הבדל בין טיפול קליני לCBT

מנהל הפורום

טובי פלד
טובי פלד
לקביעת תור אצל טובי פלד ללא פרסום בפורום

• הבדל בין טיפול קליני לCBT
    תמ
    07/05/2017

שלום רב
    אני סובלת מחרדות זמן רב,
    לפני 5 שנים בזמן הריון עשיתי שיחות עם פסיכולוגית קלינית שהיה עוזר לי קצת.
    לאחר הלידה התחלתי לקחת כדורים ציפראמיל, שאיזן אותי ,
    לפני 3 חודשים החלטתי שוב לנסות ולקחתי שיחות שוב עם פסיכולוגית, התקשרתי לכמה דרך קופת חולים ושאלתי אם הם מתמחים בטיפול CBT' כי זה מה שהפסיכיאטר שלי המליץ לי בשילוב עם הכדורים,
    קבעתי עם פסיכולוגית ואני כבר אצלה בפגישה 12,
    השאלה כזאת:
    איך אני יודעת שהשיטה שלה היא נכונה?
    כי שבדקתי בכרטיס ביקור שלה היא לא מתמחה בCBT למרות שהיא אמרה לי שהיא כן,
    זה נורא מבלבל ואני חוששת שהטיפול לא עוזר כפי שאמור לעזור , בכלל איך אני אמורה להרגיש אחרי 12 מפגשים, ?
    כמובן שיש פחות חרדות והתקפים ויש שיפור בהכל, אבל ממש רוצה לדעת איך אוכל לזהות שזה טיפול CBT
    תודה רבה

* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר
    לקביעת תור
    סגירה
    הבדל בין טיפול קליני לCBT

הוספת תגובה

לקביעת תור או פניה אישית למומחה ללא פרסום בפורום

• תגובה

שמוליק
    08/05/2017

שלום רב.

אינני איש מקצוע. אני סטודנט לפסיכולוגיה, אבל כיוון שמדובר בשאלה של ידע כללי, אז ראיתי לנכון להשיב.

CBT הוא טיפול קוגניטיבי התנהגותי. ככל שמדובר בחלק ההתנהגותי, מדובר בהתניות.

ישנם שני סוגים של התניות: התניה קלאסית והתניה אינסטרומנטלית. בהתניה לקאסית מדובר בצימוד ארועים. הדוגמא הטובה ביותר לכך היא הניסוי של פאבלוב הידוע שבו הוא צלצל בפעמון לפני שהוא הביא לכלב אוכל, וכך נוצר צימוד שאומר שהצלצול בפעמון הוא סימן מקדים לכך שהולכים להביא לו אוכל, והכלב התחיל להוציא ריר מצלצול הפעמון. על פי הגישה הזו, ייתכן שישנן התניות כאלו שאינן רצוייות, וצריך לעשות להן הכחדה ע"י זה (בדוגמא הספציפית) שמצלצלים בפעמון ולא מביאים אוכל.

התניה אינסטרומנטלית - מטרתה ליצור התנהגות רצוייה ע"י חיזוקים או מניעת התנהגות בלתי רצוייה ע"י עונשים. זאת כל התורה על רגל אחת.

עם זאת, כיוון שמניחים שבני אדם אינן חיות מעבדה, ולא תמיד ניתן ליצור התנהגות רצוייה ע"י חיזוקים, במיוחד אם היא נראית כבלתי מוסרית או איננה הולמת, וכאן נכנס החלק הקוגניטיבי, שמנסה להבין את דרך ואופן החשיבה, שאולי אותן צריך לשנות.

אני מניח שאת יכולה לסמוך על עצמך, ולהכריע בשאלה האם הטיפולים אכן היו קוגניטיביים-התנהגותיים או משהו אחר.

ישנן הרבה מאוד תאוריות וגישות, אולם הגישות הכי נפוצות הן CBT וטיפול פסיכו-דינמי. מה שמאפיין טיפול פסיכו-דינמי, הוא בכך שמנסים לחפש הסברים לסבל בתכנים שאינם מודעים, וצריך "לחפור" כדי להעלות את הלא מודע למודע. הרבה מטפלים דוגלים בגישה אינטגרטיבית, והם מנסים להתאים את השיטה הטובה ביותר למטופל, ויכול להיות שיהיה מדובר באינטגרציה של כמה תיאוריות, כך שיכול להיות שהמטפלת עברה הכשרה בטיפול ב CBT, אע"פ שהיא לא כתב זאת במפורש בכרטיס הביקור שלה.

אין דבר כזה "שיטה נכונה"; יש אולי מושג כזה "שיטה מתאימה", וזו השאלה; האם השיטה הזו אכן מתאימה לך. יש סיבה טובה להניח שהפסיכיאטר המליץ דווקא על טיפול CBT. יכול להיות שצריך לבצע הערכה מחדש מולו.

בעיקרון, היתרון הבולט של טיפול CBT, הוא בכך שהוא אמור להביא לתוצאות יחסית מהר. אין יותר מדיי נסיון להבין ל-מ-ה מרגישים לא טוב, והוא מתמקד יותר בשאלה א-י-ך לגרום להרגשה טובה.

מקווה שעזרתי.

כל טוב,
    שמוליק.

* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר
    לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

לקביעת תור או פניה אישית למומחה ללא פרסום בפורום

שאלות ותשובות נוספות שעניינו את הגולשים שלנו