רוווח מדיכאון

מנהל הפורום

טובי פלד
טובי פלד
לקביעת תור אצל טובי פלד ללא פרסום בפורום

• רוווח מדיכאון
    מיכל
    16/08/2010

איזה רווח יכול לצמוח מדכאון? או מתלות של יצירת דרמות ילדותיות? או מיצירת תדמית של "ילדה מסכנה"?

* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר
    לקביעת תור
    סגירה
    רוווח מדיכאון

הוספת תגובה

לקביעת תור או פניה אישית למומחה ללא פרסום בפורום

• מהו רווח משני?

רוני פרישוף
    16/08/2010

שלום מיכל,

שאלתך קצרה ולא ברורה מספיק. לא ברור האם את מתייחסת אל עצמך, אל מישהי שאת מכירה, או שואלת שאלה תיאורטית.

בכל מקרה, את מעלה נושא מעניין והוא הנושא של "רווח משני".

"רווח משני" הוא חיזוק סמוי, המופק מהפרעה כלשהי, ומקשה על ההתגברות עליה. הרבה פעמים הרווח המשני הוא בלתי מודע, הן לאדם והן לסביבתו, והוא פועל כמשמר עיקש של הבעייה. למשל, ילד שיש לו התפרצויות זעם מקבל כך את תשומת ליבם (הכעוסה) של הוריו, אשר בדרך כלל אדישים אליו. איש מהם לא מודע לצורך העומד מאחורי ההתקפים, ולכן ההתנהגות חוזרת ונשנית.

תמונת הצרכים והרווחים הסמויים משתנה מאדם לאדם לכן קשה לתת תשובה כללית לשאלתך. הרווחים יכולים להתחלק לדברים שאפשר להשיג באמצעות הבעייה (למשל תשומת לב) ולדברים מהם אפשר להימנע באמצעות הבעייה (למשל, לקיחת אחריות ומחוייבות).

אני מניחה שאת בקלות יכולה לחשוב על מספר אפשרויות. למשל: קבלת אהבה, חמלה, רוך והתייחסות, הימנעות ממשימות התפתחותיות הכרוכות בגדילה והתבגרות, הימנעות מציפיות מלחיצות ומפחדי כשלון והצלחה, יצירה של תחושת קיום וממשות (אני עושה דרמות משמע אני קיימת, אני תופסת מקום, שומעים אותי ומגיבים אלי), וכך הלאה.

לפעמים האדם לוקח על עצמו תפקיד של "כבשה שחורה" כדי להסיח את הדעת מבעיות אחרות במשפחה (למשל בעיות בין ההורים).

הדרך לטפל ברווחים המשניים היא לא בהטחת האשמה בסגנון "את ככה כדי לקבל תשומת לב", אלא מתוך אמפתיה עמוקה לצורך הנפשי הנסתר, ונסיון למצוא לו מענה בריא וטוב יותר.

* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר
    לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• תודה

מיכל
    16/08/2010

תודה על תשובתך...נתת לי חומר למחשבה

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

שאלות ותשובות נוספות שעניינו את הגולשים שלנו