מתוסכל ומיואש

לקביעת תור או פניה אישית למומחה ללא פרסום בפורום

• מתוסכל ומיואש
    עמית
    08/01/2009

שלום ענת, אני האח הבכור במשפחה (25) ונוצר מצב במשפחה שלי שבו אני המחנך העיקרי. לא שקרה חלילה משהו עם ההורים, פשוט נראה שכבר איבדו כיוון ושליטה וכיוון שאני הדומיננטי בבית אני עוסק ביחד עם ההורים אבל קצת יותר בחינוך אחותי בת ה-15. אחותי באמת ילדה מבריקה, מאוד חכמה, שאפתנית ודעתנית ואני צופה לה עתיד מזהיר. כרגע היא חווה את גיל ההתבגרות והיא חווה את זה קשה במיוחד. מה שגרם לאיבוד השליטה שלנו לפי דעתי הוא היעדר חינוך ותשומת לב. הוריי כבר עייפו מלחנך ולבצע פעולות חינוך יומיומיות וכבר שנים שהזנחנו את שיטות החינוך הנוקשות איתן צריך וראוי לפעול על-מנת ליצור נורמות חברתיות ומשפחתיות שעשויות לכוון את הילדה ולהדגיש את הגבולות. בהיעדר ביצוע פעולות אלה הגענו למצב שבו נותר לנו פחות לפעול עתידית ויותר לתקן את הנעשה (או יותר נכון מה שלא נעשה). אחותי כיום היא ילדה מרדנית שעוסקת רוב הזמן בלהראות לכולם שהיא המילה האחרונה ושבסופו של דבר מה שתרצה ייעשה תוך חוצפה וקולניות כלפי ההורים שלי שכבר איבדו כמעט לחלוטין את כושר ההרתעה והענישה. לי אישית היא עדיין נותנת כבוד ואליי לא מתחצפת, אך מפריע לי מאוד האופן שבו היא מתייחסת להורים שלי, ואני משתוקק לשנות זאת. אחותי היא ילדה מאוד מפונקת וחיה חיים מאוד עשירים בכל המובנים, לא חסר לה כלום. למרות זאת בעיה נוספת וקשה מאוד היא הסביבה בה נמצאת לעתים ולא פעם נתפסה כשהיא עישנה סיגריות על בסיס קבוע למשך חודשים ואף מספר פעמים שתתה אלכוהול לשכרה. בפעמים הללו היא נענשה וקיבלה ריתוק אך שבה על המעשים בשנית ובשלישית באמרה שעונשים לא בהכרח ייפתרו לנו את הבעיות איתה. לאחרונה נראה כי הילדה מחפשת אחר תשומת לב מצידנו כשהתוודתה בפנינו במעשים הללו תוך ידיעה שנזדעזע אודות הוידוי. לאחר שיחה ארוכה איתה ומתן הסבר אל הרגש וההגיון בדרך שהחלטנו לנקוך תוך שינוי אסטרטגיה מכעס רב, צעקות וענישה בדרך כלל, לשיחה רציונלית ורגשית תוך מתן הסבר הגיוני על חומרת הדברים ובקשה ממנה להתחייב לא לעשות זאת שוב. אחותי נוטה מדי פעם כמו כל ילדה מתבגרת להיות מושפעת מבני גילה ומהרצון להידמות להם הן בהופעה החיצונית והן בהרשאות אשר הוקצו להם כל אחד ממשפחתו שלו. אנחנו משפחה מאוד שמרנית כך שגם בהופעה החיצונית וגם בהרשאות מסוימות אנו דואגים להגבילה במידת מה כמובן תוך שמירה על איזון בין הרצון שלנו לבין הצרכים האישיים שלה ודואגים לא להגבילה יותר מדי. לגבי הלימודים, גם שם היא מראה חכמה ושאפתנות כנגד עמידה על עקרונותיה, עקשנותה וכמובן התחצפויות בלתי פוסקות, אבל במצב שנוצר החשש שלי מהתדרדרות בהתנהגות ובערכים עולה על החשש מירידה בלימודים. לא ציינתי זאת קודם אבל אני לומד את התחום ועקב כך משתדל לפעול כל הזמן בדרכים הרצויות והמקובלות להענקת חינוך טוב ואיכותי תוך שיקול דעת לפני כל פעולה ונסיון להתניה בדרכים שונות. אז ענת, השאלות הכלליות שלי הן: כיצד לנהוג עם הילדה? איך לחנך? באילו דרכים? להמשיך להעניש?

* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר
    לקביעת תור
    סגירה
    מתוסכל ומיואש

הוספת תגובה

• היי עמית

ענת זפרני
    14/01/2009

מדהים אותי כל פעם מחדש עד כמה אחים במשפחה נוטים לתפוס תפקיד הורי
    אני מציינת זאת בהתפעלות ולא בביקורת
    כי במקום להיות עסוק בחיים שלך אתה מקדיש זמן מאמץ ואנרגיה באותם מקומות שמוגדרים בפרוש כהוריים.
    לענייננו
    אני חושבת שיש ערך עצום בעובדה שאתה אח שלה, לומד בתחום, דואג לה ורואה גם את הצדדים החיוביים שבה - כי כאחים הפער בינכם פחות גדול ודברים שמדברים לחבר'ה בגילה - מוכרים לך יותר מאשר להוריך וקרובים לעולמך בהתאם.
    לכן - אני חושבת שאתה צריך לייצר עם אחותך פס תקשורת מקרבת: לתת לה להבין שמצד אחד אתה ממש חבר טוב שלה ומצד שני יש לך גבולות ברורים בנוגע להתנהגות.
    מחקרים מראים שגם מסר שעובר בבית לא בעונשים - נקלט
    כל עוד המסר אחיד
    אם לא מעשנים - כולם לא מעשנים
    אם לא משקרים -כנ"ל
    כל עוד אתה מפגין כבוד כלפי הוריך - המסר נקלט
    כל עוד אתה לא מעליב אותה - היא לומדת ממך איך כועסים בלי להשפיל וכו'
    אהיה רק לרגע במקום של אחותך ואכתוב בלשונה:
    "יש לי אח נודניק, כל היום מנסה לחנך אותי, חושב שבגלל שהוא מבוגר הוא יודע הכל, אם הוא לא היה גר בבית היה לי יותר קל, ההורים שלי מה זה קלים לתמרון - מה שאני רוצה אני מוציאה מהם בקלות, אין להם כח לחפור לי, רק אח שלי ..... אבל אני גם שמחה שהוא כזה, כי יש לי הרגשה שלמישהו איכפת ממני, והוא גם באמת בסדר, מבין כזה - אבל רק כשהוא רוצה, כשהוא פתאום נהיה לי מנהל הוא ממש בלתי נסבל, אוף!! הלוואי שהייתי יודעת מה לעשות....."
    לדעתי,כדאי לך לדבר איתה על כל מיני דברים, בלי קשר אליה - להתידד איתה ואולי אפילו פעם בחודש לצאת ביחד לסרט או מסעדה ולתת לעצמך הזדמנות להכיר את הילדה שגדלה - אני מבטיחה לך שאתה תגלה כמה אחריות וכמה מוטיבציה ועוד המון תכונות יפות קיימות בה, שהרי חונכתם באותו בית ואתם חולקים גנים דומים..... לפעמים אנשים מתנהגים מולנו כמו שאנחנו מצפים מהם ואם אתה מצפה ממנה להתנהגות מדאיגה =- טראח היא מגשימה זאת....
    נסה ושתף אותנו
    בהצלחה ענקית
    ענת זפרני

* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר
    לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

שאלות ותשובות נוספות שעניינו את הגולשים שלנו