יש לכם שאלות על קוליטיס? היכנסו לפורומים:
פורום מחלות המעי הגס
פורום נטורופתיה אירידיולוגיה
פורום תזונה קלינית
פורום בדיקות גנטיות, מחלות מטבוליות, יעוץ גנטי
פורום גסטרואנטרולוגיה, מחלות דרכי העיכול
קוליטיס כיבית שכיחה בקרב יהודים ממוצא אשכנזי
הסיבה להיווצרות של קוליטיס כיבית אינה ידועה, אך חוקרים גילו שהיא קשורה לתגובה חריגה של מערכת החיסון לפעילות שמתרחשת במעיים. ישנם גורמים שונים שיכולים להעלות את הסיכויים לחלות במחלה, כמו גיל, סביבה וגנטיקה. הדלקת יכולה להתפתח בכל גיל, אך היא נפוצה יותר בקרב אנשים בין גיל 15 ל-35. לאחר גיל 50 הסיכויים לחלות במחלה עולים בשנית, בעיקר בקרב גברים.
המחלה יכולה להתפתח הן באופן שרירותי, ללא קשר לתורשה גנטית, אך לאנשים שיש להם הורה או אח שחולה במחלה יש סיכויים גבוהים יותר לחלות בה. כמו כן, המחלה נפוצה אצל כל בני האדם, ללא קשר למוצא, אך היא נפוצה יותר אצל יהודים ממוצא אשכנזי והיא שכיחה יותר אצל אנשים ממעמד סוציו־אקונומי גבוה מאשר אנשים ממעמד סוציו־אקונומי נמוך. כמו כן, נמצא קשר בין קוליטיס כיבית לבין תרופות איזוטרטינואין, כמו רואקוטן.
הדלקת מעלה את הסיכון לחלות בסרטן המעי הגס
התסמינים של המחלה משתנים בין חולה לחולה והם יכולים להיות מתונים עד חמורים. הסממנים של קוליטיס כיבית הם כאבי בטן, קולות שבוקעים מהבטן, דם בצואה, שלשולים, חום, כאבים בפי הטבעת, אבדן משקל ותת־תזונה. כמו כן, הדלקת יכולה לגרום לבעיות בריאותיות נוספות, כמו כאבים ונפיחות של המפרקים, בחילות וחוסר תיאבון, בעיות עור, פצעים בפה ודלקות עיניים.
קוליטיס כיבית מעלה את הסיכויים לחלות בסרטן המעי הגס וככל שהמחלה נמשכת יותר זמן, כך עולה הסיכון. סיבוכים נוספים של הדלקת יכולים להיות התעבות של דופן המעי, אלח דם, התייבשות, דימום במערכת העיכול, אבנים בכליות, מחלות כבד, דלקת חוליות מקשחת וקוליטיס טוקסי – מצב שבו דופן המעי הופך לעדין וישנה סכנה להתהוות של חור במעי.
מומלץ להימנע ממאכלים מסיבים מלאים
כדי לאבחן את המחלה יש צורך בסדרת בדיקות כדי לשלול מחלות מעיים אחרות, כמו מחלת קרוהן. לשם כך יש צורך בבדיקות שונות, כמו בדיקות דם, דגימת צואה כדי לבדוק אם יש דם, בקטריות או טפילים, סריקת CT, בדיקה אנדוסקופית שבה מחדירים לגוף צינור עם סיב אופטי שבעזרתו אפשר לראות את האיברים השונים, כמו הקיבה, הוושט והמעי הדק, בדיקת קולונוסקופיה שבה בודקים את פנים המעיים בעזרת החדרה של צינור דרך פי הטבעת וביופסיה שבה לוקחים דגימה מהרקמה של המעי.
קוליטיס כיבית היא מחלה כרונית, ומשכך הטיפול בה מתמקד בדלקת אשר גורמת לתסמינים השונים. לשם כך יש ליטול תרופות אנטי־דלקתיות שמטפלות בזיהום ומונעות התנפחות של האזור. במקרים מסוימים יש צורך בקורטיקוסטרואידים או בתרופות ביולוגיות שמונעות מהדלקת להתפשט. כאשר התסמינים חמורים, כשההתייבשות חמורה או כשיש חשש לתת־תזונה יש צורך באשפוז לקבלת השגחה וטיפול צמוד. אם יש דימום פנימי, חסימות או חור במעי יש צורך בניתוח להסרת המעי או חלקים ממנו וליצור לפסולת דרך חדשה לעבור דרכה.
לכתבות נוספות בנושא קראו גם:
מחלות מעיים דלקתיות - בגלל סביבה היגיינית?
מחלות קרוהן וקוליטיס: קנאביס כטיפול?
כיצד לנהל מערכת יחסים עם קוליטיס כיבית?
קוליטיס כיבית: יצירת תפריט דיאטה
קוליטיס? תזונה נכונה תבטיח החלמה
אין דרך בטוחה להימנע מקוליטיס כיבית, אך הרגלי חיים מסוימים יכולים לסייע בכך. מומלץ לשתות כמויות קטנות של מים לאורך היום, לאכול ארוחות קטנות כמה פעמים ביום, להימנע ממאכלים שמנים וממאכלים מסיבים מלאים ולאנשים שרגישים ללקטוז כדי להמעיט בצריכת מוצרי חלב.
דרג עד כמה מאמר זה עזר לך
![]() עזר מאד |
![]() עזר |
![]() טוב |
![]() עזר קצת |
![]() לא עזר |
* המידע המופיע כאן אינו מהווה המלצה לנקיטת הליך רפואי כזה או אחר. כל המסתמך על המידע המוצג עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה בכפוף לתנאי השימוש באתר