שאלה לגבי התניה קלאסית בפוסט טראומה

לקביעת תור או פניה אישית למומחה ללא פרסום בפורום

• שאלה לגבי התניה קלאסית בפוסט טראומה
    רונית
    11/09/2014

הי

אתמול שמעתי את פרופסור אלי זומר ברדיו שדיבר על כך שלעיתים אנו מדחיקים אירועים קשים מהעבר אבל הגוף זוכר אותם ומזכיר לנו להתגונן בפניהם באמצעות הימנעות מריחות או קולות מסויימים

לצערי בתחילת חיי גדלתי אצל אם ששפיותה מוטלת בספק, ובגיל שנתיים בערך עברתי לגור אצל סבתי. כמובן שחוויתי אינטראקציות שליליות עם אימי לאורך השנים עד שלבסוף כשנישאתי וילדתי והייתי מספיק חזקה לנתק עימה את הקשר.
    מה שאיני יכולה להסביר הוא הרתיעה שלי מהריח שלה ומהמגע שלה. הרתיעה הזו קיימת מאז שאני זוכרת את עצמי. אין לי זכרונות אפיזודיים בהקשר הזה בכלל. האם בהכרח מדובר כאן בטראומה שחוויתי ממנה כתינוקת בשלבים המאוד מוקדמים של חיי או שייתכן כאן גם הסבר נוסף, פחות זוועתי?

תודה

* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר

הוספת תגובה

• שאלה לגבי התניה קלאסית בפוסט טראומה - תגובה

ד``ר יונתן דוידאור
    11/09/2014

בהחלט מדובר בחוויה "טראומתית" נפשית מהילדות, חוויות מהילדות נחקקות במוחינו, במיוחד בגרעין אמיגדלה, חוויות אמוציונליות קשות מתעוררות על פי גירוי סביבתי , סימבולי בהווה.

רוב מטרות הטיפול הפסיכולוגי שאני עושה, מבוסס על זיהוי תגובות בהווה מוגזמות, זיהוי כתוגבה מוגזמת, וחיפוש הקשר לילדות, חוויות קשות.
    יש לזכור כילדים החוויות מפורשות מן הסתם באופן "מעוות" למבוגר, מטרת הטיפול הפסיכולוגי לזהות קשרים בעבר, לנסות לתת ליגטימציה לתחושות רגשיות קדומות מהילדות, אך כמבוגרים בהווה.

טראומה = ההתייחסות המקצועית, חשיפה לסכנת חיים ממשית, תחושת חוסר אונים ושליטה, תחושת פחד קיצוני וכן תגובה פסיכולוגית משמעותית.

* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר
    לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• תודה על תגובתך

רונית
    11/09/2014

אין לי עניין לפתוח את הנושא הזה ולחפש מה בדיוק היה שם
    רציתי רק לברר אם באמת היה עוד נדבך להתנהגות החולנית שלה מעבר למה שידעתי במודע

אין ביננו קשר למעלה מ20 שנה והיא לא מכירה את ילדיי (יש לציין שלא מבחירה שלי - היא טוענת שאני חולת נפש כי בעלה היה מציק לי מינית בגילאי העשרה וחשפתי את העניין הזה בפני המשפחה המורחבת)

מאוד הייתי רוצה שהיא ובעלה ישלמו את המחיר על מה שעשו לי אבל מה שאני כן זוכרת והיה פלילי קרה בארהב לפני כ30 שנה
    ומה שאני לא זוכרת לא בר שיפוט עד כמה שאני מבינה
    תודה על תשובתך
    מן הסתם אמשיך להדחיק את התכנים הבעייתיים כי כנראה אין לי יכולת להתמודד איתם במודע

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• תגובה

שמוליק
    11/09/2014

שלום רונית.

אימא שלי ז"ל גם כן הייתה לה בעייה כזו, וסבלנו ממנה.

כל זמן שהיא הייתה בחיים הייתה איזו ציפייה שתתקן את עצמה וזה לא קרה. אחרי שהיא נפטרה, חשבתי שהיא דפקה את הכל...

עכשיו, אחרי כעשר שנים אחרי שהיא נפטרה, אני חושב שהחברה אשמה הרבה יותר ממנה בכך שלא איפשרה לי להיפרד ממנה ולחיות את חיי מבלי שהיא תחנוק אותי. התברר שהחברה המשיכה לנדות ולהשפיל, וזה הוביל אותי למסקנה שצריך להפנות אצבע מאשימה בעיקר כלפי החברה. מה גם שישנם דברים שצריך וראוי שיבואו על תיקונם.

לדעתי, כדאי שתבדקי את העניין בעצמך ותנסי לחשוב האם אכן האצבע המאשימה כלפי אימך היא מוצדקת. רק בגלל מה שעבר עליי, אני מרשה לעצמי להעלות את השאלה הזו, וכיון שמדובר במקרה אחר, ייתכן שתגיעי למסקנה שאכן האשמה מוטלת על כתיפיה.

אם אינך מעוניינת לפתוח את הנושא - זה לגיטימי לחלוטין.

הייתה שיחה ברדיו של ד"ר דוידאור עצמו בעניינם של ניצולי שואה. הוא אמר שישנם ניצולים שמעדיפים שלא לחפור בעבר וישנם ניצולים שזה עושה להם טוב (ואני מניח שישנם כאלה שמעוניינים לדבר על כך אבל עם אנשים מסויימים ובסיצטאציות מסויימות בלבד). הוא אמר שזה ממש לא נכון לנסות לדובב את מי שאינו מעוניין בכך(מתוך כוונה לשמר את הסיפורים ממקור ראשון).

כאשר קורה משהו שמעורר את הזיכרונות האלו - יכול להיות שיהיה מקום מבחינתך לדבר על כך קצת וגם זה לגיטימי.

כל טוב,
    שמוליק.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• הי שמוליק

רונית
    11/09/2014

אני בטוחה שהמקרים שלנו בכלל לא דומים ולו רק מהסיבה שיש אינספור פנים לרוע

לכל אחד ואחת מאיתנו יש יכולת בחירה ואבחנה בין טוב לרע אלא אם כן אנחנו פסיכוטים. במקרה של אמי היא העדיפה את טובתה האישית ואני הייתי גורם מפריע בדרך כלל.
    גם כשהיא סירסרה בי ביודעין כדי לרצות את בעלה זה היה עבור תועלתה האישית.
    ולמרות כל העוולות ניסיתי בעבר ליצור קשר ולו רק למען ילדיי. היא לא הסכימה לדבר ובדיעבד זה רק תרם לבריאות הנפשית שלי ושל ילדיי.
    אני כן רואה בה אחראית.
    הורה אמור לדאוג לילדיו ולשים את ההתפתחות האישית שלהם מעל הכל. היא מעולם לא עשתה זאת. היא בחרה לדאוג לעצמה ולבעלה הסוטה. דשתי בנושא שנים, גם עם עזרה מקצועית. נושא הריח המגע והגועל והדחייה שהם מעוררים הפתיעו אותי בהקשר שכנראה קרו שם עוד דברים שהדחקתי. אבל אין לי עניין לפתוח גם את זה ואני מקווה שהיא לוקחת הרבה תרופות כדי להדחיק את מה שעשתה לביתה היחידה

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

שאלות ותשובות נוספות שעניינו את הגולשים שלנו