מהם היתרונות הבריאותיים של חמאה?

על אף שלחמאה יצא שם רע יש לה הרבה סגולות, היא עוזרת לתפקוד בלוטת התריס, מונעת מחלות לב ומשפרת את התפקוד המיני
מאת מערכת BeOK
| 23/11/2016 |
צפיות: 727
בני האדם צורכים חמאה כבר למעלה מ-4,000 שנה ויש תיעוד שלה הן בתנ"ך ובמקורות היהודיים והן בכתבים ההודיים. אך בעשורים האחרונים יצא לחמאה שם רע ואנשים רבים פונים למרגרינה כתחליף בריא יותר, כאשר למעשה התחליפים לחמאה הם אינם טבעיים ואינם מורכבים מחומרים אורגניים והם אינם מכילים את הרכיבים הבריאותיים הרבים שיש בחמאה.

לחמאה יש יתרונות בריאותיים רבים, וזאת מכיוון שיש בה כמות גדולה של ויטמינים ומינרלים, כמו ויטמין A, ויטמין D, ויטמין E, ויטמין K, מנגן, כרום, אבץ, נחושת וסלניום. למרות שהחמאה מורכבת בעיקר משומן, רובו שומן ידידותי אשר הכרחי לתפקוד התקין של הגוף ולבריאות הכללית שלו.

לחוות דעת נוספת היכנסו לפורומים ושאלו את המומחים:
פורום דיאטה, תזונה נכונה, הרזיה
פורום ויטמינים תוספי מזון
פורום תזונה טבעית, תזונה נכונה
פורום תזונה קלינית
פורום שומנים בדם, מחלות לב

חמאה שופעת בנוגדי חמצון

בחמאה הטבעית יש כמות רבה של קרוטן אשר יש לו שתי תכונות הכרחיות לתפקוד התקין של הגוף – 60% ממנו הופך לנוגד חמצון והשאר הופך לוויטמין A. נוגדי החמצון הם חומרים כימיים אשר עוצרים את הנזקים של הרדיקלים החופשיים שבגוף, הם נוגדי דלקות וזיהומים והם מחזקים את מערכת החיסון.

ויטמין A הוא ממיס שומנים אשר מסייע לאזורים בגוף אשר שיש להם ממברנות שומניות, כמו עיניים, עור, פה וגרון, מערכת השתן ומערכת העיכול. נוסף על כך, ויטמין A מגרה את ייצור תאי הדם הלבנים אשר תפקידם להגן על הגוף מפני וירוסים ונגיפים. רמות גבוהות של ויטמין A משפרות את יכולת הגוף להתגונן מפני דלקות במערכת הנשימה ומפני מחלות אוטואימוניות כמו איידס.

למנוע סרטן בעזרת חמאה

נמצא כי הכמות הגדולה של ויטמין A שיש בחמאה, בשילוב הבטא קרוטן שבה, מפחיתה את הסיכויים לחלות בסרטן הערמונית. מחקרים נוספים מנסים להוכיח את הקשר בין ויטמין A לבין הפחתת הסיכויים לחלות בסרטן השד. נוגדי החמצון שבוויטמין A נלחמים באופן פעיל נגד גידולים סרטניים והם מעודדים מוות תאי של התאים הנגועים, וכך מאטים את הצמיחה הטבעית של הגידול.

בלוטת התריס היא בין האיברים החשובים ביותר במערכת האנדוקרינית אשר אחראית על ייצור הורמונים וויסותם. אנשים רבים אשר לוקים בתת פעילות של בלוטת התריס סובלים גם ממחסור בוויטמין A. הוויטמין עוזר לתפקוד התקין של בלוטת התריס והוא מסייע לוויסות ההורמונים בגוף. החמאה, אשר עשירה בוויטמין A, יכולה למנוע ליקויים בתפקוד בלוטת התריס.

חמאה מונעת מחלות לב

על אף הדעה הרווחת, חמאה טבעית משפרת את תפקוד הלב ולא להיפך. החמאה מכילה כולסטרול HDL, הידוע גם בשם "הכולסטרול הטוב". סוג זה של כולסטרול מכיל כמויות גבוהות של אומגה 3 אשר מפחיתות את הכמויות של האומגה 6 – הכולסטרול הרע שסותם עורקים וגורם לטרשת עורקים, להתקפי לב ולשבץ. החמאה מכילה את שני סוגי הכולסטרול, אך בחמאה אורגנית יש יותר כולסטרול טוב מאשר חמאה מעובדת ומרגרינה.

בחמאה נמצאו רמות גבוהות של גליקוליפידים – חומצת שומן אשר מגנה על הגוף מפני בעיות בעיכול ומחלות קיבה שונות. חומצות השומן מצטרפות לליחה ולריריות שבמערכת העיכול, וכך הן מקשות על התפתחות בקטריות זיהומיות.

חמאה מסייעת לתפקוד המיני

מחקרים מצאו כי הוויטמינים ממיסי השומן שיש בחמאה משפרים את התפקוד המיני. ויטמין A וויטמין D אשר יש בחמאה חשובים הן להתפתחות המוח ומערכת העצבים והן להתפתחות המינית. הוויטמינים מגבירים את ייצור הורמוני המין, תורמים להגברת החשק המיני ולביצועים במיטה.

לכתבות נוספות בנושא קראו גם:
מוצרי חלב, יתרונות וחסרונות
סכנה! פופקורן בטעם חמאה
שומן טראנס, זה גם מסרטן!
שומן זה משמין? 7 מיתוסים על שומן
תחליף למרגרינה: איך דלעת ותפוח יכולים להחליף מרגרינה?

לחמאה יש עוד יתרונות רבים, היא משפרת את בריאות העין, היא מונעת הסתיידות של העצמות והיא מסייעת בספיגה של מרכיבים תזונתיים. אך למרות כל הסגולות הללו, חשוב לזכור כי החמאה מורכבת בעיקר משומן ויש בה כולסטרול רע. צריכת יתר של חמאה יכולה לגרום לבעיות בריאותיות רבות, כמו מחלות לב, סרטן והשמנת יתר.

* המידע המופיע כאן אינו מהווה המלצה לנקיטת הליך רפואי כזה או אחר. כל המסתמך על המידע המוצג עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה בכפוף לתנאי השימוש באתר

אולי יעניין אותך גם

לקראת חנוכה – על שמנים ושומנים
| 26/11/2017 |
צפיות: 172
ישנם סוגים שונים של שמנים ושל שומנים. לקראת חג האור והשמן כדאי לעשות סדר במושגים
קרא עוד
כל מה שצריך לדעת על דיאטת מזון נא
מאת מערכת BeOK
| 20/11/2017 |
צפיות: 127
דיאטת מזון נא אינה מתאימה לכל אחד, אך מי שבוחר להיצמד לאורח חיים זה נהנה מיתרונות רבים, כמו הורדה במשקל, שמירה על הלב ומניעה של לחץ דם גבוה
קרא עוד
כל מה שצריך לדעת על לחם מחמצת
מאת מערכת BeOK
| 13/11/2017 |
צפיות: 180
ללחם מחמצת יש יתרונות רבים, הוא עשיר במינרלים, קל יותר לעיכול והוא שומר על רמות מאוזנות של סוכר בדם
קרא עוד
פיברומיאלגיה: תזונה נכונה להקלה על התסמינים
מאת מערכת BeOK
| 08/11/2017 |
צפיות: 269
פיברומיאלגיה היא מחלה שקשה לאבחן וקשה יותר לטפל ולרפא. שמירה על תזונה מאוזנת והימנעות ממאכלים מסוימים יסייעו להפחתת הכאבים ושאר התסמינים של המחלה
קרא עוד
שביל החלב: מה ההבדל בין תחליפי החלב השונים?
מאת מערכת BeOK
| 06/11/2017 |
צפיות: 384
השוק מציע מבחר רחב של תחליפי חלב אשר לכל אחד מהם יש ערכים תזונתיים שונים. כדי לדעת איזה סוג חלב הוא המתאים ביותר יש להכיר את המאפיינים של כל אחד מהם
קרא עוד
סירופ אגבה: כל מה שצריך לדעת על הממתיק הטבעי
מאת מערכת BeOK
| 04/09/2017 |
צפיות: 375
סירופ אגבה משווק כממתיק טבעי שמסייע לירידה במשקל, אך בטווח הארוך הפרוקטוז שבאגבה גורם לבעיות בריאותיות כמו סוכרת סוג 2 ותסמונת מטבולית
קרא עוד
כל מה שצריך לדעת על ביוטין לצמיחת שיער
מאת מערכת BeOK
| 27/08/2017 |
צפיות: 606
ביוטין הוא ויטמין אשר נמצא כי הוא מסייע למראה השיער ולהאצת הגדילה שלו. הוויטמין מצוי במזון מן החי ומן הצומח וניתן לצרוך אותו גם כתוסף מזון
קרא עוד
מהם היתרונות הבריאותיים של טפיוקה?
מאת מערכת BeOK
| 21/08/2017 |
צפיות: 476
טפיוקה היא סוג של עמילן המשמש כבסיס למאכלים ולקינוחים רבים. לטפיוקה יש סגולות בריאותיות רבות והיא מסייעת לעיכול, מונעת מומים מולדים ומחזקת את הלב
קרא עוד
כיצד מזון מהיר משפיע על הגוף?
מאת מערכת BeOK
| 17/08/2017 |
צפיות: 419
הוא טעים ונגיש ועושה טוב על הלב, אבל אכילה תדירה של מזון מהיר כמו צ'יפס ופיצה יכולה לגרום לבעיות בריאותיות רבות, כמו אקנה, דיכאון ובעיות לב
קרא עוד
נתרן: למה צריך אותו וכיצד הוא מזיק לגוף?
מאת מערכת BeOK
| 14/08/2017 |
צפיות: 331
הנתרן שבמלח הוא מתכת המצויה בשפע במאכלים שונים. למרות הנזקים שמייחסים לו, יש לו תפקידים חשובים לתפקוד התקין של הגוף ולשמירה על הבריאות הכללית שלו
קרא עוד