חוששת שחברה סובלת מדיכאון מתמשך

מנהל הפורום

טובי פלד
טובי פלד
לקביעת תור אצל טובי פלד ללא פרסום בפורום

• חוששת שחברה סובלת מדיכאון מתמשך
    א
    04/03/2012

שלום, אני חברה כבר כמה שנים של בחורה צעירה (כיום באמצע שנות העשרים), נקרא לה דנה. אנו מכירות מימי הלימודים בטכניון, תקופה קשה ומלחיצה מאוד. מאז אמצע הלימודים דנה לא אוכלת או ישנה כמו שצריך. בכלל, מצב הרוח שלה לרוב ירוד והיא רואה את חצי הכוס הריקה כמעט בכל מצב ובצורה די קיצונית, למרות שלעיתים זה נורא הפכפך. לדוגמא, רגע אחד היא טוענת שהתקרבנו אחד לשניה ורגע אחרי היא אומרת שהמצב בינינו מעולה. אנחנו שלוש חברות קרובות אך תמיד יש הרגשה שדנה מקנאה בשתינו וחשה רגשי נחיתות. כנ"ל לגבי אחותה. דנה ביקרה אצל פסיכולוגית באופן שבועי תקופה מסוימת אך ביקורים אלו התמעטו וקורים כעת מדי כמה חודשים. היא מספרת שהפסיכולוגית אמרה לה שאם לא יהיה שיפור בקרוב היא תפנה אותה לפסיכיאטר ולפי מיטב ידעתי זה לא קרה. כמובן שאיננה מוצאת בן זוג במצבה ובחודשים האחרונים היא הצהירה שאינה רוצה בן-זוג לעולם. כשהחברה השלישית מנסה לשאול אותה על נושאים רגישים היא כועסת ומסובבת את המצב הרגיש אליה בטענה שהיא מתנשאת. איננו יודעות מה לעשות... אני מרגישה שהיא רואה את המציאות בצורה מעוותת ומדרדרת את חייה לאבדון. לדבר עם הוריה? אחותה? אני חושבת שהיא לא ערה למצבה והתעמתות איתה לא תתרום.

אודה לעצתכם, א

* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר

הוספת תגובה

לקביעת תור או פניה אישית למומחה ללא פרסום בפורום

• חוששת שחברה סובלת מדיכאון מתמשך - תגובה

דניאל זק
    05/03/2012

שלום א.

לפני הכול, רציתי לומר לך שפנייתך לכאן ודאגתך לחברתך מעוררות אצלי הערכה רבה. רצונך לעזור לה ולראות אותה יוצאת מתוך מצוקותיה נוגע ללב. באופן כללי, המצב שאת מתארת מעלה כמה שאלות עקרוניות, והייתי רוצה להתייחס אליהן.

שאלה ראשונה היא מה מידת האחריות שלנו למצבים נפשיים שאליהם נקלעים אנשים אחרים. אני מניח שככל שהקשר קרוב יותר, כך גדלה האחריות, ואכן את מרגישה צורך לעזור. מתוך דברייך נשמע שאת אמנם מנסה להילחם עליה, ולא רק בעצם הפנייה לכאן - את לא מוותרת לה ומנסה להציב מולה עמדה וראיית-עולם פחות שליליות לגבי החיים.

שאלה אחרת היא מה מידת היכולת של אדם להשפיע על תהליכים שאנשים אחרים עוברים. כאן, ייתכן שהיכולת שלך מוגבלת למדי, אולי יותר ממה שהיית רוצה. בסופו של דבר, אנשים מבוגרים אחראים לגורלם, ואחרים (אפילו הורים או בני זוג) יכולים רק להציע אפשרות של עזרה. מתוך דברייך נשמע שאכן את מציעה את עזרתך, את קרבתך, כאדם שאליו החברה יכולה לפנות בכל עת ובמיוחד בשעת מצוקה.

שאלה נוספת היא מה תוכלי ללמוד מתוך ההתנסות שאת עוברת עם החברה. לפני הכול נראה שאת יכולה ללמוד על עצמך שאת יודעת להיות חברה טובה. מלבד זה, ייתכן שתוכלי ללמוד גם על מגבלותייך - לא את הכול תצליחי לתקן. את גם מספרת שהחברה נמצאת בטיפול, ומבחינה זו, ישנו גורם מקצועי שנמצא בתמונה, הפסיכוליגת שלה.

מעבר לנושאים האלו, שקשורים ליחסים בין שתיכן, את מתארת קשר משולש. ייתכן שהקשר המשולש הזה מעורר תחושות קנאה, אשמה ותחרות ביניכן. ייתכן שאת חוששת להשאיר את החברה הזו מאחור, לא לעמוד בפני הפיתוי לוותר עליה ועל בעיותיה ולטפח במקום זאת את הקשר דווקא עם החברה השנייה, שאולי היא פחות תובענית ממנה. ייתכן שהפיתוי הזה, אם הוא קיים, מעורר אצלך גם תחושת אשמה.

את מבקשת גם עצה מעשית יותר ביחס לפעולות שאת מרגישה שצריך לעשות: לו הייתי אני במקומך, הייתי מנסה לברר ישירות עם החברה מה היא היתה מצפה ממני, ואם היא רוצה שאדבר עם הוריה או אחותה. בכל מקרה הייתי נמנע מפעולות ללא תיאום עם החברה עצמה.

מקווה שמצבה של חברתך ישתפר. מקווה גם שתוכלי את ללמוד לחיות יותר בשלום עם הדברים שעליהם אין ביכולתך להשפיע ולשנות לטובה.

בברכה,

* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר
    לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

לקביעת תור או פניה אישית למומחה ללא פרסום בפורום

שאלות ותשובות נוספות שעניינו את הגולשים שלנו