גרב אלסטית

לקביעת תור או פניה אישית למומחה ללא פרסום בפורום

• גרב אלסטית
    פלוני
    25/08/2010

אני בן 21 בריא בדר"כ.
    סובל מ-DVT בשוק שמאל עקב ניתוח מזה כחמישה חודשים.
    אני נטלתי קומדין שלושה חודשים אך בגלל שהם פתרו חלקית את בעיית הקרישים (פתחו חלקית קריש בווריד שטחי, עדיין יש שתי חסימות מלאות בוורידים עמוקים), ההמטולוג המליץ על שלושה חודשים נוספים של קומדין.
    ההמטולוג אף אמר לי כי מכיוון שההקומדין לא עזר במשך שלושת החודשים הראשונים ישנו סיכוי שגם הסריה השנייה לא תעזור.
    כמו כן הוא המליץ ללכת לפלבולוג בשביל ייעוץ לגבי גרב אלסטית.

הפלבולוגית המליצה לי לשים גרב אלסטית, רציתי להתייעץ בנוגע לכמה נקודות הקשורות לגרב האלסטית:

1. יש סטיגמה על גרב אלסטית שהיא 'ממכרת', דהיינו שאחרי שמתחילים להתרגל אליה, קשה להסתדר בלעדיה.האם זה באמת נכון.? השיקול הוא כזה: אני סובל מכאבים, אך לא מכאבים נוראים, בהנחה שאשאר עם הקרישים כל החיים אין ברצוני להיות כרוך בגרב אלסטית למשך כל חיי (אני בן 21 כאמור).
    2. הפלבולוגית אמרה לי שהגרב אמורה לסייע בהורדת הנפיחות (קוטר השוק ברגל עם ה-DVT גדול ב-2 ס"מ מהשוק הבריאה), ובנוסף הגרב מסייעת בזרימת הדם ובשיפור בכאבים.
    אך האם גרב יכולה לרפא ('להעלים'/להמיס) קריש דם?!
    3. מה דעתך האישית בנוגע לגרב אלסטית?

תודה מראש.

* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר
    לקביעת תור
    סגירה
    גרב אלסטית

הוספת תגובה

• גרב אלסטית.

ד``ר טל סולומון
    25/08/2010

שלום,
    התשובה אינה פשוטה ומורכבת: פקקת במערכת העמוקה אינה כמו פקקת במערכת הורידים השטחית. הטיפול מורכב מטיפול לשלב החריף וכן לשלב הכרוני:
    DVT היא פקקת מערכת ורידים עמוקה. הפקקת גורמת לשתי בעיות (עיקריות): בשלב ההווצרות, כאשר הקריש דם לא יציב, הוא יכול להתנתק ולעוף לריאות ולסתום אותן - תסחיף ריאתי= סכנת חיים. הטיפול לבעיה זו היא במתן מעכבי קרישה (יש שתי סוגים, הדיון לגבי מהותם לא רלוונטי כאן), על מנת למנוע גדילת קריש דם. תרופות אלו אינם ממיסי קרישי דם, מי שממוסס אותם הוא הגוף עצמונית. טיפול בממסי קרישים נהוג במתן בפקקת של עורקים ולא של ורידים.
    טיפול זה במעכבי קרישה ניתנת לטווח זמן משתנה, לפי מיקום, גיל החולה ועוד פרמטרים.
    הבעיה השניה ב DVT היא המעבר לשלב הכרוני: כאשר הוריד נחסם, ורידים אחרים מנסים להחזיר את הדם מהגפה אל הלב, ולכן הנפיחות הכוללת של הגפה, כמו כן ישנה פגיעה בלתי הפיכה של מערכת שסתומים בורידים. למעשה הוריד העמוק, האחראי העיקרי על החזר ורידי, נפגע בצורה בלתי הפיכה עקב הרחבתו של הוריד, הפיכתו למצולק ולא גמיש וכן הורידים נפגעים. בטווח הארוך הוריד יחזור להיות חדיר, אך תכונות הוריד נפגעות ללא אפשרות להחזירו למצבו הקודם! לכן, הוריד נתון כל הזמן לסכנה של DVT חוזר.
    הטיפול לשלב הכרוני הוא שמוש בגרביים אלסטיטות, אשר עוזרת בפעולת השריר על הוריד בהחזר ורידי, וסוחט את הרגל מעודף נוזלים. חשוב לדעת שאין זו התמכרות, אלא הכרח...לכל החיים, לעיתים גם נוגדי הקרישה לתקופות ממושכות מאוד. לצערי אין פתרון ניתוחי טוב לבעיות ורידים אלו, וכל ניתוח יכול להחמיר את מצב הוריד המטופל, ובנוסף פגיעה בורידים סמוכים.
    לגבי הוריד השטחי - הוריד השטחי נפקק מסיבות מרובות, אך אין בו את סכנת החיים כמו בוריד עמוק (הסיכון בארוע של תסחיף מאוד מאוד נמוך, ולא מצדיק טיפול בו, רק במקרים מאוד מיוחדים)
    לרוב פקקת במערכת הורידים השטחית או דלקת בורידים אלו, מטופלת ע"י טיפולים שונים כמו הזרקת סקלרוזנטים, טיפולי לייזר או כריתת הוריד השטחי הנגוע. במקרה של פקקת במערכת העמוקה יחד עם השטחית - מצריכה הערכה של מנתח כלי דם המומחה בטיפול ורידים, לקבוע באם מותר לטפל בוריד השטחי, או לא.
    בשורה התחתונה - השמוש בגרב אלסטית הוא טוב, אך בתנאי מזג האוויר בארץ, והיותך גבר צעיר - אני סבור שלא תשתמש בגרב לזמן ארוך!
    אני ממליץ על ביקור במרפאת כלי דם אצל מומחה לורידים על מנת שיאמוד את מידת בעייתך וינסה לתת פתרון.

* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר
    לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

שאלות ותשובות נוספות שעניינו את הגולשים שלנו