התנהגות אלימה בעקבות פרנויה

לקביעת תור או פניה אישית למומחה ללא פרסום בפורום

• התנהגות אלימה בעקבות פרנויה
    גאיה
    18/03/2013

שלום רב,
    בן הזוג שלי עלה לישראל לפני כשנה וחצי ובמהלך כל חייו הוא היה בסדר עד שבגיל 25 בערך, לאחר חוויות לא טובות שהיו לו כדוגמת מות אביו, הוא לא ישן במשך 3 ימים והתחילו לו כל מיני מחשבות מוזרות. אני לא בטוחה מה היה האבחון שלו (לא הכרתי אותו אז והרופא שלו לא מספר לו) אבל הוא אמר למשפחה שלו שזה סוג של דיכאון ורשם לו תרופה בשם סוליאן.
    במשך מספר שנים הוא תפקד כרגיל, חש טוב ושמח, עבד, וכמובן הקפיד לקחת את הכדורים ולבקר את הפסיכיאטר לשיחה כשחש לא טוב (בהתחלה זה היה בתדירות גבוהה ובשנים האחרונות פעם בכמה חודשים).
    כאמור, בן הזוג שלי עלה לישראל לפני כשנה וחצי, והכל היה בסדר למיטב זכרוני עד לפני כשנה. הוא החליט לפהסיק את הכדורים (בהתחלה לא ידעתי) והתחיל להתנהג מוזר ובעקבות זה פיטרו אותו מהעבודה.
    מאז נדמה שמצבו מדרדר. הוא לוקח את הכדורים לסרוגין, מתבטא באופן מוזר מאוד והוא חושב שמנסים לקחת לו דברים/לשקר לו/לפגוע בו (יש לו בעיקר פראנויות שנוגעות לעולם של גנבה, הוא יכול למשל להאשים אותי שגנבתי לו חולצה מהארון והוא ראה אותו אצל מישהו ברחוב).
    לא משנה כמה משפחתו ואני ניסינו לשכנע אותו לגשת לטיפול ולהקפיד בנטילת התרופות, נדמה שהוא לא מקשיב.
    אני לא יודעת מה הסיבה, אולי הוא לא חושב שהוא חולה, אולי הוא לא רוצה להאמין בזה אך גם זה שהוא לא לוקח את התרופות וגם זה שהוא לא מוצא עבודה (מן הסתם קשור אחד לשני) ממש הרעו את מצבו.
    הסיבה שאני פונה אליך היא שבשבוע האחרון ההתנהגות הפרנוידית שלו ממש חזקה, זה כמו משהו שהשתלט עליו (רואים שהפנים והמבט שלו משתנה) ולפני מספר ימים הוא חזר פתאום הביתה (אנחנו גרים ביחד), התחיל לצעוק שפתחתי לו את התיק ושאני רוצה לקחת לו את הדרכון והוא הכה אותי. נדמה שהוא היה בהתקף של טירוף ולא יכולתי להוציא אותו מזה. הוא התחיל להגיד דברים לא הגיוניים, גם בפני המשפחה שלו שהגיעה (שאני גונבת לו דברים, שאני מנסה לפגוע בו). לציין רק שבמהלך השנה האחרונה הוא האשים אותי הרבה פעמים שבגללי הוא לא מוצא עבודה ושאני מנסה לפגוע בו.
    כשראיתי אותו במצב הזה היה ברור לי שהוא חייב לקבל עזרה באופן דחוף. העניין הוא שאני חוששת מפני אשפוז בכפייה, אני חוששת שההשלכות יהיו חמורות, שבגלל שהוא התנהג באלימות זה ירשם בתיק שלו ואני לא רוצה להרוס לו את החיים (אני לא יודעת מה ההשלכות של צעד כזה). אני יודעת שכשהוא לא חש את הפרנויה (למשל ביומיים האחרונים) הוא ממש בן אדם טוב ועדין אך אני לא יודעת מה לעשות.
    רציתי לשאול מה דעתך לגבי העניין והאם אתה יכול להמליץ לי על פסיכאטרים שאולי מגיעים הביתה (אם יש מישהו דובר צרפתית אז עדיף).

תודה רבה

* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר

הוספת תגובה

• לא צריך לפחד מאישפוז

שמוליק
    18/03/2013

שלום גאיה.

אינני רופא.

אם המצב של החבר שלך כל כך גרוע, אז כנראה שלא יהיה מנוס מאישפוז, וככל שזה יקרה מוקדם יותר - זה פחות נזק.

הפחד מאישפוז ומפגיעה לכשעצמו, הוא הסכנה האמיתית. הסטיגמה על מי שעבר אישפוז הרבה יותר גרועה מהחויה של האישפוז עצמו.

בכל אופן, אחרי שהוא יחזור לעצמו, יהיה אפשר לחזור לחיים תקינים, ולא צריך לחשוש יותר מדיי מההתמודדות עם הסטיגמה.

כל טוב,
    שמוליק.

* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר
    לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• כל הכבוד לך שלא נטשת אותו

אלי
    18/03/2013

אבל אם הוא אלים כדאי ממש להיזהר ולדווח על כך לפסיכיאטר המטפל הבעיה היא כמובן לשכנע אותו להסכים לקבל טיפול

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• תודה רבה על ההתייחסות

גאיה
    19/03/2013

שמוליק - לגבי האשפוז, אומנם יש חשש מסוים שנובע מסטיגמה אבל עיקר החשש שלי מאשפוז כפוי הוא ההשלכות שעלולות (האומנם?) להיות למהלך כזה על המשך החיים מהבחינה של רישום בתיק הרפואי (פגיעה באפשרויות תעסוקה?), פניה למשטרה (הוא נהג באלימות) ועוד.
    כלומר, אני רוצה לעזור לו אבל אני חוששת.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• לרוב הדברים - אין חשש

שמוליק
    19/03/2013

לגבי רישום במשטרה, מי שביצע עבירה במצב פסיכוטי, לא ניתן להעמידו לדין פלילי בשל כך, אך אם בגלל המצב נראה שצריך אישפוז כפוי, אז האישפוז נעשה על פי צו של בית משפט ולא על פי הפסיכיאטר המחוזי, אבל אין הבדל גדול...

הדין שונה אם הוא ביצע עוולה אזרחית כגון גרימת נזק, שלגביו ניתן לדרוש פיצוי.

לגבי פגיעה במקום עבודה, לא ניתן לדעת על האישפוז, המידע מוגן על פי החוק, והוא אינו חייב לספר על כך, ויתר על כן, הדרך הנכונה היא לתפור איזה סיפור כיסוי מה נעשה באותה תקופה.

כל טוב,
    שמוליק.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• בהמשך לשאלה שלי

גאיה
    19/03/2013

רציתי לשאול האם בהנחה שרוב הזמן מצבו של בן הזוג שלי רגוע יחסית (מידי פעם אמירות תלושות מהמציאות, ללא התהגות אלימה) האם כדאי שאזמין מיוזמתי פסיכיאטר שיבוא לבית שלנו לדבר איתו? (הוא לא מוכן ללכת מיזומתו).

בנוסף, אם בוחרים באופציה של אשפוז כפוי, האם העובדה שהוא התנהג באופן אלים בזמן שהיה מנותק מהמציאות תגרום להשלכות ? (רישום במשטרה, רישום בתיק הפסכיאטרי, ימנע ממנו לעבוד במקומות עבודה בעתיד).

תודה רבה!

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

שאלות ותשובות נוספות שעניינו את הגולשים שלנו