לאיזה טיפול עליי לפנות?

מנהל הפורום

טובי פלד
טובי פלד
לקביעת תור אצל טובי פלד ללא פרסום בפורום

• לאיזה טיפול עליי לפנות?
    נועה
    04/02/2010

אני סטודנטית בת 25 בעלת לקויות למידה.
    לקויות הלמידה שלי מתבטאות בעיקר בהפרעות קשב וריכוז, איטיות וקושי לזכור דברים.
    מעבר להשפעה על הלימודים (אני נאלצת לפרוס את התואר על 5 שנים במקום 3 שנים, ואני עדיין עומדת על ציונים מאוד גבוליים), זה משפיע לי על העבודה.
    הגעתי למצב שאני עוד לא 4 חודשים בעבודה וכבר מוצאת את עצמי תחת זכוכית מגדלת של המנהלת בגלל שאני לא עומדת ביעדים שהעבודה דורשת.
    אני מניחה שכנראה זה תחום שאינו מתאים לי (מוקד טלפוני שדורש "לתקתק" כמה שיותר שיחות בכמה שפחות זמן), אך בתור סטודנטית- כרגע אני קצת מוגבלת מבחינת תחומי העבודה בהם אפשר לעבוד.
    חוסר העמידה ביעדים, גם בעבודה וגם בלימודים, גורמים לי להרבה חרדות ולחצים, מה שהוביל אותי לפנות לפסיכולוגית ממיינת בקופת חולים במטרה לקבל הפניה לטיפול, אך אותה פסיכולוגית התעקשה לשלוח אותי לטיפול המתמקד בדיאטה.
    אומנם אני אכן סובלת ממשקל עודף, אך עניין המשקל מתגמד ביחס לשאר הבעיות (לסיים את התואר עם ציונים שיאפשרו לי גם להתקבל לתואר שני ולהצליח להחזיק עבודה ליותר מארבעה חודשים- נראה לי קצת יותר חשוב מאשר להיות רזה).
    אשמח לקבל המלצה לאיזה טיפול עלי לפנות.
    בתודה מראש

* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר
    לקביעת תור
    סגירה
    לאיזה טיפול עליי לפנות?

הוספת תגובה

לקביעת תור או פניה אישית למומחה ללא פרסום בפורום

• תשובה לנועה

הדס
    04/02/2010

גם אני לקויית למידה, ומבינה את המצב שאת נמצאת בו. גם אני פרסתי את הלימודים על פני הרבה זמן, עם הפסקות באמצע, ובסך הכל סיימתי את התואר בכמעט עשר שנים.

יש לי כמה הצעות / רעיונות, שאולי יעזרו לך:

1. את סובלת מהפרעת קשב וריכוז - האם את נוטלת תרופה כגון ריטאלין או קונצרטה? אצלי, מהרגע שעברתי אבחון מסודר להפרעת קשב וריכוז, והתחלתי ליטול קונצרטה, הצלחתי לשבת ולהתרכז בלימודים.

2. האם עברת אבחון דידקטי ו/או פסיכולוגי וקיבלת המלצות להיבחנות וללמידה? אם לא, לכי לעשות אבחון כזה, ואז תוכלי לקבל הקלות מהאוניברסיטה. כמו כן, אם את לומדת באוניברסיטה הפתוחה, כל סטודנט זכאי לארבעה מפגשים בסמסטר לעבודה ותרגול מיומנויות למידה רלוונטיות. סטודנטים המאובחנים כלקויי למידה ושמקבלים את ההמלצה הזו, מקבלים יותר פגישות פר סמסטר. המדריכות הן בד"כ מאבחנות ליקויי למידה ומומחיות בהוראה מתקנת.

3. האם אין עבודה סטונטיאלית אחרת שאת יכולה לעסוק בה? למשל, מלצרות, טלפנות במערך משלוחים, עבודה בסופר-פארם / ניו-פארם, ובטח יש עוד מלא רעיונות אפשריים..

מקווה שעזרתי, ולו במעט,
    הדס

* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר
    לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• שאלה להדס...

דנה
    04/02/2010

אם את "פסיכולוגית" כמו שאת טוענת שאת, איך את יוצרת לעצמך מצב שאת בכלל ניגשת לפורום לרפואה נפשית ומפרסמת שאת פסיכולוגית בהנחה שכולם יקבלו את עצותיך בברכה?

א. זה לא חוקי להיקרא "פסיכולוג" אם אין הוכחה

ב. במקרה ואת לא, (וזה מתבטא בכתיבה שלך שאת לא) את נותנת עצות שאולי יכולות לפגוע באנשים.

אני מציעה לך להפסיק כאן ועכשיו.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• תשובה לשתיכן

נועה
    05/02/2010

קודם כל- דנה.
    הדס לא אמרה כלום על זה שהיא פסיכולוגית (לפחות לא בתגובה שלה אליי), היא אמרה שהיא לקויית למידה כמוני ונתנה לי עצות, שאני לא מחוייבת לקבל, אז אין סיבה לתקוף אותה, היא בסך הכל ניסתה לעזור.

ולגבי התגובה של הדס:
    1. עשיתי בעבר מבחן טובה (לפני שנתיים-שלוש בערך) והתשובות לא היו חד משמעיות, אבל בכל זאת ניסיתי לקחת ריטלין לתקופה מסויימת אבל הפסקתי כי זה עושה אותי מאוד מדוכאת ועצבנית, מעבר לזה שלא לא תרם כ"כ לרמת הריכוז שלי, לגבי תחליפים לריטלין- אף רופא לא המליץ לי על משהו אחר חוץ מריטלין....

2. עשיתי אבחון כשהייתי בכיתה י', ואבחון נוסף בשנה ראשונה במכללה (אני לומדת במכללה למנהל, אגב), קיבלתי הקלות במבחנים בתיכון וגם במכללה אני מקבלת תוספת זמן של 25% במבחנים, אבל אני לא מצליחה להתרכז בהרצאות עצמן ולא בבית כשאני לומדת לבחינות, כך שתוספת הזמן אומנם מקילה במעט, אבל לא פותרת לי את בעיית לקויות הלמידה שלי.
    ולגבי אסטרטגיות למידה, או כל טיפול אחר- זה משהו שמעולם לא קיבלתי.
    בתור ילדה תמיד התייחסו אליי בתור ילדה איטית ועצלנית, רק בגיל 16 היועצת בתיכון המליצה לשלוח אותי לאבחון, קיבלתי הקלות במבחנים, ובזה זה נגמר- לא נתנו לי שום טיפול, ופשוט המשיכו להתייחס אליי כאל ילדה איטית ועצלנית (מה שתרם לביטחון העצמי, אני חייבת לציין....)

3. אני מאמינה שיש עבודות אפשריות אחרות, אני פשוט צריכה למצוא אותן....
    האמת, אני באמת מתכננת להתחיל לחפש עבודה חדשה כשירד לי הלחץ של הבחינות (בכל זאת, תקופת מבחנים עכשיו...), במיוחד לאור העובדה שהבוסית שלי נתנה לי דד ליין עד 1.3, שאם אני לא משתפרת- היא מפטרת אותי.
    למצוא עבודה אחרת זה שטויותף הבעיה היא- איך אני מגיעה למצב שאני מתקתקת עבודה בלי שיפטרו אותי אחרי שלושה- ארבעה חודשים בגלל שאני איטית, שוכחת דברים, לא אסרטיבית מידי או כל סיבה כזאת או אחרת.
    אבל בכל מקרה, תודה על כל ההמלצות.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• לנועה

הדס
    05/02/2010

אולי שווה לפנות לאיש מקצוע שיחווה דעה גם בנוגע ללקויות הלמידה וגם לגבי הפרעות הקשב? יש עוד תרופות מלבד ריטלין, למשל קונצרטה ואחרות.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• מאיפה הגעת לזה שאני פסיכולוגית?

הדס
    05/02/2010

כמו שכתבה לך נועה, אני בסך הכל מישהי שניסתה לעזור.

מעולם לא כתבתי שאני פסיכולוגית וגם לא אכתוב את זה.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• הפרעת קשב

רוני פרישוף
    05/02/2010

שלום נועה,

כתיבתך מנוסחת בצורה בהירה, מאורגנת ומאד אינטליגנטית. ניכר מן המעט שרשמת שאת בחורה עם ראש על הכתפיים, ובעיקר עם מערכת ערכים בריאה וסדרי עדיפויות נכונים (אכן משקל עודף הוא בעייה משנית להפרעות קשב וריכוז!).

בעיות קשב וריכוז, והקשיים המתלווים אליהן בלימודים ובעבודה, גורמות לא פעם לסיבוכים רגשיים, כמו חוסר בטחון, דכדוך ודימוי עצמי לא מדוייק. הפער בין הרמה הגבוהה של כתיבתך לבין הישגייך בפועל מרמזים שאת עלולה לסבול מסיבוכים כאלו. כדי לחזק את עצמך, וללמוד להאמין בעצמך ולהעריך את עצמך, ולמצוא את הדרך האישית שלך לבטא את הפוטנציאל הרב הטמון בך, טיפול פסיכולוגי יעשה עבודה מצויינת.

לגבי בעיית הקשב עצמה, יש מאמנים (קואצ'רים) שמתמחים בנושא זה ממש, וכן מטפלים קוגנטיביים התנהגותיים עם הכשרה בנושא זה. אולי הדס יודעת על מדריכים למיומנויות למידה והוראה מתקנת שיוכלו לסייע? שווה להעלות את הנושא בפורום הפרעות קשב וריכוז ולקבל עצות והמלצות. חשוב ללכת למאמן/מטפל עם הכשרה מוכחת ונסיון בנושא.

אני מאד ממליצה לך לקרוא את הספר המקסים : "מריטת עצבים (A.D.D) - הפרעת קשב" מאת ד''ר אדוורד מ. האלוול וד''ר ג'ון ג. רייטי. הספר מציג את הסימפטומים של הבעייה, את הסיבוכים שעלולים להתלוות ובעיקר את היופי והיתרונות שלה (חשיבה יצירתית "מחוץ לקופסא" וכיוב).

אני ממליצה גם על הספר "בשבח האיטיות" מאת: קרל אונורה. הספר יעזור לך להרגיש יותר טוב עם הקצב האישי שלך.

כדאי גם לקבל חווד רפואית. אולי שינוי המינון של הריטלין, או החלפת התרופה, יוכלו לסייע.

כל טוב ובהצלחה!

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• שאלות נוספות

נועה
    06/02/2010

קודם כל- רציתי לומר תודה על התשובה המהירה, רוני.
    המילים שלך חיזקו אותי מאוד (נחמד, לשם שינוי, לשמוע דברים שלא כוללים את האיטיות והריחוף שלי), ובנוסף גם די אישרת את מה שחשבתי בהתחלה.
    ההגיון שלי (בנוסף להמלצה של מטפלת בביופידבק שטופלתי אצלה לתקופה של חודשיים) הלך לכיוון של טיפול קוגנטיבי התנהגותי.
    אך אותה פסיכולוגית ממיינת גרמה לי לחשוב שאולי אני אכן צריכה את הטיפול שעליו היא המליצה-
    כי עם כל הידע שלי בלקויות למידה ובפסיכולוגיה (אני לומדת מדעי ההתנהגות וקרימינולוגיה), זה עדיין לא משתווה לידע שלה... הדילמה הזאת היא מה שגרמה לי לפנות לפורום הזה.
    אגב, פניתי עם אותה שאלה לפורום של לקויי למידה, שם אומנם לא הפנו אותי לטיפול מסויים מכיוון שזה תלוי באבחון ההפרעות שלי, אך גם מתגובתו של מנהל הפורום הבנתי שהמלצתה של הפסיכולוגית הממיינת לא הייתה מתאימה לבעיה שלי.
    מה שכן, יש לי שתי שאלות נוספות:
    1. המלצת על טיפול פסיכולוגי ועל קואצ'רים... האם טיפול אצל פסיכולוג קוגנטיבי התנהגותי יספיק, או שעדיף בנוסף ללכת גם לקואצ'ר?
    2. האם עדיף לי לנסות שוב לפנות לפסיכולוג קוגנטיבי התנהגותי דרך קופ"ח או שעדיף פסיכולוג פרטי?

השאלות שלי נובעות מכך שלאור הניסיון עם אותה פסיכולוגית ממיינת (שאגב, כאשר ראתה שאני לא רואה איתה עין בעין- במקום לתת לי הפניה לפסיכולוג קוגנטיבי התנהגותי, שלחה אותי לפסיכולוגית ממיינת בסניף אחר של קופת החולים, אשר מקבלת מטופלים בהקשר של הפרעות אכילה בלבד!!!), רמת הביטחון שלי ברופאי הקופה התערער.
    אך מצד שני- יש לי גם את השיקול הכספי- בתור סטודנטית במכללה לא הכי זולה, עם משכורת מינימום בעבודה שאני הולכת לאבד לקראת סוף החודש, ההבדל בין פסיכולוג פרטי לפסיכולוג של הקופה יכול להיות משמעותי.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• המשך בירור

רוני פרישוף
    06/02/2010

הי נועה,

שמחה שיכולתי לעזור מעט.

המומחיות שלי היא טיפול פסיכודינמי. אני מכירה פחות את עולם הטיפול הקוגנטיבי-התנהגותי, ועוד פחות את עולם הטיפול הקוגנטיבי-התנהגותי בלקויות למידה. קשה לי גם לחדד את ההבחנה בין טיפול קוגנטיבי התנהגותי לבין אימון, כי אני לא מספיק בקיאה בתחום. נסי להמשיך את התחקיר שלך באמצעות פנייה לאנשי מקצוע מן התחומים הללו, ובעזרת עצות והמלצות של מטופלים שנעזרו באחת השיטות.

לגבי הפסיכולוגית הממיינת, קשה כעת לרדת לסוף דעתה ולשיקוליה. נסי לא להקיש ממקרה ספציפי לכל אנשי המקצוע המועסקים בקופה. גם אנשי מקצוע פרטיים ובעלי שם עלולים לפעמים לטעות.

אני בטוחה שבקופה יש אנשי מקצוע טובים, אלא שעלייך להגיע למישהו בעל נסיון ברור ומוצלח בהפרעת קשב וריכוז. אולי כדאי להתחיל מהתייעצות פסיכיאטרית (יש פסיכיאטרים שמתמחים בנושא), והוא/היא יוכלו לצייד אותך בהמלצה למטפל ספציפי.

כל טוב!

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

שאלות ותשובות נוספות שעניינו את הגולשים שלנו