פורום הפרעות קשב וריכוז - יש לך שאלה?

לקביעת תור או פניה אישית למומחה ללא פרסום בפורום

• מה עלינו לעשות כדי לעזור לאחי הקטן?
    דלית
    17/02/2008

שלום, יש לי אח בן 12 וחצי למיטב ידיעתי הילד אובחן עם בעיות קשב וריכוז בתחילת דרכו במערכת החינוך הוא היה בכיתה רגילה(כיתה א)לאחר מכן הילד הועבר לבית ספר אחר לכיתה קטנה(כיתה ב)מכיתה ג הילד לומד בבי"ס באשדוד לעיצוב גבולות והיתנהגות הילד הועבר לבי"ס הנ"ל כי אמי לא הסכימה לטיפול בריטאלין (זאת בגלל נסיונה הרב בתרופה זו מאחי הגדול)היום אחי הגיע לכיתה ז בבי"ס הנ"ל מאז כניסתו לבית הספר ועד היום הילד השתפר מבחינה לימודית (לא ממש אבל יותר טוב מכפי שהיה כשנכנס) אמי פשוט אובדת עצות בנושא ואנחנו לא יודעים מה לעשות .לפי אבחונים פסיכיאטריים ,פסיכולוגיים ונוירולוגיים הילד לא צריך טיפול בריטאלין מה עלינו לעשות כדי שהילד יהיה יותר רגוע וילמד הוא כל הזמן עצבני כי דברים לא מצליחים לו וכי בבי"ס כל הזמן אומרים לו שהוא צריך כדורים (המחנכים) והוא לא ילד טיפש הוא פשוט צריך עזרה כדי להתקדם הלאה שזה דבר שהוא אמור לקבל בבי"ס שבו הוא נמצא כיום והוא פשוט לא מקבל את זה שם הדבר היחידי שאומרים לו זה ריטאלין , בבקשה עזרו לנו לעזור לו להתקדם .
    אנחנו נשמח לדעת אם יש דרך טיבעית לעזור לו או שיטות אחרות שהם לא ריטאלין

* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר

הוספת תגובה

• מה עליכם לעשות? להקשיב לרופאים!

ד``ר עדי אדר
    19/02/2008

שלום לך!

אני כמובן לא מכיר את הפרטים המדויקים ואיני יכול לחוות דעה ספציפית על דרכי טיפול נכונות לילד שלא אבחנתי. לפחות על פי התאור שלך מדובר בילד עם קשיים התנהגותיים משמעותיים ומסיבות שאינן ברורות לי אתם כנראה מסרבים להקשיב לרופאים! על זה, נכונה לצערי האמרה : הדרך לגהנום זרועה בכוונות טובות. אני חושש כי למרות אהבתכם הגדולה לילד אך עקב בורותכם בנושא אתם מונעים ממנו טיפולים רפואיים להם הוא זקוק..

לא ברור לי המשפטים ש"לפי אבחונים הילד לא צריך ריטלין? האם התכוונת לזה?"

אני לא יכול להתיחס לטיפול הנכון לילד אך אדגיש בצורה ברורה ושלא משתמעת לשתי פנים : הטיפול היעיל ביותר לילד עם הפרעת קשב וריכוז ועם הפרעות התנהגות הוא הטיפול באחד מתכשירי הריטלין. זהו הטיפול היעיל ביותר והבטוח ביותר!!!!!!!!!!!!!!!!!

הפסיקו להקשיב לעצות אחיתופל אשר מפחידות אותכם. ילדים ללא טיפול עלולים (ואיני מתיחס כמובן לילדכם באופן ספציפי) ,לסבול מסיבוכים רגשיים, בעיות חברתיות ,התנהגותיות, קשיים תעסוקתיים ועוד ועוד .

אני רופא ותפקידי להשיא עצה רפואית. כמו בכל תחום ברפואה קיימים מצבים בהם אי מתן תרופה חמור לעין ערוך מאשר הטיפול עצמו. יום יום אני נתקל לצערי בהורים אשר בגלל בערות, אמונות תפלות, חוסר ידע וקיבעון בדעותיהם לא מוכנים לטפל בילדיהם (במקרה זה בטיפול תרופתי) ושלא במתכוון גורמים להם נזק גדול בהרבה מאשר הטיפול עצמו.

אני חושב שהבהרתי את דעתי היטב ואני מאחל לכם הצלחה ושיקול דעת נוסף!

בברכה,
    דר' עדי אדר

* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר
    לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• ד" ר עדי אדר

דלית
    28/02/2008

יש משהו בדברייך אבל לנו יש בעיה עם ריטלין לצערנו נתנו אותו לאחד האחים היותר בוגר מהאח הקטן שעליו מדובר בעבר לא היה לנו ידע על ריטלין והיום אנחנו יודעים מה זה הכדור הזה,מה ההשפעות שלו, מה הוא עושה לאחר שפגה השפעתו וממה הוא מורכב.
    אנחנו לא מוכנים שילד נוסף ייפגע מזה וזה לא אומר שאנחנו לא רוצים לטפל בו אנחנו כן רוצים לטפל בו אבל בדרכים אחרות שהם לא ריטלין לכן פניתי אליך על מנת שתציע לי דרכים כדי לעזור לו {בלי ריטלין } או טיפול בכדור שהוא טבעי ואני יודעת שיש כאלה .

נ.ב
    אני ישמח מאוד לשמוע אם יש באפשרותך לציע לי
    דרכים אחרות. מחכה לתשבותך בהקדם

בתודה מראש
    דלית

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• על ריטלין ותחליפיו......

ד``ר עדי אדר
    04/03/2008

שלום לך!

אני רופא קונבנציונלי ואני מציע טיפולים שהם בתחום המדעי הבדוק, הבטוח יחסית ואשר נבדק ואושר על ידי גורמים רפואיים בינלאומיים מקובלים.
    איני יכול להמליץ על חומרים שלא מאושרים על ידי גורמים אלו. יש לזכור כי "התחליפים" כביכול לריטלין מיוצרים בשיטות שלא תמיד בדוקות מדעיות, לא ידועה השפעתם לטווח הרחוק ואין תעוד מסודר על תופעות הלוואי שלהם.
    בתחום התרופתי יש מספר תחליפים לריטלין והם אדרל, סטרטרה, קלוניריט, תרופות נוגדות דיכאון ועוד מספר תכשירים – כולם מתחום הרפואה הקונבנציונלית.
    לכן אני לא הכתובת למתן עצות לטיפולים שלא בתחום הרפואי הממוסד. אני יכול להעיד שלאחר טיפול באלפי אלפי ילדים ומבוגרים כמעט ולא נתקלתי בתופעות לוואי משמעותיות עם ריטלין אם כי כמובן שיתכנו תופעות לוואי כמו בכל טיפול רפואי. ויש להדגיש כי קיימת תעשיה שלמה של השמצות, הכפשות, אמונות תפלות, אגדות סביב טיפול זה חלקם מתוך תמימות, חלקם מתוך בורות וחלקם מתוך מניעים מסחריים.

בהצלחה,
    דר' עדי אדר

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• שאלה
    נועם
    12/02/2008

שלום ,
    האם זה נכון שאחד מכל שלושה ילדים סובל מהפריעות קשב וריכוז?

לקביעת תור
    סגירה
    שאלה

הוספת תגובה

• אחד מכל שלושה ילדים ?

ד``ר עדי אדר
    12/02/2008

שלום לך!

ממש לא!!! שיעור ההפרעה הוא 3-7% .

בישראל מטופלים כ- 2.5% מהיליידם וזה בניגוד לאמירה שכיום כל ילד שני מטופל....

בברכה,
    דר' עדי אדר

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• כמה שאלות...
    אנוכי
    10/02/2008

אני בת 25, מגיל מאוד צעיר יש לי בעיה להתרכז כמעט בכל דבר שאני עושה, אם זה לקרוא ספר ולקלוט שאני קוראת כבר חצי עמוד וחושבת בכלל על משהו אחר, בוהה במורה ולא מקשיבה לה בכלל, או אפילו יושבת עם חברים ואחרי שיחה קצרה פתאום מעופפת לי במחשבות משל עצמי. זה מאוד מפריע לי ללמוד. תמיד חשבו שאני עצלנית אבל זה באמת קשה לי.
    בנוסף, אני תמיד עייפה, יש לי קושי להרדם, ואני נרדמת רק בשעות הבוקר המוקדמות. ולהתעורר זה בכלל סיפור מסובך, גם אם ישנתי 12 שעות אני מתעוררת בקושי. אני יודעת מסיפורים של אמא שמגיל מאוד קטן היו לי בעיות שינה.
    השאלה שלי האם יש קשר בין הפרעות שינה להפרעת קשב?
    ומה הדרך לטפל בבעיה שלי? האם נוירולוג יכול לעזור?
    אני מאוד מבולבלת כי אני מעוניינת להתחיל ללמוד בקרוב, ולהתחיל לחיות כמו כולם...
    אשמח לתשובה מפורטת. תודה :)

לקביעת תור
    סגירה
    כמה שאלות...

הוספת תגובה

• כמה תשובות....

ד``ר עדי אדר
    16/02/2008

שלום לך!

התאור שלך, אמנם חלקי, אך עשוי להצביע לכיוון של הפרעת קשב ללא תסמיני פעילות יתר. לא ציינת ביטויים של אימפולסיביות ,קושי בויסות תגובות, תנועתיות יתר אלא בעיקר קשיי מיקוד וריכוז והשתעממות מהירה.
    לחמישית מהאנשים עם הפרעות קשב וריכוז הפרעות שינה שונות. כמו כן פורסמו מחקרים על הקשר בין הפרעות שינה כולל דום נשימה בשינה לבין עייפות יום וקשיי מיקוד וריכוז.
    מה עושים?
    כמובן שאיני מתימר לאבחן דרך הפורום מצבים ספציפים ומומלץ לך לפנות לרופא העוסק ומומחה בתחום של הפרעות קשב מבוגרים. הנושא חשוב על מנת לבחון האם אכן מדובר בהפרעת קשב, גורמים רגשיים או אחרים.
    בהתיעצות עם רופא המשפחה שלך יש לשקול גם ביצוע בדיקת שינה על מנת לבחון גם סוגיה זו.
    לכן, אין צורך להיות מבולבלת, פשוט תיגשי לאבחון על מנת לפזר את הערפל....

שיהיה לך בהצלחה!

דר' עדי אדר

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• בטח שזה קשור !

שרון
    22/02/2008

אני בת 28 בערך עם אותה בעיה כמו שלך, בהחלט את זקוקה לאבחון על מנת לדעת איפה הבעיה אמתיתית שלך. אני עשיתי אבחון למבוגרים שעזר לי להסתכל על מצבי בצורה אחרת והבהיר לי המון המון דברים בחיי היום יום. תלכי זה שווה!! אשמח לעזור לך בשאלות נוספות.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• תודה לך שרון...

אנוכי
    28/02/2008

אשמח לדעת איזה אבחון עשית? והאם פנית לקופ"ח?

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• עוד משהו...

אנוכי
    28/02/2008

האם את מטופלת בתרופות?

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• אבחון

שרון
    02/03/2008

עשיתי אבחון במרפאת קשר בהרצליה 09-9576747, והצלחתי גם ללא תרופות, פשוט אני מכירה את נקודות החולשה שלי היטב.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• שאלה
    חגית
    06/02/2008

יש לי בת מקסימה בת 7 והיא בכתה א' , יש לה בעיית קשב וריכוז , והיום לאחר שיחה עם המחנכת שלה + היועצת של בית הספר הומלץ לי על פניה להמשך טיפול לניארולוג , הילדה לומדת בכתה קטנה , והמליצו לנו שכדי לשלב אותו בכתה גדולה יש צורך במתן רטלין , אנחנו קצת חוששים ממתן התרופה , ולכן רצינו לשמוע את דעתכם בנושא ,
    מה הסיכונים במתן רטלין : ( אילו תופעות לוואי יש לתרופה ) .
    מה ההיתרונות של רטלין ? האם התרופה ממכרת , גורמת לאיבוד תיאבון , גורמת להפרעה בגדילה , גורמת לטיקים וכו' ?
    תודה רבה

לקביעת תור
    סגירה
    שאלה

הוספת תגובה

• טיפול בריטלין - חלק ראשון

ד``ר עדי אדר
    09/02/2008

שלום לך!

ברצוני להדגיש – ריטלין לא גורם להתמכרות! אני חזור שנית, ריטלין במינונים המקובלים לא גורם להתמכרות. זוהי תרופה עם פוטנציאל להתמכרות אך בעופן מעשי לא מדווחים מקרי התמכרות (להוציא מקרים קיצוניים של מינון יתר, שאיפה בדרכים לא מקובלות ועוד).
    התרופה אכן גורמת לאיבוד תאבון למשך מספר שעות עם לעתים תאבון מוגבר בהמשך.
    נעשו מחקרים רבים בנושא הגדילה בילדים הנוטלים ריטלין וכיום העדויות המצטברות כפי שהוצג גם בכנסים בתחום זה מצביעות על שינוים מינימלים בגובה בילדים (המטופלים בריטלין). שינוי זה נמדד בדרך כלל בחודשים הראשוניים לטיפול ומתוקן בהמשך.
    כך למשל בעבודה שבוצעה על 237 ילדים שטופלו בקונצרטה נמצאה ירידה מתונה במשקל וכן בגובה בעיקר בחודשים הראשונים לטיפול כאשר בסוף המחקר נמצאה ירידה של חצי ס"מ. המסקנה של המחקר הייתה בהשפעה המצטברת של הטיפול בקונצרטה על המשקל והגובה של המטופלים היא ללא משמעות קלינית.

Biederman J, Faraone SV, Monuteaux M, Plunkett E, Gifford J, Spencer T. Growth deficits and ADHD revisited: impact of gender, development and treatment. Pediatrics. 2003;111:1010-1016. Abstract
    Spencer T, Group CS: Long-term once-daily OROS® methylphenidate treatment for ADHD: Evaluating effect on growth. Program and abstracts of the Annual Meeting of the American Psychiatric Association; San Francisco, California; 2003.

בעיקרון אנחנו ממליצים על ניטור גובה ומשקל בילדים. במידה וקיים רושם להאטה בגדילה יש כמובן להתייעץ עם הרופא המטפל ועם מומחה לגדילה.
    אחד הפתרונות האפשריים במצבים אלו היא הפסקת מתן הטיפול בסופי שבוע וכן בתקופות של חופש.

טיקים מהווים הוראת נגד יחסית למתן ריטלין. כלומר יש "לחשוב פעמיים" (זה תמיד חשוב.....) לפני מתן ריטלין לילד עם טיקים. עם זאת בהחלט מותר לטפל בריטלין בילד עם טיקים אם מצופה שהטיפול יעזור לו. יש לדעת שלא בכל המקרים קיימת החמרה בטיקים לאחר מתן ריטלין ואף יש מקרים של העלמותם בעקבות הטיפול!
    אם לצטט נתון של דו"ח הועדה המקצועית של האגודה לפסיכיאטריה של הילד והמתבגר הרי שעד 60% מהילדים יפתחו טיקים קלים לאחר מתן ריטלין כאשר במרביתם הטיקים יחלפו באופן עצמוני. נתון זה נראה גבוה יחסית וניתן להתייחס לשכיחות הופעת בטיקים ב- אחוזים בודדים ועד 20% מהמטופלים בעבודות שונות (גם מניסיון קליני שלי עם אלפי מטופלים בריטלין איני מכיר נתון של 60% שכיחות טיקים).

נא לעיין בהמשך התשובה!
    דר' עדי אדר

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• טיפול בריטלין - חלק שני

ד``ר עדי אדר
    09/02/2008

א. במינונים המקובלים כמעט ולא מדווחים תופעות לוואי להוציא תופעות של חוסר תאבון, לעתים בחילה או כאבי ראש. יש לזכור ריטלין היא תרופה מאוד בטוחה לשימוש כי התנאי להצלחת הטיפול הוא תחושה טובה וברור כי אם מופיעות תופעות לוואי יכולת הקשב והריכוז נפגמים וממילא הטיפול לא מצליח.
    ב. מבין תופעות הלוואי ניתן לציין (אם כי שוב מודגש כי כי בהחלט ייתכן כי לא תופענה כלל תופעות לוואי או שרק באופן חלקי ומתון):
    - חוסר תאבון – תופעת לוואי שכיחה הנעלמת בדרך כלל לאחר תום השפעת התרופה.
    - כאבי ראש.
    - בחילה, כאבי בטן
    - קשיי הרדמות
    - יובש בפה
    - עצבנות, אי שקט (בעיקר לאחר חלוף השפעת התרופה),
    - טשטוש ראייה
    - דופק מהיר, עליה בלחץ דם.
    - פריחה בעור
    - טיקים
    - עצירה זמנית בגדילה אשר מתוקנת בהמשך. במחקרים לא נמצאה לאורך זמן השפעה על הגדילה בילדים המטופלים בריטלין. עם זאת וכאמצעי זהירות מומלץ מעקב כמצוין בסעיף ב' לעייל.
    - מתוארים לעתים הפרעות במצבי רוח, דכדוך, הסתגרות, נטייה לבכי ובמקרים מאוד נדירים (שכיחות של אחד לאלף מטופלים) תוארו הפרעות פסיכאטריות כולל מחשבות דמיוניות, הזיות. מצבים אלו לא שכיחים אך חובה לעקוב אחר כל ילד המטופל תרופתית (ראה לעייל לגבי חוזר משרד הבריאות בנדון) ועל ההורים לדווח מיידית לרופא המטפל ולי אם הילד מדווח על תופעות כאלו. חשוב באופן כללי מדי פעם לתחקר את הילדים ולשאול אותם לגבי תחושות שונות שהם חשים במהלך נטילת התרופה.
    ג. הערה : אין דיווחים בספרות הרפואית על התמכרות של ילדים לריטלין!! (לפחות לי לא מוכר).

בברכה,
    דר' עדי אדר

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• לילדה שלי יש בעיית קשב וריכוז !!!!
    עמית
    04/02/2008

שלום - שמי עמית ויש לי בת בכתה א' , יש לה בעיה של קשב וריכוז , היא לא יכולה להתרכז במשימה, במשך שעה שלמה , כרגע היא נמצאת בכתה קטנה , המחנכת שלה יעצה לנו שנלך להמשך טיפול אצל נארולוג , ושניתן לילדה רטלין , רציתי לדעת מה ההשלכות של התרופה לתווך הארוך :
    האם יש תופעות לוואי כגון: ( חוסר תיאבון , התמכרות , טיקים , בעיות בגדילה תקינה , וכו' ) .
    בבקשה אני מחכה לתשובה מלומדת שלכם , אני ואישתי נמצאים בנקודת משבר ,
    ואנו רוצים לדעת כיצד לפעול , ואם יש פיתרון נוסף מלבד רטלין , פיתרון טבעי .
    תודה מראש :

עמית .

הוספת תגובה

• לילדה יש בעיית קשב!

ד``ר עדי אדר
    05/02/2008

שלום לך!
    אין לריטלין השפעות לטווח הארוך. לא ידוע על פגיעה בהתפתחות או בתחומים אחרים. נהפוך הוא . התרופה מקטינה את השכיחות של הופעת סיבוכים אחרים הקשורים להפרעת קשב בריכוז. כך למשל נמצא ירידה בשיעור ההתמכרות לסמים בקרב מטופלים בריטלין לעומת אנשים הסובלים מהפרעת קשב וריכוז ואשר לא טופלו בריטלין בילדותם!אני מדגיש נתון זה , כמובל ללא שום קשר לבתך אך כדוגמא לדעה קדומה המופצת על ריטלין והסכנה להתמכרות.

א. יש לעקוב אחר אפשרות של הופעת תופעות לוואי: במינונים המקובלים כמעט ולא מדווחים תופעות לוואי להוציא תופעות של חוסר תאבון, לעתים בחילה או כאבי ראש. יש לזכור כי ריטלין היא תרופה מאוד בטוחה לשימוש כי התנאי להצלחת הטיפול הוא תחושה טובה וברור כי אם מופיעות תופעות לוואי יכולת הקשב והריכוז נפגמים וממילא הטיפול לא מצליח.
    ב. מבין תופעות הלוואי ניתן לציין (אם כי שוב מודגש כי כי בהחלט ייתכן כי לא תופענה כלל תופעות לוואי או שרק באופן חלקי ומתון):
    - חוסר תאבון – תופעת לוואי שכיחה הנעלמת בדרך כלל לאחר תום השפעת התרופה.
    - כאבי ראש.
    - בחילה, כאבי בטן
    - קשיי הרדמות
    - יובש בפה
    - עצבנות, אי שקט (בעיקר לאחר חלוף השפעת התרופה),
    - טשטוש ראייה
    - דופק מהיר, עליה בלחץ דם.
    - פריחה בעור
    - טיקים
    - עצירה זמנית בגדילה אשר מתוקנת בהמשך. במחקרים לא נמצאה לאורך זמן השפעה על הגדילה בילדים המטופלים בריטלין. עם זאת וכאמצעי זהירות מומלץ מעקב כמצוין בסעיף ב' לעייל.
    - מתוארים לעתים הפרעות במצבי רוח, דכדוך, הסתגרות, נטייה לבכי ובמקרים מאוד נדירים (שכיחות של אחד לאלף מטופלים) תוארו הפרעות פסיכאטריות כולל מחשבות דמיוניות, הזיות. מצבים אלו לא שכיחים אך חובה לעקוב אחר כל ילד המטופל תרופתית (ראה לעייל לגבי חוזר משרד הבריאות בנדון) ועל ההורים לדווח מיידית לרופא המטפל ולי אם הילד מדווח על תופעות כאלו. חשוב באופן כללי מדי פעם לתחקר את הילדים ולשאול אותם לגבי תחושות שונות שהם חשים במהלך נטילת התרופה.
    ג. הערה : אין דיווחים בספרות הרפואית על התמכרות של ילדים לריטלין!! (לפחות לי לא מוכר).

לגבי תחליפים לריטלין. השוק הישראלי רווי בתחליפים לריטלין. ההגדרה תחליפים היא בעיקר של אלו אשר משווקים אותם. המאפיין את רובם שהם זוכים לשיווק ולפרסום ובהמשך הם נעלמים ומוחלפים על ידי "תחליפים" אחרים.
    אני כרופא ממליץ רק על תכשירים אשר הוכחו מדעית כיעילים וכבטוחים. איני פוסל שום תכשיר אך איני יכול להמליץ על תכשירים אשר לא זכו לאישור של גופים בינלאומיים העוסקים בתחום זה או אשר לא זכו לאישור של משרד הבריאות.

בברכה,
    דר' עדי אדר

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• הפרעות קשב אצל מבוגר
    יוסי
    04/02/2008

שלום
    מזה תקופה ארוכה אני שם לב על עצמי כשאני מנסה להתרכז במשהו אני מוצא את עצמי בכלל חושב על משהו אחר, או למשל כשאני מתרכז במישחק מחשב אני מוצא את עצמי עסוק בכל מיני מחשבות שלא קשורות למישחק, האם זה סוג של הפרעת קשב וריכוז ?

לקביעת תור
    סגירה
    הפרעות קשב אצל מבוגר

הוספת תגובה

• הפרעות קשב אצל מבוגר

ד``ר עדי אדר
    05/02/2008

שלום לך!

אין ספק שמה שאתה מתאר הוא סוג של הפרעת קשב. אבל איזה סוג ועל איזה רקע אין אפשרות לענות לך מתאור קצר זה.
    לא ציינת את גילך, האם התופעה קיימת מילדות, אילו תסמינים נוספים יש לך. התאור שלך יכול להתאים להפרעת קשב ראשונית, לחרדה, דיכאון, בעיות רגשיות אחרות ועוד ועוד.
    להפרעת קשב ראשונית יש הגדרה עם קריטריונים ברורים יחסית והם לא מוזכרים בתאור שלך.
    במידה ואתה מוטרד מהמצב הנוכחי אני ממליץ שתפנה למומחה בתחום זה לצורך ביצוע אבחון.

בברכה,
    דר' עדי אדר

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• בהמשך להודעתי, יותר פרטים

יוסי
    06/02/2008

אני כבן 40 נשוי, אכן סובל ממספר בעיות רפואיות, ובעיות אישיות, (לא עובד) אבל זה תופעה שמוכרת לי שנים עוד לפני שחליתי ותיפקדתי כאדם רגיל, אחרי הצבא ניסיתי ללמוד, אך היו לי את אותם הסימפטומים,

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• בהמשך להודעתך...

ד``ר עדי אדר
    09/02/2008

שלום לך!

לפי התאור הראשוני שלך אכן קיימת אפשרות שיש לך הפרעת קשב וריכוז.
    כמובן שיתכנו גם אפשרויות נוספות כולל גורמים רגשיים ולכן מומלץ שתבצע אבחון אצל מומחה בתחום זה.

בברכה,
    דר' עדי אדר

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• ריטאלין
    ירדן
    03/02/2008

שלום, אני מעוניינת לקחת ריטלין לריכוז במבחנים, אני יודעת שזה עוזר לי כי כך למדתי למבחן האחרון שלי, קיבלתי כדורים מחברים. האם ניתן לקבל ריטאלין ללא בידקות< אני בת 30 ולא אובחנתי מעולם.

לקביעת תור
    סגירה
    ריטאלין

הוספת תגובה

• הנפקת ריטלין ללא אבחון.....

ד``ר עדי אדר
    03/02/2008

שלום לך!

במדינת ישראל אפשר לקבל ריטלין באופן חוקי באמצעות מרשם רופא ולאחר ביצוע אבחון על ידי רופאים א אשר הוסמכו לכך על ידי משרד בריאות : נוירולוגים, פסיכאטרים ורופאים התפתחותיים.

לכן לא מוכרת לי אפשרות חוקית ל"קבל" ריטלין ללא אבחון.

בברכה,
    דר' עדי אדר

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• שאלה
    בן
    31/01/2008

שלום,

יש מה לעשות אם לנבחן יש בעיית קשב וריכוז קשה, ובגלל זה נמנע ממנו ציון פסיכומטרי גבוה?
    פניתי למרכז הארצי עם כל המסמכים הרלוונטים והתשובה שלהם היא משהו בסגנון "זה מה יש".

עברתי קורס הכנה למבחן, וכבר שם הבנתי את גודל המכה, אני פותר הכל נכון, ולא מרגיש בשום תרגיל כקשה, אך עם כל זאת אני לא פותר מספיק מהר... עברתי את המבחן (אחרי הקורס) והצלחתי להוציא רק 608 הבעיה שלי מקבלת דגש במיוחד בחלק המילולי, ששם אם אני מאבד ריכוז (או לא בא איתו מהתחלה), אני יכול לקרוא שורה אחת שוב ושוב עד שנגמר הזמן...

האם נגזר עלי לגשת למקצועות שלא מדברים אלי (אני לא יכול להתקבל להנדסות למיניהן), ולא ללמוד באוניברסיטה (רק במכללה) בגלל בעייתי?

אני שוקל ללמוד שוב לבד ולגשת למועד הבא שוב, השאלה שלי האם זה בזבוז זמן?
    תודה רבה

לקביעת תור
    סגירה
    שאלה

הוספת תגובה

• בעית קשב ופסיכומטרי

אייל אליאש
    31/01/2008

שלום בן
    אני לא מכיר את נהלי המרכז הארצי לבחינות לגבי נבחן עם הפרעת קשב ולא ציטטת בצורה ברורה את תגובתם. בנוסף לא צינת אם ניסית טיפול תרופתי בקשיי הקשב.
    אם הומלץ לך טיפול תרופתי יכול להיות שזה יעזור לשיפור הריכוז בבחינה.
    בהצלחה
    איל אליאש

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• שאלה
    יקיר
    29/01/2008

שלום,אני נער בן 17 ולפני שבוע עשיתי אבחון TOVA ונמצא שיש לי ADD וADHD למרות שאני לא היפראקטיבי אבל יש לי בעיות בלימודים מבחינת הבנה וקליטת החומר .
    לאחר מכן הלכתי עם התוצאות לנאורולוג והוא נתן לי מרשם לרטלין .
    התופעה של הבעיה בלימודים התחילה בגיל 15 לפני זה הכל היה בסדר ויש לי שלוש שאלות לנושא :
    1)האם יכול להיות קשר לטיפול הורמונאלי של עיקוב התפתחות (טיפול ב6 זריקות טסטוסטרון) לבעיות קשב וריכוז (הטיפול החל בגיל 15)
    2)האם יש תחליף לרטלין כי ממה שקראתי באינטרנט יש לו מלא תופעות לוואי משהו שאולי יתקן את הנזק או ישפר את המצב .ולא יפתור לכמה שעות בלבד כמו הרטלין
    3)לפי מה שאני מרגיש ההחמרה במצב רק הולכת ומחמירה מה אפשר לעשות כדי לעצור את ההדרדרות

לקביעת תור
    סגירה
    שאלה

הוספת תגובה

• קשיי קשב מגיל 15

אייל אליאש
    31/01/2008

שלום יקיר
    הפרעת קשב היא בהגדרה הפרעה התפתחותית שבאה לידי ביטוי לפני גיל 7. אך יכול להיות במקרה של ADD ויכולת אינטלקטואלית טובה שהקשיים יורגשו בצורה משמעותית רק בחטיבת הביניים.
    אני לא יודע אם יש קשר בין הטיפול ההורמונאלי לבין סימנים של בעית קשב כדאי לשאול את הרופא המטפל.
    לגבי ההחמרה במצב שאתה מצין לא ברור לי למה הכוונה ולכן כדאי להתיעץ על כך עם הרופא המטפל.
    מבחינת הטיפול התרופתי . רטאלין הינו תרופה יעילה לטיפול בבעית הקשב אצל מרבית האנשים .
    ( ראה פירוט של דר עדי אדר לגבי סוגית תופעות הלוואי בתשובות לשאלות דומות בפורום) אם אתה מתכוון לרפואה אלטרנטיבית אין בידי ממצאים חד משמעיים ליעילותה של תרופה כזו או אחרת.
    איל אליאש

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• איך עוזרים לילד עם הפרעת קשב?
    קרולה
    28/01/2008

שלום לפורום,
    לא מזמן אובחן ילדי במבחן טובה כילד עם הפרעת קשב וריכוז.
    רציתי לדעת האם יש מאכלים וחומרים שצריך למנוע ממנו על מנת לא להחמיר במצבו.
    הוא עוד לא הגיע לפגישה עם נאורולוג, מה דעתכם על טיפול הומאופטי במקום ריטלין עד שנגיע לרופא.
    תודה

הוספת תגובה

• איך עוזרים?

ד``ר עדי אדר
    28/01/2008

שלום לך!
    את מציינת כי ילדך אובחן במבחן טובה כילד עם הפרעת קשב וריכוז. הילד עדיין לא נבדק על ידי נאורולוג.
    לידיעתך וגם לשאר חברי הפורום. מבחן טובה לא מאבחון הפרעת קשב וריכוז. בשום אופן לא ניתן לקבוע רק בהתבסס על מבחן טובה אבחנה של הפרעת קשב!!! זוהי בדיקת עזר הבודקת מספר תפקודים נוירו קוגניטיביים אשר יכולים להיות מונמכים בילדים עם הפרעות קשב. הדיוק שלה הוא כ- 80% כלומר בהחלט יתכן מצב בו מבחן טובה לא תקין ואין לילד כלל הפרעת קשב!

לגבי נושא המאכלים והשפעתם על התנהגות. תורות שלמות קמו על נושא זה כולל דיאטת פיינגולד בזמנו כאשר מרבית המחקרים לא הוכיחו קשר ברור בין מזון לבין הפרעות קשב. לאחרונה שוב פורסם מחקר הקשור מספר צבעי מאכל להתנהגות פעלתנית.

אני אישית לא ממליץ הגבלות דיאטתיות לילד עם חשד להפרעת קשב וריכוז. כמובן שאם קיים רושם כי מזון כלשהו גורם לשינוי בהתנהגותו בהחלט יש מקום להגביל מזון זה.

לגבי נושא הטיפול הומאופטי איני יכול להתייחס מכיוון שאיני מומחה בתחום זה. עם זאת אציין כי לפחות על פי ההמלצות המוסכמות על הממסד הרפואי אין עדות ליעילות הטיפול ההומאופטי .

אני ממליץ לך לבצע אבחון מסודר אצל מומחה בתחום זה ולהתאזר בסבלנות.

בברכה,
    דר' עדי אדר

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• אבחון הפרעת קשב וריכוז
    קרן
    27/01/2008

שלום רב
    הייתי ביום הורים בגן של ביתי בת ה- 6, שנה הבאה היא עולה לכתה א', והגננת אמרה לי שלפי דעתה יש לה בעיית קשב וריכוז. קודם כל במפגש של חצי שעה היא קמה לפחות 10 פעמים, לפיפי, לקנח את האף וכל מיני כאלה- וגם בבית היא הולכת לפני כל משימה לשרותים ואין שום ממצא קליני לנושא. שהיא יושבת ויוצרת היא נשפכת על הכסא, אני קוראת לזה "מתנחשת"- הרגליים והידיים שלה מגיעים למקומות מוזרים בהחלט- וגם בבית היא ככה.
    בכל מיני מבחנים שהגננת עשתה לה לדוגמא לראות 3 תמונות ואז להגיד לפי הסדר מה ראתה- היא לא זכרה תמונה אחת, ובמבחן של שמירת כמות- לדוגמא לוקחת 4 חרוזים, ןאז מעבירה 2 ליד השנייה וסוגרת אותה ושואלת כמה נשאר לה, היא לא ידעה לומר. גם בזכרון לפרטי סיפור פשוט של 2 משפטים על כלב שקוראים לו מוקי, היא חשבה שלילד קוראים מוקי.
    שהגננת ביקשה לכתוב את כל המספרים שהיא מכירה היא כתבה גם אותיות.
    חוץ מיזה אין לה בכלל בעיות חברתיות, והיא יצירתית ומציירת מדהים, גם במוטוריקה העדינה והגסה היא מעולה.
    מה דעתך? איפה אני יכולה ללכת לאבחון הכי טוב שאתה יכול להמליץ לי? איזה טיפולים מקובל לעשות כדי להכינה טוב לכתה א'? תודה מראש...

לקביעת תור
    סגירה
    אבחון הפרעת קשב וריכוז

הוספת תגובה

• אבחון הפרעת קשב וריכוז

ד``ר עדי אדר
    28/01/2008

שלום לך!
    כמובן שאבחון לא מתבצע על פי תאור בלבד אך לפחות על פי התאור שלך לא משתמע כי קיימת בעיה משמעותית.
    כרופא אני רואה בעיה אתית להמליץ (או לא להמליץ) על מומחה זה או אחר אך בהחלט יש רופאים התפתחותיים מצוינים במדינת ישראל כולל מומחים לאבחון הפרעות קשב וריכוז. יצוין גם כי לא ציינת את מקום המגורים שלכם.
    אני ממליץ בשלב הראשון לבקש מהפסיכולוגית של הגן לאבחן את הילד ולהתרשם אם אכן קיימת בעיה. את מציינת כי אין בעיות חברתיות, אין הפרעות מוטוריות והילדה יצירתית. לא ברור לי אם אכן היא צריכה כיום את "המאבחן הטוב יותר" כאשר לפחות עכשיו לא משתמע כי קיימת הפרעה מאוד משמעותית.
    יש לבחון עם הגננת והפסיכולוגית את מידת מידת מוכנותה לכיתה א' ובמידת הצורך ניתן להפנותה למומחה בתחום .
    יש לציין כי גם אם קיימת הפרעת קשב הרי בגיל כה צעיר במידה ואין הפרעה תפקודית ניתן להמתין עד כיתה א' ואז להעריך את השתלבותה במסגרת החדשה ובמידת הצורך להמליץ דרכי טיפול נדרשות.

בברכה,
    דר' עדי אדר

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• ראיה חזותית
    איריס פיסם
    27/01/2008

בנה של חברתי בן 7 תלמיד מצוין אובחנה אצלו בגיל 5 הפרעה בראיה חזותית .
    מגיל 4 הוא עוסק בשחיה תחרותית , נכון להיום גם מרכיב משקפים מספר נמוך , השאלה היא האם השחיה עזרה לילד להתגבר על הבעיה

לקביעת תור
    סגירה
    ראיה חזותית

הוספת תגובה

• ראיה חזותית

ד``ר עדי אדר
    27/01/2008

שלום לך!
    איני בטוח שהשאלה נשאלת בפורום המתאים ולמיטב ידיעתי אין בנושא השחיה להועיל או לגרוע בתחום שיפור הראיי החזותית.

בברכה,
    דר' עדי אדר

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• האם יש לי בעיית קשב וריכוז?
    ריקי
    25/01/2008

אני בת 25 אובחן אצלי לפני שנה ליקויי למידה קל בשל איבחון שנעשה ע"י פסיכולוגית .
    למדתי במכללה לשיפור בגרויות וקיבלתי שם ציונים נמוכים וניכשלתי.
    האים יש לזה איזה שהוא קשר לבעיית קשב וריכוז.
    השאלה שלי שיותר מציקה לי האם עם בעיית קשב וריכוז יש אפשרות להתקדם בלימודים אקדמים ??

הוספת תגובה

• האם יש לך בעיית קשב וריכוז?

ד``ר עדי אדר
    26/01/2008

שלום לך!

כמובן שעל פי התאור הקצר שלך לא ניתן להסיק מסקנות אם התסמינים שלך מכוונים לאפשרות של הפרעת קשב.
    יש לציין כי לעתים קרובות בשליש עד חצי מהמקרים עם קשיי למידה יש גם הפרעות קשב וריכוז.
    כלומר קיימת אפשרות סבירה שאכן יש לך הפרעת קשב אך כמובן שקימות אפשרויות נוספות (כדון לקויות הלמידה שמקשים עלייך להגיע להשגים, קשיים רגשיים ועוד).

לגבי שאלתך האם יש אפשרות להתקדם מבחינה לימודית למרות קיומה (האפשרי) של הפרעת קשב הרי שהתשובה ברורה – גם מבוגרים עם לקויי למידה והפרעות קשב יכולים להצליח בלימודיהם ולרכוש מקצוע הכרוך בהשכלה- זה תלוי באבחון נכון, התאמות לימודיות וכמובן כוח רצון ובחירת מקצוע לימודי מתאים וזוהי כל התורה על רגל אחת.

אני ממליץ שתפני למומחה לאבחון הפרעות קשב וריכוז למבוגרים על מנת לבצע אבחון מסודר ולאשר או לשלול אפשרות של הפרעת קשב.

בברכה,
    דר' עדי אדר

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• הפרעת קשב וריכוז לילד בן 13?
    יעל
    24/01/2008

שלום

לאחרונה התחלתי לחשוב כי ייתכן שלבני בן 13 יש בעיית קשב וריכוז. אשמח לשמוע חוות דעת מקצועית לתסמינים אותם אתאר.
    הילד לא נחשב "ילד רגוע". הוא לא מסוגל לשבת בשקט. בד"כ תמיד מתעסק עם משהו ביד או בפה, מרביץ לאחיו כאשר משעמם לו(סתם מסוגל לעבור לידם מבלי שעשו לו כלום ולהחטיף להן וללכת), בבית הספר מתלוננים עליו בלי סוף שהוא מתחצף ומתנהג לא יפה. גם בשיעורים לא מסוגל "לשבת על התחת" יותר מידי ומבקש לצאת החוצה במהלך השיעור. בנוסף, יש לו קושי אדיר בדחיית סיפוקים.
    מבחינה חברתית הוא מאוד מקובל ונחשב "המצחיקן של הכיתה". הוא אינו מסודר ותמיד זורק דברים על הריצפה(גרביים, ניירות וכו'). הוא קולני ומתנהג באגרסיביות באופן כללי. אין מצב שהוא יהיה בבית ולא ידעו שהוא שם. קשה לו לקבל מרות ויש לו בעיית גבולות רצינית.
    בלי קשר לזה הוא ילד חכם, מקסים,עם חוש הומור מיוחד וטוב לב.
    האם יש לנו פה בעיה?

יעל

הוספת תגובה

• האם לבר-המצווה הפרעות קשב?

ד``ר עדי אדר
    26/01/2008

שלום לך!
    אבחון מקצועי רציני לא נעשה כמובן על פי תאור קצר אלא יש בו מתודולוגיה והוא מתבסס על קריטריונים מסוימים.

עם זאת תחום מסוים ניתן לאבחן בקלות ומתוך הסכמה הדדית : שהוא "ילד חכם , מקסים, עם חוש הומור מיוחד וטוב לב" ואלו כמובן תכונות חשובות מאוד!!!

לשאר הנושאים שהערת אכן יש בהם מן התכונות המאפיינות ילד עם הפרעת חשב כלומר פעלתנות, נטייה מהירה להשתעממות, נטייה לעימותים וקושי בקבלת כללי משמעת ועמידה בגבולות . כמו כן קושי בדחיית סיפוק".
    אני ממליץ לפנות למומחה בתחום אבחון הפרעות קשב וריכוז בסמוך למקום מגורכם על מנת לבצע אבחון מסודר.

בברכה,
    דר' עדי אדר

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• לבעיות קשב וריכוז יש טיפול והוא לא
    מיכל
    23/01/2008

יש לי ילד בן 7, בכתה א', בתחילת השנה כולם פנו אלי המורה היועצת, בכדי להגיד לי שלבני יש בעיות קשב וריכוז, על סמך הדברים שאמרו לי לקחתי אותו למכון פרטי בכדי לעשות את מבדק טובה. האבחון יצא גבולי לא לפו ולא לשם, ולדעת הפסיכולוגית אין לו צורך בריטלין,לדעתה הוא חכם מאוד ומבחינה שכלית בוגר יותר, ומנגד הוא ילדותי, ולדברי בי"ס ודאי שיש צורך, הם מבחינתם רוצים שכולם ישבו "מסוממים" בדיוק כמו שזה נשמה, כולכם מספרים סיפורים על הריטלין, אוקי ספרו כמה נזקים הריטלין יכול לעשות חוץ מהסיפורים על כמה שזה עוזר, ריטלין הוא סם, כמו כל הסמים. וכמובן שבביה"ס לא הרפו ממני ולקחתי אותו שוב לאבחונים נוספים במרכזי התפתחות הילד, הוא עשה עשה אבחון פסיכודידקתי והכל בסדר, לבן שלי יש בעיה שקשה לו לקבל סמכות מאחרים, מההורים שלו הוא מקבל ומי שיודע לעמוד על שלו ולא לוותר "יכול עליו" ומי שחלש ממנו לא יכול עליו, צר לי על הדברים שאני אומרת, אבל אם המורה והיועצת בבתי הספר היו מנסות להביא דרכים להתמודדות או נסיונות לשלב את הילד בדרכים שונות היו תוצאות אחרות, אבל כיום היועצת יושבת ומסמנת ילדים כבעלי בעיות כאלה וכאלה, ולא נשאר לה זמן לנסות ולעסות דברים אחרים. אני יודעת על הרבה הורים שנשברו ונתנו לילדים ריטלין וגם כאלה שאפילו לא היה צורך בכך, רק שיהיה להם שקט. אנו לא נישברתי ולא ישבר, ומבחינתי ריטלין זה מחוץ לתחום, ויש מליון דרכים להתמודד אולי עולה יותר דורש יותר כוח ואנרגיות, ש"מערכת החינוך שמחנכת את ילדינו לוקחת מאיתנו". יש שיטות טיפול שונות, ומי שהחליט שהוא נותן ריטלין שיכנס לאינטרנט ויקדיש 30 דקות מזמנו לקרוא לעמות על כל מרכיבי הריטלין ותופעותיו, וההשלכות שבאות אחר כך.

הוספת תגובה

• הפתרון ל"שקט למורים" - מסוממים....

ד``ר עדי אדר
    26/01/2008

שלום לך!

נשאלת שאלה פשוטה והיא האם ריטלין מוגדר סם ואם כן האם הוא גורם להתמכרות, האם הוא מסוכן ואיך יתכן שניתנים סמים לילדים ועוד לילדים צעירים בגן או בבי"ס יסודי?
    ריטלין או מתילפנידט שייך לתרופות המעוררות הנמצאות בפיקוח עקב פוטנציאל להתמכרות.
    בפקודת הסמים המסוכנים של ישראל, בניגוד לפקודות דומות במדינות כמו ארצות הברית או בריטניה אין חלוקה של הסמים לרמות. בישראל, כל הסמים מוגדרים כמסוכנים ואין שום אבחנה בין סמים קלים לסמים קשים.
    עם זאת באופן מעשי ריטלין לא גורם להתמכרות!!!!!!! מיליוני ילדים נוטלים את התרופה בכל העולם ואין דיווחים על התמכרות.
    סם צריך למלא מספר תנאים –
    1. שינוי במצבי רוח כולל מצבי התרוממות הרוח (אאופוריה).
    2. שינויים במצב תפיסת המציאות – הזיות.
    3. תחושת מתגמלת ולכן צורך כפייתי להמשיך ולצרוך את החומר.
    4. התמכרות פיזית ומנטלית ותופעות של תסמונת גמילה כאשר יש הפסקה של השימוש בחומר.
    את כל התנאים לעייל ריטלין לא ממלא!!! לעתים נדירות יש לאחר נטילת תחושה של מצב רוח טוב ובמקרים מאוד נדירים תוארו הזיות אך ברוב המכריע של המקרים אין כלל תופעות אשר ניתן להגדירן כאופייניות לסמים. ברור כי יתכנו תופעות לוואי שונות בצריכה לא מבוקרת של התרופה.

הנסיונות החוזרים ונשנים ליחס לתרופה זו השפעה ממַכרת עם תופעות לוואי בריאותיות קשות מטעים ועלולים למנוע מציבור הילדים וההורים (החווים את קשיי הילד ומצוקתו) טיפול פשוט, יעיל ובטוח המסייע להם לעבור תקופה קריטית בעיצובם החברתי האקדמי והנפשי. יש לחזור ולהדגיש כי במרבית המקרים משמש הריטלין תוספת לשיטות טיפול אחרות ולא טיפול יחיד, ובלעדיו תקטן ההצלחה של שיטות טיפול חינוכיות, פסיכולוגיות ואחרות.

לסיכום – ריטלין היא תרופה, לא סם! היא שייכת לקבוצת חומרים מעוררים המוגדרים כבעלי פוטנציאל להתמכרות ולכן היא נתונה לפיקוח. ריטלין לא גורם להתמכרות ואין לו מאפיינים אחרים של סמים. השימוש בחומר זה הוא רפואי לכל דבר, הוא ניתן על ידי רופאים מומחים אשר הוסמכו לכך על ידי משרד הבריאות. זוהי תרופה בטוחה מאוד לשימוש כאשר יחד עם זאת יש לה תופעות לוואי קלות (כמו כמעט לכל תרופה הנמצאת בשימוש כיום).

אני מקווה שהכתוב לעייל ישמש לך כחומר למחשבה!
    בברכה,
    דר' עדי אדר

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה