוא נהנה איתו גם. באותם שבועיים בהם נעדרתי בערבים, הוא היה עם אביו, והקשר בניהם התחזק, אך כבר אז הגננת דיווחה לי שמשהו עובר על הילד בגן. הוא יותר מתבודד, בוכה הרבה, רוצה את אמא. בתום השבועיים, אבא טס לחו"ל לשבוע. הילד ידע שאבא בחופשת סקי, דיברנו איתו בטלפון מדי ערב, וכל עוד בילינו יחד הוא התנהג רגיל לחלוטין, אבל בבקרים לפני הגן הוא היה ממש "מרדן". ניסה לעשות הכל כדי למשוך את הרגע, ובנוסף מבקש כל הזמן שאחבק אותו ולא אעזוב אותו. אפילו אם הייתי אומרת לו שאני הולכת לשניה אחת לשירותים הוא היה פורץ בבכי שלא אלך. הגננת המשיכה לדווח ל מדי יום שהמצב לא משתנה. יש ימים יותר קשים ופחות קשים, אבל בסך הכל רואים שהוא בסוג של מצוקה. קיוויתי שהכל יעבור כשאביו יחזור מהסקי, אבל למרות שעבר כבר שבוע מאז שחזר, ושנינו איתו כל ערב, ואיתנו הוא צוחק ומאושר, בגן הוא ממשיך להיות עצוב. הוא לא רוצה להשתתף בחוגים, ולא במפגשים, הוא לא רוצה ללכת לישון בצהריים, הוא פורץ בבכי על כל "שטות". האם זה אומר שהוא עדיין לא נרגע מהתקופה האחרונה, או שאולי זה בכלל נובע ממשהו אחר? בעבר כשהייתי שואלת אותו כל יום איך היה בגן, הוא תמיד היה אומר "כיף". וה\בכל התקופה האחרונה התשובה היא תמיד "לא היה לי כיף.." כשאני שואלת למה הוא לא עונה. מתעלם או מעביר נושא. בנוסף אציין שהוא הבכור, ואני כעת בחודש שביעי. הוא יודע מתחילת ההריון שלאמא יש תינוקת בבטן, והוא מדבר על זה בלי סוף. הוא כל הזמן אומר שהוא אוהב את התינוקת ורוצה שהיא תצא כבר, ומאד מתעניין בכל מה שקשור אליה, לכן לא נראה לי שיש לזה השפעות שליליות עליו, למרות שידוע שלפעמים הילד עובר משבר כשהאם בהריון. אשמח לשמוע את חוות דעתך... תודנה מראש, אמא מודאגת...

* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר
    לקביעת תור
    סגירה
    משבר בגן

הוספת תגובה

• משבר בגן - תגובה למשבר בבית ?

22/01/2009

לאמא מודאגת שלום,

לפי תיאורך, הילד שלך עובר תקופה לא פשוטה, המאופיינת ע"י שינויים רבים, חוסר-יציבות, שבירה של השגרה ועוד "איום" שממתין לו, בדמות אחות שעומדת להצטרף למשפחה, והילד (בוודאי בגיל שנתיים וחצי) עדיין אינו מבין מה המשמעות לחייו.

לכן, רק ברור וטבעי שהוא יגיב בחרדה קשה. סגנון התגובה שלו מוכר לנו מאד : ראשית, הוא נצמד אלייך, עד כמה שאפשר, ומנסה "לשמור" עלייך צמודה אליו, כדי שלא תיעלמי לו. שנית, הוא מבטא דחק וחרדה ברמה גבוהה בגן, משום שאז הוא רחוק מן הבית, ואולי מוטרד כל הזמן במחשבות, מה קורה בינתיים אצל אמא ואבא. במצב כזה, בוודאי שאיננו נהנה להיות בגן, והיה מעדיף להישאר בבית איתך.

קשה לייעץ לך, כיוון שהרי לא תוכלו לשנות את עובדות חייכם, או "להעלים" את ההריון, או להוציא את הילד מהגן. אבל אפשר לעשות כמה דברים כדי להקל עליו :
    - נצלי את הזמן הפנוי להיות איתו עד כמה שאפשרי לך, ברוגע ובנעימות, במשחק משותף.
    - דברי איתו, והכיני אותו לארועים, במיוחד ארועים חריגים, כמו יציאה שלכם בערב, נסיעה של אבא, וכד'. הסבירי לו למה זה חשוב. גם אם לא יבין, הוא יחוש, שאת משתפת אותו.
    - בכל בוקר, ספרי לו על סדר היום שיהיה, הדגישי ארועים "טובים", כמו טיול או בילוי משותף שלכם, וכן דברים פחות נעימים לו, כמו הליכה שלך לשכנה. הידיעה לגבי סדר היום הצפוי, מקלה על הילד להתכונן לכך, ונותנת לו תחושה מסויימת של שליטה בחייו, וגם אם יגיב בבכי, או בכעס ("לא רוצה שתלכי!") זה יקל עליו לקבל את העובדה.
    - בקשי את הגננת להקדיש לו מעט יותר תשומת-לב מהרגיל, במיוחד כאשר היא חשה שהוא עצוב או "לחוץ" : אפשר לגשת אליו, לחבק אותו, לומר לו שהיא מבינה שהוא מתגעגע לאבא ואמא, אבל גם היא אוהבת אותו, שמחה שהוא בגן שלה, ושגם כל הילדים האחרים אוהבים אותו, וגם ההורים של הילדים האחרים עסוקים ורחוקים. אפשר לבקש ממנה להקדיש לנושא הבית/המשפחה מפגש אחד, עם שיחה על עבודת ההורים, או נסיעות של ההורים לחו"ל, כך שכל ילד יספר מה הוא חש אז. זה עוזר.

* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר
    לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

שאלות ותשובות נוספות שעניינו את הגולשים שלנו