מידע רפואי
פורומים
- קרינה סלולרית, סרטן
- אוסטאופורוזיס
- כושר גופני
- סוכרת נעורים, סוכרת ילדים
- רפואת מטיילים
- השאלת ציוד רפואי, ציוד שיקומי, ציוד אורטופדי
- פילאטיס
- נוירולוגיה, אפילפסיה
- כבדי ראיה, מחלות רשתית, ראיה ירודה
- דלקת פרקים, ראומטולוגיה
- פדיקור
- רפואת כף הרגל - פודיאטריה
- הכנה ללידה, קורס הכנה ללידה
- אימון אישי, קואצ'ינג
- בנות, העצמה נשית
מאמרים וחדשות
יועצים בתחום
טובי פלד
פסיכולוג ילדים ונוער פסיכולוג מומחה בעל קליניקה פרטית. מטפל ומאבחן פעוטות, נוער ומבוגרים. עובד בבתי ספר ובארגונים ציבוריים.ד"ר אליהו סמואל
פסיכותרפיסט ילדים ונוער פסיכותרפיה, פסיכואנליטיקאי. למד רפואה באונ` ת"א, התמחה ברפואת ילדים ובפסיכיאטריה של הילד והמתבגר. עבד כרופא פסיכיאטר בכיר ברמת חן ובהמשך שימש כמנהל יחידה בגיל הרך. הקים גן לילדים אוטיסטים. מנהל שירות פסיכיאטרי של הילד והמתבגר בב"ח ולפסון. יועץ מערכת החינוך באזור המרכז. עוסק בפרקטיקה פרטית בתחום הפסיכותרפיה בתל אביב בכל הגילאים.
- פסיכוזה פעמיים זה בהכרח ביפולריות?אני03/08/2016
כשנה לאחר לידה ,ולאחר הרבה מחלות בדרכי הנשימה (סינוסיטיס קשה ואנטיביוטיקה) באותו שנה, ובעקבות המון לחץ נפשי, כשנאלצתי להתעסק עם נושא אחד שגרם לי הרגשה מאוד רעה בעקבות כך שזה נגע לי במשהו רע שקרה לי בילדות ,וחוסר יכולת לעזוב את זה ובעיות הרדמות היה לי התקף פסיכוטי. ההתקף התאפיין בהמון חרדות והרגשה שרודפים אחרי ושאני צריכה להתמודד עם הכל ושאני לא מסוגלת. התייצבתי לאחר אישפוז וטיפול תרופתי והוגדר בזמנו BPD מכיוון שלא היה לי עבר פסיכיאטרי קודם.
עברו כמה שנים וכבר לא הייתי עם תרופות שוב היה לי הרבה התקפים בדרכי הנשימה (ברונכיטיס ושיעול כבד שגרם גם לבריחות שתן ותוצאות לא טובות בבדיקות נשיפה) במחזוריות של כל חודש, ואח"כ היה לי מקרה שהייתי צריכה להתמודד עם משהו ושוב נגע לי בפצעים הישנים מילדות ובנוסף לזה היה לי כמה הפלות והתחלתי טיפולי פוריות ושוב נשברתי.
בגלל שזה היה כבר התקף שני הוגדר שאני ביפולרית. אני כבר מעל גיל 40 ולפי מה שקראתי על ביפולריות - השינוים בין מניה לדפרסיה, הקניות, המעבר החד הרגשי
זה ממש לא מתאים לי. אני לא מעשנת, לא שותה, לא משתמשת בסמים מאוד שקולה בביזבוזים, עובדת, לומדת והכל. הפסיכוזה אצלי לא מתפרצת במפתיע, אני מרגישה שמשהו לא בסדר ומשכנעת את המשפחה שאני צריכה טיפול, ולא מסוגלת, כמו שהם רוצים, פשוט להירגע.
ב2 הפעמיים זה התחיל בחולי פיזי כל חודש - לא הרגשתי לחץ נפשי והייתי מגיעה כל פעם לרופא ממש עם דלקת קשה לא הדבקתי אף אחד וזה היה נראה ממש פיזי (אלרגיה?) אצלי שהסתבכה. החולי היה קצת מפריע לי לישון ואז ב2 הפעמים בעיות כיביכול פשוטות לעומת מה שהייתי צריכה להתמודד עם בעבר בנוסף כנראה לשינויים הורמונלים והחולי שגם כך היה קיים היו מדרדרים אותי לכיוון שכבר לא יכולתי להתמודד והייתי בחרדה עצומה.
האם עצם זה שהיה לי 2 התקפים פסיכוזים כבר מגדירים בהכרח שאני ביפולרית? מאז התרופות הפסיכיאטריות (סרוקוול, ציפרלקס, למוטיגין) באמת הפסיקו המחלות בדרכי הנשימה אבל מהר מאוד העלתי 20 ק"ג על מבנה גוף שמן. בהתקפי החולי לא הרגשתי חרדה והרגשתי נפשית דווקא בסדר למרות התוצאות שראו בצילומי סינוסים ובדיקות ריאות, אבל מן הסתם זה לא הועיל לשינה ויכולת שלי להתמודד עם החיים. האם עצם זה שהתרופות הפסיכיאטריות כאילו פתרו לי את הבעיות (האלרגיות - כי לא הדבקתי אף אחד למרות מה שראו בצילומים ולפני הלידה לא היו לי כאלה בעיות ובטח לא בתדירות הזאת) האם זה אומר שאני באמת ביפולרית או האם יש אבחנה אחרת שהטיפול גם פותר אותה? שואלת כי רוצה לדעת אם ישנם תרופות אחרות שיכולות למנוע ויעזרו לי לפתור את בולמוסי האכילה שיש לי כרגע עם הטיפול.* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר תגובה
שמוליק07/08/2016שלום רב.
אינני רופא, אני סטודנט לפסיכולוגיה. ראיתי לנכון להגיב מפני שהתשובה של הרופאים מתמהמהת.
קודם כל התיאור שלך שהיה לך ויכוח עם המשפחה שבו רצית טיפול בזמן שהם אמרו שאת צריכה להירגע - מאוד מעודד. צריך להעריך את היכולת שלך לזהות הרגשה לא טובה ולבקש סיוע כשצריך.
הטיפול התרופתי שלך מורכב גם מתרופה ממייצב מצב רוח (למוטיגין) מתרופה אנטי-פסיכוטית (סרוקוול) ומתרופה אנטי-דיכאונית (ציפרלקס), שזה שילוב שיכול להתאים להרבה מאוד איבחונים ולא רק למאניה דיפרסיה. הטיפול הזה מעיד על מצב מורכב יותר, שכן התרופה האנטי-פסיכוטית ניתנת כסיוע לפאזה המאנית, כאשר מייצב מצב הרוח אינו מספיק יעיל. בדרך כלל לא נותנים תרופה אנטי-דיכאונית, כי היא עלולה לגרום למצבים מאניים. אמנם אם ישנה הגנה של תרופה אנטי-פסיכוטית, ניתן לתת אותה, אך עצם העובדה שראו לנכון לתת תרופה אנטי-דיכאונית מעידה שהיה בכך צורך וזה ניתן למרות שהיה יכול להיות בכך סיכון מסויים.
לדעתי, השאלה מהו האיבחון הנכון היא משנית בחשיבותה לעומת השאלה האם הטיפול הוא טיפול מתאים. אמנם לאיבחון יכולות להיות גם השלכות פסיכולוגיות, כך שאם תחלקי עליי בנקודה הזו - אקבל את גישתך.
ל"בולמוסי האכילה" יכולים להיות כמה גורמים: יכול להיות שזה נובע מתופעות לוואי של הטיפול התרופתי. יכולים להיות לכך גם מניעים פיסיולוגיים, וגם מניעים פסיכולוגיים. ארחיב מעט את הדיבור:
השמנה היא תופעת לוואי ידועה ושכיחה של התרופות האנטי-פסיכוטיות, כך שיכול להיות שזה אחד הגורמים. יש מקום לבחון עם הרופא המטפל את הצורך בהם, אבל צריך לומר שהפחתה במינון של התרופה האנטי-פסיכוטיות יחייב לשקול הפחתה (ואולי אפילו הפסקה) של התרופה האנטי-דיכאונית, ויכול להיות שיצא שכרו בהפסדו, ובכלל זה את האפשרות לנסות להתמקד יותר בטיפולים פסיכולוגיים שיכולים לתת עם הזמן את האפקט הרצוי במקום התרופות.
לגבי מניעים פסיכולוגיים, יש באכילה אפקטים פסיכולוגיים של נחמה, שגם אותם צריך לבחון.
הייתי ממליץ לבחון את המצב עם הרופא המטפל, לבדוק את כל הגורמים ולבחון את האפשרויות.
כל טוב,
שמוליק.* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירהתודה על התגובה
אני08/08/2016האם יכול להיות שהאנטי דיכאוני גרם לפסיכוזה?
הייתי ללא טיפול תרופתי הרבה זמן ולפני כן קיבלתי רק סרוקוול.
מכיוון שלא ישנתי טוב (נרדמתי אבל לא הצלחתי לשמור על רצף שינה) וגם הייתי מאוד חרדתית לקראת המחזור התחלתי ציפרלקס. יום אחרי כבר הייתי לקראת התקף פסיכוטי. נאמר שיכול להיות שגם בלי הציפרלקס זה היה קורה כי כבר שהתחלתי את הציפרלקס לה הייתי במצב הכי יציב. עברתי כמה ניסיונות להריון ויכול להיות שגם ההורמונים אצלי בגוף (הפלות וכו') גם לא הועילו למצב הנפשי במיוחד שחשבו שאולי יש לי PMDD.
העלו את הציפרלקס ונתנו את הלמוטיגין בגלל שהחליטו שאני ביפולרית בגלל שזה היה התקף פסיכוטי שני בחיי. (בהתקף הראשון קיבלתי רק סרוקוול ועם השנים ירדתי במינון אבל מאז שהפסקתי אותו טוטלית היה לי את בעית השינה)
השאלה אם באמת צירך למוטיגין וציפרלקס בפעם הקודמת הסרוקוול יצב אותי לבד למרות שהייתי זומבית עם הסרוקוול וכל הזמן רק רציתי לישון והפעם נראה שפחות משפיע עלי (גם משקל הגוף כ 40 קילו יותר ממה שהיה אז)
הביפולרית הוגדר רק בגלל הפסיכוזה השאלה אם זה באמת נכון אין לי את כל התסמינים של קניות מופרזות ואני גם לא חושבת שיש לי דיכאון קליני עד ההתקף הפסיכוטי בכל אופן עבדתי והייתי פעילה חברתית ועם הילד תיפקדתי. אחרי ההתקף זה כבר סיפור אחר* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירהתגובה שוב
שמוליק09/08/2016שלום רב.
עדיין לא ברור לי מדוע זה כל כך מפריע לך האם האיבחון של הפרעה דו-קוטבית נכון או לא. יכול להיות שהחליטו על האיבחון הזה אע"פ שאין את כל התסמינים. יש לי מכר שמאובחן בדו-קוטבית אע"פ שלא היה לו אף פעם התקף פסיכוטי.
לדעתי, השאלה העיקרית היא שביעות הרצון שלך מהמצב הנוכחי כיום ומהטיפול שניתן כעת. אם שביעות הרצון איננה מספקת - צריך לחשוב מה ניתן לעשות.
אכן, יש כאן דברים שנאים מוזרים ותמוהים. בדרך כלל נותנים מייצב מצב רוח להפרעה דו-קוטבית, כך שסביר להניח שהאיבחון הראשון לא היה דו-קוטבית, או שהיו סיבות מיוחדות שנתנו רק תרופה אנטי-פסיכוטית.
בכל אופן, ברגע שהחליטו לשנות את האיבחון לדו-קוטבית, לא ברור מדוע נתנו כל כך מהר תרופה אנטי-דיכאונית, ומה היו הסיבות לחרוג ממה שמקובל.
בכל אופן, צריך לקחת בחשבון שהידע שלי אינו מספק על מנת להעביר ביקורת על רופאים שגם הידע שלהם גדול בהרבה משלי, וגם הם בדקו את המקרה שלך בצורה מסודרת. מה שכתבתי מתייחס למה שמקובל בדרך כלל. ראוי לציין כי הגורם החשוב ביותר להצלחת הטיפול הוא אמון של המטופל במטפל.
בסופו של דבר, נראה שהשאלה החשובה ביותר היא האם את מרוצה מהטיפול שניתן לך, וניתן להכניס את השאלה האם האיבחון נכון או לא כמדד לתשובה לשאלה.
כל טוב,
שמוליק.* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירההעליה במשקל וחוסר השמחה וכמות הכדור
אני10/08/2016בגלל הניסיון להיכנס להריון ומכיוון שכבר הייתי מיוצבת כמה שנים אחרי התקף פסיכוטי ראשון הופסק הסרוקוול. הבעיה היתה שעם הפסקת הסרוקוול הייתי מתעוררת באמצע הלילה ולא ישנתי הרבה. ובנוסף עם הכניסה להריון וההפלות כנראה גם ההורמונים השתוללו. חשבו שיש לי אולי PMDD או PMS אבל לא רצו לתת לי SSRI בגלל ההתקף הפסיכוטי. ניסיתי כל מיני דברים כמו שיאצו, יוגה, ויטמינים שהיה איכשהו סביר ורופאי הנשים המליצו שאולי בכל זאת לקחת ציפרלקס לטיפול ב PMS/PMDD. התחלתי אז טיפול פוריות וקיבלתי זריקה לתזמון הביוץ אחרי כיומיים בכיתי רוב הלילה והייתי על הפנים בבוקר, לכן פניתי לפסיכיאטר שנתן לי פעם ראשונה בחיים מרשם לציפרלקס גם כחלק מהמלצת רופא נשים. לפני זה לא לקחתי ציפרלקס. יום אחרי הייתי כבר בהתקף פסיכוטי אולי בגלל הטיפול פוריות אולי בגלל הציפרלקס אולי בגלל הצטברות השתיים. בגלל ההתקף הפסיכוטי חזרתי לסרוקוול ביחד עם הציפרלקס שבדיוק התחלתי. בגלל שהחליטו שהתקף פסיכוטי שני מצביע על בי פולריות הוסיפו למוטגין. מאז תוך חצי שנה העלתי מעל 20 ק"ג, חברתית (גם בגלל שמתביישת שיראו אותי בכזה משקל) מפחיתה מפגשים עם אנשים שלא רואים אותי באופן יומיומי.
אומנם מרוצה כרגע שיש לי שקט בראש ולא בחרדה מכל פיפס קטן אבל החלומות שלי תמיד מבוססים על רדיפה ובריחה ונראה לי לגמרי אמיתי. חושבת כל פעם שאולי אכע במשהו ולא ארגיש אדע אם זה חלום או מציאות אבל מרגישה באמת שנגעתי ומציאותי לגמרי ואז כשמתעוררת לא לגמרי בטוחה אם הרדיפות או הויכוחים עם האנשים בחלום באמת התרחשו או לא.* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירהאולי טיפולים פסיכולוגיים
שמוליק11/08/2016שלום שוב.
הבנתי שכעת התלונות העיקריות הן על חלומות מפחידים ועל ההשמנה.
נראה שהדרך הטובה והרצוייה לטפל בחלומות המפחידים היא באמצעות טיפולים פסיכולוגיים. הטיפולים הפסיכולוגיים יכולים גם לעזור "לסדר" את כל ה"בלאגן" שהיה עם ההורמונים מההפלות וטיפולי הפוריות, ואולי יהיה אפשר בעתיד להפחית מינונים של התרופות שישנו סיכוי סביר שההשמנה היא תופעת לוואי שלהן.
אני מציע להתייעץ עם הרופא המטפל.
כל טוב,
שמוליק.* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה
שאלות ותשובות נוספות שעניינו את הגולשים שלנו
ערוץ הבריאות
.jpg)
האם אתם ישרים?
.jpg)
.jpg)
.jpg)

.jpg)
.jpg)