קשיים קיצוניים אצל מתבגרת

לקביעת תור או פניה אישית למומחה ללא פרסום בפורום

• קשיים קיצוניים אצל מתבגרת
    מיכל
    31/12/2015

שלום, אני בת 26, אחות לנערה מתבגרת. יש לי עוד שלוש אחיות קטנות. בת 24, 18 ו-12. ארצה לקבל ייעוץ עבור אחותי בת ה-18. שנים רבות אחותי הייתה אדם מופנם וביישן, בדומה לרוב בני משפחתי. השוני אפוא מתבטא אצלה בכך שממעטת לצאת מהבית ומזה תקופה שנוטה להישאר הרבה במיטה, להקשיב למוזיקה ולישון. אחותי סבלה בעבר מפצעים באזור הפנים ועל כן מתמודדת עם דימוי עצמי מאוד נמוך וביקורתית מאוד למראה החיצוני שלה (למרות שהיא יפיפיה). בנוסף, אחותי נוטה רבות להסתגר עם עצמה ופחות לנהל שיח עם מישהו מבני המשפחה וכן מצב הרוח שלה לרוב ירוד. לצערי, עד לחודש האחרון אני כמו גם הוריי, לא היינו מאוד ערים למצבה הלימודי והתפקודי בבית הספר. לנו התברר לאחרונה ממורתה שמצבה הלימודי מאוד לא טוב: שהיא נעדרת ממרבית השיעורים, מאחרת ויותר מכך לא עברה את רוב בחינות הבגרות. כמו כן, המורה שיתפה שמרגישה את המצוקה הרגשית בה נמצאת אחותי גם בזמן הלימודים ושהיא בעצמה לא יודעת איך לגשת אליה. אשר למצבה החברתי, מקיימת יחסים קרובים עם 3 חברות בלימודיה. היא נחווית כילדה מאוד מנומסת ושקטה, מכבדת את הסובבים אותה אך לא עומדת בדרישות הלימודיות שכוללות הגעה ללימודים בכלל ובזמן ועמידה במחויבות המטלות, המבחנים והבגרויות. אציין כי אני לא מתגוררת בבית ולכן התקשיתי לראות את ההתנהלות שלה, כמו גם הוריי בכל הקשור למידת ההיעדרויות שלה לאורך הלימודים.אוסיף ואומר כי החשיבות להישגיות והצלחה בביתנו היא חשובה ונוכחת מאוד, גם דרך כך שאני ואחותי אקדמאיות ותמיד "דחפנו" למקום הזה את אחיותנו. מבחינת ההתנהלות בבית, הסיפור הוא מעט שונה משום שהיא מאוד קשה ומרדנית ומתנהלת ללא גבולות, בכל הנוגע לדרישות ממנה. יוצא שהוריי אינם יכולים להוות עבורה דמות סמכותית מספיק וגם אנחנו כאחיה, גם בגלל התחושה שיש ללכת על ביצים מולה בגלל רגישות המצב.

אספר בקצרה על אירוע אחרון שקרה- בו הידיעה על מצבה הלימודי נעשתה דרך תיאום פגישה שלי עם מורתה בבית הספר, ללא ידיעתה. דבר הוביל לדבר ויצא שהיא ראתה אותי בבית הספר והרגישה מאוד מבולבלת ונבגדת. זה הוביל לבכי וכעס רב מצידה, על עצם הפעולה והידיעה שלי אודות מצבה. המצב הוא שאחותי לא מדברת איתי מאז אותו מקרה (כחודש) וכתגובה בחרתי לקחת כמה צעדים אחורה ולבחון התקדמות/התעוררות כלשהי דרך המורה. משיחת טלפון איתה לאחרונה- המצב לא השתנה בתקופה הזו ויותר מכך, יש בימים אלה חשיבה של צוות המורים לא לאשר לה תעודה של 12 שנ"ל בשל מכסת ההיעדרויות שלה.! אני מאוד חושבת שטיפול פסיכולוגי יוכל לעזור לאחותי אך לא בטוחה שתבין זאת נכון. כמו כן, לא יודעת איך אפשר לגרום לה לקבל סיוע מסוג כזה..מה אתן חושבות? אובדת עצות.. תודה רבה.

* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר

הוספת תגובה

• קשיים קיצוניים אצל מתבגרת - תגובה

ד''ר נלי שטיין
    31/12/2015

מיכל שלום,
    ללא ספק אחותך נמצאת במצוקה נפשית מאוד גדולה. המצוקה רבה אף יותר משום שהיא לא מאפשרת "לגשת" אליה ולעזור לה. כך היא נותרת מבודדת ופגיעה, ולא מצליחה למעשה לעמוד בדרישות התפקודיות של בית הספר.
    אני נוטה לחשוב שלפעמים, במצבים כאלה, צריך להיות יותר אסרטיביים כמשפחה ולא להירתע לנוכח ההתנגדות מצידה (הבכי, ההאשמות וכל מה שנלווה לכך). יש לערוך שיחה משפחתית עמה ובנוכחות הוריך בה היא שומעת, אולי לראשונה, על ההחלטה שכך זה לא יכול להימשך עוד... שוב ושוב לומר שאתם רוצים לעזור לה ושנראה לכם שגם היא בליבה פנימה הייתה רוצה עזרה אך לא יודעת איך לבקש... לכן במצבים כאלה כדאי וחשוב שתחליטו בשבילה ולא רק יחד אתה. בלי פחד, בלי להיבהל ולהתפרק. אם היא לא תקבל עזרה הרי שהיא עלולה להגיע למצב אשפוזי, ויתכן שגם זה צריך להיאמר. ברוח הזו הסבירי לה גם את נוכחותך בבית הספר. אמרי שאת יודעת שאין זו הדרך לפעול מבלי ידיעתה אך לא ידעת כיצד לעזור לה... תווכי את המקרה באופן שלא ימשיך את הברוגז והנתק. גם אם היא לא תקבל או לא תגיב הרי שהיא תשמע את דבריך... ונקווה שהם יהדהדו בתוכה.
    בנוסף, ערכו ברור לגבי מטפלים/ות טובים/ות באזור מגוריכם. יש לחשוב אם עדיף גבר או אישה ובררו האם יש לה או לו מקום ואת עלות הטיפול. רצוי להיערך לתהליך ארוך.
    תהליך הדורש התמדה וסבלנות.
    היה מומלץ גם שההודים יקבלו הדרכה בנוסף לטיפול בה, ואני לא פוסלת על הסף אפשרות של טיפול משפחתי היות שיתכן ואחותך "מסמנת" משהו עבור המשפחה כולה.
    שיהיה בהצלחה,
    נלי

* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר
    לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

שאלות ותשובות נוספות שעניינו את הגולשים שלנו