פורום הפרעות דיבור, ליקוי דיבור, גמגום - יש לך שאלה?

לקביעת תור או פניה אישית למומחה ללא פרסום בפורום

• שלוםם
    שי
    08/05/2010

שלום קוראים לי שי אני בן 17.5 יש לי בעיות בהיגיו של האותיות ס' צ' וז'
    וזה ממש מפריע לי (אני לומד תיאטרון) האם יש משהו שאני יכול לעשות על מנת לפתור את הבעיה הזאת?..ואם זה עולה כסף?

* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר
    לקביעת תור
    סגירה
    שלוםם

הוספת תגובה

• טיפול שורקות

ענת תבור
    09/05/2010

שי שלום,
    בכדי לעזור לך ללמוד להגות נכון את הצלילים ההלו אתה צריך טיפול אצל קלינאי/ת תקשורת.
    הטיפולים עולים כסף. תוכל לברר דרך קופ"ח שלך ובביטוח המשלים אם תהיה זכאי להשתתפות.

בהצלחה.

* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר
    לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• עוד שאלה..

שי
    12/05/2010

האם פיתוח קול יכול לעזור? מורים לפיתוח קול יודעים לטפל באותיות שורקות?

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• אותיות השורקות

ז'קלין סקרן מנסור
    12/05/2010

שי שלום
    לנו ידוע שתחום זה מטופל ע"י קלינאי תקשורת בארץ ולפי חוק. לא ידוע לי על טיפול בשורקות ע"י מורים לפיתוח קול .
    יכול להיות שבמהלך לימודי דיקציה נכונה הם מתיחסים להגיה נכונה , אך זה רחוק מטיפול שמתוכנן אחרי אבחון מעמיק של מהות השיבוש.
    ניתן לפנות דרך קופ"ח שאתה שייך אליה , תתענין מה מגיע לך

בהצלחה

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• בעיה בדיבור
    varda menashe
    05/05/2010

נכדתי בת שנתיים, לא מדברת עם משמעות. לא אומרת אבא ואמא. לא מבקשת במילים אלא בבכי. אין הבנה מלאה. שרה עם מילים מגיל 15 חודש. עונה בשירי משחק, ומבצעת את התנועות המתאימות
    מדוע לא מדברת דיבור עם משמעות? מה לעשות?

לקביעת תור
    סגירה
    בעיה בדיבור

הוספת תגובה

• בעיה בדיבור בת שנתיים

ז'קלין סקרן מנסור
    05/05/2010

שלום ורדה
    את מתארת קושי בהבנה אבל לא ברור לי מה כן מבינה ומה לא ולפי מה זה נקבע? למה את מתכוונת שהיא לא מדברת עם משמעות.
    הייתי רוצה לשמוע פרוט יותר על ההבנה ועל הדיבור : *האם היא מבינה הוראות ללא ליווי של סימנים בידיים כמו : תני לאבא , קחי כדור, תשימי במקום... * האם מבינה שאלות : את רוצה עוד? איפה כדור ? מי יושן ? * האם מזהה אנשים וחפצים בסביבתה הקרובה לפי שם כלומר - הנה אוטו והיא מצביעה , הנה אבא והיא מסתכלת עליו ....
    בקשר לדבור ותקשורת: * האם יש קולות קבועים כמו /הופה /לכדור ו/בא /לאבא וכו - איך היא מעבירה את רצונה ואיך אתם מצליחים להבין אותה ??????.

תמשיכי לעדכן אותי
    ז'קלין

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• "בעיית דיבור"
    ענת
    05/05/2010

בוקר טוב לכם
    יש לי ילדה בת 4 ורבע, מדברת מאוד יפה וברור אבל הדיבור שלה נשמע כמעט תמיד כאילו היא מדברת עם אף סתום, זה בא לידי ביטוי באותיות: מ,נ בעיקר (בדיוק כמו שמדברים שמצוננים).
    זה לא מפריע לה או משהו כזה, אבל אני שומעת את זה (אולי אני סתם היסטרית מידי)
    האם לדעתכם צריך לעשות משהו, או שזה יכול לעבור לה כשתגדל.
    מודה לכם מראש, ענת

לקביעת תור
    סגירה
    "בעיית דיבור"

הוספת תגובה

• אנפוף סגור

ענת תבור
    05/05/2010

ענת שלום,
    מה שאת מתארת זה מצב לביתך ישנו קול מאונפף, מסוג "אנפוף סגור", שאומר שבמקום שבו היה צריך לעבור אוויר החוצה דרף האף, עובר דרך הפה. דיבור כזה יכול להעיד על איזשהי הפרעה בזרם האוויר, שיכולה להיות למשל עקב בעיה פיזיולוגית, כמו חסימה מבנית או נזלת כרונית...
    מומלץ לפנות לרופא א.א.ג. בכדי לטפל בעניין.
    במידה וימצא כי הבעיה היא תפקודית בלבד, אם זה לא עובר - יש לפנות לטיפול קלינאי/ת תקשורת.

בהצלחה.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• תודה

ענת
    06/05/2010

מודה לתשובתך המהירה

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• אוצר מילים ושטף בדיבור
    שיר
    04/05/2010

שלום
    ביתי המתוקה בת שלוש הוגה יפה את המילים שהיא אומרת והיא מאד תקשורתית (פחות מילולית) אני מרגישה שאוצר המילים שלה די "תקוע" ולא רחב מספיק
    בנוסף כששואלים אותה שאלה היא לרוב חוזרת על מה ששאלתי ולא ממש עונה
    כשהיא משחקת לבד היא עדיין מקשקשת בג'יבריש ולא ממש מילים מובנות
    מה ניתן לעשיות כדי לשפר את אוצר המילים ולשפר את שטף הדיבור שלה?

לקביעת תור
    סגירה
    אוצר מילים ושטף בדיבור

הוספת תגובה

• אוצר מילים

חן לדרר
    04/05/2010

שיר שלום
    האם לביתך יש משפטים או שמדברת במילים בודדות
    באופן כללי הדרך לשפר בגיל זה הינה מתן דגם חזרתי וממוקד. כלומר לדבר איתה במשפטים קצרים, להקפיד לבצע חזרות רבות על אותם נושאים.
    חזרה על השאלה אכן מאימה לאי הבנה של השאלה , במקרה כזה סימן שצריך לרדת ברמת השאלות. ככל שתצליחו לאתר את רמתה ולהות טיפה מעל כך ביתכם תצליח להפיק יותר מהגרייה שלכם

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• היגוי "ר"
    בוניטה
    30/04/2010

שלום רב!!

ביתי בת 5 ולפני כחודש התחלנו טיפול אצל קלינאית כי אינה מצליחה להגות נכון את הצליל :ר"

נתנו לנו תרגילי גרגור עם מים אך היא לא ממש מצליחה .היא עושה גרגורים קצרים מאוד

מתרגלים הרבה הבחנה בין "ר" ל"ל ויהא מצליחה יפה

האם יש משהו נוסף שעליי לעשות?

היא מתחילה להיות מתוסכלת מהתרגיל הזה

תודה רבה

לקביעת תור
    סגירה
    היגוי "ר"

הוספת תגובה

• היגוי "ר"

ענת תבור
    02/05/2010

בונטיה לום,
    אם אתם מנסים את התרגיל הנ"ל והוא לא מצליח, הפסיקו והתייעצו שוב עם הקלינאית בטיפול הבא. היא תדריך אתכן איך להמשיך.
    לגבי הגרגור - גם אם זה רק גרגור קצר - חזקי אותה על כך. הוא יוצר תחושה של תנועה במקום בו היא אמורה להפיק את ה"ר". חשוב לא לגרום למצב של תסכול.

בהצלחה.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• העדר מלמול בגיל כמעט חמישה חודשים
    נעמה35
    28/04/2010

שלום,
    בתי בת ארבעה חודשים ושלושה שבועות. אני מודאגת מכך שהיא כמעט ואינה משמיעה קולות כלל (אני לא מתכוונת לעיצורים, אלא לשלב המוקדם יותר), למעט בכי ולמעט קולות של קיטור או התלוננות במצבים שלא טוב לה (שעמום, עייפות וכד'). היא מגיבה בחיוך כאשר אנו פונים אליה, אולם אינה משמיעה קולות כמצופה בגילה, וגם אינה צוחקת בקול. רק לעיתים רחוקות מאד משמיעה אהה.. קצר.
    שאר ההתפתחות נראית תקינה - בהיבט המוטורי וכן בכך שנראה שהיא מתעניינת בנעשה סביב. כמו כן היא יוצרת קשר עין וקשובה לנו כאשר אנו מדברים אליה, אבל כאמור היא לא משמיעה כמעט שום צליל למעט בכי וקיטור. היינו אצל רופא אף אוזן גרון שבדק את האוזניים וכן היינו בבדיקת שמיעה, והכל תקין בהיבט הזה.
    אשמח לשמוע מה הטווח התקין להתחלה של השמעת קולות , וכן האם יש בדיקות נוספות שכדאי לערוך בשלב זה.
    תודה

הוספת תגובה

• מלמול

ענת תבור
    02/05/2010

נעמה שלום,
    עד גיל 3 חודשים - רוב התינוקות משמיעים מגוון צלילים במצבי נוחות ואי-נוחות - חלקם דמויי עצורים או תנועות, וחלקם נשמעים כעיצורים ברורים ( למשל - m,p,d,t,g,k וכד').
    מגיל 3-4 חודשים אמור להתחיל שלב המלמול, זהו שלב שהולך ומתפתח בהדרגה - מעין "משחק קולי", שמשרת תחילה צורך של גרייה עצמית עד לכדי יצירת תקשורת עם הסביבה. מהשמעה רפלקסיבית של קולות יש מעבר להפקה מכוונת. נצפה למגוון צלילים מושמעים שבהדרגה מופיעים גם בתוך הברה (למשל: /ba/). בנוסף, המלמול הראשוני בעל שינויים בעוצמה, בגובה ובקצב שלו.
    איחור בהופעת המלמול יכול להיות התפתחות איטית יותר של השפה ויכול להיות קשור לדברים נוספים. מה שחשוב כעת זה להיות במעקב ולהתרשם אם יש התקדמות בהפקת הקולות- באופן ההתפתחותי המקובל, גם אם מעט איטי. במידה והינך מוטרדת, תמיד ניתן להתייעץ עם קלינאית תקשורת ולהיות אצלה במעקב. היא תוכל להדריך אותך איך לחשוף את ביתך למגוון צלילים ולעודד את ההפקה שלה.
    בהצלחה

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• בהמשך לתשובתך

נעמה35
    04/05/2010

שלום ענת,
    תודה על התשובה.
    מאז שכתבתי לפני כשבוע חלה התפתחות מסוימת. בתי החלה להשמיע מעט יותר קולות, בעיקר כאשר היא נמצאת לבדה או במובייל, ולא באינטראקציה. בעיקר משמיעה צלילים של a ולפעמים נשמע גם משהו שדומה ל g, k. אני מבינה ממה שכתבת שזה הרצף ההתפתחותי ושבהמשך יגיע מלמול של הברות. עם זאת נראה שהיא באיחור משמעותי (כבר בת 5 חודשים).
    האם יש משהו שאני יכולה לעשות כדי לגרות יותר ולעודד את ההתפתחות השפתית, או שכנראה ההתפתחות תהיה איטית יותר ובקצב שלה? בשבועות האחרונים ניסיתי להרבות בדיבור של הברות וג'יבריש מולה, אולם נראה היה לי שזה מן מציף אותה וגורם לה דווקא להסתובב ולא להביט ולכן הפסקתי עם זה.
    בנוסף, האם האיחור הזה צריך להדאיג? ידוע לך אם עיכוב בשלב זה מרמז על התפתחות וורבלית איטית יותר גם בשלבים מתקדמים יותר (כמו התחלה של מילים ומשפטים) או קשיים שפתיים אחרים?
    תודה

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• איחור בהתפתחות השפה בגיל צעיר מאד

ענת תבור
    04/05/2010

הי נעמה,
    יש לך שאלות מצויינות ולצערי, אין לי ממש תשובה ברורה לכך. אנחנו רואים תינוקות "שקטים" שלאחר זמן בבת אחת עושים "קפיצה" התפתחותית ומשלימים לגמרי את הפער השפתי, ומאידך, יש כאלה שפותחים פער מבני גילם שנמשך גם לשנים הבאות.
    אני חושבת שאת עושה נכון בכך שאת קשובה לצרכי ביתך וחושפת אותה בהדרגה לקולות וצלילים. כרגע היא נמצאת בשלב שרוב הצלילים שתפיק יהיו באמת במשחק הקולי העצמי וכך תגלה אותם, למשל - הפקת קול בזמן שיש לה בפה צעצוע, או במנחי שכיבה שונים - בטן וגב.
    אני כן ממליצה לך להיות איתה במעקב אם לא תהיה התקדמות משמעותית לקראת גיל חצי שנה, ולקבל הדרכה מקלינאית תקשורת במידת הצורך.
    בהצלחה.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• הגיית אותיות
    אמילי
    26/04/2010

שלום,
    בני בן כמעט 4 והוא מדבר בצורה ברורה ובשטף. העניין הוא שהוא מבטא את האותיות ס,ז,צ עם הלשון בחוץ. האם זה אמור לעבור מתישהוא, אם כן ,מתי? אם לא, מה יש לעשות?
    תודה ולילה טוב

לקביעת תור
    סגירה
    הגיית אותיות

הוספת תגובה

• שורקות

חן לדרר
    27/04/2010

הגיית האותיות השורקות (ס,ז,צ) עם הלשון בחוץ אופינית לילדים עד גיל 6 לכן צריך כעת פשוט להתעלם. אם לקראת גיל 6 זה לא עובר צריך להתיעץ עם ק"ת

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• הצבעה
    אמאלה
    25/04/2010

שלום,

באיזה גיל אמורים להצביע? כי בני בן 11 חודש וזה נראה לי רחוק ממנו.. מוטורית

הוא לא כל כך מתעניין בהשחלות למיניהן

הוא כן מבין שפה - למעלה, איפה כלב, עושה שלום, מחקה שיעולים (נורא חמוד), ואם אני אומרת לו "לא!" על דברים כמו חשמל הוא מפיק צליל כמו יללה של "למה?.. אבל אני רוצה...,"

מקשקש א-ב-ד-ג הההמממוווןן ואמר "אמא" בעיקר שבוכה, לא יודעת אם נחשב

הלחיצו אותי שהצבעה מופיעה כבר בגיל 7 חו' וזה מאוד מוזר שעוד לא מצביע, אני מרגישה שמוטורית הוא עוד לא שם

לדאוג?....

לקביעת תור
    סגירה
    הצבעה

הוספת תגובה

• הצבעה

חן לדרר
    27/04/2010

אנחנו מצפים שהצבעה תופיע בגילאים של 8-12 חודשים בערך. אם הבעיה הינה מוטורית אזי כדאי להתיעץ עם מרפאה בעיסוק.
    מבחינת שפה בגילו אמור לזהות כמה מילים באופן מדויק (למשל כשאומרים בננה מסתכל על בננה) , למלמל מלמול שמזכיר מילה : BABA DA DA וכדומה
    מבחינת תקשורת חשוב שיצור קשר עין , יביע את רצונותיו בדרך כלשהי גם אם לא "י מילים.

אם הבעיה הינה בהצבעה בלבד חכי עוד קצת ואם לא מופיע אז תתיעצי, אם את מרגישה במשהו כללי יותר בתחום המטוריקה ו/או השפה שווה להתיעץ עם בעלי המקצוע. בד"כ בגיל זהפונים להתפתחות הילד לאבחון

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• תקשורת

אמאלה
    28/04/2010

תודה על התשובה,

שאני אומרת למעלה מזיז את הראש למעלה, שאני אומרת שלום עושה שלום, כנל לגבי כפיים. דברים כמו כלב וכאלה קשה לי להגיד, אני אבדוק

ממלמל כל הזמן כל הזמן כבר מגיל צעיר וגם אמר אמא

קשר עין רציף ותמידי (אני עובדת עם אוטיזם אז שמתי לב מוקדם..), חייכן, תקשורתי, אם אני אומרת "לא" הוא יעשה קול מתבכיין ויסתכל שוב על מה שרוצה.

לחכות או להפנות?

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• וגם

אמאלה
    29/04/2010

קראתי קצת וראיתי שהצבעה אמורה לקרות אחרי גיל שנה לא? כלומר ברור שיש תינוקות שעושים זאת קודם אבל מבחינת טווח הנורמה? כי 'שלום' וכפיים וחיקוי צלילים הוא עושה. כל התהליך של קשב משותף לא נחשב למתקדם יותר?

אני כבר מבולבלת לגמרי... ודואגת ממש

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• תקשורת

ענת תבור
    02/05/2010

הי,
    קשב משותף מתחיל בגיל צעיר מאד, גם רק ע"י מבט. ג'סטות ספציפיות, כמו שלום וכפיים הן כבר הסמלה של מילים.
    הצבעה היא אופן מורכב וספציפי יותר להבעת קשב משותף, בקשות וכד'.
    אם יש את הכוונה התקשורתית של קשב משותף, צריך לחזק רק את ההצבעה עצמה ע"י מתן דוגמה וחשיפה לכיוון מה שמתכוון.
    בהצלחה.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• גמגום פתאומי לילד בגיל 3.5
    אהרון
    23/04/2010

שמי א אב לשלושה בנים
    לפני שבוע בני האמצעי ט חזר מהגן בכניסה לבית הוא זרק את תיק האוכל בטענה שהתיק כבד.
    אמו ביקשה שירים את התיק ושהוא סירב היא כעסה עליו והסבירה לו שהפתרון זה לא לזרוק את התיק.
    כל הסיטואציה ארכה כפחות מדקה (מהכניסה לבניין עד לבית בקומת קרקע)
    מאז הוא התחיל לגמגם...
    אין לי מושג אם יש קשר אבל זה קרה מיד אחרי האירוע בד"כ הוא נתקע במילה הראשונה לפעמים הוא נזכר ולפעמים שהוא לא מצליח אז הוא אומר משהו אחר שלא קשור .
    לדוג' נסענו באוטו והוא שמע שיר שאהוב עליו, הוא רצה לשמוע אותו שוב פעם ולא הצליח לבקש אז התייאש ואומר מתי מגיעים הביתה?
    לפני זה הדיבור שלו היה בסדר ולאחרונה קיבלנו דיווח מהגננת שחל שיפור עצום באוצר המילים שלו מתחילת השנה...
    לפעמים אנחנו רואים קצת שיפור ואז שוב פעם יש נסיגה לאחור....
    אני רוצה לציין שלפני חודשיים וחצי נולד לנו תינוק חדש , האם יש קשר?
    ויש ילדה בגן שלצערי מכה ונושכת אותו בגן וזה בטיפול צוות הגן והוריה.
    לטענת הגננת בגו מתנהג רגיל וללא גמגום.
    נוא נורא אוהב לשיר ושר ללא גמגום
    נשמח לשמוע את דעתכם בנושא
    תודה
    א

לקביעת תור
    סגירה
    גמגום פתאומי לילד בגיל 3.5

הוספת תגובה

• גמגום

חן לדרר
    27/04/2010

כיצד נשמע הגמגום שלו?
    באופן כללי חוסר שטף אופיני לגילאים אלו ותוכל לקרוא על כך הסברים במדור שאלות נפוצות בפורום זה. כאשר יש מודעות (כגון תסכול, החלפת מילים) או סוגים מסוימים של גמגום אז צריך התערבות מקצועית.
    בשלב ראשון חשוב לא להתיחס לאופן הדיבור שלו אלא לתוכן - אפילו שקשה להמנמע מלהארות מודאגים, מלדבר על כך או לתת עצות שיעזרו. רוב הילדים אינם מודעים לקושי והרבה פעמים התסכול בהתחלה נובע מהתיחסות הסביבה ולא מתחושה פנימית
    במידה ותראו שזה לא משתפר תוך חודש תוכלו לפנות ליעוץ קלינאית תקשורת

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• קשיים בדיבור ילד בן 2.8

יוני
    09/05/2010

שלום .
    בני בן 2.3 החל לאחרונה להראות סימנים של קושי בדיבור בעיקר בתחילת משפט , כלומר ההברה הראשונה נתקעת למשל המילה אבא נשמעת כך אאאאאאבא .....
    לעיתים הוא מתעצבן שלא יוצא לו לומר את המילה ואומר "אוף "ומשלב ידיים ומשתתק.
    נכון שתופעה זו מוכרת ויש לנהוג בהתאם להמלצות של בעלי המקצוע .
    יש לציין שתופעה זו החלה כאשר התחלנו בתהליך של גמילה מטיטול וכראה מופעל עליו לחץ פסיכולוגי כי רוב הילדים בגן בגילו כבר נגמלו והוא עדיין מתקשה בנושא זה.
    האם תהליך הגמילה מטיטול על כל המשתמע מכך גורם לו קשיים בדיבור? .

בכבוד רב
    יוני

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• טיפול בדיבור
    עדן
    20/04/2010

בני בן 3 וחמישה חודשים התחיל לדבר מאוחר לקראת גיל 3 אמור לעבור ניתוח כפתורים עם ירידה של 30 דציבל באוזן אחת והשניה ב-20 .לאחר אבחון אצל קלינאית אנו נמצאים בטיפול לאחר שאובחן על ידה כילד עם איחור התפתחותי בשפה שבעקבותיו מופיע גמגום קל.בגלל חוסר הבטחון בשפה. הומלץ לי על ידה להשאירו שנה נוספת בגן פרטי ולא להעבירו לגם עירייה שם לטענתה יבלע ולא ירגיש בנוח עם בני גילו בגלל האיחור בשפה ,ברצוני לציין שהילד הוא ילד מאוד חברותי בעל בטחון עצמי גבוה,עצמאי ותקשורתי מאוד
    ברצוני לשאול מס' שאלות אודה לכם מאוד על תשובתכם

א. מהי דעתכן בנוגע לגן הפרטי?
    ב.האם יש קשר ישיר לתופעת הגמגום והאיחור השפתי?
    ג.מהו לדעתכם הזמן המקסימלי לטיפול בבעיה?

אני מאוד לחוצה ודואגת ...ולעיתים על סף דמעות לאחר כל ביקור אצל הקלינאית

אנא תשובתכם בהקדם

לקביעת תור
    סגירה
    טיפול בדיבור

הוספת תגובה

• איחור שפתי

ענת תבור
    20/04/2010

עדן שלום,
    קשה לי להתייחס באופן ספציפי לשאלותייך מבלי להכיר את בנך, אנסה להתייחס אליהן באופן כללי:
    לגבי מעבר לגן עירייה: כאשר חושבים מהי ההשמה הטובה ביותר לילד בגן מתייחסים למכלול של דברים - ובמקרה שלך - גם לפן השפתי וגם לפן החברתי/רגשי.
    כאשר עולים לגן עירייה צריך לקחת בחשבון שיש לרוב יותר ילדים, לעיתים גן טרום חובה וחובה יחד, יחס הסייעות קטן בהרבה מהגן הפרטי ובעיקר - התכנים המוגשים לילדים מבחינה שפתית גבוהים בהרבה. זמן הריכוז מתארך והדרישות להיות קשוב, מרוכז, מבין ובעל יכולת הבעה מותאמת - גבוהות יותר. כאשר אין מספיק צוות, גם אין מי שיעשה לו תיווך בעת הצורך. מצב כזה עלול לעיתים לגרום לתסכול וויתור מצד הילד להתמודד עם התכנים ויכול להוביל גם לקשיים חברתיים והתנהגותיים. מדגישה - עלול ולא מחייב. החוזק הפנימי של הילד ובטחונו העצמי גם הוא יכנס למערכת השיקולים שלכם כהורים. השארות שנה נוספת בגן הפרטי או במקרה הקיצוני יותר - גן שפתי - יכול לתת לו חוויה של שהות בגן מותאמת יותר ליכולותיו ולכן - מחזקת ומקדמת שפתית ורגשית. חשוב מאד לשמוע את חוו"ד הגננת לגבי התרשמותה מתפקודו במסגרת הגן.
    לגבי תופעת חוסר השטף/גמגום - לעיתים אנו רואים קשר בין תופעה זו לקושי שפתי, שנובע מהקושי בהבעה - בליפת המילים, ביכולת לארגן את הרעיון בראש למשהו רציף וברור ולכן נשמע "חיפוש של המלל" (כאשר יש פער בין יכול החשיבה ליכולת הבעת השפה) כפגיעה בשטף הדיבור.
    זמן הטיפול באיחור שפתי משתנה מאד מילד לילד. יש לשער כי שיפור במצב השמיעה שלו יעזור לו בנושא זה. בכל מקרה, צריך סבלנות.
    בהצלחה.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• בן שנה ועשרה
    לירון
    20/04/2010

שלום,

בן שנה ועשרה חודשים בדיוק....

ילד מאוד תקשורתי, בעל התפתחות קוגנטיבית ומוטורית טובה מאוד. יוזם משחק משותף.

מגיל קטן לא הרבה למלמל ג'יבריש אלא רק הברה - אה.

כיום יודע להגיד מילים - אבא, אה - מא (אמא), הב - הב (לכלב), אף, עין, עץ, צץ (מוצץ), לא, מים, איץ (למיץ), אט (לשוקולד). חוץ מאלה יש לו עוד הרבה מילים שהן רק בעלות הברה אחת למשל ניים - לנעליים או שבעזרת ההברה אה ושינוי האינטונציה אומר מילים שונות למשל - אוווו (לכדור) ואאאאאאאההה ( בקול נמוך למיאו של חתול).

אני כן רואה לאחרונה שיפור ביכולת שלו לנסות לחקות וכן אני רואה מילים חדשות אם אפשר לקרוא להן מילים היות והן לא תקניות.

אני יודעת שבגיל הזה, זה מאוד אופייני חצאי מילים או להגיד רק את הסיומות אבל, עדיין אין לו מגוון של הברות כמו ג, ט, ד. וגם כמעט ואין מילים שלמות ושלא נדבר על התחלה של צירופי מילים.

אני די בדילמה אם ללכת לאבחון (עבר בדיקת שמיעה - תקינה) היות ואני כן רואה שיפור וגם הוא עדיין די צעיר. הבנתי שקלינאיות בגיל הזה די לא מטפלות אלא רק מתדרכות את ההורים.

האם לדעתך מצבו מצריך אבחון או כדאי לתת לו עוד כמה חודשים? מה גורם לעיכוב שפתי במידה ושאר התחומים תקינים, האם זו בשלות מוחית? והאם יש קשר בין זה להתפתחות הקוגנטיבית בהמשך?

ושאלה נוספת, סליחה על האורך, איך בכל זאת אני יכולה לחזק אותו בבית?

תודה מראש

לקביעת תור
    סגירה
    בן שנה ועשרה

הוספת תגובה

• בן שנה ועשרה

ז'קלין סקרן מנסור
    20/04/2010

שלום לירון
    את תיארת בפרוט את הדבור והפקת המילים אשר מראות , כמו שאמרת , על מגוון מצוצמם של עיצורים ויכולת הפקת שתי הברות ביחד. הייתי רוצה לשמוע גם על ההבנה של השפה , הבנת הוראות , זיהוי חפצים ותמונות לפי שם ....
    אני כן ממליצה לגשת לאבחון של קלינאית : גם אם לא תראה לנכון להתחיל טפול ישיר - היא תדריך אותכם איך "לחזק אותו " ואיך להרחיב את הפקת העיצורים וההברות.

אתם תוכלו בינתיים ליהנות מהמשחק שלו ודרך זה לחזור על המילים השלמות וגם להתחיל לצרף שתי מילים (כדור לאבא ) וכו ...
    ניתן להוסיף עוד מילים חדשות וקצרות מחיי היום יום שלו
    ניתן לנסות להוסיף עוד צלילים דרך משחקים למשל צליל שורק ( שששששש) לשקט ושינה עם הדגמה על הפה

שיהיה בהצלחה

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• המשך....

לירון
    21/04/2010

תודה על תשובתך,
    לגבי ההבנה התקשורתית שלו היא מצויינת אפילו לדעתי (משתדלת להיות אובייקטיבית) מעל למצופה לגילו. מבין הוראות בצורה מדויקות ואפילו הוראות מורכבות כמו: לך תביא את הכדור שמאחורי הספה או תניח את המשחק על השולחן שבחדר.הוא מאוד תקשורתי ואוהב משחק משותף.
    מזהה תמונות מספרים ויודע קטעים ממנו למשל בחמישה בלונים - מנפח עם הפה בלון ועושה עם היידים בום טרח ועוד'.
    לגבי הצלילים - ש.... לשקט הוא עושה ושם יד על הפה.
    הוא גם פיזית מצליח לנפח מעט בלון ולהפריח בועות סבון.....לועס היטב מזון מוצק ולא מרייר.

כמו שציינת אכן רוב המילים שלו הן בנות הברה אחת זה מה שמעט מדאיג אותי. לפי מה שציינתי האם בכל זאת היית ממליצה ללכת לאבחון או לחכות מעט?
    במידה כון, האם יש קלינאית מומלצת באזור פ"ת שמתמחה בגילאים האלה (שנה ועשרה)?

תודה מראש

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• ללירון

ז'קלין סקרן מנסור
    21/04/2010

שלום
    לפי מה שאת כותבת נראה שהבנת השפה מתאימה לגילו
    יפה שהוא עושה חיקויים של קולות , תמשיכו בכיוון ותוסיפי עוד קולות דרך משחק וספרים.
    תמשיכי להגיד לו את כל המילה למשל הוא אומר /בא/ לאבא את תגידי /א-בא / ותראי לו את ( כאילו משתתפת איתו ) ושהוא יקשיב למה שאת עושה ללא דרישות ממנו וכך עם שאר המילים .

אם תרצי לפנות לקלינאית תקשורת לאבחון - אני ממליצה שתעשי את זה דרך קופ "ח של הילד , לרוב יפנו אותף בגיל זה להתפתחות הילד.

בהצלחה

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• בן שנה ו-5 ח'
    איילת
    15/04/2010

בני בן שנה ו= 5 חודשים, מגיל כמה חודשים מבין הכול!! מבין כל מה שאומרים לו, יודע להבהיר בדיוק מה הוא רוצה ע"י הצבעה על מה שהוא רוצה או ע"י מלמול אותיות קבועות (כמו כ=כדור, מה = מים וכו'). אבל לא מדבר.
    מוטוריקה עדינה בידיים - מעולה, הרבה יותר מבני גילו. משחיל צורות לתוך חורים מתאימים כבר למעלה מחצי שנה.
    התחיל לזחול מאוד מאוחר - בסביבות גיל 10 חודשים.
    הליכה - עדיין לא הולך. לפני כחודש וחצי התחיל ללכת עם החזקת רהיטים, בעיקר על קצות אצבעות.
    אכילה - אוכל מוצקים מגיל 6 חודשים, יודע ללעוס מצוין, מעולם לא הסכים לאכול מרוסק, רק מוצקים. יודע ללעוס נהדר - תפוחים, בשר, הכול.
    בבדיקה של פיזיותרפיסטית יש לו גמישות יתר במפרקים ולכן העיכוב המוטורי. כרגע בטיפול פיזיותרפי (תרגילים שקיבלנו לעשות בבית).
    האם יש קשר לכך שהוא עדיין לא מדבר?
    מדבר רק 2 מילים: "ככה" (למד מאמא שלי להגיד את המילה), בה בה בה = אבא בא.
    מה עושים עם זה והאם צריך לטפל בנושא בשלב הזה?

לקביעת תור
    סגירה
    בן שנה ו-5 ח'

הוספת תגובה

• דיבור

חן לדרר
    15/04/2010

אילת שלום
    תחילה חשוב להבהיר שעל פי תאורך בנך כן מדבר. בגיל הצעיר כל צליל המשמש כשם קבוע לחפץ יחשב למילה (אפילו אם הקשר למילה נמוך. למשל ילד שתמיד קורא לבקבוק שלו GU עדיין יספר כמילה)
    חשוב שתבדקי כמה מילים כאלו יש (כולל צלילי חיות וכדומה) , מאחר ובגילו אנו מצפים לכמה עשרות מילים (טווח הנורמה בגיל זה מאוד רחב וגם 15-20 מילים זה סביר) לאחר ספירה כזו ניתן יהיה להתרשם.
    בהמשך יש לשים לב שאוצר המילים ממשיך להתרחב והגית המילים משתפרת בהדרגה.
    במידה ולא אז יש לבצע אבחון קלינאית תקשורת.
    בהחלט יתכן קשר בין מאפיינים מוטורים בגוף ואיחור הבעתי.

בינתיים חשוב להתיחס למילים שאומר - להנות מהן, להגיב אליהן וכך לעודד המשך ההתפתחות. כאשר בנך אומר מילה משלו מומלץ לחזור אחריו (באופן חיובי וכחלק מהשיחה) עם המילה הבוגרת. למשל אם הוא מראה כדור אומר KA להגיד : כן, כדור גדול.
    כך הוא ימשיך להחשף להגייה טובה וכאשר יוכל יעבור בעצמו להגייה כזו

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• בעיה ב- ש צ
    יוסי
    14/04/2010

שלום
    בני הוא בן שנתיים ותשע מדבר בסדר גמור אבל כשאומר את האות ס יוצא לו ס.
    הוא לא אומר אותה כסמך אלא מוציא את הלשון בין השיניים. נשמע מאוד תינוקי.
    אבל למרות שניסיתי להסביר לו (עשינו מן משחק קטן) איך לומר שין או להגיד שששששש (כמו שקט)
    יוצא לו ססססס (עם הלשון בחוץ בין השיניים). כשאמרתי לו לסגור את השיניים ולהכניס לשון הוא עדיין יצאה לו שין קצת יותר טובה אבל עדיין לא מושלמת (נראה לי שהוא מרים את הלשון למעלה).
    גם את האות צ' הוא לא מצליח במיוחד צ סופית.

שאלתי היא האם יש תרגילים שאפשר לעשות בבית
    (כשהוא היה קטן הוא לא ידע להגיד ר' ומישהו סיפר לי שאם מגרגרים מים בגרון בזמן המקלחת ואומרים ררררררר כמשחק זה עוזר ואכן תוך שבוע הוא למד להגיד ר' מושלמת לגמרי)
    סוג של משחק חביב שילמד אותו?
    כמו כן באיזה גיל אם לא מסתדר מומלץ ללכת לקלינאי תיקשורת.

תודה תודה
    יוסי

לקביעת תור
    סגירה
    בעיה ב- ש צ

הוספת תגובה

• בעיה ב- ש

חן לדרר
    15/04/2010

יוסי שלום
    ההגייה שאתה מתאר תקינה בגיל זה , הפקת הצלילים עם לשון בפנים דורשת בשלות נוירולוגית שלוקחת זמן להתפתח. הקצב שונה מילד לילד אך רק בגיל 6 אנחנו מצפים מכולם להגיע להגייה ללא הוצאת לשון בצלילים אלו.
    כאשר ילד צעיר ואינו בשל לכך תרגול רק עשוי לגרום לשיבוש גרוע יותר
    עהובדה שהצלחתם בגיל כל כך צעיר עם ה-ר (שיבוש שאופיני עד גיל 4) מראה לרוב שבנך היה מאוד קרוב להפקת ההגה בעצמו וניתן לשער שהיה מגיע לכך בעצמו.

בקיצור בגיל הזה צריך להנות מתוכן הדברים ואם ילדך מובן לבסיבה אז לעזוב את נושא צורת הדיבור כדי למנוע תסכולים מיותרים מהילד.
    תנהו

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• איחור שפתי או משהו אחר
    שרון
    12/04/2010

שלום רב
    בפתח דבריי אציין שאנו מתגוררים בחוץ לארץ כך שריבוי שפות הוא חלק מהמציאות שלנו.

ביתנו בת עשרים ושתיים חודש ואינה הולכת לגן אך מבלה אצל מטפלת כמה שעות ביום עם עוד ילדה, שממנה היא לרוב מתעלמת .
    עד גיל שנה היתה תינוקת מאוד חברותית וחייכנית .
    בחודשים האחרונים חל שינוי לרעה מבחינה חברתית , היא מתעלמת בהפגנתיות מאנשים או ילדים חדשים בסביבה,למשל על ידי דחיפה. ברוב המקרים היא בוכה בנוכחות ילדים אחרים אך כעבור כחצי שעה נרגעת ומתחילה לשחק לצידם.
    רק בחודש האחרון היא התחילה להגיב לשמה. כשהיא רואה טלויזיה או משחקת במשחק היא בדרך כלל אינה עונה לקריאותיי .

מבחינה שפתית היא אינה מדברת אלא רק מבטאת כמה הברות . או כמה מילות גיבריש לפעמים די מסובכות להגייה.היא אינה אומרת אמא והוגה משהו שדומה לאבא, אך לא תמיד בהקשר.

מבחינה מוטורית היא מאוד מפותחת כולל מוטוריקה עדינה - היא משחקת המון כולל בנית מגדלים, משחק עם לגו,השחלות , נגינה על פסנתר פעוטות ולומדת במהירות לשחק עם משחקים חדשים
    היא מאוד אקטיבית ולרוב שומרת על קשר עין ומגיבה לחפצים בסביבה.

בנוספ היא אינה מצביעה על עצמים *לפעמים רק לכיוון התקרה במעין משחק ּּּּּּּ* וממעטת במשחק דמיוני.

כשהיא רוצה משהו היא מובילה אותנו אל המקום או לעתים מושיבה אותנו או מכניסה אותנו לחדרה כשרוצה בנוכחותי.
    לאחרונה גם התחילה לשלוח נשיקות באויר .

לגבי הבנה

היא מבינה בעברית מילים כמו בואי, שבי,ידיים ,אוכל, אבא,שימי ראש, אור, מעט חלקי-גוף ואברי-פנים,ומעט חפצים שכיחים (בקבוק, מוצץ,אמבטיה).
    מעט הוראות פשוטות : קחי, איפה? תעשי שלום . בשפה השניה כמה (*מילים נוספות כולל חיות *כך נדמה לי.

כשאני מדקלמת קטעים מסרטים לפעוטות בעברית היא צוחקת וניכר כי היא מבינה מאין לקוחים.

חששתי מאוטיזם אך נדמה שאינה עונה על רוב הסימפטומים . לגבי התנהגויות מוזרות היא עושה מתיחות כמעט כמו עמידת ראש * כמעין משחק לראות את העולם הפוך * לפחות כמה פעמים ביום ולתקופה קצרה הלכה מדי פעם על קצות האצבעות. מה דעתך

בנוסף החשש שלי מאבחון הוא שהיא תבכה שם רוב הזמן בגלל החרדה החברתית .
    אשמח גם לשמוע אם לדעתך כדאי לדבוק בבית רק בשפה אחת

רב תודות
    ערן

לקביעת תור
    סגירה
    איחור שפתי או משהו אחר

הוספת תגובה

• איחור שפתי

חן לדרר
    15/04/2010

ערן שלום
    מתאורך ניכר כי קיים איחור בשפה וקשיים נוספים . במצב כזה חשוב מאוד לבצע אבחון התפתחתי מקיף כולל קלינאית תקשורת. יתכן שחלק מהסימנים שהופיעו לאחרונה הינם חלק מהקשיים הראשונים אך גם יכולים להיות תוצר של התסכול הרב ולכן לא מומלץ לחכות .
    לגבי שתי השפות באופן כללי ילדים רבים בעולם חשופים ליותר משפה אחת (יש ארצות בהן דו לשוניות הינה הנורמה) והדבר אינו פוגם בהתפתחותם. כאשר יש קושי בהתפתחות לעיתים נוכחות שתי שפות יכולה להוסיף עוד גורם קושי יד עם זאת ברוב המקרים המציאות מחייבת שמוש בשתי השפות.
    הכי חשוב זה שהחשיפה לשפה זו או אחרת תהיה ע"י דובר מיומן (כלומר עדיף שתדברו עיברית מצוינת מאשר אנגלית לא מעולה) ושהחשיפה תהיה עיקבית - כלומר - כל דמות מדברת בשפה אחת איתה ולא מערבבים.

לגבי החשש מתגובתה לאבחון: המאבחנים בתחום התפתחות הילד מיומנים בהשגת שיתוף פעולה, גם בילדים שאינם משתפים פעולה בכלל תעשה הערכה שמשלבת את דיווחם ולאחר מכן מבצעים הערכה לאורך מספר מפגשים כך שניתן יהיה ליצור קשר טוב.

בהצלחה

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• שלום
    דניאל
    10/04/2010

קוראים לי דניאל ואני בן 13 וחצי מאז שאני זוכר את עצמי יש לי בעיה עם אותיות שורקות ורציתי לדעת מה אני יכול לעשות מבלי ללכת לקלינאית תקשורת
    תודה מראש

לקביעת תור
    סגירה
    שלום

הוספת תגובה

• שורקות

חן לדרר
    11/04/2010

דניאל שלום
    לא ציינת כאן במה מתבטאת הבעיה בשורקות, בכל מקרה אני חושבת שעליך ללכת לקלינאית תקשורת, יתכן שלאחר אבחון היא תחשוב שמספיקה הדרכה לתרגול בבית ולא תראה צורך בטיפול.
    אבל הכרחי לבצע תחילה אבחון

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה