MGUS: גורמים, תסמינים ודרכי טיפול

היא תוקפת את תאי הפלסמה ועלולה להתפתח למיאלומה נפוצה בהמשך חייה. כל מה שאתם צריכים לדעת על מחלת MGUS המסוכנת
 מערכת BeOK
מאת מערכת BeOK
| 30/04/2019 |
צפיות: 16,745
דירוג: 4.2 מתוך 74 הצבעות
התקבלו 74 דירוגים בציון ממוצע 4.2 מתוך 5
מחלות דם ומחלות הפוגעות בכלי הדם הן גורם התמותה הנפוץ ביותר בעולם המערבי, כשלמעשה, יותר מ-50% ממקרי התמותה נובעים כתוצאה ישירה ממחלות אלו. התחלואות הרבות אשר נכנסות תחת מטריית מחלות הדם מסווגות לכמה חלקים עיקריים: מחלות כלי דם שבהן הדם זורם, מחלות בתאי הדם –כדוריות דם אדומות, מחלות בטסיות וכן מחלות בתאי דם לבנים.

הסימפטומים של מכלול המחלות משתנים לפי המרכיב הגופני שנפגע. כך לדוגמה, פגיעה בתאי דם לבנים תוביל לרגישות מוגברת של הגוף לזיהומים, בעוד פגיעה בטסיות הדם גורמת לבעיות קרישה ואף לדימומים ספונטניים. פגיעה בכלי הדם עשויה להוביל לשלל בעיות באספקת הדם לאיברי הגוף.

יש לכם שאלות נוספות? היכנסו עכשיו לפורומים:
פורום קרדיולוגיה - רפואת לב
פורום רשלנות רפואית
פורום זכויות רפואיות
פורום שבץ מוחי - טיפול לא תרופתי
פורום נוירופסיכיאטריה

קיימים לא מעט גורמים אשר משקפים סכנה עבור מערכת הדם. גורמים אלו יכולים לנוע בשקט בתוך מחזור הדם שלנו ואנו אפילו לא נרגיש אותם, הם פועלים מתחת לרדאר וקופצים בהפתעה בעת האבחון הרפואי כדי להנחית על האדם מכה מנטאלית לא פחות חזקה מזו הפיזית.

אחרי הכול, החיים עם מחלת דם רחוקים מלהיות קלים. על האדם אשר סובל ממחלת דם כלשהי מוטלת החובה לפתח הרגלי תזונה שונים מזה אשר קיבל על עצמו, לאמץ אורח חיים ספורטיבי וכן להימנע מעישון. אם לשפוט את גודל השינוי על פי מדד אורח החיים ה"יושבני" שמאפיין את האדם המודרני, אזי שאלה מאמצים אדירים מכיוונו של החולה, שינוי של 180 מעלות בהתנהלותו וסיבוב פרסה בעל כורחו באמצע נתיב החיים הפתלתל.

אחת המחלות אשר מתפתחות במפתיע ובאין מפריע במערכת הדם שלנו היא גמופתיה חד-שבטית, ובשמה הנפוץ יותר – MGUS.

מחלה זו תוקפת את קבוצת האוכלוסייה האפריקאית יותר מאשר את האוכלוסייה הלבנה. כמו כן, מחלה זו נוטה להופיע יותר בקרב בני המין הגברי. בנוסף, היא נשענת על היסטוריה משפחתית כאינדיקציה לסיכון של האדם לחלות בה.

מהם תאי הפלסמה?

לפני שנצלול אל תוך המאפיינים והתכונות השונות של מחלת ה-MGUS, חשוב לדעת קודם כל מהו תפקידם של תאי הפלסמה, שהם הנפגעים העיקריים מהופעתה של המחלה.

הפלסמה מהווה 55% מנוזל הדם, שאר ה-45% של הדם מורכב בעיקר מתאי דם אדומים, תאי דם לבנים וטסיות דם. לכל אחד מהם שליחות חיונית השומרת על תפקוד יעיל של הדם.

פלסמה עשויה מ-92% מים, כאשר את 8% הנותרים מרכיבים גלוקוז, פחמן דו-חמצני, הורמונים, חלבונים, מלח מינרלי, ויטמינים ושומנים.

אולי תרצו לקרוא גם:
מחקר: טכניקה חדשנית לאיתור זיהום כלי דם
היצרות כלי דם אחראית למחלת טרשת נפוצה?
כלי דם: טכנולוגיה חדשה עומדת בפתח
מניעת מחלות לב וכלי דם באמצעות תזונה
צחוק משפר תפקוד כלי דם ומונע מחלות לב

תאי הפלסמה הם חלק מתאי דם לבנים, הפועלים כדי להגן על הגוף שלנו מפני זיהומים. תאים אלו מקפידים לייצר חלבונים מיוחדים אשר מכונים נוגדנים – אימונוגלובולינים.

נוגדנים אלו נישאים במחזור הדם, כשהם מוכנים לתקוף באופן סיסטמתי כל וירוס או חיידק. בשל העובדה שתאי הפלזמה ידועים ביכולתם לייצר נוגדנים עבור הגוף, הם ממלאים תפקיד מרכזי במנגנון ההגנה שלו. תאים אלו מספקים נוגדנים הומורתיים אשר מרסנים את פעולתם של האנטיגנים (החלבון הלא תקין) ובכך מרכיבים את קו ההגנה של הגוף. מחקרים מראים כי רק נוגדנים בודדים מסונתזים על ידי תאי הפלזמה. נוגדנים אלו נקראים IgM או IgA או IgM.

MGUS ומיאלומה נפוצה

עכשיו, אחרי שעמדנו על תפקידם של תאי הפלסמה במערכת הדם שלנו, הגיע הזמן להכיר את האויב המושבע שלהם:

Monoclonal Gammopathy of Undetermined Significance) MGUS) זוהי מחלה המאופיינת בנוכחותו של חלבון לא תקין בדם, חלבון אשר מופק על ידי תאי פלסמה.

תאי הפלסמה הם תאים במח העצם, שבדרך כלל מייצרים נוגדנים במטרה להילחם בזיהום כלשהו. החלבון החריג אשר מיוצר על ידי תאי פלסמה בזמן שאדם סובל מ-MGUS נקרא 'חלבון-M' או פרא-חלבון.

כמו כן, החלבון שנמצא בדם הוא מונוקלונאלי, חד שבטי. חלבון זה מיוצר על ידי משפחה אחת של תאים, שהם כולם עותקים זהים.

ניתן להתייחס ל-MGUS כאל מצב שפיר, שכן קיים סיכון קטן ש-MGUS יוכל להתפתח למיאלומה או לשאר הפרעות דם אחרות. הסיכון הממוצע להתפתחות מיאלומה פעילה הוא כ 1% בשנה. אם כי חשוב לאין ערוך לבצע ניטור לאורך הזמן בכדי לאתר כל עלייה ברמת החלבון החריג.

התנאים שיכולים להתפתח תלויים בסוג ה-MGUS שממנו אתם סובלים, וקיימים כמה סוגים כאלו:

Non-IgM MGUS – זהו הסוג הנפוץ ביותר של מחלה זו, ויש לו פוטנציאל להתקדם
למיאלומה נפוצה. בתדירות נמוכה יותר, אנשים עם Non-IgM MGUS
יכולים לפתח הפרעות אחרות, כגון מחלת "שרשרת אור" של המערכת
החיסונית (AL).

IgM MGUS –
כ-15% מהאנשים אשר אובחנו עם MGUS סובלים גם מ-IgM MGUS. מחלה זו
יכולה להשתכלל לסרטן נדיר במקרים מסוימים
(Waldenstrom macroglobulinemia), ולעתים קרובות יותר מתפתחת
ללימפומה, עמילואידוזיס, AL או מיאלומה נפוצה.
(Light chain MGUS(LC-MGUS- סוג חדש של MGUS אשר יכול להתקדם למצב שבו
סוג מסוים של 'חלבון-M' חריג יימצא בדרכי
השתן, למחלת שרשרת אור של מיאלומה נפוצה,
עמילואידוזיס או AL.

סרטן בלימפה ובתאי הדם

מחלת המיאלומה הנפוצה מהווה כ 1% מכלל מחלות הסרטן וכ-10% ממקרי גילוי מחלות הסרטן בתאי הדם והלימפה. בישראל, מדי שנה, מתגלים בין 400 ל-500 מקרים של מיאלומה נפוצה. השכיחות לכך נעה בערך בין 3 ל-5 מקרים בשנה מתוך 100,000 נפשות.

המיאלומה הנפוצה שכיחה יותר אצל גברים מבוגרים. הגיל החציוני של הופעת המחלה הוא שנות ה-60 המאוחרות. רק 10%-5% מהסובלים מהמחלה מצויים מתחת לגיל 40.

מיאלומה נפוצה (Multiple Myeloma) זוהי מחלת סרטן בתאי הפלסמה אשר מיקומם במח העצם. מח עצם הוא הרקמה שבחלל העצמות, ובעיקר העצמות השטוחות בגוף, שבתוכה מתפתחים מרכיבי הדם. כלומר, מח העצם הוא למעשה בית החרושת שממנו נוהרים כל התאים הבוגרים הישר לתוך מערכת הדם של הגוף.

מיאלומה נפוצה שייכת לקבוצת הגידולים ההמטולוגיים והיא מטופלת במחלקות ההמטואונקולוגיות במגוון המרכזים הרפואיים שקיימים.

במצב נורמלי, תאי הפלסמה מקפידים לייצר חלבונים (נוגדנים) מסוגים שונים. תאים אלו זורמים אל הדם ומהווים חלק בלתי נפרד מהמערכת החיסונית.

במיאלומה נפוצה, מתחולל שינוי בתא פלסמה בודד אשר גורם לו להשתכפל בתוך מח העצם ללא בקרה. תאים אלו נקראים תאי מיאלומה (ממאירים).

לרוב, תאי הפלסמה הממאירים עדיין ימשיכו לייצר את הנוגדן שיוצר על ידי אותו תא פלסמה יחיד ממנו התפתחו תאי המיאלומה. לכן, אצל החולה כל תאי המיאלומה מייצרים ממש את אותו נוגדן הנקרא חד-שבטי או חלבון מונוקלונאלי.

רק חולים אשר סובלים ממיאלומה נפוצה פעילה (CRAB) נזקקים לטיפול מיוחד.

כיום, קיימים מחקרים רבים אשר בוחנים את האפקטיביות של טיפול מוקדם במצב של מיאלומה רדומה המאופיינת בסממני סיכון גבוהים, ואם הוא באמת יעיל ומוצדק. לעת עתה, עדיין אין תשובה חד משמעית עבור שאלה הרת גורל זו.

משנת 2004 לערך, הטיפול במחלת המיאלומה הנפוצה עבר שינוי משמעותי בעקבות הופעתן של תרופות חדשות בסל הבריאות. תרופות אלו אשר שיפרו בצורה ניכרת את חייהם של הסובלים מהמחלה, בהשוואה לתרופות המסורתיות יותר.

עם זאת, גם במסגרת השימוש בתרופות החדשות, ריפוי מלא של המחלה עדיין איננו נמצא בהישג ידם של הרופאים.

ההתקדמות שהושגה מיוחסת בעיקרה לפיתוח של תרופות חדשניות, ולא לשינוי המינון או לצורת הנטילה של התרופות, שהיו קיימות לפני כן.

משום כך, ניתן לחזות כי התקדמות משמעותית אכן תושג, לפחות בחלקה, בעקבות פיתוח משפחות חדשות של תרופות שמטרתן להילחם במחלה המאיימת.

דרג עד כמה מאמר זה עזר לך

עזר מאד

עזר

טוב

עזר קצת

לא עזר


* המידע המופיע כאן אינו מהווה המלצה לנקיטת הליך רפואי כזה או אחר. כל המסתמך על המידע המוצג עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה בכפוף לתנאי השימוש באתר