כדורים להורדת כולסטרול ושבץ מוחי

לקביעת תור או פניה אישית למומחה ללא פרסום בפורום

• כדורים להורדת כולסטרול ושבץ מוחי
    שואלת
    05/04/2012

שום רב,

השאלה נראית ארוכה אבל מאוד מסודרת ונועדה לתת תמונה מלאה. נודה מאוד על תשובה בנושא.

בן משפחתי בן 75 עבר ארוע מוחי לפני שלושה חודשים. נחשב קל-בינוני.
    לפני הארוע סבל רק מרמות טריגלצרידים גבוהות (300-400) לחץ דם תקין (120-80), כולסטרול תקין. עישן. ללא השמנת יתר, עסק בפעילות גופנית רבה. היה מרבה בשתיית אלכוהול (אלכוהוליזם).

לאיזון רמותה שומנים נטל בזליפ 400 שכמעט אף פעם לא איזנו את המצ (רמות בין 300 ל-500) ב, רצוי לציין שגם שתה הרבה מאוד אלכוהול ורק בתקופת האשפוז נגמל לחלוטין. כך שהבנתי שגם לאלכוהול יש השפעה על רמות השומנים בדם.

לאחר השחרור מהשיקום ניתנו המרשמים : בזליפ 400, ליפיטור 40 מ"ג. בנוסף קיבל קסטרל בגלל בעייה בערמונית שהורידה לו את לחץ הדם ל-90/50.

הוא נטל את הליפיטור כשבועיים בלבד לקראת סוף השיקום. עם השחרור מהשיקום רופא המשפחה שינה גם את הכדור הזה לסימבקור - 20 מ"ג + בזליפ.
    התעקשתי לקבל ליפיטור בגלל המלצת הרופא הפנימאי אך רופא המשפחה התעקש להתחיל עם סימבקור ולבדוק מה קורה. בעיקר כי הקופה לא מאשרת מימון ליפיטור.

אחרי שבועיים מסר לי שהקופה אישרה כדור בשם קרסיטור (או משהו כזה) 40 מ"ג והוא יחליף את הסימבקור ואת הבזליפ בקריסטור הנל.

מאחר והיה חשוב לי לא לעשות יותר מדי בלגן בתרופות המשכנו במהלך החודש האחרון לתת לבן משפחתי בזליפם וסימבקור 20 מ"ג.כלומר סהכ- נטל בזליפ במשך כל התקופה, שבועיים ממנה בתוספת ליפיטור, ולאחר מכן חודש בזליפ_סימבקור 20 מ"ג.

תוצאותה בדיקות ש התקבלו היום הן:
    כולסטרול - 154.1 mg/dl (מדד דומה לשנים קודמות))
    טריגילצרידים - 143 mg/dl (מאוזנים מיולי 2011 לפני השבץ)
    CHOLESTEROL- HDL - 25 mg/dl (תוצאה קודמת לפני שנה - 60, בביח לא בוצעה בדיקה)
    CHOLESTEROL-LDL calc -100.6 mg/dl
    NON-HDL_CHOLESTEROL -129 mg/dl (מדד דומה לשנים קודמות)

שאלותיי:
    1. רמת הכולסטרול הטוב ירדה משמעותית, כנראה בגלל ששתיית היין פסקה? כמה זה מסוכן ומה ניתן לעשות עם זה? הבנתיש קיימת תרופה בשם ניאצין, האם יהיה נכון לבקש אותה?
    2. מה הטיפול הכדאי ביותר כרגע לאיזון הכללי של הכולסטרול, אנחנו מבולבלים. רופאת ביח נתנה ליפיטור 400 פלוס בזליפ. רופא המשפחה מבקש לבטל את שניהם ולתת קריסטור. כאשר בפועל הבדיקות הנל מעידות מקסימום על חודש של נטילת סימבקור ובזליפ.
    3. האם נכון שסטטינים בכלל לא מומלצים לגילאי 75 ]פלוס?
    4. לגבי תופעות הלוואי של כאבי שרירים ופגיעה בכבד, ככל שהמינון גדול יותר של הסטטינים כך גם תופעות הלוואי? ומאחר ובן המשפחה לא נוטה לשתף ולא ברור ממה הכאבים, אבל הוא סובל מכאבים "בכל הגוף" לדבריו, האם הכרחי שינטול סטטינים לאור המדדיים או לא?
    5

אנחנוחוששים מאוד משבץ חוזר, ונודה להסבר והצעה. רופא המשפחה מאוד פתוח לקבל את דעתנו ושוקל בכובד ראש ונשמח להבין מה יהיה הכ ינכון בשלב הזה.

בברכה,
    המשפחהם

* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר

הוספת תגובה

• לכותבת

ד``ר רפי ביצור
    05/04/2012

ראשית, ודאי תביני כי לא ניתן לטפל אינטרנטית באדם שלא בדקתיו ואין לי את כל המידע לגביו. לכן, אענה באופן עקרוני.

1. רמת הכולסטרול הטוב ירדה משמעותית, כנראה בגלל ששתיית היין פסקה? כמה זה מסוכן ומה ניתן לעשות עם זה? הבנתי שקיימת תרופה בשם ניאצין, האם יהיה נכון לבקש אותה?
    לירידה ברמת ה- HDL יכולות להיות כמה סיבות - ירידה במשקל (רמת HDL יורדת בשלב הראשון ועולה עם ההתייצבות במשקל החדש), הסימבסטטין (לעתים מעלה ולעתים מוריד את רמת ה- HDL), עישון, תרופות נוספות שמקבל, מחלות נוספות, הפחתת צריכת האלכוהול ועוד.
    מובן שרצוי שרמת ה- HDL תהיה גבוהה ככל האפשר. ניאצין עשוי להעלות את רמת ה- HDL בכ- 25-30%. איננו יודעים עדיין אם עליה זו מביאה גם לירידה בסיכון למחלות לב ואירועים מוחיים - התשובה תינתן עם סיומו של מחקר גדול בעוד כשנה.

2. מה הטיפול הכדאי ביותר כרגע לאיזון הכללי של הכולסטרול, אנחנו מבולבלים. רופאת ביח נתנה ליפיטור 400 פלוס בזליפ. רופא המשפחה מבקש לבטל את שניהם ולתת קריסטור. כאשר בפועל הבדיקות הנל מעידות מקסימום על חודש של נטילת סימבקור ובזליפ.
    לגבי הכולסטרול - לאור האירוע המוחי חשוב לטפל בתרופה ממשפחת הסטטינים (כגון סימבקור, ליפיטור או קרסטור) ולהגיע לרמת LDL של פחות מ- 100, ורצוי מאד סביב ה- 70. קרסטור נוטה יותר מסטטינים אחרים להעלות רמת HDL ולהוריד רמת טריגליצרידים, ולכן יש לו אולי יתרון במקרה זה.
    לגבי הטריגליצרידים - אם חל שיפור משמעותי באורח החיים מבחינת תזונה וצריכת אלכוהול - יתכן ואין צורך בבזפיבראט. אם יש צורך בו, רצוי לא לשלבו עם סימבקור (יש יותר סיכון לאינטראקציה) אלא עם סטטין אחר.
    לסיכום: נראה לי שאפשר לטפל בקרסטור ללא בזפיבראט, לחזור על הבדיקות לאחר כ- 6 שבועות ולהחליט לפי התוצאות על המשך הטיפול.

3. האם נכון שסטטינים בכלל לא מומלצים לגילאי 75פלוס?
    ממש לא נכון. סטטינים מורידים את הסיכון למחלות לב וכלי דם גם במטופלים בגילאים אלה.

4. לגבי תופעות הלוואי של כאבי שרירים ופגיעה בכבד, ככל שהמינון גדול יותר של הסטטינים כך גם תופעות הלוואי? ומאחר ובן המשפחה לא נוטה לשתף ולא ברור ממה הכאבים, אבל הוא סובל מכאבים "בכל הגוף" לדבריו, האם הכרחי שינטול סטטינים לאור המדדים או לא?
    כ- 5-10% מנוטלי הסטטינים עלולים לפתח כאבי שרירים. כאבים אלה חולפים עם הפסקת הטיפול, ולרוב לא מופיעים אם מחליפים את הטיפול לסטטין אחר. כמובן שלכאבים יכולות להיות סיבות רבות אחרות. כמו שכתבתי קודם, לאור האירוע המוחי - לסטטין חשיבות רבה מאד במניעת אירוע נוסף, כמו גם במניעת התקפי לב (חולים שעברו אירוע מוחי נמצאים גם בסיכון להתקפי לב).

אם אינכם בטוחים לגבי הטיפול - מומלץ לפנות ליעוץ לא אינטרנטי במרפאת ליפידים.

חג שמח ובריאות שלמה!

* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר
    לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• איזה יופי

שואלת
    06/04/2012

נדיר לקבל תשובה מפורטת בגובה העיניים, אז ראשית תודה רבה לך, בתשובות שלך ענית אחת לאחת לשאלות שבמציאות לא הצלחנו לקבל תשובות עליהן.

אני יודעת שיעוץ אינטרנטי אינו טיפול, אני פשוט מחפשת מידע שקשה לחלץ מרופא ממוצע לצערי, מה גם שרופאים שונים ממטריות שונות מחזיקים בידע וגישות שונות וולצערי לעיתים בידע חסר.

לגבי ההחלטה, דיברתי עם רופא המשפחה היום, אז קרו שני דברים - הוא אמר שהרופאים קיבלו חוזר במרפאה שהבזליפ מסוכן לכליות ולכן מבקש להפסיק מיד.

לגבי תוצאות הבדיקות - הוא אמר שמבחינתו אין צורך בכלל בטיפול כי הן תקינות... התעקשתי על זה שצריך להוריד את הרמה ל-70 במקום 100 של הכולסטרול הרע. אז הוא רשם קריסטור 20 מ"ג.

לגבי ניאצין סרב לתת מרשם, אמר שזה גורם לנפיחות בפנים. ואמר שצריך לעשות פעילות גופנית (כן, ועכשיו איך עושים את זה עם אדם שבקושי מתהלך בהליכון).

1. האם 20 מ"ג זה מספיק להורדת הכולסטרול הרע? כאמור רופא המשפחה מקבל את ההסברים שלי כשאני מתעקשת ואם חשוב להוריד מהר אני צריכה לדעת איזה מינון מקובל (הערך כרגע עומד על 100 כאמור).
    2. אני מודאגת מרמת הכולסטרול הטוב הנמוכה מאוד 25. שווה התעקש על ניאצין? אפשר לתת באופן פרטי (כלומר אין נזק?)

3. את הארוע המוחי קיבל אבי אחרי שבועיים שלא נטל בזליפ. הוא אדם בריא בדר"כ וזה הכדור הכרוניהיחידי שנטל אז (וויטמין בי 12). אני חוששת שמשהו בבזליפ היה קושר את השומנים לדם וכשהפסיק את הנטילה השומנים טיילו להם בחופשיות... יש אמת בחשש שלי או שזה פחות פשטני מזה? אני ממש חוששת להפסיק את הכדור הזה. בנוסף הוא נטל בי 12 פעמיים ב יום והיו תוצאות חריגות של קרוב ל-2000 בדם (וסליחה שאני לא מציינת יחידות מדידה, כבר הפסקתי לעקוב). יש קשר בין שניה אירועים האלה לקרות ה ארוע? בי 12 גבוה מדי או מחסור בתרופה הכורנית נגד שומנים? ועכשיו גם מסתבר שהוא מאוד מאוד אנמי והתבקש לנטול שני כדורי ברזל ביום - זה מסוכן?

4. לחץ דם שבין 130-140 ל-60-70 נחשב גבוה? פשוט היה לו לחץ דם מעט נמוך יותר לפני הארוע, מיד לאחר הארוע גם העמיסו לו בבי"ח קסטרל בגלל אצירת שתן לא מוסברת ועכשיו כשהפסקנו עם הקסטרל לחץ הדם טיפס מעט מעלה. משהו שמצריך טיפול?

5 אחרונה חביבה - הואמקבל אספירין ולא פלביק. למה בעצם לא לתת אתה כדור הטוב ביותר? בייחוד כשהוא סובל מרגישות רבה בקיבה, ומעבר אלכוהולי מפואר שהותירצרבות ומה לא.

תודה רבה, אין לימילים לתאר את החשיבות של התשובות שלך. הרבה שקט הן עושות בים הרעש שמסביב.

חג שמח באמת :)

הבת

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• לכותבת

ד``ר רפי ביצור
    06/04/2012

1. בזליפ אינו מסוכן לכליות אם התפקוד הכלייתי תקין. אם יש אי-ספיקת כליות, אכן רצוי להימנע ממנו.

2. איני יכול לדעת מראש האם קרסטור במינון של 20 מ"ג יספיק. יתכן מאד שכן. כמינון התחלתי הוא סביר, ויש להקפיד על בדיקת שומני הדם 6 שבועות לאחר תחילת הטיפול ואז, אם צריך, לשנות את הטיפול.

3. לגבי הניאצין - שכיחות תופעת ההסמקה (אני מניח שלזה התכוון הרופא כשאמא "נפיחות בפנים") אינה גבוהה, ובכל מקרה היא אינה מסוכנת וחולפת עם הפסקת הטיפול. חשוב לציין שניאצין תרופתי היא תרופת מרשם, והניאצין הנמכר בבתי טבע אינו במינון מספיק (ואם לוקחים ממנו מינונים גבוהים, שכיחות תופעת ההסמקה אכן גבוהה מאד, בניגוד לניאצין התרופתי). איני יכול לקבוע באינטרנט אם יש צורך בניאצין, ובכל מקרה לא נכון לעשות שני שינויים בבת אחת. הייתי מתחיל עם הקרסטור, ולאור התוצאות שוקל אם יש צורך גם בניאצין.

4. נטילת B12 או הפסקתה אינה קשורה לשומני הדם או לשבץ מוחי. ברמה של 2000 צריך פשוט להפסיק את הטיפול ב- B12 והרמה תרד לאיטה לנורמה ללא בעיה.

5. אם יש אנמיה, צריכים לברר את סיבתה ולטפל בהתאם. אם הסיבה היא חסר ברזל - אין להסתפק במתן ברזל ויש לברר את סיבת החסר (אבדן במערכת העיכול?). יתכן ולאור מצבו הנוכחי של אביך והשבץ שעבר ממש לאחרונה, החליט הרופא לדחות מעט את ביצוע הבירור - החלטה שבהחלט יכולה להיות סבירה כל עוד לא שוכחים לבצע אותו כשהמצב יתייצב.

6. לחץ דם כזה הוא בהחלט סביר. במקרים מסוימים אנחנו מנסים להוריד את לחץ הדם אל מתחת ל- 130, אך ודאי לא בכולם. ההחלטה מתבצעת על בסיס נתוניו האישיים של המטופל.

7. אם יש יתרון לפלביקס על אספירין, הוא מאד קטן. לאור זאת, ולאור ההבדל בעלות, סל הבריאות (ובצדק) מכסה מתן אספירין, ומאפשר מתן פלביקס רק אם יש אי-סבילות לאספירין או שהאספירין נכשל. ניתן, כמובן, לבקש מהרופא מרשם לרכישת פלביקס באופן פרטי. אם יקח פלביקס - יש להפסיק את האספירין (אין יתרון בטיפול משולב של שניהם במצב זה, וזה אף מעלה את סכנת הדימום).

חג שמח ובריאות שלמה!

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• הבנתי, התשובות שלך

שואלת
    08/04/2012

באמת עושות סדר בבלגן, אתה עונה בגובה העיניים, תודה רבה רבה! :

שאלה אחת התפספסה בכל השאלות שם - כמו שאמרתי את הארוע המוחי הוא קיבל אחרי שבועיים שבהם לא נטל בזליפ. כי לא הספיק לחדש את המרשם. האם ייתכן שיש קשר לשבץ? כלומר שמשהו בבזליפ קושר אליו שומנים בדם ובמקרה שלו אחרי שנים שנטל ממנו, ההפסקה יצרה את השבץ?

אני שואלת כי הרופא ביקש להפסיק את הבזליפ ולתת רק קריסטור ואני חוששת.

תודה ענקית!

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• לכותבת

ד``ר רפי ביצור
    08/04/2012

אלא אם כן הטריגליצרידים גבוהים בצורה קיצונית (אלפים) - לא סביר להניח שהפסקת בזליפ לשבועיים גרמה לאירוע המוחי.

חג שמח ובריאות שלמה!

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

שאלות ותשובות נוספות שעניינו את הגולשים שלנו