מידע רפואי
פורומים
- קרינה סלולרית, סרטן
- אוסטאופורוזיס
- כושר גופני
- סוכרת נעורים, סוכרת ילדים
- רפואת מטיילים
- השאלת ציוד רפואי, ציוד שיקומי, ציוד אורטופדי
- פילאטיס
- נוירולוגיה, אפילפסיה
- כבדי ראיה, מחלות רשתית, ראיה ירודה
- דלקת פרקים, ראומטולוגיה
- פדיקור
- רפואת כף הרגל - פודיאטריה
- הכנה ללידה, קורס הכנה ללידה
- אימון אישי, קואצ'ינג
- בנות, העצמה נשית
מאמרים וחדשות
יועצים בתחום
טובי פלד
פסיכולוג ילדים ונוער פסיכולוג מומחה בעל קליניקה פרטית. מטפל ומאבחן פעוטות, נוער ומבוגרים. עובד בבתי ספר ובארגונים ציבוריים.ד"ר אליהו סמואל
פסיכותרפיסט ילדים ונוער פסיכותרפיה, פסיכואנליטיקאי. למד רפואה באונ` ת"א, התמחה ברפואת ילדים ובפסיכיאטריה של הילד והמתבגר. עבד כרופא פסיכיאטר בכיר ברמת חן ובהמשך שימש כמנהל יחידה בגיל הרך. הקים גן לילדים אוטיסטים. מנהל שירות פסיכיאטרי של הילד והמתבגר בב"ח ולפסון. יועץ מערכת החינוך באזור המרכז. עוסק בפרקטיקה פרטית בתחום הפסיכותרפיה בתל אביב בכל הגילאים.
- נטילת תרופה באופן חלקי על דעת עצמיסוזי22/01/2014
שלום רב,
לפני מספר שנים אובחנתי כסכיזופרנית.
הסיבה שאני לא מתייעצת עם המטפל שלי היא כי אני חוששת מהפסקת הטיפול אצלו, מהסיבות שאפרט כאן:
בשנים הראשונות לאחר האבחנה החלפתי 3 סוגי תרופות. בשימוש בתרופה הראשונה כבר נעלמו כל הסימנים החיוביים ונשארתי עם הסימנים השליליים שהשתפרו בקצב מאוד איטי ובאופן מועט. לפני חצי שנה בערך רשם לי המטפל קלוזפין. המינון עלה בהדרגה ל-150 מ''ג. עד אז, לאחר זמן הסתגלות של יומיים ובהנחה וישנתי שנת לילה מלאה, כמעט ולא הייתה עייפות/חולשה ביום שלאחריו. בגלל שרציתי להגביר את ההשפעה, מתוך הבנה שזה מינון נמוך יחסית, עליתי ל-200 ו-250, בשניהם הרגשתי תשישות וחולשת שרירים ממשית לאורך רוב או כל היום, ובין השאר, אני מניחה שגם בשל המצב הפיזי, התפקוד הקוגנטיבי שלי (חוויה רגשית, אינטליגנציה רגשית, מחשבות, נפח שיחה, והיחסים החברתיים) היה בשפל.
לאחר 4 חודשים לערך ובצמוד לנטילת המינונים הגבוהים שמתי לב שהתפקוד שלי משתפר מאוד (בעיקר בימים בהם לא נטלתי את התרופה).
יום אחד שכחתי לקחת כדור וגיליתי שמלבד רעננות גם היכולות שלי השתפרו.
במקביל בזמן הזה (לפני חודשיים-שלושה) התחלתי לעבוד במשרה חלקית. מתוך פחד להגיע מנוטרלת למקום העבודה, ובכך להשאר מאחור בכל הקשור לאינטראקציה חברתית ותפקוד – התחלתי לדלג על כדורים ויצא שלקחתי את התרופה 3 ימים בשבוע. מצד אחד, התפקוד שלי שהשתפר ירד שוב. מצד שני, כמעט באופן גורף, בימים בהם עבדתי, הייתי פעילה, מעורבת, חושבת ומתקשרת – היכולות שלי השתפרו, המחשבה, השיחה, המוטיבציה, הרגשות. ובימים בהם נשארתי בבית הם לא נעלמו לגמרי אבל היו ב-40% בערך.
ניסיתי לרדת חזרה ל-150 מ''ג שבעבר לא הפכו אותי לחלשה ועייפה במהלך היום, אבל בפעם הזו המינון השפיע לרעה כמו המינונים הגבוהים.
מזה מספר שבועות ומאז שעליתי על ה*טריק* ירדתי לכדור-שניים בשבוע ובשבועיים האחרונים לא נטלתי את התרופה. מצד שני, אני עדיין עובדת, בעבודה שנותנת לי משמעות ומרגישה שיפור הדרגתי.
שאלותי הן:
מה הסכנה בנטילת התרופה חצי מהשבוע?
מה הסכנה בוויתור על תרופות?
האם מומלץ לא לקחת את הסיכון שיחזרו הסימנים החיוביים, זאת למרות שאני מרגישה שיפור בחיי שבא בעקבות עלייה בתפקוד?
אני מתארת לעצמי שאם אני לוקחת את התרופה בצורה חלקית, אני לא נותנת לגוף אפשרות להסתגל לתופעות לוואי. מצד שני קראתי שבקלוזפין, יכולים לעבור חודשים רבים עד שתופעות הלוואי עוברות וקשה לי לתפקד מכל הבחינות כשאני נוטלת אותה.
אני לא יודעת איך התרופה עובדת, נטלתי אותה בערך 4-5 חודשים וחשתי שיפור, לאחריו התחלתי לעבוד ומצבי המשיך להשתפר גם אחרי שהפסקתי לקחת אותה. האם השיפור הוא השפעה של התרופה שתפוג עם הזמן (ובמצב כזה אולי כדאי לחזור למינון הנמוך ביותר ולעלות בהדרגה) או שאני יכולה לוותר על התרופה ולחזור לתרופה ישנה שאין לה השפעה על הסימנים השליליים וכמובן להמשיך עם מקום העבודה?
תודה רבה,
שלומית* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר תשובה
שמוליק22/01/2014שלום שלומית.
"תסמינים שליליים" הוא לא ההסבר היחידי האפשרי לתופעות של עייפות וקשיי תיפקוד. יכול להיות שהתופעות האלו הן תופעות לוואי של התרופה האנטי-פסיכוטית שאת בוודאי מקבלת אם אובחנת בסכיזופרניה.
צריך אולי להבין טוב יותר ממה נובעת סכיזופרניה ומחלות נפש בכלל ומה התפקיד של התרופות הפסיכיאטריות בכלל ושל תרופות אנטי-פסיכוטיות בפרט.
סכיזופרניה ושאר מחלות הנפש נגרמות מארבעה מרכיבים: ביולגי (חוסר איזון כימי), ריגשי, סביבתי, וגופני-פיסי.
התרופות אמורות לטפל אך ורק במרכיב של חוסר איזון כימי במוח, ולא באף אחד מהמרכיבים האחרים של המחלה. מסיבה זו כולם מודים שטיפול המבוסס רק על תרופות אינו מספיק יעיל.
המרכיב הריגשי של המחלה, פירושו שהמטופל חווה בעבר ואולי חווה גם בהווה חוויה לא נעימה שגורמת להקנה במצב הרוח. טיפול במרכיב הזה של המחלה הוא ממש לא ע"י תרופות.
אני אישית מאמין, ובכך אני חולק על נגישה הרווחת של הפסיכיאטריה, שחוסר האיזון הכימי במוח הוא תוצר של שאר המרכיבים של המחלה ואינו מרכיב בבעייה העומד בפני עצמו. אין שום הוכחה לא לכאן ולא לכאן, אולם ישנן מקרים (אני אחד מהם), שמראים שטיפול מספיק טוב במרכיב הריגשי של הבעייה יכול לבטל לגמרי את הצורך בטיפול תרופתי.
הפחתת מינונים או הפסקה עלולה להחמיר את המצב, אך מאידך, אם העייפות וקשיי התיפקוד הם תופעות לוואי של התרופות ולא צסמינים שליליים, אז תהיה הקלה משמעותית ביכולת לתפקד.
העבודה שנותנת לך משמעות, ובוודאי שמשפרת את מצב הרוח שלך היא בהחלט עוזרת לך ויכול להיות אפילו יותר מהתרופות.
ניתן לעשות אי אילו צעדים שיקטינו את הסיכון. אם את נמצאת בטיפול בשיחות, אז ניתן לסמוך על המטפל שבמקרה של החמרה במצב הוא יזהה את ההתדרדרות במצב כבר בהתחלה, וימליץ על העלאת המינון, ויוכל למנוע אישפוז נוסף.
בנוסף לכך, אני רוצה לזרוק לאוייר שאלה שבוודאי לא תמצא כל כך חן בעיניי הרופאים של הפורום, אבל בכל זאת. אם יהיה עוד אישפוז, אז מה???
אחרי ארבעה אישפוזים, אם יהיה לי עוד אחד, זה ממש לא סוף העולם. אני ממש לא חושש מעוד אישפוז. אני בטוח שאני די מהר חוזר לעצמי כאילו לא קרה כלום. בין האישפוז הראשון לשני עברו 11 שנים, שבהם בזכות הפסקת הטיפול התרופתי יכולתי לתפקד בשנים האלו. נניח שהייתי לוקח תרופות ולא מתפקד, ובכך האישפוז השני היה נמנע, האם זה היה טוב? אני חושב שלא, ולא רק זה, אני חושב שבדיעבד ההתמודדות עם האישפוז בסופו של דבר עשתה לי טוב.
בשורה התחתונה, אחרי הבנה של המציאות, עשי מה שנראה לך טוב. את אינך חייבת לקחת תרופות ומותר לך להוריד מינונים. יכול להיות שכדאי לך להגיד את זה לרופא המטפל ולהמשיך בטיפול בשיוחת בלבד, ואם זה לא מוצא חן בעיניו, את יכולה פשוט להחליף מטפל.
כל טוב,
שמוליק.* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירהבוקר טוב
סוזי22/01/2014שמוליק תודה רבה,
למרות שלא קיבלתי תשובה על עיקר השאלות הקשורות לתרופה שמחתי לשמוע על ניסיונך האישי. במקרה שלי, לדעתי, עקב מספר חודשים של פסיכוזות לאחר ההתפרצות בהן לא טופלתי נגרם לי נזק קוגנטיבי ממשי. לפניו הייתי אדם מתפקד, רגיש ועוד ועוד, אמנם חרדתי אבל מלא בחיים. והיום במשך כמה שנים לא מוצפת רגשית ולא חרדתית אבל גם לא ראיתי זכר לאדם שהייתי בעבר. אחרי כמה חודשים של שימוש בתרופה וחזרה לעבודה ראיתי שיפור ניכר. אני משתדלת להיות בטוחה במצב עד כמה שאפשר. כמו כן, אמנם היו חוויות רגשיות מאוד קשות שקדמו להתפרצות אבל במשך שנים לאחר מכן חייתי בקקון מוגן בביתי.* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה
שאלות ותשובות נוספות שעניינו את הגולשים שלנו
ערוץ הבריאות
.jpg)
האם אתם רומנטיים?
.jpg)
.jpg)
.jpg)

.jpg)
.jpg)