מידע רפואי
פורומים
- קרינה סלולרית, סרטן
- אוסטאופורוזיס
- כושר גופני
- סוכרת נעורים, סוכרת ילדים
- רפואת מטיילים
- השאלת ציוד רפואי, ציוד שיקומי, ציוד אורטופדי
- פילאטיס
- נוירולוגיה, אפילפסיה
- כבדי ראיה, מחלות רשתית, ראיה ירודה
- דלקת פרקים, ראומטולוגיה
- פדיקור
- רפואת כף הרגל - פודיאטריה
- הכנה ללידה, קורס הכנה ללידה
- אימון אישי, קואצ'ינג
- בנות, העצמה נשית
מאמרים וחדשות
יועצים בתחום
טובי פלד
פסיכולוג ילדים ונוער פסיכולוג מומחה בעל קליניקה פרטית. מטפל ומאבחן פעוטות, נוער ומבוגרים. עובד בבתי ספר ובארגונים ציבוריים.ד"ר אליהו סמואל
פסיכותרפיסט ילדים ונוער פסיכותרפיה, פסיכואנליטיקאי. למד רפואה באונ` ת"א, התמחה ברפואת ילדים ובפסיכיאטריה של הילד והמתבגר. עבד כרופא פסיכיאטר בכיר ברמת חן ובהמשך שימש כמנהל יחידה בגיל הרך. הקים גן לילדים אוטיסטים. מנהל שירות פסיכיאטרי של הילד והמתבגר בב"ח ולפסון. יועץ מערכת החינוך באזור המרכז. עוסק בפרקטיקה פרטית בתחום הפסיכותרפיה בתל אביב בכל הגילאים.
- קשיים בזיכרון לטווח קצראפרת22/01/2008
שלום רב.אני מורה לחינוך מיוחד ובכיתתי ישנו תלמיד (כיתה ג' רגילה) שיש לו בעיות בזיכרון לטווח קצר, הדבר בא לידי ביטוי בקריאה בלבד
כלומר, הוא יכול לקרוא סיפור ובסופו אינו זוכר על מה דובר בהתחלה.
שאלתי, האם יש מקום להפנותו לבדיקה נוירולוגית?
תודה מראש
אפרת* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר קשיים בזיכרון לטווח קצר
ד``ר עדי אדר23/01/2008שלום לך!
הפרעת קשב וריכוז עם מאפיינים שונים, חלקם התנהגותיים וחלקם באים לידי ביטוי בתהליכי למידה.
בילדים עם הפרעות קשב יתכן זיכרון לטווח קצר אך חשוב לנסות ולאפיין גם תכונות אחרות.
במידה והקושי היחידי הו א הנמכה של זיכרון לטווח קצר ואין ביטויים אחרים רצוי בשלב הראשון לבחון את כישוריו הלימודיים ואין צורך בשלב הראשוני להפנות לבדיקה נוירולוגית. זכרון קצר כשלעצמו וכתכונה מבודדת לא מהווה ביטוי של מחלה נוירולוגית אורגנית או של הפרעת קשב.
בברכה,
דר' עדי אדר* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה- אבחון למבוגר?הישנוני התמיד19/01/2008
שלום רב,
האם יש דרך ידועה לשכנע קופ"ח לתת מימון / טופס 17 / השתתפות בבדיקה/אבחון נוירוקוניטיבי / פסיכולוגי למבוגר עם הפרעות קשב וריכוז?
האם המדינה / משרד הבריאות ממן בדיקה כזאת?* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר אבחון למבוגר?
ד``ר עדי אדר26/01/2008שלום לך!
למיטב ידיעתי אבחון פסיכולוגי למבוגרים לא מוגדר כאבחון רפואי הממומן על ידי הקופות.
לעומת זאת יעוץ נוירולוגי לצורך אבחון הפרעות קשב וריכוז נכלל בסל השרותים של הביטוחים המשלימים.
לכן אם אבחון זה עונה על הצרכים שלך ניתן לבצע אותו כמובן תוך בירור הזכויות שלך במסגרת הקופה.
בברכה,
דר' עדי אדר* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה- מה עושים כשהטיפול התרופתי לא מתאים?אור16/01/2008
יש לי ילד בן 15 שסובל מהפרעת קשב וריכוז ,
1. הוא טופל בריטלין 10מ"ג, ריטלים SR וקונצרטה
אך באף אחד מהכדורים לא הרגיש בני שיפור בלימודים הוא רק חש בעייפות יותר גדולה בסחרחורות ובחוסר תאבון מה האלטרנטיבית
2. אשמח לקבל המלצה על מטפל/ הוראה מתקנת מומלץ בירושלים* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר מה עושים?
ד``ר עדי אדר16/01/2008שלום לך!
לצערנו לא כל המטופלים מגיבים היטב לריטלין וכ 10-15% מהמטופלים לא משתפרים בעקבות טיפול זה.
עם זאת לפני שמגיעים למסקנה זו יש לנסות שילובים ומינונים שונים כולל מתן ריטלין LA שלא הזכרת.
אם אכן מגיעים למסקנה שהטיפול לא עזור ניתן לנסות תרופות ארחות כגון אדרל וסרטרה.
כמובן לצורך כך יש להתיעץ עם הורופא המטפל.
בברכה,
דר' עדי אדר* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה- קשב וריכוזמיכל16/01/2008
הילדה שלי בת 9 מאובחנת עם הפרעת קשב וריכוז, תזוזתית, אינה מקשיבה, עצבנית וכו,. ויש לי ילד בן 4 שמאוד מושפע ממנה, ולאט לאט מתחיל להידמות לה, האם הפרעת הקשב זה מולד או שיש סיכוי שגם ילדי בן הארבע יפגע, שנה שעברה הוא היה ילד מאוד רגוע ועכשיו הוא ממש תזוזתי ולא סובלני ומדבר בקול רם, הוא מתחבר עם ילדים אלימים, מה שבעבר לא היה, בגן הוא לא מרביץ, אך אני חוששת שהמצב ילך ויחמיר, הגננת אמרה שחל שינוי לרעה, ברצוני לציין שהסובלנות מתבטאת גם בדיבור הדיבור מהיר ומתפרץ וכתוצאה מכך גם לא מובן. מה עושים?
* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר הבן הקטן מושפע מאחותו.... לא בטוח..
לעתים תכופות אני שומע את האמירה : "הילד הקטן מחקה את הגדול".
לצערי אמירה זו לא מדויקת והאמת המסתתרת מאחורי מצב זה הוא היותה של הפרעה זו תורשתית ובגיל מסוים מתחילים להופיע דפוסי התנהגות חדשים (של הפרעת קשב וריכוז....) ולכן העולל הקטן והשלו הופך לעתים לאנרגייזר...
למרות גילו הצעיר יש מקום להפנותו לאבחון לאחת מהיחידות לגיל הרך או מכונים להתפתחות הילד אשר עוסקים בנושא זה.
בבררכה,
דר' עדי אדר* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה- שאלהשירלי15/01/2008
מה החיסרונות ומה היתרונות הבולטים של הטיפול בריטלין? כמו כן, מאיזה גיל אפשר להתחיל?
תודה רבה* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר על הדבש ועל העוקץ......
לגבי גיל ההתחלה : כיום הרף התחתון להתחלת טיפול יורד ולמרות שהגיל "הפורמלי" הוא 6 שנים, ניתן להתחיל לטפל, כמובן במקרים מיוחדים, גים בילדים גילאי 5 שנים ולעתים אף פחות מכך.
לגבי היתרונות הרי שטיפול מוצלח בתרופה זו עשוי לגרום לשיפור התפקוד ההתנהגותי, ויסות תגובות, הפחתת אימפולסיביות, שיפור מיקוד וריכוז ולכן שיפור תפקוד לימודי ועקב כך גם שיפור מוטיבציה ללמידה, שיפור ביטחון עצמי ועוד.
הנחיות קליניות בעת מתן ריטלין :
א. אין לתת אחרי 1600 ע"מ למנוע קשיי הרדמות (בלילה).
ב. ניתן לשמור את התרופה בטמפרטורת חדר.
ג. יש לעקוב אחר אפשרות של הופעת תופעות לוואי: במינונים המקובלים כמעט ולא מדווחים תופעות לוואי להוציא תופעות של חוסר תאבון, לעתים בחילה או כאבי ראש. יש לזכור ריטלין היא תרופה מאוד בטוחה לשימוש כי התנאי להצלחת הטיפול הוא תחושה טובה וברור כי אם מופיעות תופעות לוואי יכולת הקשב והריכוז נפגמים וממילא הטיפול לא מצליח.
ד. מבין תופעות הלוואי ניתן לציין (אם כי שוב מודגש כי כי בהחלט ייתכן כי לא תופענה כלל תופעות לוואי או שרק באופן חלקי ומתון):
- חוסר תאבון – תופעת לוואי שכיחה הנעלמת בדרך כלל לאחר תום השפעת התרופה.
- כאבי ראש.
- בחילה, כאבי בטן
- קשיי הרדמות
- יובש בפה
- עצבנות, אי שקט (בעיקר לאחר חלוף השפעת התרופה),
- טשטוש ראייה
- דופק מהיר, עליה בלחץ דם.
- פריחה בעור
- טיקים
- עצירה זמנית בגדילה אשר מתוקנת בהמשך. במחקרים לא נמצאה לאורך זמן השפעה על הגדילה בילדים המטופלים בריטלין. עם זאת וכאמצעי זהירות מומלץ מעקב כמצוין בסעיף ב' לעייל.
- מתוארים לעתים הפרעות במצבי רוח, דכדוך, הסתגרות, נטייה לבכי ובמקרים מאוד נדירים (שכיחות של אחד לאלף מטופלים) תוארו הפרעות פסיכאטריות כולל מחשבות דמיוניות, הזיות. מצבים אלו לא שכיחים אך חובה לעקוב אחר כל ילד המטופל תרופתית (ראה לעייל לגבי חוזר משרד הבריאות בנדון) ועל ההורים לדווח מיידית לרופא המטפל ולי אם הילד מדווח על תופעות כאלו. חשוב באופן כללי מדי פעם לתחקר את הילדים ולשאול אותם לגבי תחושות שונות שהם חשים במהלך נטילת התרופה.
ה. הערה : אין דיווחים בספרות הרפואית על התמכרות של ילדים לריטלין!! (לפחות לי לא מוכר).
ו. ניתן לתת מנה שניה גם בצהריים אך לא לחרוג ממנה יומית כוללת לפי מינון של מ"ג/ק"ג. (במקרים יוצאי דופן ניתן להגיע למינון של 2 מ"ג לק"ג). מקסימום מינון יומי לילדים 40-50 מ"ג.
ז. ניתן לא לטפל בסופי שבוע ובתקופות של חופש (כולל חופש גדול). עם זאת במידת הצורך ניתן לטפל גם בסופי שבוע/חופש במצבים הדורשים קשב וריכוז וכן ויסות התנהגותי.
בברכה,
דר' עדי אדר* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה- שאלהיסמין13/01/2008
בתי בת 4.5, עושה לעיתים קרובות תנועות ידיים שנראות כלא רצוניות - כמו תנועת "יש" עצורה כזו, וזה קורה לה כשהיא מתרגשת,או חושבת לפעמים על משהו, או ממתינה למשהו, ולפעמים סתם כך. כשהתחלנו להעיר לה על כך התנועות התגברו, זה קורה לה אוטומטי, אך כשאומרים לה להפסיק היא מפסיקה. מבחינה התפתחותית היא בסדר - האם זה מעיד על משהו? האם צריך לבדוק משהו? תודה רבה
* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר תנועות ידיים מוזרות....
ד``ר עדי אדר14/01/2008שלום לך !
קשה כמובן לענות על שאלתך מבלי לבדוק אותה . אני מניח שהילדה ללא בעיות בריאותיות או התפתחותיות. כמו כן מעניין לדעת איך היא מבחינה חברתית והאם היא יוצרת קשר תקין עם בני גילה.
כללית, מומלץ, במידה הנושא מטריד אתכם לנפות לרופא מטפל ובמידת הצורך אף להפנות אותה לנוירולוג לבדיקה. על פניו, על פי התאור שלך, לא נראה כי מדובר במשהו מדאיג אלא תנועה סטריאוטיפית, סוג של הרגל בזמן מצבי התרגשות. לעתים תופעה זו מבטאת הרגל כפייתי טקסי, ללא משמעות מיוחדת.
תופעות אלו נוטות לחלוף אם כי לעתים הן מתקבעות לתקופה ארוכה יותר.
לכן, אם אתם מוטרדים מכך כדאי לקחת את הילדה לבדיקה.
בברכה,
דר' עדי אדר* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה- חוסר קשב וריכוז לילדמ.א11/01/2008
לאחר שיחה עם הגננת, סיפרה כי הילד לא יושב בשעת סיפור, פחות מקשיב שהיא מסבירה איך לעשות עבודה כזו או אחרת וגם בבית אני רואה שהוא עושה משהו ואם זה לא מצליח על הפעם הראשונה הוא כבר מתיאש ולא מנסה שנית ומתעצבן. אני מספרת לו סיפור אחרי שניה הוא קם והולך, קשה להעסיק אותו, הוא צריך כל הזמן חידושים
בטיפת חלב אמרו שעדיין מוקדם ורק לקראת גיל שנתים יהיה אפשר לתת אבחנה מדוייקת יותר.
בני אינו מדבר בכלל בקושי כמה מילים האם יש קשר ??* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר חוסר קשב וריכוז לילד - בן כמה הוא?
ד``ר עדי אדר12/01/2008שלום לך!
לא מובן מהמסר שלך בן כמה הילד? האם הוא בן פחות משנתיים?
לא ניתן לכן להתיחס ללא פרט חשוב זה כי אם אכן מדובר בילד צעיר מאוד אז כמובן שהתייחסות שונה ואין מקום לבצע אבחון הפרעות קשב גיל כה צעיר.
בברכה,
דר' עדי אדר* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה- מוכנות לכיתה א'פני09/01/2008
בני בן 5.5 (תאום) בשנה הבאה עולה לכיתה א'.
בחודש הקרוב יבדק בבדיקת שמיעה, כי בעבר נותח ניתוח כפתורים והשנה שומע טלויזיה בקול גבוה מאוד.
כמו כן, בחודש הבא יבדק ע"י רופא התפתחותי בהתפתחות הילד ומרפא ועיסוק.
לאחרונה יש בי חשש כי נראה שאין לו מוכנות לכיתה א' ואני חוששת כי יהיה לו קשה מאוד לשבת בכיתה ולהבדיל מהגן ללמוד ולהיות קשוב רוב שעות היום בכיתה.
החשש נובע מזה שאנחנו יושבים בבית כל יום על עבודות מגוונות.
הוא מגיע בלי חשק וכאילו עושה כדי לסיים.
כשהוא מגיע לחצי מדף עבודה שאני נותנת לו הוא אומר לי מחר ואין לי כוח.
כשאני רוצה ללמוד אותו משהו, אפילו בשיחה הוא לא מגלה עניין וסקרנות ללמוד.
רק עם זה משהו שהוא אוהב כמו למשל חיות, הוא יכול לשאול שאלות בסקרנות ולעמוד על זה לקבל תשובות.
שיתוף הפעולה ביני לבין הגננת מעולה כי בני זקוק להמון עידוד, פירגון והעלאת הביטחון העצמי והוא מקבל זאת גם בגן וגם בבית.
כנראה שבני גם זקוק לקלינאית תקשורת כי יש מילים שהוא לא הוגה אותן נכון.
יש בי המון חשש מכיוון שאני רואה שהוא לא כל כך בשל ואילו ילדותי , מבחינת גיל הוא צריך לעלות לכיתה א' אבל יש לו אח תאום שהוא מבחינה לימודית הוא מעל לגילו ומבחינת מראה הוא גדול כך שאי אפשר לחשוב על האפשרות להשאיר בגלל מוכנות.
איך עובדים איתו ולאן פונים איתו על מנת להביאו למוכנות.
אודה לך על תשובה* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר מוכנות לכיתה א'
ד``ר עדי אדר12/01/2008אכן את מעלה דילמה לא פשוטה .
מומלץ במצב זה לנסות להביא את הילד למוכנות מקסימלית ולא להגיע למצב שיהיה צורך לשאיר ושנה ובכך להנציח פער ברור בינו לבין אחיו. זאת כמובן במסגרת הסביר כי בסיכומו של דבר מידת הבשלות של הילד תקבע את יכולת השתלבותו במסגרת לימודית.
כים יש מקום להתערבות רב מקצועית כולל חיזוק לימודי ורגשי, ריפוי בעיסוק, יתכן העשרה שפתית על מנת לאפשר לו לעלות לכיתה א'. יש לקחת בחשבון כי לעתים יש צורך לתת טיפול במסגרת פרטית ולא רק במסגרת מכון להתפתחות הילד וזאת על מנת לנסות ולהביאו במהירות וביעילות לרמת השגים סבירה.
יש מקום, לפחות על פי הצורך גם לטיפול של פסיכולוגית לגיל הרך על מנת לאפשר לו כנה מיטבית לכיתה א'.
יש מקום בהמשך והתיעצות עם הגורמים החינוכיים המתאימים אף לשקול, במידת הצורך, השמתו במסגרת תומכת (כיתה, קטנה, הסתכלותי, כיתה מקדמת וכדומה) על מנת לאפשר לו להמשיך לימודים במסגרת המקבילה לאחיו התאום.
בברכה,
דר' עדי אדר* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה- הפרעות קשב וריכוזגלית פנחס09/01/2008
שלום רב,
יש לי ילד בן 6 וחצי הוא תלמיד בכיתה א'
מאור מוכר בהתפתחות הילד שם הוא קיבל חיזוקים בפיזיוטרפיה ריפוי ועיסוק קלינאית תקשורת הכנה לכיתה א והיתה לו גננת שילוב.
כיום הוא בכיתה א' הוא השתלב יפה לכיתה גם מבחינת לימודים וגם מבחינת חברה.
הקושי של מאור יש לו הפרעות קשב שמיתבטא בניתוקים בחולמנות , וכל דבר הוא מבצע באיטיות/
זה בא לידי ביטוי גם שהוא עושה פעילות ספורטיבית תמיד צריך לגעת בו או לקרוא לו בשביל שיחזור לריכוז.
ביקרנו אצל רופא נורולוג והא מבחינתו בלי שום איבחון ( על ידי מכתב של שירות הפסיכולוג תצפית שנעשה על ידים וגם על ידי כל מיני השערות מכתבי סיכום של ריפוי ועיסוק נתן לי מרשם לרטלין.....
השאלה שאני שואלת כרגע איזה איבחון מתאים למאור ..
חשוב להדגיש במאור גם תוצפת על ידי פסיכולוגית בשירות הפסיכולוגי ושם היא אמרה שמאור בקצב הכיתה אבל יש לו הרבה הפרעות של קשב וזה גם בא לידי ביטוי בישיבה שהוא משתתח, שכל פעילות בכיתה הוא נתנתק מהמורה..
אני מאד רוצה לדעת אך אני יכולה לעזור למאור אזה איבחון צריך לעשות לו איבחון טובה? פסיכודידקטי או רק דידקטי? אני מאד מבולבלת ...
חשוב להדגיש שהשנה ביקשתי מורת שילוב הוא יצא כמה פעמים למפגש איתה המורה אמרה שהילד יודע לקרוא והוא בקצב הכיתה לכן אין צורך תמיד להוציא אותו מהכיתה אבל מידי פעם להוצאי אותו ולבדוק אם הוא עדיין בקצב הכיתה.
אני עובדת עצות ואני רוצה לדעת מה השלב הבא .. איזה איבחון אני צריכה לעשות לו בשביל לדעת באמת אם יש לו הפרעות קשב וגם אם כן מה הטיפול???
ואיזה איבחון לעשות
תודה רבה על העזרה
יום טוב* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר הפרעות קשב...מה לעשות?
לא ברור לי למה את מבולבלת ולמה צריך לערוך לבנך אבחון?
מאור ילד חולמני, לומד בכיתה א' , הוא לומד בקצב הכיתה (אם כי לא ברור לי למה הוא מקבל שעות שילוב).
ברמת העיקרון ומבלי להתייחס לילד שלך יש מקום לבצע אבחון לילד אשר מגלה קשיים בתחום ההתנהגותי, הלימודי או המשפחתי. במקרים אלו האבחונים הבאים בחשבון הם דידקטי ואז מקובל לעשותו באמצע כיתה ב' ואפילו בסופה, אבחון פסיכו-דידקטי אם קיים מרכיב רגשי המפריע לתפקודו ואבחון של הפרעות קשב אם קיים חשד בכיוון זה.
לא כל הפרעת קשב מחייבת טיפול! רק אם מגיעים למסקנה כי תפקודו של הילד נפגם בצורה משמעותית יש מקום לבצע אבחון.
אין לי את כל הנתונים ואיני יכול כמובן, לחוות דעה על הצורך במתן ריטלין לבנך (רק בהתבסס על הנתונים שמסרת). עם זאת ובצורה זהירה הייתי מתנסח שלפחות על פי התאור שלך ניתן להמתין מספר חודשים לאור תפקודו התקין יחסית של מאור. במידה ותחול הרעה יש מקום לבצע אבחון מחודש.
לסיכום נושא זה – איני רוצה ואיני יכול לבקר את האבחון או את ההחלטה של רופא אחר להתחיל טיפול תרופת כאשר יתכן והנתונים מעט שונים ממה שדיווחת. אותי מנחה העקרון כי יש מקום לטפל בהפרעת קשב וריכוז רק במידה והיא מפריעה....
בברכה,
דר' עדי אדר* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה- האם כדאי להתחיל טפול ברטאליןסיגל כהן07/01/2008
יש לי ילד בגיל 8 כיתה ב' , הוא היה אצל מומחה לבעיות קשב וריכוז בקופת חולים .
המומחה המליץ על סמך קונורס של המורה (שאלון שהמורה מלאה) כי עלי לתת לו רטאלין 10 מיל כדור אחד ליום.
המומחה גם אמר כי יש לו בעיית קשב וריכוז מסויימת אך לא רצה לתת לי פתק כי אמרתי
לו שאני לא בטוחה שאתן לו רטאלין.
אני ממש בדילמה - מה דעתך????
האם כדאי להתחיל טיפול ברטאלין?????
דיברתי עם המורה והמורה המליצה להתחיל טפול ברטאלין וגם היא אמרה שכל יום שאינו מקבל רטאלין מצבו מדרדר.
מה תגובתכם ??????????....* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר האם כדאי להתחיל? זו השאלה.....
השאלה שלך לא מובנת לי. האם אני אמור לאשר או לבקר דעתו של רופא אחר? את מציינת שהוא מומחה לבעיות קשב וריכוז ואין זה מקובל מבחינה אתית לבקר חוות דעת של רופא אחר באופן פומבי ועוד מבלי שיש לי את כל הנתונים.
איני ידוע על סמך מה קבע הרופא את האבחנה. אני משער שלא רק על סמך שאלון קונרס אלא גם על סמך נתונים נוספים.
קיימת הגדרה להפרעת קשב ואיך מאבחנים אותה ואני מניח כי הרופא התבסס על קריטריונים אלו.
איני מתכוון להשיא עצות אך לעתים הדילמה במצבים אלו מזכירה לי את הפתגם – הדרך לגיהנום רצופה בכוונות טובות. כלומר הורים מתוך חשש, מתוך אמונות תפלות, מתוך בערות שהעתונות וגורמים אינטרסנטים מטפחים מפתחים חששות לא מוצדקים מהטיפול התרופתי ובכך ושלא במתכוון גורמים לנזק רגשי, לימודי וחברתי לילדיהם.
לכן על ההורים להחליט את הדעה של מי הם מקבלים בנושא זה , את דעת הרופא המומחה או את דעת החותנת, השכנה, כתב העיתונות.
בברכה,
דר' עדי אדר* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה- האם כל בעיה התנהגותית היא הפרעת קשבלילך07/01/2008
בני בן 6 ילד שדי מסתדר בלימודים אגב הוא בכיתה א' המורה שלו טוענת שיש לו הפרעת קשב וריכוז ולכן הבי"ס הפנה אותי לאבחון נורולוגי, לדעתי הבעיה של בני היא יותר בהתנהגות, יש ימים בבי"ס שהוא פשוט מקסים ויש רגעים שאם מישהו מרגיז אותו בכיתה הוא מתפרץ צועק מקלל ולעיתים מכה.ההתנהגות שלו לא מוסברת הוא כל הזמן מחפש לריב וכל הזמן אומר לאחותו שקטנה ממנו נכון סתם דוגמא אורי הרביץ לך, היא אומרת שלא והוא מתעקש שכן. הוא אינו מסוגל למשל בארוחת הערב לשבת ולא לקום כל שניה מהכסא או לגעת בצלחת של מי שיושב איתו בשולחן ותמיד מלכלך את כל הסביבה שלו למרות שמול מחשב או תוכנית אהובה הוא ישב ולא יזוז גם בהכנת השיעורים יותר בחשבון אך בעברית מורח או שהוא עסוק במשחקים שלו דמויות של גיבורי על הא גם יתרכז ולא יזוז, אני אמנם הזמנתי תור לנורולוג בעוד חודש אבל מלחיץ אותי ההתנהגות שלו שלא ממש מובנת לי ממה היא נובעת, בבי"ס הוא יתנהג יפה רק אם בסוף היום יובטח לו פרס קטן ממני או מהמורה שלדעתי זה אינו פתרון טוב. מה עליי לעשות אני לגמרי מתוסכלת.?
* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר האם כל בעיה התנהגותית....
ד``ר עדי אדר12/01/2008שום לך!
איני מתימר לבצע אבחון דרך האינטרנט אך לפחות על פי התאור שלך התסמינים הם מאוד אופייניים להפרעת קשב וריכוז.
מהתאור שלך עולים תסמינים של חוסר עקביות בהתנהגות, פעילות יתר, קשיי ויסות, נטייה להיכנס לעימותים, יכולת ריכוז טובה במצבים של ריגוש ועניין ונטייה ל"מריחה" של שיעורים – תסמינים אלו בהחלט עלולים לאפיין הפרעת קשב.
חשוב לבצע אבחון על ידי מומחה להפרעת קשב כאשר מובנים לי בהחלט החששות שלך אך אין קיצורי דרך והטיפול בסיכומו של דבר (בהנחה שאין גורם אחר המסביר את תפקודו) הוא טיפול משולב הכולל עיצוב התנהגותי, טיפול משפחתי ובמצבים מסוימים גם טיפול באחד מתכשירי הריטלין.
יש להבין כי אין פתרון פלא למצב זה, צריך סבלנות ואורך רוח, טיפול נכון והתמדה בו!
בברכה,
דר' עדי אדר* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה- חושד שיש לי הפרעת ריכוזבן 1503/01/2008
שלום, אני נער בן 15
בזמן האחרון שמתי לב שאני "מרחף" בשיעורים ומפספס את כל מה שהמורה מסבירה
מאז שעליתי לחטיבה הציונים שלי בירידה משנה לשנה, השנה הציונים שלי בין 70 ל50
קראתי על ההפרעה של קשב וריכוז וכשניסיתי להיתרכז בשיעור כידי לבדוק את עצמי
מצאתי את עצמי מסתכל על המורה ובלי שאני שולט בזה חולפות לי מלא מחשבות בראש ואני לא מצליח להקשיב לה.
לעומת זאת אני יכול לשבת ולקרוא טוב מאוד ואם אני לומד עם אבא שלי למבחן אני מבין את החומר מהר מאוד, שמתי לב לבעיה רק בכיתה ז' (עכשיו אני ב ט').
אני יודע שאין לי היפראקטיביות כי אני בדרך כלל לא אוהב לעשות ספורט או לזוז הרבה...
אבל כשאני יושב בשיעור אני מתחיל לקפץ עם הרגליים ולהיתנדנד עם הכיסא ואני יכול להמשיך ככה בלי סוף.
אתה חושב שאני צריך ללכת לאבחון? או שאוליי יש לי בעיה אחרת?* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר חשד להפרעת קשב
אייל אליאש07/01/2008שלום לבן ה 15 .
מהתיאור שלך יכול להיות שיש לך הפרעת קשב. לעיתים אם אין היפראקטיביות ההשפעה מתחילה להיות מורגשת בצורה מודעת בסביבות הגיל שלך.
לדעתי מומלץ לפנות לאיבחון למקום המתמחה באבחון הפרעת קשב באיזור מגוריך.
בהדסה אופטימל , שר"פ של בית החולים הדסה , יש מרפאה לאבחון וטיפול בהפרעת קשב בילדים נוער ומבוגרים. יש סניף בירושליים ובתל אביב.
איל אליאש* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה- לימודי הפרעות קשב וריכוזפרין ענת02/01/2008
ברצוני לברר מה הם המקומות באיזור המרכז ללמוד את הנושא של טיפול בהפרעות קשב וריכוז.
* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר לימודי הפרעת קשב
אייל אליאש07/01/2008ענת שלום
לא צינת באיזה סוג לימודים את מעונינת ( אקדמאיים , השכלה כללית וכו... )
בסניף של הדסה אופטימל , שר"פ של בית החולים הדסה, אמורה להיפתח השתלמות הכוללת מספר הרצאות בתחום של הפרעת קשב. ההשתלמות מיועדת בעיקר להורים אך גם פתוחה לקהל הרחב.
איל אליאש* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה- איך משחררים את הילד מהריטליןהודיה הלוי01/01/2008
יש לי ילד בן 8 כל כיתה א' המורה לחצה לתת לו ריטלין מאחר והוא לא היה נינוח כידבריה בתחילת כיתה א' הנוירולוג לא רצה לתת לו ריטלין רק לאחר לחץ מצד המורה בסוף כיתה א' הוא נתן לנו ריטלין עברנו איתו גהינום כי הוא לא אכל ולא ישן וכל הזמן כאבי ראש עשו עליו כל מיני ניסיונות ואז החלטתי שאני רוצה לדעת מה יש לילד הזה וכך לעזור לו לא יתכן שניתן לו ריטלין ואני אפילו לא יודעת מה יש לו ומאחר והפסיכולוג בביהס היה עסוק ואין לו זמן לאבחן את הילד כי יש מעט פסיכולוגים והרבה ילדים הלכנו לפסיכולוגית חינוכית פרטית מאד יקר אך משתלם . תוך כדי האיבחון היא ביקשה מאיתנו לעשות בדיקות עיניים ובדיקת שמיעה ואז היתברר שהילד לא ככ שומע טוב יש לו נוזלים באוזנים.. ישנה עוד בעיה שהילד בצד הביצועי שלו ברמת מחוננות אך בשפתי שלו הוא ברמה רגילה ואפילו קצת נמוכה והפער הזה גורם לו לתיסכול. רק הערה קטנה עם הריטלין או בלעדיו מבחינה לימודית הילד אותו דבר הריטלין רק גרם לו להיות שקט ולא להפריע למורה אך לא עזר לו להיות תלמיד טוב יותר בכל מקרה הפסיכולוגית אמרה שקודם כל צריך ליבש את האוזנים ולקחת מורה מתקנת לעזור לו עכשיו איך אני מורידה אותו מהריטלין לדעתי הוא קצת היתמכר לו ובזמן שהוא לא מקבל אותו הוא מדבר שטויות כמו מסומם מה אני עושה? אשמח לתשובתכם המהירה
* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר איך "משחררים" מריטלין??
ד``ר עדי אדר01/01/2008שלום לך!
איני יודע מה האבחנה המדויקת של ילדך. עם זאת חשוב לי להסביר ולהדגיש מספר דברים.
אין התמכרות לריטלין!!! אני חוזר ומדגיש שוב – אין התמכרות לריטלין!!! ולכן איך מפסיקים את הטיפול . הדבר הכי קל שבעולם! מפסיקים את הטיפול! פשוט ביותר. אם ילדך "מדבר שטויות" כאשר הוא לא מטופל זה לא בגלל התרופה אלא ואני כותב זאת בזהירות, כי ישלו קשיים התנהגותיים לא בגלל התרופות אלא למרות התרופה.
נשאלת שאלה פשוטה והיא האם ריטלין מוגדר סם ואם כן האם הוא גורם להתמכרות, האם הוא מסוכן ואיך יתכן שניתנים סמים לילדים ועוד לילדים צעירים בגן או בבי"ס יסודי?
ריטלין או מתילפנידט שייך לתרופות המעוררות הנמצאות בפיקוח עקב פוטנציאל להתמכרות.
בפקודת הסמים המסוכנים של ישראל, בניגוד לפקודות דומות במדינות כמו ארצות הברית או בריטניה אין חלוקה של הסמים לרמות. בישראל, כל הסמים מוגדרים כמסוכנים ואין שום אבחנה בין סמים קלים לסמים קשים.
עם זאת באופן מעשי ריטלין לא גורם להתמכרות!!!!!!! מיליוני ילדים נוטלים את התרופה בכל העולם ואין דיווחים על התמכרות.
סם צריך למלא מספר תנאים –
1. שינוי במצבי רוח כולל מצבי התרוממות הרוח (אאופוריה).
2. שינויים במצב תפיסת המציאות – הזיות.
3. תחושת מתגמלת ולכן צורך כפייתי להמשיך ולצרוך את החומר.
4. התמכרות פיזית ומנטלית ותופעות של תסמונת גמילה כאשר יש הפסקה של השימוש בחומר.
את כל התנאים לעייל ריטלין לא ממלא!!! לעתים נדירות יש לאחר נטילת תחושה של מצב רוח טוב ובמקרים מאוד נדירים תוארו הזיות אך ברוב המכריע של המקרים אין כלל תופעות אשר ניתן להגדירן כאופייניות לסמים. ברור כי יתכנו תופעות לוואי שונות בצריכה לא מבוקרת של התרופה.
הנסיונות החוזרים ונשנים ליחס לתרופה זו השפעה ממַכרת עם תופעות לוואי בריאותיות קשות מטעים ועלולים למנוע מציבור הילדים וההורים (החווים את קשיי הילד ומצוקתו) טיפול פשוט, יעיל ובטוח המסייע להם לעבור תקופה קריטית בעיצובם החברתי האקדמי והנפשי. יש לחזור ולהדגיש כי במרבית המקרים משמש הריטלין תוספת לשיטות טיפול אחרות ולא טיפול יחיד, ובלעדיו תקטן ההצלחה של שיטות טיפול חינוכיות, פסיכולוגיות ואחרות.
לסיכום – ריטלין היא תרופה, לא סם! היא שייכת לקבוצת חומרים מעוררים המוגדרים כבעלי פוטנציאל להתמכרות ולכן היא נתונה לפיקוח. ריטלין לא גורם להתמכרות ואין לו מאפיינים אחרים של סמים. השימוש בחומר זה הוא רפואי לכל דבר, הוא ניתן על ידי רופאים מומחים אשר הוסמכו לכך על ידי משרד הבריאות. זוהי תרופה בטוחה מאוד לשימוש כאשר יחד עם זאת יש לה תופעות לוואי קלות (כמו כמעט לכל תרופה הנמצאת בשימוש כיום).
בברכה,
דר' עדי אדר* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירהשאלה בנושא
הודיה הלוי03/01/2008שלום ותודה שענית לי
שאלה חשובה
אם זה נכון מה שכתבת לי אז איך אפשר להסביר את העיניין שלפני הריטלין הוא היה מוגדר קצת שובב או כמו שהמורה אמרה שיש לו קוצים והיום לאחר הריטלין (LA 30 מ"ג) כאשר אני לא נותנת לו יומים הוא מתחיל לדבר שטויות ממש כאילו הוא מסטול ואין לו שליטה על מה שהוא אומר זה לא קרה בחיים לפני שלקח את הריטלין . איך אני מסבירה את העיניין הזה? דרך אגב לפי האיבחון יש לו בעיה שמורה להוראה מתקנת יכולה לעזור . וגם נוזלים באוזניים שהורידו לו את אחוזי השמיעה ואנחנו מטפלים בזה.* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירהשאלה בנושא.....
קשה לי לענות לך ולהסביר מה הסיבה לשינוי שהתחולל בילד – יתכן ופשוט חלו בו שינויים התפתחותיים ויתכן וקיים גורם אחר.
בכל מקרה אם את מוטרדת מהתנהגותו הדבר הפשוט ביותר הוא להביאו לבדיקה של הרופא אשר המליץ על הטיפול.
אני חוזר שנית – הסיבה להתנהגותו של הילד לא קשורה לתרופה. יתכנו תופעות מהסוג שתארת סמוך להפסקת מתן התרופה אבל לבטח לא בהמשך ולא תופעות הנמשכות ימים רבים.
יש לחפש את המטבע מתחת לפנס אחר!......
בברכה,
דר' עדי אדר* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירהתשובה
הודיה הלוי12/01/2008חזרתי דווקא לרופא הוא בהתחלה בכלל לא רצה לתת לילד ריטלין ורק בלחץ מסיבי של המורה לכיתה א' הוא נתן ואני לא יכולה לבוא הטענות אליו
* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה- עזרהמאיה30/12/2007
הבן שלי ,תאום בן 4 וחצי .
הוא ילד מלא שמחת חיים ואוהב לשחק.
בשנה שעברה הגננת המליצה על ריפוי בעיסוק ואנחנו מקבלים אך המרפא לא רואה שום קושי.
השנה הגננת אומרת שהוא אינו רוצה מיוזמתו לגשת למשימות שולחן וגם צריך לשכנע אותו לשבת לעבוד.
הוא מעדיף לשחק במשחקים שונים בגן.
מה עושים? מה הבעיה? האם זה מעיד על בעית קשב וריכוז. למרות שיש לו קליטה מעולה והוא יודע דברים מהסבר של פעם אחת.
אשמח לדעת מה לעשות?* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר ריפוי בעיסוק
אייל אליאש02/01/2008שלום מאיה
ניראה כי בנך מתחיל לפתח המנעות מהתמודדות היכן שהוא חש שיש קושי
לכן כדאי להתיעץ עם המרפא בעיסוק לגבי הסיבות מדוע אין התקדמות בטיפול. אם הסיבות אינן ברורות כדי לבצע אבחון התפתחותי רחב יותר כדי להעריך את הבעיה ולעזור בהתאם.
איל אליאש* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה
ערוץ הבריאות
האם את/ה טיפוס בוגדני?
.jpg)
.jpg)
.jpg)

.jpg)
.jpg)
.jpg)