האם זו אלימות?

לקביעת תור או פניה אישית למומחה ללא פרסום בפורום

• האם זו אלימות?
    לי
    26/01/2014

היי, אני רושמת פה בפעם הראשונה.
    רציתי לדעת האם אני חווה התעללות רגשית מבעלי.
    אנחנו נשואים 7 שנים וסה"כ מכירים 9.5 שנים. יש לנו שלושה ילדים קטנים.
    בעלי הוא אדם מאוד שתלטן ותמיד צריך לספק את הרצונות שלו. מצד שני הוא אדם שאם אצטרך עזרה ממנו הוא תמיד יושיט לי אותה. ופה מתחיל הפער בין הדברים.
    כשאני עושה משהו שלא נראה לו הוא תוקף אותי בתגובות כועסות, טון הדיבור שלו נהיה כועס ועצבני. לפעמים התגובה יכולה להיות כועסת ובווליום סביר ויש פעמים שהוא גם צועק עלי.
    אין לי חופשיות לעשות מה שאני רוצה והרבה פעמים מעיר לי על זה שאני יוצאת יותר מדי, משאירה את השואב בסלון, לא מקפלת את הכביסה, מבזבזת יותר מדי וכד' וכל זה לא בא תוך דיאלוג נורמטיבי אלא תוך תחושה של איום ולחץ.
    אם אני עושה משהו שבעיניו לא בסדר הוא נועץ בי מבט שגורם לי לתחושה לא טובה. הוא אומר שאני לא יודעת לחשוב לבד, שאני לא מחנכת טוב את הילדים, שאני לא יודעת להחליט ושלא מתפקידי לחשוב על דברים. היא אימפולסיבי מאוד. אמנם לא קילל אותי אף פעם אבל כל ההתנהלות שלו גורמת לי להרגיש קטנה ומאויימת. כל הזמן יש לו טענות כלפי, הוא לא נותן לי להיות עצמאית ותמיד אני צריכה לבדוק איתו אם מה שעשיתי היה בסדר ומאין לקבל אישור ממנו.
    אם אני אומרת לו לפנות שמאלה והוא חושב אחרת בזמן נסיעה אז הוא כועס עלי ואומר לי שאני לא אתערב לו בנהיגה אם אני לא יודעת מה אני מדברת.
    הוא בודק וסופר את השעות שלי מחוץ לבית אבל הוא יכול להודיע שעה לפני שהוא מאחר מהעבודה או לא להודיע בכלל ואני תמיד מובנת מאליו.
    אם באה אלי חברה אז הוא כל הזמן מפריע לי וגם בשיחות טלפון אומר לי שאני מדברת ולא אכפת לי מה קורה מסביבי. זה לא נכון.
    לא בא לי לעשות סקס כל יום ולפעמים גם לא שבוע והוא מאוד מתרגז על זה ולא מדבר איתי בגלל זה ומתעצבן על זה מאוד.
    הוא גם תוקפני כלפי הילדים ומבטל אותי מולם. הוא משקיע בהם הרבה ומבלה איתם הרבה אבל בתוך הבילוי הזה הוא כל הזמן מעיר להם והרבה פעמים מדבר אליהם בטונים גבוהים וכועסים.
    אמרתי לו לפני 4 חודשים שאני רוצה להתגרש והוא מאוד כעס ונעלב מזה ואמר שאם אנחנו נתגרש הוא לא יוותר על הילדים וייקח עו"ד שיעזור לו לקבל את הילידים למשמורת מלאה שלו. בהתחלה הוא אמר לי שאם נתגרש הוא יעזוב את הארץ כי הוא לא יוכל לסבול את זה שהוא לא יראה את הילדים כל יום. כנראה שזו מניפולצייה אבל עדיין הוא בחר להשתמש בה.
    לסיכום, אין לי חופשיות לעשות ולהתנהל איך שאני בוחרת. אני לא יכולה לסבול יותר שום הרמת קול ממנו אפילו שאין בה קללות. רק המבטים שלו והעצבים שלו והביקורתיות שלו כלפי מרגע שהוא נכנס הבייתה עושים לי לא טוב.
    תודשה על תשומת הלב.
    יום נעים

* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר
    לקביעת תור
    סגירה
    האם זו אלימות?

הוספת תגובה

• האם זו אלימות? - תגובה

ד``ר מני מלכה
    26/01/2014

לי שלום לך,

נראה לי שעצם העבודה שאת מפחדת, כף אני משער, ומתנהגת באופן שבו את רצונותייך מצטמצמים- אז יש כאן בעיה!
    זה נכון שכל מערכת זוגית נתונה למשא ומתן מתמשך בין בני הזוג, על חלוקת תפקידים, צורת חינוך הילדים וכו'.

אך אם משא ומתן זה נעשה שיש צד אחד שמקטין את הצד השני, מאיים, מצמצמם את צעדיו, מבקש לקיים יחסי מין ללא התחשבות בצד השני, בהחלט שזו עשויה להתאים להגדרה של אלימות פסיכולוגית ולסוגים נוספים של אלימות.

לכל הגדרה של אלימות יש היבטים אובייקטיביים שניתנים לצפייה - למשל, צעקות, קללות, שבירת חפצים , מכות. וישנם היבטים סובייקטיביים שלא תמיד ניתנים לצפייה והם קיימים בעולם הפנימי: בושה, אשמה, הפחתת ערך עצמי, חרדה בעקבות איומים, שנאה עצמית ועוד...

מאחר ובני זוג אמורים לתמוך אחד בשני, הרי שההיבטים הסובייקטיביים חשובים מאוד. כלומר, לבעלך צריך להפריע שאת חשה כך, וגם להפך. אם בעלך היה מרגיש שיש התנהגויות שלך שלא נעימות לו, אז אני מניח שגם את היית רוצה להיות רגישה לכך.

אם לסכם בקצרה, אז ממה שאת מתארת נשמע שאת מאוד סובלת. ואם את סובלת אז זו אלימות. אולי לא תמיד אפשר להתלונן על אלימות כזאת במשטרה (לשם כך נראה לי שצריך שיהיו איומים ברצח, או שבירת חפצים, או אלימות פיזית- אבל תוכלי לברר זאת) , אבל היא קשה, מחלחלת לנפש ואת בהחלט לא חייבת להסכים לה.

נושא הילדים - יכול להיות טקטיקה של הפחדה וניסיון להצר את צעדייך. מצד שני, גם לגברים אלימים יש פחדים ועולם פגיע משל עצמם ויכול להיות שזו התגובה של בעלך כשהוא מבין שהוא עושי לאבד אותך. בכל מקרה יש לך זכויות ואת יכולה לקבל עצה וליווי במרכז לטיפול ומניעת אלימות במשפחה במקום מגורייך.

בהצלחה
    מני

* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר
    לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• האם זו אלימות? - תגובה

פנינה דובו
    26/01/2014

שלום לי,

על פי התאוריות היותר שמרניות, מדובר כאן בסוג של אלימות כלפיך: ההתעלמות מרצונותיך, הזלזול בך, השתלטנות, הביקורת, ההגבלות, נימת האיום שבדבריו אליך...

יחד עם זאת, האמירה "הוא לא נותן לי להיות עצמאית... אין לי חופשיות..." איננה בהכרח נוגעת לו יותר מאשר לך.

אני מוכרחה להודות כי אני מושפעת מספרה של אווה אילוז, אותו אני קוראת עכשיו, "מדוע האהבה כואבת". בספרה היא מסבירה את כל העניין של חיי אהבה ורומנטיקה בין בני זוג מנקודת מבט חברתית. היא בעצם "מנקה" את הגבר או האשה מאשמה פסיכולוגית, כביכול משהו לקוי בהם מילדות, בטענה שסדרי החברה הם אלה שמעצבים את יחסי האהבה שלנו.

אני (וגם לא היא) לא מתכוונת לומר שאין בעיה, אבל במקרה שלך לא הייתי ממהרת לקרוא לדבר הזה "אלימות". אותו דבר שלא נותן לך להרגיש עצמאית וחופשיה, בעלת הכרה וערך עצמי, הוא הדבר, והוא לגמרי לא המקרה הפרטי שלך (זה מה שאומרת אווה אילוז ויש בזה משהו מקל ומנחם מעט).

הייתי מייעצת לך ולבעלך לפנות למטפל זוגי טוב ומנסה להבין ביחד איתו מה מונע ממך להרגיש כמו שהיית רוצה ומה גורם לבעלך לנהוג כפי שהוא נוהג ומהו הקשר בין הדברים.

אולי כשתוכלו להיפתח האחד בפני השני ולדבר ולהבין מה באמת קורה לכם (חששות, חרדות, חוסר בטחון, הערכה עצמית וכו') תהיו שניכם פחות מאויימים (ותבינו שזה לאו דוקא בגלל שאתם "דפוקים") ותוכלו להרשות לעצמכם לשחרר מעט ולהיות נינוחים ומרוצים יותר.

בהצלחה,
    פנינה

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

שאלות ותשובות נוספות שעניינו את הגולשים שלנו