מידע רפואי
פורומים
- קרינה סלולרית, סרטן
- אוסטאופורוזיס
- כושר גופני
- סוכרת נעורים, סוכרת ילדים
- רפואת מטיילים
- השאלת ציוד רפואי, ציוד שיקומי, ציוד אורטופדי
- פילאטיס
- נוירולוגיה, אפילפסיה
- כבדי ראיה, מחלות רשתית, ראיה ירודה
- דלקת פרקים, ראומטולוגיה
- פדיקור
- רפואת כף הרגל - פודיאטריה
- הכנה ללידה, קורס הכנה ללידה
- אימון אישי, קואצ'ינג
- בנות, העצמה נשית
מאמרים וחדשות
יועצים בתחום
טובי פלד
פסיכולוג ילדים ונוער פסיכולוג מומחה בעל קליניקה פרטית. מטפל ומאבחן פעוטות, נוער ומבוגרים. עובד בבתי ספר ובארגונים ציבוריים.ד"ר אליהו סמואל
פסיכותרפיסט ילדים ונוער פסיכותרפיה, פסיכואנליטיקאי. למד רפואה באונ` ת"א, התמחה ברפואת ילדים ובפסיכיאטריה של הילד והמתבגר. עבד כרופא פסיכיאטר בכיר ברמת חן ובהמשך שימש כמנהל יחידה בגיל הרך. הקים גן לילדים אוטיסטים. מנהל שירות פסיכיאטרי של הילד והמתבגר בב"ח ולפסון. יועץ מערכת החינוך באזור המרכז. עוסק בפרקטיקה פרטית בתחום הפסיכותרפיה בתל אביב בכל הגילאים.
- שאלה לד"ר יהונתן דודאור- ציפרלקסליטל18/01/2013
ד"ר יהונתן דודאור שלום
השאלה מופנית אליך משום דברים שאמרת בפורום, ולפיהם, אם נוטלים ציפרלקס מעל רמה מסוימת, זה פוגע בדופמין ובריכוז.
התחלתי ליטול ציפרלקס לפני כחודשיים וחצי, ובהתחלה עמדתי על מינון נמוך של 10 מ"ג ליום, ולצד זה נטלתי קונצרטה 36 או 18 או 27 (תלוי במטלות שהיו בפני באותו יום ובמידת הקושי של כל יום).
לאחר כ 3 שבועות של 10 מ"ג, העלתי ל 15 מ"ג (למרות שחשתי מצוין עם 10 מ"ג, נותרו חרדות במידה קטנה ורציתי לחסל אותן לגמרי). מה שהתרחש במעבר מ 10 מ"ג ל 15 מ"ג הוא עייפות כרונית, לאות, חוסר מוטיבציה ומעין דכדוך (לקחתי את הציפרלקס נגד חרדה לא היה לי דיכאון). פתאום קונצרטה 36 היה "קטן" עלי.
היות וקראתי לא פעם את דבריך שציפרלקס "גוזל" דופמין, החלטתי לנסות להעלות את הקונצרטה בהדרגה.
בהתחלה עברתי ל 45 ( 18 + 27), ל 54, ל 63 (36 + 27). רק ב 63 התחלתי לחוש שחוזרים אלי המרץ הריכוז והמוטיבציה של פעם וכשעליתי ל 72, פתאום חשתי שזה "זה".
אציין כי בעבר מעולם לא נטלתי קונצרטה 72. לפני שנטלתי ציפרלקס הסתפקתי בקונצרטה 54.
השאלה שלי היא:
א. האם הצורך בקונצרטה 72 נובע מכך ש 15 מ"ג ציפרלקס למעשה "גוזלים" דופמין וצריך לפצות על כך בהעלאת מינון הקונצרטה?
ב. אני לא רוצה להכנס למסלול אינסופי של העלאת מינון בקונצרטה, ואני רוצה לוודא שבהינתן מינון הציפרלקס, מינון הקונצרטה שלי "נורמלי" וברגע שמצאתי מינון קונצרטה ש"יושב טוב" עם הציפרלקס 15, אתקבע שם ולא אצטרך להעלות עוד ועוד.
חשוב לי לציין כי מנסיון עבר אין לי תופעת עמידות לריטלין וכל פעם שלקחתי מינון התמדתי בו זמן רב, והצורך להעלות מינון ריטלין נבע רק מהעלאת מינון הציפרלקס, עניין שניתן להבין דרך התיאוריה שלך שציפרלקס "בולע" דופמין.
אשמח לתגובתך וכן אם תוכל להסביר את התיאוריה שלך שמאד מעניינת על השפעה הדדית של ציפרלקס וריטלין.
בנוסף רציתי לומר ישר כוח, התגובות שלך בלא יוצא מן הכלל משכילות ומחכימות באופן יוצא דופן, ההסברים שלך מפורטים, משכנעים, מעוררים אמון ורואים שאתה משקיע בתשובות פרטניות לכל אחד, שלא לדבר על אכפתיות רבה מאד שעולה מכל תגובה שלך לשואלים.* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר שאלה לד"ר יהונתן דודאור- ציפרלקס - תגובה
ד``ר יונתן דוידאור20/01/2013היי ליטל ,
כאשר מעלים ציפראלקס, תרופה מאופן פוטנטית, עליה בריכוז סרוטונין, משפיעים על קולטן סרוטונין 2A באונה הקדמית, FRONTAL LOBE , אשר מוביל להורדת ריכוז דופאמין בצורה עקיפה ( נוגדי פסיכוזה דור חדש, חוסמים את קולטן סרוטונין 2A , אשר מעלה ריכוז דופאמין ולכן במצבים עמידים בדיכאון וחרדה, תופסת נוגדי פסיכוזה לפעמים יעילים).
אין תשובה חד משמעית, זה מאוד אינבידואלי, ריכוז הקולטנין באזורים שונים במח וכן תיפקודם ותכונות אחרות ...
ריטלין + SSRI , בדרך כלל דורש זהירות, ריטלין מעלה ריכוז SSRI .
במצב מורכז של קשב וריכוז על רקע ADHD המשולב בחרדה ודיכאון, אכן שורד "משחק" במאפיינים של התרופות..
השאיפה להוריד SSRI הנמוך ככל שאפשר בגלל הסיבות הנ''ל.
למצב חרדה עמידים ב ADHD , אני אישית מעדיף שילוב של קלונידין פומי, אשר יעיל בחרדה וכן ב ADHD .
בהצלחה !!!* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירהתגובה
ליטל20/01/2013ראשית, תודה על תשובתך המפורטת.
חשוב לי להבהיר מספר דברים - אין לי חרדה עמידה. שכן לאחר שנטלתי 10 מ"ג ציפרלקס, חשתי שנעלמות לי כל החרדות, או לפחות 90% - 80%. כמובן שנותרו מעט חרדות, אבל אני חושבת שזה טבעי, בייחוד במדינה כמו שלנו.
הצרות החלו לאחר שעליתי למינון של 15 מ"ג, מתוך שאיפה לחסל את מעט החרדות שנותרו לי. למרות שהייתי במצב טוב מאד. רציתי לעלות מ"טוב מאד" ל"מצוין" ושם נפלתי.
אם ההסבר שלך נכון, למעשה, ברגע שעליתי מ 10 מ"ג ל 15 מ"ג, למעשה נגעתי בקולטן 2A, שזה הקולטן שפוגע בספיגת דופמין. זו הסיבה, שכמה שלא עליתי בצריכת הריטלין, לא חזר לי הריכוז והמרץ שהיו לי בעבר עם מינוני ריטלין נמוכים יחסית?
כלומר, אם אשוב לצרוך 10 מ"ג ציפרלקס, כפי שהיה בעבר (ועשה לי טוב), למעשה לא "אגע" בקולטן 2A, ולמעשה, אשוב לריכוז ולמרץ שהיו לי בעבר עם מינונים נמוכים של ריטלין?
שאלה נוספת - אתה אומר שריטלין מעלה את ריכוז הסרוטנין בדם, כלומר, למעשה עם העלתי את מינון הריטלין, בהתחלה זה עובד (מקנה עירנות וריכוז) אבל תוך זמן קצר זה מעלה את ריכוז הסרונטין, וכך מגביר את ההשפעה על קולטן 2A?
אני שואלת, שכן מאז שהתחלתי לצרוך 15 מ"ג ציפרלקס במקום 10, אני מעלה ריטלין כל כמה ימים, אך ללא הועיל. עליתי כבר מ 27 ל 72, ותחושת העייפות ממשיכה. האם זה משום שכל פעם שעליתי במינון ריטלין, זה העלה את רמות הסרוטנין, השפיע על קולטן 2A וגרם עייפות?
תודה רבה מראש* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירהתגובה - תגובה
ד``ר יונתן דוידאור28/01/2013לגבי הקולטן סרוטונין 2A , אכן לפעמים עדיף להוריד ציפראלקס.
ריטלין לא מעלה סרוטונין, אלה ריכוז דופאמין.* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה
שאלות ותשובות נוספות שעניינו את הגולשים שלנו
ערוץ הבריאות
.jpg)
האם אתם שמרנים במיטה?
.jpg)
.jpg)
.jpg)

.jpg)
.jpg)