פורום פסיכולוגיה ילדים - יש לך שאלה?

מנהל הפורום

טובי פלד
טובי פלד
הוספת הודעה לפורום

לקביעת תור אצל טובי פלד ללא פרסום בפורום

• ילדה בת 11 שממציאה דברים
    דלית
    31/05/2014

היי, בתי בת ה-11 ממציאה דברים ומאמינה בהם כאילו באמת קרו. לדוגמה: היא מאמינה שהיא שוחחה איתי על משהו למרות שלא אמרה שום דבר בנדון. דוגמה נוספת: ישבנו יחד, כל אחת ציירה ציור משלה שונה לגמרי והיא החליטה שהיא זו שציירה בציור שלי איזה שהוא פרט והתעקשה על כך באמונה שלמה. זה נראה כאילו היא רואה משהו בדימיונה ומאמינה באמת ובתמים שזה קרה. כשמנסים להעמיד אותה על טעותה היא מתפוצצת בזעם. זוהי תופעה יומיומית אצלה שמהווה עבורנו כר פורה לוויכוחים מיותרים. יש לציין שהילדה ילדה מבריקה ומאובחנת עם ADHD. מגיל צעיר מאוד ראינו אצלה עולם דימיון עשיר מאוד, יחד עם זאת היא מעמידה אותנו בפני מצבים בלתי אפשריים בהם לפעמים היא כה משכנעת באמונתה לגבי ה"שקר" שהיא פשוט מצליחה לגרום לנו להאמין לה. היא לא עושה זאת בכוונה מכיוון שגם היא סובלת מהמצב הזה.... והיא מבינה שהיא מפסידה המון דברים בגין העניין. השאלה היא האם ייתכן שיש איזו שהיא בעיה אורגנית שעשויה לגרום לדבר כזה? או זה עניין רגשי בלבד?

* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר
    לקביעת תור
    סגירה
    ילדה בת 11 שממציאה דברים

הוספת תגובה

לקביעת תור או פניה אישית למומחה ללא פרסום בפורום

• ילדה בת 11 שממציאה דברים - תגובה

יאיר סהר
    08/06/2014

שלום דלית,
    את מעלה סוגיה מאוד לא פשוטה.
    אמנם התרכזת בתיאור סיטואציה שאין בה בהכרח קושי גדול (ויכוח על פרט בציור), אך אני מבין שזו היתה כנראה דוגמא נוחה לתיאור של פערים בתפיסה לגבי אירוע אובייקטיבי לחלוטין. אני מניח שהפערים הללו מתגלים גם בסיטואציות חשובות יותר.

קשה להבין מהתיאור שלך מהו המקור לקשיים, או לייעץ לגבי דרכי התמודדות במצבים הדומים במאפייניהם. בנוסף, את מעלה את נושא התסכול, והסבל שנגרם לה בסיטואציות הללו.

מהתיאור שלך לא ברור לי האם האירועים הללו מתקיימים רק בבית, או גם בסביבת בית הספר. במידה והם מתרחשים לא רק בנוכחותכם או לידכם, הייתי ממליץ להיוועץ בפסיכולוג בית הספר כדי לבחון מהו מקור הקושי לדעתו, ולקבל ממנו עצות להמשך.
    במידה והאירועים מתרחשים רק בבית מולכם, כדאי לבחון האם מקור ההתנהגות הזו במאפיין כלשהו בינכם (ההורים) ובין הילדה.

* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר
    לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• פחדים מסרטים ותוכניות טלויזיה
    סיון
    29/05/2014

שלום רב,

בתי בת 6. עולה בקרוב לכיתה א'. ילדה עצמאית, חברותית וחכמה. בטחון עצמי סביר לעיתים מעט ביישנית.

מאז ומתמיד היא לא הייתה מוכנה לצפות בתכנים (טלויזיה קולנוע או הצגות) בהם יש דמויות "רעות". כמובן שהתכנים שאנו מבקשים לחשוף אותה אליהם הם לחלוטין לגילה - לדוגמא דרדסים, פינוקיו, נמו, סרטי פיות וכד. רובם ככולם סרטים מצוירים אך גם מהצגות ילדים היא פוחדת. הפחד שלה בא לידי ביטוי בכך שהיא בשום פנים ואופן לא מוכנה להיות בקרבת הטלויזיה ולראות או לשמוע את התוכנית. אם אני מבקשת ממנה בכל זאת לשבת היא בוכה בהיסטריה ועוצמת עיניים. הגענו למצב שפרט למספר תוכניות מצומצמות שפונות לילדים צעירים יותר (כמו דורה) אותן היא מוכנה לראות מכל תוכנית אחרת היא בורחת (לא מחכה אפילו לסצינות "המפחידות" מתוך אמונה שהן יגיעו בקרוב). כאשר היא נמצאת אצל חברות שרואות טלויזיה היא בורחת מהסלון ואפילו תוכניות נחמדות שבני בן השלוש רואה בעניין רב היא בוכה ודורשת להעביר ערוץ. מסיבה זו היא לא מוכנה ללכת לשום הצגה אן סרט מחוץ לבית. ובמקים הבודדים שהלכנו בעבר היא בכתה באמצע וביקשה לצאת מהאולם.

כל ההסברים שלנו (זה לא אמיתי, זה רק ציור, הטובים תמיד מנצחים וכו...) לא הועילו בכלום. אנו מנסים לשבת איתה ולהיות שותפים לצפיה אך זה לא עוזר. אני כלל לא מעודדת צפיה מרובה בטלויזיה אבל המצב הזה נראה לי קיצוני מאוד. היא מסרבת ללכת לסרטים והצגות ולא מוכנה לצפות אפילו דקה בכל תוכנית חדשה שהיא מתוך פחד שיגיע בשלב כלשהו רגע "מפחיד". החשש שלי הוא שככל שתתגבר הדבר יהווה מכשול מבחינת הקשרי החברתיים עם בני גילה שכן צופים בתכנים כאלו. כבר היום בצהרון כאשר כל הילדים צופים בטלויזיה היא מבקשת להתרחק מהם ולעשות פעילות אחרת.

אשמח לכל עצה. האם התנהגות כזו מוכרת בכלל? וכיצד ניתן לטפל?

תודה רבה!!!

סיון

הוספת תגובה

• אשמח למענה...

סיון
    01/06/2014

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• אודה לתגובה כלשהי...

סיון
    02/06/2014

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• הסוד של מיה

אמא של נועה
    02/06/2014

היי,
    אני לא יכולה לייעץ פסיכולוגית, אבל הבת שלי גם כן מפחדת (לא ברמות שתארת פה, אבל יש לה פחדים)
    היא מכורה לסוד של מיה בניקולודיון. זה נראה צוות חיש חשבון.
    יש לה גם מנוי לאתר והיא ממש נהנית.
    אני ממליצה לכן להציץ
    רונית, אמא של נועה

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• פחדים מסרטים ותוכניות טלויזיה - תגובה

יאיר סהר
    10/06/2014

שלום סיון,
    אני מצטער על התגובה המאוחרת.

תחילה אתייחס לעניין הטלויזיה באופן ספציפי:
    כפי שאת רומזת, אינך רואה בטלויזיה במוקד חינוכי כלשהו, ובעניין הזה אני מסכים.
    באופן כללי, איני רואה כל בעיה במצב שבו ילדים מעדיפים לעשות פעילות אחרת במקום לצפות במסך, וזה אף מבורך.

אלא שבמצב אותו את מתארת, לא מדובר על הימנעות מתוך עניין בפעילות אחרת, או חוסר עניין בטלויזיה עצמה. את מתארת מצב שבו החששות של בתך מנהלים אותה, ופוגעים למעשה בהתנהלות היומיומית שלה, בבית וגם מחוצה לו.
    הימנעותה אינה רק מטלויזיה, אלא מכל מחזה בלתי צפוי בו עלולה להופיע דמות מפחידה (הצגה/סרט). בנוסף, היא נמנעת גם במחיר של התרחקות חברתית, והחשש מפגיעה חברתית הוא לגמרי במקום.

אני מעריך מאוד את נסיונותיכם המגוונים להרגיע אותה, אולם מתיאורך נראה שאין לכך השפעה. בשל כך, הצעתי הראשונה בשלב זה תהיה דווקא שלא לנסות ו"לתקן" את המצב בעצמכם. אפשר שהנסיונות שלכם דווקא מעוררים בה לחץ.
    לצערי, בשל אופי הפורום, אין לי יכולת להעריך מהי הסיבה לפחדים, ולכן גם אמנע מלנסות ולייעץ בנוגע לסוג התנהלות מותאם למצב.

המלצתי היא להיוועץ בפסיכולוג הגן/צהרון, במטרה לבחון האם הקושי הוא אכן חריג, ולבקש המלצות מעשיות להתייחסות לנושא. אגב, מה דעתה של הגננת על המצב?

במידת הצורך, חזרי לעדכן, ואנסה לעזור במציאת פתרון.

בהצלחה!

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• חרדות מטלויזיה

סיון
    16/06/2014

תודה על התשובה. הגננת אותה שיתפתי בנושא לפני מספר חודשים לא תרמה עצות מעשיות. כנל לגבי הצהרון - שם כאשר כל הילדים רואים טלויזיה הילדה קיבלה אישור מיוחד ללכת לשחק בספריה.. האם קיימת פונקציה בגנים עירוניים של "פסיכולוגית של הגן"? אם כן באמת אנסה לפנות אליה.

חשוב לי לציין כי מעבר לפחדים שציינתי הילדה מאוד רגישה. היא יכולה לבכות כאשר אני מעירה לה ואפילו מתקשה ללכת לגן בימים בהם נמצאת הגננת המחליפה שהיא קשוחה יותר עם הילדים.

תודה,
    סיון

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• חרדות מטלויזיה - תגובה

יאיר סהר
    17/06/2014

שלום סיון,
    מידת הרגישות של כל ילד היא שונה, והתגובות שאת מתארת אינן חריגות.
    לגבי פסיכולוג/ית של הגן - בהחלט אמורה להיות פונקציה שכזו. תוכלי לברר עם מנהלת הגן, ואני מניח שהיא תדע לתת לך פרטים בנושא.

בהצלחה!

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• ילד חרד
    רוני
    29/05/2014

בני בן 3 וחצי, ויש לי הרגשה שגידלנו ילד חרד, אנחנו הורים מאד לחוצים, והרבה דברים הפכו ל"מסוכן" כדי שהילד יזהר. כשהיינו הולכים איתו ברחוב גם במקום שאין סכנה, היינו הולכים אחריו כמו צל, תמיד אנחנו מאחוריו.. (אולי קצת הגזמתי בתיאורים.. אבל הרעיון..)
    עכשיו קצת נרגענו, אבל יש לי הרגשה שאולי הוא הפך להיות פחדן, כאילו הוא לא מפחד מכל דבר ממש לא.. אבל לחוץ כן..
    איך משחררים ילד?
    תודה מראש לעונים.

לקביעת תור
    סגירה
    ילד חרד

הוספת תגובה

• מבקשת תשובה

רוני
    01/06/2014

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• ילד חרד - תגובה

יאיר סהר
    08/06/2014

שלום רוני,
    הורים רבים מגלים שהתנהלו באופן מגונן "מדי" בהורות שלהם, והדבר נפוץ במיוחד עם הילד הבכור.
    לשמחתכם נרגעתם, אך מתיאורך ניתן להבין שכעת למרות רצונכם לתת לו עצמאות, הוא מרגיש צורך להישאר בקרבתכם.

חשוב להבין שלאחר 3 שנים בהן הייתם צמודים מאוד אל בנכם, יתכן כי לתחושתו הוא מאוד זקוק לכם כרגע. לכן חשוב לאפשר לו את העצמאות, במקביל לכיבוד הצורך שלו.
    במצבים מגוונים, אפשרו לו לגשת באופן עצמאי לחקור את הסביבה, אולם המנעו מלדחוק בו לעשות זאת.
    כך למשל כאשר אתם מגיעים לגינה, תוכלו לנהוג כפי שעשיתם עד כה (נניח לגשת איתו לנדנדה) ובשלב מסוים לומר: "אני אלך כעת לשבת ואסתכל עליך, ואתה יכול להמשיך לשחק פה כמה שאתה רוצה".
    חשוב שבשלבים ראשונים מרחק הישיבה לא יהיה גדול, וחשוב לשמור גם על קשר עין. שני אילו מייצרים תחושה של קרבה ובטחון.

עקרון מפתח ראשון הוא הדרגתיות: המרחק ממנו יכול להיות בשלב ראשון אפילו 2 צעדים אם הוא מתקשה להישאר רחוק. במקום ספסל אפשר לשבת על הקרקע במגרש המשחקים.
    עקרון המפתח השני: לעודד, אך לא לדחוק. הקשיבו לצרכיו והיענו להם ברמה סבירה. כבדו את תחושת הצורך שלו בקרבתכם, והבינו שהיא טבעית מאוד כרגע. במקביל, נסו לאפשר מצבים בהם ירגיש בנוח להתרחק, גם אם מדובר בתחילה בכמה צעדים בלבד.

בהצלחה!

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• אוכל בלילה
    שגית
    28/05/2014

שלום
    בני בן 11 חודשים ורציתי לגמול אותו מאוכל-בקבוק בלילה. הוא מתעורר לפחות פעמיים בלילה לאכול בקבוק. איך עליי לגמול אותו מהבקבוק? האם ניתן לתת מים? ואם כן באיזה כמות לתת לו מים שירגיש מספיק שבע לחזור לישון?

לקביעת תור
    סגירה
    אוכל בלילה

הוספת תגובה

• אוכל בלילה - תגובה

טל כרמלי טבת
    28/05/2014

שלום שגית,

את מבקשת לשנות את הרגלי האכילה-שינה של בנך. הדבר אינו פשוט לפעמים, אך בעזרת נחישות וסבלנות תוכלי לעשות זאת. בנך נמצא בגיל שבו הוא בהחלט יכול לישון לילה שלם ללא אכילה במהלכו, וכאן עולה החיבור בין שני נושאים - אכילה, וצורך בהרגעה או באינטרקציה. על מנת שיוכל לישון לילה שלם ברציפות - וזה יהיה טוב גם לך וגם לו - הוא יצטרך ללמוד להירגע ולהירדם באמצע הלילה גם ללא הבקבוק. כדאי לתת לו אוכל/בקבוק לפני השינה, ואז בקבוק מים כשהוא מתעורר בלילה - מתוך הנחה שהוא אינו רעב, ובקבוק המים יסייע לו להירדם הודות להרגל שבהירדמות לאחר פעולת יניקה-מציצה והירגעות, ולא מפני שהוא נעשה שבע בעזרתו. לכן הכמות לא משנה ואפשר לתת לו לשתות כמה מים שירצה, או להציע לו משהו אחר שיעזור לו - מוצץ, בובה, "שמיכי" וכדומה.
    בהצלחה.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• גיל 3.5
    גיתית
    27/05/2014

שלום רב,
    בני בן 3.5, ילד מאוד דעתן, אסרטיבי ועקשן. התופעה של צרחות בבית כי אחד מאיתנו אמר לו לא, הפכו להיות חלק מהשיגרה השבועית. בהתחלה הייתי מחבקת אותו רק כדי שלא יגיע לצווחות עם טונים מאוד לא נעימים לאוזן אבל אז ראיתי תוכנית טלוויזיה עם אחד מהמובילים שטען שהשיטה הזו לא נכונה כלומר, אם אני אמרתי לא זה לא ואם הילד צורח, שיצרח! הגיע הרגע ואמרתי לא. הוא צרח ובכה במשך שעה וחצי.
    בסוף הגשתי לו יד ולקחתי אותו אליי למרות שבמהלך השעה וחצי ניסיתי כמה פעמים לקרוא לו ואמרתי לו שידבר ולא יבכה. בקיצור אני מותשת!!!
    אשמח לשמוע מה באמת השיטה הנכונה.
    תודה רבה

לקביעת תור
    סגירה
    גיל 3.5

הוספת תגובה

• צרחות בבית

יהב
    28/05/2014

משאלתך ניכר שיש לך קושי הן עם ההתנהגות של ילדך והן עם חוסר הידיעה "מה לעשות?". אני מתאר לעצמי שאת כבר יודעת שאין שום עצת פלא. אין איש מקצוע ש"יקלע" בול וזאת משום ש"חנוך לנער על פי דרכו"- מה שמונע כמעט לגמרי לתת עצה שתתאים לכל ילד וילד. שכן זה לפי "דרכם" ולא לפי "דרכו" (חיקוי ולחץ חברתי).

המונח הראשון של חינוך (ע"פ "חנוך לנער על פי דרכו") הוא התא המשפחתי, המכילה דוגמה אישית והתמסרות לחניך.

זאת אומרת שתא משפחתי אמור להעניק לילד הרבה ערכים (בריאות, מזון, חום ואהבה ועוד) וברגע שאת ניצבת כמחנכת תצטרכי לשים את הדוגמה האישית והתמסרות לילד בראש סדר העדיפויות, לפני רחמים, את סיפוק צרכים (שהם חשובים אבל לא הכי חשובים בחינוך הילד).

את כמחנכת צריכה למצוא את הדרכים להוביל את הפעוט אל היעדים, מתוך הבנה שיש לו דרך מיוחדת משלו כאשר לנגד ענייך הרצון להעניק לו חינוך. חינוך כשמו כן הוא, לחנוך בו רובד חדש (בהתפתחות) כאשר אין להתבלבל עם מה שנתפס כרחמים מאחר שהרחמים הם מלשון רחם הינו לתת לילדך אפשרות לגדול ולהיות מוכן לעולם.
    .
    בכנות משימה זו של חינוך נדמת כבלתי אפשרית. אולם עצה טובה היא להגיע לכל מפגש כזה מול הילד כאילו הוא אירוע מכונן. זאת אומרת שלמרות כל מה שאת יודעת יכול לצאת מהמפגש משהו שאת לא צפית אותו (וזה מחייב קשב והאזנה למתרחש בסיטואציה עם ילדך) . הרובד השני הוא התחלה חדשה למרות ההמשכיות הטבעית שבמעשה החינוך. ז"א– שלא יהיה אכפת לך איך קרו הדברים עד עכשיו, תמיד תאמיני בילד שלך שהוא ודאי ראוי ומסוגל להגיע ליעד שאת מציבה לו (כמו לקבל את החלטות הוריו ללא התפרצויות זעם).

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• גיל 3.5 - תגובה

ד''ר ג'וי בנטוב
    30/05/2014

שלום גיתית,
    אנסה להסביר לך את ההגיון מאחורי השיטה ולהדגיש את הדברים החשובים ואז יהיה לך חופש פעולה ליישם זאת כפי שנראה לך. העיקרון המרכזי הוא לא לחזק ע"י תגמול חיובי התנהגות לא רצויה. אם בנך רוצה משהו הוא צריך לומר זאת במילים או בדרך מקובלת ולא בצעקות, כך תסבירי לו את זה שאם הוא רוצה משהו שיגיד לך במילים ותוכלו לדון על זה - תתני לו חיזוקים קונקרטיים ומילוליים כשהוא מבטא במילים את צרכיו ורצונותיו ואל תתגמלי התנהגות שתלטנית של צרחות - חיבוק כשהוא צורח זה לחזק את ההתנהגות, מכך הוא מבין שכדאי להמשיך לצעוק כי אמא תחבק אותו. ממולץ להתעלם מהתנהגות לא מקובלת, כלומר בצעקות הוא לא יקבל את מה שהוא רוצה לזה את לא קשובה, אם ידבר בטון רגיל ויבטא במילים כן תיהיה קשובה.
    בהצלחה

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• מעבר דירה +הסתגלות
    לילך ברהום
    27/05/2014

לילה טוב,

אני אמא לשני ילדים בן בגיל 4.5 ותינוקת בת 10 חודשים.
    אנחנו עוברים בחודש יולי לירוחם ויש לי שאלה,

קיבלתי הצעת עבודה להתחלת עבודה בחודש הזה אז נוצר מצב כזה,
    אנחנו עוברים לבית חדש במקום אחר הילד הגדול יצטרך להסתגל לקייטנה עם ילדים שהוא לא מכיר ובספטמבר לגן חדש עם גננת וילדים חדשים,

כנ"ל בנוגע לקטנה בקיץ היא תהיה אצל מטפלת או פעוטון ואז בספטמבר להסתגל לגן חדש.

אשמח להכוונה מקצועית מה כדאי לעשות והאם מצב כזה יגרום לאיזושהי טראומה או בעיה התפתחותית,

תודה לילך

לקביעת תור
    סגירה
    מעבר דירה +הסתגלות

הוספת תגובה

• אשמח למענה לשאלתי

לילך
    29/05/2014

בוקר טוב,
    אתם עונים רק לחלק מהשאלות,

תודה,
    לילך

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• מעבר דירה +הסתגלות - תגובה

ד''ר ג'וי בנטוב
    30/05/2014

שלום לילך,
    באופן עיקרוני, ילדים בעלי יכולת הסתגלות גבוהה והם גמישים וחזקים יותר ממה שהם נראים. לגבי ביתך בת ה-10 חודשים, בגיל זה ילדים נקשרים מהר ודמויות מיטיבות כך שלא צפויים קשיים חריגים. בנך בן ה-4.5 כבר יותר גדול, יותר מבין ולכן אופן ההקשרות שלו לבית לגן יותר חזק ומודע. דברי איתו על המעבר, תבקרו בבית החדש, ערבו אותו בתהליך בחירת סידור החדר שלו וכדומה כדי שירגיש שהוא בר השפעה בכל תהליך השינוי.
    הכי חשוב יהיו רגועים, ברגע שאתם תרגישו שהכל בסדר והמשפחה שלכם יכולה להכיל ולהתמודד עם השינויים מסר זה יעבור גם לילדים. ילדים לומדים הרבה על העולם והמצב ממה שאנחנו משדרים להם. כך שככל שאתם תיהיו רגועים שלווים ופנויים יותר כך ייטב עבור הילדים.
    בהצלחה במעבר ובעבודה החדשה.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• בן 4.9
    היללי
    27/05/2014

שלום, בני הבכור בן 4.9. מגיל צעיר נהג להכניס חפצים שונים לפה ונראה כאילו לא עבר את השלב האורלי. ממוצץ נגמל רק בגיל 4 למרות שמגיל 3 המוצץ היה בשימוש רק בלילה בהרדמות. גם בגן טרום טרום חובה העירו לי על כך שבמפגשים יש לו צורך להיות עם משהו בפה (חלק קטן של לגו, משחק וכו'..). בשלב מאוחר יותר החל למצוץ את שולי החולצה וממש היה חוזר עם חולצות רטובות מהגן. מאחר וכמעט לא היה עושה זאת בבית הנחתי שמדובר באיזשהו קושי שהוא חווה בגן ושמציצת החולצה מרגיעה אותו באופן כלשהו. בשלב מסוים המנהג פסק והייתי בטוחה ששלב זה מאחורינו. עדין הייתי מוצאת אותו מכניס דברים לפה בהיסח הדעת (תוך כדי משחק או צפיה בטלויזיה למשל) אך הרבה פחות. לצערי בימים האחרונים הוא חזר למצוץ את החולצה וכשמוציאה לו בעדינות את החולצה מהפה מכניס אצבע לפה במקום. ממש לא מצליח להשתלט על זה. אציין פרטים נוספים שאולי חשובים, בני מתקשה לבלוע את הרוק מסיבה לא ברורה והרבה פעמים מרייר. בעבר חשבנו שזה קשור לכך שסובל מנוזלים באוזניים ומנזלת כרונית ולכן מתקשה לנשום דרך האף ונושם בעיקר דרך הפה מה שמקשה על בליעת הרוק אך רופא אף אוזן גרון אמר שזה לא משהו שהוא יכול לקבוע את הגורם לו וכרגע מחכים לתור לנוירולוג ילדים. כשאני שואלת אותו מדוע מוצץ את החולצה עונה שזה מקרר אותו ונעים לו. ממה נובעת התנהגות זו לדעתך והאם יש מה לעשות בנידון? ביומיים האחרונים זה ממש נעשה באובססיביות ומטריד אותי מאוד

לקביעת תור
    סגירה
    בן 4.9

הוספת תגובה

• אשמח לתגובה

היללי
    01/06/2014

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• עדין ממתינה לתשובה בבקשה..

היללי
    04/06/2014

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• בן 4.9 - תגובה

ד''ר ג'וי בנטוב
    09/06/2014

שלום היללי,
    מתנצלת שלקח לנו הרבה זמן להגיע אליך,
    את מתארת בצורה טובה את התמונה , ומעלה עיסוק האוראלי מוגבר שאינו תואם גיל,
    בדרך כלל זו דרך של הילד להרגיע את עצמו. ילדים מוצאים מגוון דרכים לסייע להם בוויסות רגשי ותחושתי, הדוגמאות שתארת, גם לסובב את השער, או לקסוס ציפורניים.
    הטיפול במקרים הללו תלוי, קודם כל יש להתסכל על התמונה הרחבה יותר, האם הילד סובל מקשיים רגשיים או חרדות באיזורים נוספים בתחומי חייו השונים? האם חווה משבר או שינויים בחיים שלו. במידה ואין הסימפטומים הללו חלק ממשהו גדול יותר מדובר רק במנגנון הרגעה עצמית שהשתמר, אשר תוצאותיו מפריעים לסביבה - חולצה רטובה, או נראה ילדותי ולא תואם גיל. במקרה כזה יש למצוא תחליף התנהגותי שיהווה פונקציה מרגיעה אבל לא יהווה גורם מפריע באותה מידה. ובהדרגה להכחיד את ההתנהגות הלא רצויה בכך שהיא הופכת לא נעימה. למשל ילדים שקוססים ציפורניים מורחים להם לק בעל טעם לא נעים כדי שיזכיר להם להפסיק. כך שאפשר לנסות לתת לו מוצץ או טטרה אם הוא מרגיש צורך למצוץ את זה, ולנסות להגביל את זה רק לכותלי הבית.
    במידה וזה הסימפטום היחיד המעיד על חרדה לא הייתי ממשיכה לעקוב אחרי זה ולמצות את הבירור הרפואי אבל לא דואגת יתר על המידה. זה אומנם לא נעים שהחולצה רטובה אבל לא נורא, הוא צעיר בגיל והעיסוק האוראלי הוא טבעי גם בגילאים אלו. ישנם סימפטומים של חרדה הרבה יותר חמורים ומדאיגים מזה (לדוגמה תלישת שער). סימן טוב נוסף שתארת זה שיש תקופות שהוא פחות עושה זאת, כך שיש סיכוי לא רע שזה יעלם מעצמו.
    בהצלחה

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• בת ארבע צועקת
    ליטל
    27/05/2014

שלום,
    בתי בת הארבע צועקת בגן ולא נרגעת. הגננת העירה לי על כך מספר פעמים ודבר לא עוזר. מה עצתכם?

תודה
    ליטל

לקביעת תור
    סגירה
    בת ארבע צועקת

הוספת תגובה

• בת ארבע צועקת - תגובה

ד''ר ג'וי בנטוב
    30/05/2014

שלום ליטל,
    חשוב לברר באיזו סיטואציות היא צועקת? היא צועקת כי כך היא מתבטאת, מה היא מבקשת לקבל דרך הצעקה. פעמים רבות ילדים צועקים כי הם מרגישים שאם ידברו בטון רגיל לא ישמעו ויקשיבו להם.
    תבררי בפרוט עם הגננת מה קודם לצרכות, ובדקי עד כמה הצוות בגן נענע לצרכי הילדים.
    את מוזמנת להתייעץ איתנו שוב במידה והיו לך התלבטויות נוספות לאחר שאספת מידע מהגן.
    בהצלחה
    ג'וי

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• בן 8 וחצי מתלונן על לחץ מתמיד
    מיכל
    27/05/2014

בשבועות האחרונים הבן שלי מתלונן על כך שהוא לחוץ מהלימודים, מהבחינות. הרבה בכי, ירד במשקל, מתעורר לפנות בוקר. הוא תלמיד מצויין ולא ברור מקור הלחץ. אומר שלא רוצה לחיות כך, לא מסוגל לסבול את הלחץ. המצב נהיה קשה ואשמח לעצה.
    תודה
    מיכל

הוספת תגובה

• בן 8 וחצי מתלונן על לחץ מתמיד - תגובה

ד''ר ג'וי בנטוב
    30/05/2014

שלום מיכל,
    בנך מבטא מצוקה רגשית משמעותית! עולה חוויה של עצבות, תסכול, חוסר אונים וייאוש, בנוסף חלק מהמצוקה הנפשית אינה מוכלת ועוברת להתבטא דרך הגוף. כך שהנושא דורש התייחסות רצינית ומיידית. לא כדאי לתת לדברים להסלים ולהגיע למקום מסוכן.
    התלונות של בנך נשמעים אופיינים לילדים מרצים, שמפנימים לתוכם ערכים של ריצוי ועמידה בציפיות הסביבה בצורה מחמירה עם עצמם. על מנת להקל עליו זה דורש מחשבה ובדיקה מעמיקה ואמתית עם עצמכם, אילו עמדות וערכים מנהלים את החיים שלהם וההורות שלכם? עד כמה יש מרחב לאפשר טעויות וניסוי וטעייה בבית ובחיים שלכם?
    על מנת להקל עליו צריך להעביר מסר אוטנטי ודוגמה אישית שזה בסדר לטעות, וזה בסדר לא להצליח בהכל. לא מספיק שנגיד את זה במילים אם אנחנו לא באמת מאמינם בזה וחיים על פי זה. כדאי לשקול לפנות להדרכת הורים במידה ואתם חשים קושי לשנות את הדפוסי חשיבה וערכים ולהנחיל אותם לבנכם בכוחות עצמכם

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• המלצה לפסיכולוגי הורית
    חסוי
    27/05/2014

אודה להמלצה לפסיכולוגית מומחית להדרכת הורים
    לילדה בת 4.5 שחווה קשיים חברתיים
    בגן הילדים

לקביעת תור
    סגירה
    המלצה לפסיכולוגי הורית

הוספת תגובה

• בעיית זיכרון אצל ילדה בת 6
    מזל
    27/05/2014

שלום רב,

ביתי בת השש לקראת כיתה א',
    מדובר בילדה נבונה וטובת לב,אוהבת טלוויזיה ,סרטים ומשחקי מחשב.
    כרגע היא בקורס הכנה לכיתה א' (אישי) היא זוכרת הכל וממש מעולה.
    אבל ישנם דברים בסיסיים שהיא פשוט לא זוכרת לדבריה.
    מדי יום אני שואלת אותה איך היה בגן? איזו אות אתם כרגע לומדים?
    מה אכלת בצהרון? איזה צעד למדת בחוג ריקוד?
    והיא פשוט אומרת שהיא לא זוכרת,ואני מבקשת שתנסה לחשוב
    והיא אורמת אני מנסה אבל לא מצליחה.
    אבל היא כן זוכרת טיולים (אילת,שפיים וכו'..),אירועים ואפילו מה היה ביום הולדתה בשנה שעברה.
    כאילו יש אצלה סלקציה בזיכרון.
    אציין כי בזמן טלוויזיה היא בכלל לא שומעת למיטב הבנתי מדובר בשמיעה סלקטיבית?

אודה להתייחסותם ועזרתכם בנושא.
    מזל.

לקביעת תור
    סגירה
    בעיית זיכרון אצל ילדה בת 6

הוספת תגובה

• בעיית זיכרון אצל ילדה בת 6 - תגובה

ד''ר ג'וי בנטוב
    30/05/2014

שלום מזל,
    נשמע שאין בעיה אורגנית או נוירולוגית בזיכרון היא היא זוכרת הרבה ארועים וכאלו שקרו מזמן.
    קחי בחשבון שפעמים רבות ילדים אומרים "לא זוכרת" כשהם לא רוצים לדבר על משהו. כך שיכול להיות שזה לא בעיה בזכירה אלא העדר רצון לדווח. כלומר יכול להיות שהיא לא זוכרת ויכול להיות שאין לה חשק לספר כי היא עסוקה במשהו אחר דוגמת טלווזיה. ואז אכן זה דיווח סלקטיבי כי היא מספרת מתי שהיא רוצה ובחורת ולא עונה לכל מה שאתם שואלים אותה, זה בפני עצמו לא בעייתי. האם העדר הדיווח או הזכירה מפריעים לתפקוד שלה או להתפתחות שלה?
    מה שכן באופן כללי ובמיוחד בגילה, ויתכן שאתם כבר עושים זאת, כדאי להגביל חשיפה למדיה ומסכים.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• ילד שובב
    מזל
    27/05/2014

שלום רב,

יש לי 3 ילדים:
    בת 6 , בן -3 וחצי ובת בת שנה וחצי.
    הבן שובב, תמיד חייב להיות בפעולה:
    ארוחת בוקר-הוא מכניס את הידיים לחלב ומשפריץ,מפורר עוגיות.
    בכלל בזמן אוכל-בשלב מסויים הוא מתחיל למרוח על השולחן ועושה בלאגן..
    אם אנחנו אוכלים בחוץ הוא מסוגל להתחיל לזרוק לכל הכיוונים ואפילו על אנשים.
    אני מתביישת ללכת איתו לחברים אני תמיד מזמינה אליי,
    הוא מגיע לחברים משחק ואין דבר שהוא לא נוגע,פאזלים,ספרים מחברות
    צעצועים מבלגן את הכל, ומניע את החברים לבלגן איתו ולהעיף דברים מהחלון.
    גם בזמן שהוא בשירותים הוא שולף את כל הגליל נייר.
    שוטף ידיים-משפריץ. יש ימים שזה לא נגמר אצלו פשוט כל היום מחפש להציק.
    אני מנסה להתעלם מדברים קטנים,אני כועסת ואומרת לו שזו לא התנהגות נעימה
    ולא מתאים לו והוא צריך לדעת לשמור על הסדר והניקיון.
    קמה הולכת מכניסה אותו לישון מוקדם כעונש,
    קראתי את כל הספר של סופר נני אבל אין אני כבר במצוקה רגשית בעצמי מה יהיה איתו?
    בקצב הזה גם לא יבואו אליו חברים.
    אין ספק שהוא ילד עם נשמה גדולה אוהב מנשק ומחבק,מוקיר תודה, מעריץ ומכבד את אחיותיו,לא מפריע להן אם יש חברות. כשהוא עם האייפד הוא שקט (לזמן קצר).
    הוא חכם ובונון וזוכר הכלל. מה אני עושה עם הקונדסון הזה? אבל אני משוגעת עליו..

לקביעת תור
    סגירה
    ילד שובב

הוספת תגובה

• ילד שובב - תגובה

ד''ר ג'וי בנטוב
    30/05/2014

שלום מזל,
    נהדר שאת אוהבת אותו זה כמובן תמיד יהיה גרעין של חיבור חיובי ביניכם.
    העיקרון הכי חשוב בעיצוב התנהגות הוא העיקביות של ההורים, וזה אכן מתיש.
    נשמע שיש הרבה התנהגויות שלו שהן מקשות על ההתנהלות, לא ניתן לשנות את כולן יחד. בשלב ראשון תבחרי 3 התנהגויות שהכי מפריעות להתנהלות המשפחה, דרגי אותן בסדר חשיבות. אחרי שבחרת מה הדבר הראשון שעליו כדאי לעבוד, זה יהיה הדבר שתתמקדו בו. קודם כל את ובעלך חשוב שתיהיו מתואמים בבחירה של ההתנהגות שהכי מפריעה, הגדירו לעצמכם קודם כל מה ההתנהגות הבעייתית, למה היא כל כך מפרה את האיזוו בבית וההתנהלות, מה לא מקובל עליכם שבנכם עושה, מה ההתנהגות החלופית שהייתם רוצים. אחרי שכל זה ברור לכם, הודיעו לבנכם על התוכנית שמעכשיו ההתנהגות הזו לא מקובלת, חשוב שתסבירו לו בפרוט למה זה בעייתי ואיך זה מפריע להתנהלות. "תתלבשו" על זה באופן עקבי אל תסכימו להתנהגות הזו. שינוי לוקח זמן כך שיהיו סובלניים, וזיכרו שזה באמת הרבה עבודה בהתחלה אבל בהדרגה הילדים מפנימים את זה וזה נעשה יותר קל.
    בהצלחה

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• שאלה לגבי שפה
    אור
    26/05/2014

שלום

בתי בת חודש ובבית אנחנו דוברים גם עברית וגם רוסית באיזו שפה נכון לדבר איתה? כי אם אביא אותה לפעוטון או גן היא תיבהל מהשפה העיברית, ויכולה לפתח חרדות...

האם נכון לעשות שילוב בין השפות ? או לתת עדיפות לשפת האם שהיא רוסית ?

לקביעת תור
    סגירה
    שאלה לגבי שפה

הוספת תגובה

• שאלה לגבי שפה - תגובה

יאיר סהר
    01/06/2014

שלום אור,
    המחקר מראה כי ילדים שבביתם דוברים שתי שפות מתחילים לדבר מאוחר יותר בממוצע מאשר ילדים בבית בו דוברים פה אחת.
    העיכוב בהתחלת דיבור נובע כנראה מתהליכי למידה מורכבים יותר, והבחנה בין השפות. מחקרים מדברים בזכות ילדים דו-שפתיים, מבחינת יכולות קוגניטיביות.

כך שההמלצה שלי היא אכן לשלב בין השפות במידה והדבר אפשרי.

בהצלחה!

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• שיער ארוך לבן 5 - מפריע?
    טל
    26/05/2014

שלום,

בני בן כמעט 5 ויש לו שיער ארוך בלונדיני ויפה ואני לא מעוניננת לספרו.

כמו כןהוא לא לגמרי מפותח לגילו די תינוקי,יש לו גם קצת בעיות במוטוריקה עדינה וגסה,הוא בגן טרום חובה והגננת טוענת שהוא נרדם במפגשים ושעקב השיער מציקים לו וקוראים לו בת.הגננת חושבת שצריך לספר אותו בהקדם.
    סה"כ הוא ילד נבון , חכם ומשחק עם בני גילו- בגן לטענת הגננת משחק עם הבנות.

התיעצתי עם רופא המשפחה והוא אמר שאין בעיה לדעתו עם ההרדמויות וכל ילד בקצב שלו.
    לגבי השיער היה נחרץ ואמר שזה גורם בלבול לילד עם הזהות המינית שלו (בלי שנשאל על הסוגיה יש לציין)

האומנם זה גורם לבלבול בזהות המינית? או עלול לגרום שיתיחסו אליו כילד קטן ועקב כך התנהגות תינוקית?

אין לי כל רצון לפגוע או לגרום לנזק בילד...

אשמח לתגובה,
    תודה,
    טל

לקביעת תור
    סגירה
    שיער ארוך לבן 5 - מפריע?

הוספת תגובה

• שיער ארוך לבן 5 - מפריע? - תגובה

יאיר סהר
    01/06/2014

שלום טל,
    אני מבין ממך שאת שומעת מסרים מאוד מדאיגים מהסביבה בנוגע לשיער, גם מאנשים שכלל לא נשאלים על כך.

בעניין ההרדמויות אני מסכים עם הרופא מבחינת הקצב האישי, אולם כדאי לוודא ששנתו של הילד בלילה טובה. לצורך כך דרושים יותר פרטים. למשל: איפה הוא ישן, איך השינה? האם יש התעוררויות שדורשות התערבותכם במהלך הלילה? מתי נרדם ואיך? מתי מתעורר ובאיזה אופן?

בעניין השיער, דומני שבנך כבר מבוגר דיו כדי להחליט בעצמו.
    האם הוא מתלונן על אורך השיער? רומז/אומר שהשיער מפריע לו או שהיה רוצה להסתפר?
    אני מניח שהשיער הארוך גורם לאנשים בסביבה לפנות אליו בלשון נקבה. האם זה מפריע לו?
    מציע לברר את העניין הזה איתו, ואם הוא מעוניין להסתפר, לעשות זאת.

במקביל, את מעלה גם את נושא ההתייחסות הסביבתית.
    האם אכן הסביבה מצפה ממנו להתנהגות של ילד צעיר יותר בשל אורך שיערו? (למשל באופי השיחה או בפעולות שלא מצפים ממנו לבצע)
    אם כן, יתכן שזה מאפשר לו להישאר "קטן" ובכך עלול באמת לעכב את התפתחותו.

מבחינת בלבול בנוגע לנטיה מינית - אני שומע שבסביבתך מאוד מוטרדים מנושא הנטיה המינית, ולכן עסוקים בלנתב את התנהגותך כך שתתאים לסכמות של התנהגויות "תואמות מין". איני מכיר עדויות לכך שאורך שיער בילדות משפיע על נטיה מינית.
    עמדתי האישית היא שנטיה מינית אינה עניין שיש לחשוש מפניו, או לעסוק בניסיון לעצב אותו בהתאם למה שנראה לנו "נכון".

בהצלחה!

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• ילד בן שנתיים- נסיעה לשבוע
    ליאת
    26/05/2014

שלום. בני בן שנתיים . מאוד מחובר אלי. זקוק למגע מרגיע שלי לפנות בוקר כשמתעורר בבכי. בהתעוררות בבוקר זקוק שאשב איתו לפחות 10 דקות. בהרדמות בלילה מוכן ללכת לישון רק כשאני מחזיקה לו את היד עד שנרדם. כשבוכה, תמיד זקוק לי כדי להרגע. בוכה "אמא אמא" וכשאני מרימה אותו מיד נרגע. אני אמורה לנסוע לשבוע בחו"ל בעוד חודשיים. תוכנן לפני שנה . חשבתי שעד שיגיע המועד הוא כבר יגדל ויהיה פחות תלוי בי.אבל כעת אני בספק אם זה נכון לעזוב אותו לשבוע. מה דעתכם?

הוספת תגובה

• ילד בן שנתיים- נסיעה לשבוע - תגובה

יאיר סהר
    01/06/2014

שלום ליאת,
    מצטער על העיכוב בתגובה.
    אכן נשמע שיש לך קשר מאוד טוב עם בנך, והוא אכן זקוק לך כתמיכה רגשית.
    האם ישנם עוד מטפלים בסביבתו? (אביו, סבא וסבתא, דודים)
    מהו טיב הקשר שלו איתם?
    מי אמור לטפל בו בזמן הנסיעה?

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• תשובה

ליאת
    01/06/2014

בני אמור להשאר עם אבא שלו והאחיות שלו. בשגרת היומיום אנו לוקחים חלק שווה בטיפול בילדים כך שמהבחינה הזו לא תהיה לו חריגה מהשגרה. אך כל מה שקשור לצרכים הרגשיים מקבל יותר מענה אצלי...

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• תשובה - תגובה

יאיר סהר
    08/06/2014

שלום שוב,
    במקרה כזה, בו אין חריגה גדולה מהשגרה, איני רואה סיבה לחשוש מהנסיעה.
    אין ספק שיתכן וירגיש קושי מסוים בהיעדרך, אך בהינתן שאביו - כאחת הדמויות המטפלות העיקריות - נמצא איתו.
    אני מאמין שנסיעה שכזו עשוי אף לאפשר לו היכרות עם מצבים חדשים, כדוגמת הצורך להירדם ללא היד שלך, שעשויה דווקא לפתח אצלו כישורים ויכולות חדשים.

בהצלחה!

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה